De 10 grootste steden van Tsjechië op inwonersaantallen

De 10 grootste steden van Tsjechië op inwonersaantallen

Tsjechië is een mooi land, maar wat weten we eigenlijk van dit land? Vraag je het aan mij, dan krijg je een gemiddeld antwoord. Ik ken Tsjechië van de prachtige stad Praag. Dat is tot op heden ook de enige keer dat ik in Praag ben geweest en het was überhaupt de enigste keer dat ik in heel Tsjechië ben geweest.

Maar net als alle andere landen heeft ook Tsjechië magische en verborgen plekken. Dat ik het land nog niet helemaal heb gezien, zegt natuurlijk niks over het feit dat ik er niks van afweet. Tsjechië heeft namelijk prachtige, ongerepte natuur en de allermooiste zijn toch wel de Rock Cities. Daarnaast is Tsjechië een populair land onder de Nederlanders om lekker te gaan skiën.

Maar naast Praag en de ongerepte natuur heeft Tsjechië natuurlijk ook meerdere steden. In deze blog vind je een overzicht met de 10 grootste steden van Tsjechië op inwonersaantallen. Houd er een beetje rekening mee: veel informatie moet ik op het internet opzoeken, want heel veel steden zijn mij erg onbekend! 😉

10 | Pardubice, 88.181 inwoners

Tsjechië is in oppervlakte bijna 2x zo groot als Nederland, maar heeft slechts 10 miljoen inwoners. Daarmee kunnen we stellen dat het land erg dunbevolkt is.

Dat is te zien aan het aantal inwoners van de 10e stad van het land. Pardubice heeft slechts 88 duizend inwoners, maar vinden we toch terug in dit lijstje. Ter vergelijking: de 34e stad van Nederland is Heerlen. Deze Limburgse stad heeft ook ruim 88 duizend inwoners. De 10e stad van Nederland is met 176 duizend inwoners Nijmegen en die laat de verschillen natuurlijk heel goed zien.

En verder? Wat is er te beleven in Pardubice? De stad heeft een oud centrum met een toren en een kasteel. Daarnaast schijnt het één van de belangrijkste industriesteden van het land te zijn.

De stad ligt ongeveer 104 kilometer ten oosten van Praag.

Pardubice: de 10e stad van Tsjechië

Stad: Pardubice
Inwoners: 88.181
Oppervlakte: 77,71 km²
Regio: Pardubice
District: Pardubice

9 | Ústí nad Labem, 93.859 inwoners

De 9e stad van Tsjechië luidt onder naam Ústí nad Labem. Ústí nad Labem heeft in totaal 93.859 inwoners.

Wat maakt Ústí nad Labem nou Ústí nad Labem?

Dat kan ik je vertellen.

De stad ligt aan rivier de Elbe tussen Praag en het Duitse Dresden en het ligt aan de voet van het Ertsgebergte. Daarnaast is Ústí nad Labem een bekende universiteitsstad in het land.

Ústí nad Labem: de 9e stad van Tsjechië

Stad: Ústí nad Labem
Inwoners: 93.859
Oppervlakte: 93,95 km²
Regio: Ústí nad Labem
District: Ústí nad Labem

8 | Hradec Králové, 97.427 inwoners

Denk je aan Hradec Králové, dan denk je aan de 8e stad van Tsjechië. Deze stad ligt relatief dicht bij de 10e stad van het land, namelijk Pardubice.

Ik kan weinig zeggen over de stad, behalve dat het een stad is dat een belangrijke rol speelt in de moderne cultuur van het land (geen idee wat dat kan betekenen haha!).

Om het een klein beetje op te vrolijken: Arnhem en Kerkrade zijn Nederlandse partner steden van Hradec Králové. 😉

Hradec Králové: de 8e stad van Tsjechië

Stad: Hradec Králové
Inwoners: 97.427
Oppervlakte: 105,61 km²
Regio: Hradec Králové
District: Hradec Králové

7 | České Budějovice, 97.530 inwoners

Oké, houd je vast en spreek deze naam in één keer goed uit: České Budějovice. České Budějovice is de 7e stad van Tsjechië met ruim 97.000 inwoners.

In deze stad komen de rivieren Moldau en Malše samen. De Moldau vind je onder anderen terug in Praag.

Maar wat maakt České Budějovice nou České Budějovice? Dat is heel lastig te zeggen als je er nooit bent geweest en er nog nooit van hebt gehoord. Pakken we Google erbij dan lijkt het op het oog een vrij aantrekkelijke stad met een typische Tsjechische architectuur. Voornamelijk het grote plein in de stad, genaamd Námestí Jana Zizky, speelt hierin een belangrijke rol.

Opvallend is dat České Budějovice de eerste zuidelijke stad uit dit lijstje genoemd mag worden.

České Budějovice: de 7e stad van Tsjechië

Stad: České Budějovice
Inwoners: 97.530
Oppervlakte: 105,61 km²
Regio: Zuid- Bohemen
District: České Budějovice

6 | Olomouc, 100.752 inwoners

Olomouc is de 6e stad van Tsjechië. Al zegt de naam mij heel weinig, toch kunnen we van Olomouc wel degelijk stellen dat een belangrijke stad is. Olomouc is namelijk een statutaire stad en een statutaire stad is een stad met een bijzonder statuut.

Olomouc ligt aan rivier Morava op ongeveer 75 kilometer van Brno.

De stad heeft een universiteit met één van de grootste vakgroepen Neerlandistiek in Centraal- en Oost Europa.

Olomouc: de 6e stad van Tsjechië
Stad:
Olomouc
Inwoners: 100.752
Oppervlakte: 103,36 km²
Regio: Olomouc
District: Olomouc

Olomouc: de 6e stad van Tsjechië

5 | Liberec, 102.247 inwoners

Vanaf stad nummer 5 komen de steden die ik van naam in ieder geval ken. Als groot voetballiefhebber kunnen deze namen namelijk niet ontbreken in het land Tsjechië.

We hebben het over Liberec en deze stad ken ik onder anderen vanwege de plaatselijke voetbalclub FC Slovan Liberec. Als je geen voetballiefhebber bent, dan zegt het je waarschijnlijk niks. Maar goed, ik moet er ook een leuk verhaaltje van kunnen maken. 😉

Uit de regio Noord- Bohemen is de stad Liberec al vanaf de middeleeuwen hét centrum van de textielnijverheid.

Liberec: de 5e stad van Tsjechië

Stad: Liberec
Inwoners: 102.247
Oppervlakte: 106,10 km²
Regio: Liberec
District: Liberec

4 | Pilsen, 169.688 inwoners

Vanaf nu gaan we in inwonersaantallen grote sprongen maken.

Te beginnen met de 4e stad van Tsjechië: Pilsen. Met ruim 169.000 inwoners is Pilsen een belangrijke stad ten westen van Tsjechië. In de stad komen 4 rivieren samen, namelijk: Radbuza, Mže, Úhlava en Úslava. Al deze 4 rivieren vormen uiteindelijk 1 rivier, genaamd Berounka.

Weet je waar Pilsen vooral om bekend staat? Vanwege een ijskoud pilsje die je elk weekend drinkt. Het woord pils is ontstaat in de stad Pilsen. Verder is Pilsen een hele aantrekkelijke stad en lijkt het op het eerste oog veel op Praag door zijn typische Tsjechische architectuur met de bruggen, de gebouwen en de trams die door de stad rijden.

De voetballiefhebbers onder ons kennen natuurlijk FC Viktoria Pilsen.

Pilsen: de 4e stad van Tsjechië
Stad:
Pilsen
Inwoners: 169.688
Oppervlakte: 137.65 km²
Regio: Pilsen
District: Plzeň-město

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

3 | Ostrava, 302.465 inwoners

We zijn aangekomen bij de top 3 en beginnen met de stad Ostrava.

Het is de 3e stad van het land met ruim 300.000 inwoners. De stad ligt in het oosten van het land en tegen de grens van Polen aan. Ostrava is het centrum van een omvangrijk industriegebied.

Op het oog lijkt Ostrava een hele leuke stadscentrum te hebben. Wij mij altijd opvalt zijn de vrijwel identieke pleinen in elke grote Tsjechische stad.

Ostrava: de 3e stad van Tsjechië

Stad: Ostrava
Inwoners: 302.465
Oppervlakte: 296.224 km²
Regio: Moravië-Silezië
District: Ostrava-město

2 | Brno, 384.277 inwoners

De één na grootste stad van Tsjechië, als we kijken naar het aantal inwoners, is Brno. De stad heeft ruim 384.000 inwoners en ligt in het zuiden van het land.

Bij de stad Brno vloeien de rivieren Svitava en Svratka samen.

En net als zoveel andere steden heeft Brno een typische, herkenbaar Tsjechisch plein in het centrum van de stad.

Brno: de 2e stad van Tsjechië
Stad:
Brno
Inwoners: 384.277
Oppervlakte: 230,20 km²
Regio: Zuid- Moravië
District: Brno-město

1 | Praag, 1.272.790 inwoners

And last but not least, natuurlijk: Praag. Dit is de huidige hoofdstad van Tsjechië en voormalig hoofdstad van Tsjecho-Slowakije.

Praag is verreweg de grootste stad van Tsjechië met bijna een verschil van 1 miljoen inwoners ten opzichte van de nummer 2, Brno.

Praag is een prachtige stad. In de stad loopt de rivier Moldau en over de rivier Moldau ligt de wereldberoemde Karelsbrug. Dit is dé trekpleister van de stad. Praag wordt gezien als één van de mooiste steden in Europa en het stadscentrum is terug te vinden op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Het Oude Stadshuisplein is een verzamelpunt van vele toeristen in de stad. Op dit plein vind je het magische astronomische uurwerk.

Al met al kan ik Praag iedereen aanbevelen. De buitengebieden van de stad zijn misschien niet heel erg hoopvol, maar het centrum van de stad gaat je gegarandeerd verassen.

Praag: de grootste stad van Tsjechië
Stad:
Praag
Inwoners: 1.272.790
Oppervlakte: 496 km²
Regio: Praag
District: Praag

Praag: de grootste stad van Tsjechië

Andere grote steden in Tsjechië

Buiten de top 10 vallen andere grote steden, namelijk:

  • 11 | Havířov – 85.829 inwoners
  • 12 | Zlín – 81.066 inwoners
  • 13 | Kladno – 71.262 inwoners
  • 14 | Most – 68.254 inwoners
  • 15 | Karviná – 65.441 inwoners

Andere top 10 lijstjes bekijken?

We hebben nog meer top 10 lijstjes gemaakt:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down