De 10 grootste steden van Portugal op inwonersaantallen

De 10 grootste steden van Portugal op inwonersaantallen

Portugal is ten opzichte van Nederland in oppervlakte twee keer zo groot als Nederland, terwijl Nederland bijna twee keer het aantal inwoners van Portugal heeft. Nederland heeft ongeveer 17 miljoen inwoners en Portugal 10 miljoen. Portugal is dus een erg dunbevolkt land.

Dat is ook te merken als je door afgelegen dorpen in de bergen gaat rijden bijvoorbeeld. Ik vond het op basis van mijn ervaring fascinerend hoe de tijd stil kan staan in een bergdorp in Portugal. Er was één restaurantje open waar je overheerlijke koffie kon drinken en verder zagen we een oude meneer op een bankje in het dorp slapen en that's it.

Maar naast de afgelegen dorpen, de prachtige eilanden en de ongerepte natuur van het prachtige Portugal, kent Portugal natuurlijk ook toeristische en dichtbevolkte gebieden. Denk aan het populaire Albufeira of de beroemde steden, zoals Porto en Lissabon. In deze blog neem ik je mee naar de top 10 grootste steden van Portugal, op basis van het aantal inwoners.

Hoe is Portugal ingedeeld?

In Nederland kennen we provincies en provincies zijn opgedeeld in gemeentes. Daarnaast heeft elke provincie een hoofdstad, zoals Assen dat voor Drenthe is en Middelburg voor Zeeland.

In Portugal is dat niet veel anders. Tot 1976 had Portugal 11 provincies, maar deze zijn destijds vervangen door 18 districten. In feite is een district in Portugal hetzelfde als wat een provincie in Nederland is.

Elk district is onderverdeeld in gemeentes en elk district heeft ook een (vrijwel altijd gelijknamige-) hoofdstad. Kortom, de bestuurlijke indeling van Portugal lijkt erg veel op die van Nederland.

Om het iets ingewikkelder te maken: een gemeente in Portugal kun je op zijn beurt weer onderverdelen in freguesias. Maar daar wil ik het dan ook bij laten. 🙂

10 | Queluz – 78.040 inwoners

We beginnen de lijst met het stadje Queluz. Vrijwel alle grote steden liggen direct tegen elkaar aangeplakt en dat kun je enigszins vergelijken met de Randstad in Nederland, waar je Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en vele andere grote steden bijna als één grote metropool kunt zien.

Queluz is een kleine stad op slechts 20 minuten rijden van het centrum van Lissabon. Queluz kunnen we, samen met vele andere Portugese steden, beschouwen als het voorstadje van Lissabon.

Queluz: de 10e stad van Portugal
Stad:
Queluz
Inwoners: 78.040
Oppervlakte: 7 km²
District: Lissabon
Gemeente: Sintra

9 | Agualva- Cacém – 81.845 inwoners

De 9e stad van Portugal is Agualva- Cacém. Deze stad ligt naast de 10e stad Queluz en ligt op ongeveer een half uur rijden van het stadscentrum van Lissabon.

De stad heeft een grootte van 127 km² en telt in totaal 81.845 inwoners.

Agualva- Cacém: de 9e stad van Portugal
Stad:
Agualva- Cacém
Inwoners: 81.845
Oppervlakte: 127 km²
District: Lissabon
Gemeente: Sintra

8 | Funchal – 111.000 inwoners

We komen nu op een prachtig stuk van Portugal. De 8e stad ligt namelijk niet op het vaste land, maar op het eiland Madeira. Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Marokko. Het is een prachtig eiland met ongerepte natuur en het is de geboorteplek van Cristiano Ronaldo (voor de voetballiefhebbers onder ons).

Op het eiland ligt de stad Funchal. Dit is naast de hoofdstad van Madeira ook de 8e stad van Portugal als we kijken naar het aantal inwoners. De stad heeft in totaal 111.000 inwoners

Funchal: de 8e stad van Portugal
Stad:
Funchal
Inwoners: 111.000
Oppervlakte: 76 km²
District: Madeira
Gemeente: Madeira

De 8e stad van Portugal: Funchal

Op het adembenemende Madeira, een Portugees eiland, vinden we de 8e stad van het land: Funchal

7 | Sétubal – 131.000 inwoners

Voor plek nummer 7 gaan we terug naar het vaste land van Portugal, namelijk naar Sétubal.

Sétubal is het meest zuidelijk gelegen stad in deze top 10 met in totaal 131.000 inwoners. Het zal je niet verbazen, maar ook Sétubal ligt op een kleine afstand van Lissabon. Het ligt niet net als Queluz, Agualva- Cacém en Amadora direct tegen de stad Lissabon aan, maar op een kleine drie kwartier rijden sta je vanaf het centrum van Sétubal in het centrum van Lissabon.

Zoals heel veel grote steden in Portugal, ligt ook Sétubal pal aan het water. Het heeft daarmee ook de derde zeehaven van het land!

Sétubal: de 7e stad van Portugal
Stad:
Sétubal
Inwoners: 131.000
Oppervlakte: 170,57 km²
District: Sétubal
Gemeente: Sétubal

6 | Coimbra – 143.000 inwoners

Veel grote steden op het vaste land van Portugal liggen dicht bij Lissabon en Porto. Voor Coimbra, de 6e stad in deze lijst, is dat een ander verhaal. Dit is de eerste stad in de lijst dat ”ver” van Porto en Lissabon gelegen ligt. Om in Porto te komen ben je bijna anderhalf uur aan het rijden en om in Lissabon te komen ben je ruim 2 uur onderweg.

Coimbra heeft een goede indruk op mij gemaakt. De stad ligt op een heuvel waardoor het veel steile straten kent. Het heeft een hele historische binnenstad en ligt aan de oevers van rivier de Mondego. In combinatie met het warme Portugese weer, de vele lokale Portugese winkels, de gemoedelijke stadssfeer en de oude lijnbussen die door de stad rijden is het een hele prettige stad om te bezoeken. Een aanrader!

Oh ja, om even bij de les te blijven van deze blog: de stad heeft in totaal 143.000 inwoners. Dat is ongeveer te vergelijken met Den Bosch in Nederland.

Coimbra: de 6e stad van Portugal
Stad:
Coimbra
Inwoners: 143.000
Oppervlakte: 319 km²
District: Coimbra
Gemeente: Coimbra

5 | Amadora – 175.000 inwoners

Coimbra was voor even een uitzondering, want de 5e stad van Portugal ligt wederom tegen Lissabon aangeplakt. We praten over Amadora, een stad van 175.000 inwoners, dat op een kleine 20 minuten van het stadscentrum van Lissabon ligt.

We kunnen Amadora als echte voorstad beschouwen, omdat het deel uit maakt van de conurbatie. Een conurbatie is een agglomeratie van meerdere steden en een agglomeratie is een samenstelling van meerdere steden die in de loop der jaren naar elkaar zijn toegegroeid. Bewoners beschouwen het daarom vaak als één stad en bewoners van Amadora zullen zichzelf over het algemeen als een bewoner van Lissabon zien.

Toch is Amadora vandaag de dag een aparte stad van het land Portugal en hoort het officieel nog niet bij Lissabon.

Amadora: de 5e stad van Portugal
Stad:
Amadora
Inwoners: 175.000
Oppervlakte: 24 km²
District: Lissabon
Gemeente: Amadora

4 | Braga – 181.000 inwoners

De meest noordelijke stad uit dit lijstje en de 4e stad van het land is Braga. De stad heeft in totaal 181.000 inwoners en is samen met Coimbra en Funchal de enige stad uit dit lijstje dat niet verbonden is met Porto en Lissabon. De andere steden zijn allemaal voorstadjes van Porto en Lissabon of liggen pal tegen één van deze steden aan.

Net als alle andere grote steden uit deze top 10, ligt ook Braga zeer westelijk in het land. Wat dat betreft zijn er nauwelijks grote steden te vinden aan de grens met Spanje.

Braga: de 4e stad van Portugal
Stad:
Braga
Inwoners: 181.000
Oppervlakte: 183 km²
District: Braga
Gemeente: Braga

De grootste steden van Portugal op inwonersaantallen

3 | Vila Nova de Gaia – 186.000 inwoners

Oké, ik kan niet weten wat jij allemaal weet en denkt, maar als je aan de grote steden van Portugal denkt, dan denk je aan Lissabon, Porto, Coimbra, Braga, Sétubal en Guimarães. In ieder geval: dat zouden de steden zijn geweest die ik vanuit mijn hoofd had opgenoemd, zonder dat ik naar dit lijstje had gekeken.

Wie had dan verwacht dat Vila Nova de Gaia de 2e stad van Portugal zou zijn? Ik niet! Sterker nog: ik ben best wel een nerd in dit soort feitjes, maar bij het schrijven van deze blog was dit toch een verassing voor mij.

Nummer 2 in deze lijst is Porto. In Porto ligt een hele grote brug, namelijk de Ponte de Arrábida. Ik dacht dat de brug het noordelijke gedeelte van Porto met het zuidelijke gedeelte zou verbinden, maar dat is dus niet het geval.

Ten noorden van de brug ligt namelijk Porto en rijd je in zuidelijke richting over de brug en over de rivier Doura, dan sta je ineens in de stad Vila Nova de Gaia. Dus aan de ene kant ligt Porto en aan de andere kant Vila Nova de Gaia. Over het algemeen wordt het als 1 geheel gezien, maar we praten dus letterlijk over 2 verschillende steden.

Vila Nova de Gaia is daarom de 3e stad van Portugal met ruim 185.000 inwoners!

Vila Nova de Gaia: de 3e stad van Portugal
Stad:
Vila Nova de Gaia
Inwoners: 186.000
Oppervlakte: 169 km²
District: Porto
Gemeente: Vila Nova de Gaia

2 | Porto – 237.000 inwoners

De 2e stad van Portugal is, en je voelt hem al aankomen, Porto.

Aan de andere kant van Vila Nova de Gaia ligt dus een hele andere grote stad. Het blijft een fascinerend gegeven dat je vanaf een stad met 186.000 inwoners over een brug rijdt en vervolgens in een andere stad van 237.000 inwoners bent aangekomen.

Maar laten we eerlijk zijn: we praten over 2 verschillende steden, maar zo wordt dat niet door iedereen gezien. De agglomeratie van Porto, dat ook wel Groot- Porto wordt genoemd, is een samenstelling van meerdere steden. Daar valt onder anderen Vila Nova de Gaia onder en daardoor wordt het in de volksmond vaak Porto genoemd.

En waar kennen we Porto van?

Uiteraard van de port die wij in Nederland ook erg graag drinken. Veel wijngaarden in de Douro-vallei verbouwen druiven voor port-wijnhuizen in Porto en Vila Nova de Gaia.

Porto: de 2e stad van Portugal
Stad:
Porto
Inwoners: 237.000
Oppervlakte: 41,66 km²
District: Porto
Gemeente: Porto

1 | Lissabon – 547.000 inwoners

En tot slot, bij uitstek de nummer 1 uit de lijst, is natuurlijk Lissabon. Als je aan een Portugese stad denkt, dan zal Lissabon zeer waarschijnlijk als eerst in je opkomen. Met ruim 547.000 inwoners is het de grootste stad van het land en is het de officiële hoofdstad.

Net als Groot- Porto heb je ook Groot- Lissabon. Met alle grote omliggende steden, zoals Queluz, Agualva- Cacém en Amadora (eerder beschreven in deze lijst), is Lissabon een grote metropool met ruim 2,9 miljoen inwoners.

Als je bedenkt dat er 10 miljoen inwoners in Portugal wonen en daarvan 2,9 miljoen in de omgeving van Lissabon en 1,8 miljoen mensen in de omgeving van Porto, dan kun je nagaan hoe belangrijk beide steden voor het land Portugal zijn.

Mijn allereerste gedachten als ik aan Lissabon denk?

Dat zijn dan toch de nostalgische trams die verschillende wijken met elkaar verbinden.

Lissabon: de grootste stad van Portugal
Stad:
Lissabon
Inwoners: 547.000
Oppervlakte: 84,6 km²
District: Lissabon
Gemeente: Lissabon

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Andere grote steden in Portugal

Welke steden vallen buiten de top 10?

  • 11 | Barreiro – 78.000 inwoners (omgeving Lissabon)
  • 12 | Viseu – 66.000 inwoners
  • 13 | Guimarães – 66.000 inwoners
  • 14 | Rio Tinto – 64.000 inwoners
  • 15 | Odivelas – 59.000 inwoners

Bron: onze grote vrienden van Wikipedia. Want laten we eerlijk zijn: deze lijst is een hele goede indicatie, maar er zijn zoveel verschillende metingen en cijfers dat het soms lastig kan zijn om te bepalen welke steden er in de top 10 horen en niet. Vanuit mijn informatiepunt heeft Viseu, zoals hierboven vermeld, 66.000 inwoners, maar er zijn ook pagina's die vertellen dat de stad 98.000 inwoners heeft.

Snap jij het nog? 😀

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog een andere blog over Portugal geschreven:

Ik heb ook andere top 10 lijstjes gemaakt:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down