De top 10 grootste steden van Nederland op inwonersaantallen

De top 10 grootste steden van Nederland op inwonersaantallen

Als we willen reizen, dan hebben we het over het algemeen alleen maar over het buitenland. Vooral citytrips in het buitenland zijn erg populair en we reizen graag massaal naar Barcelona, Praag, Parijs of Londen. Logisch ook, want het is fijn om naar een onbekend land te reizen. In een onbekende omgeving zie je andere dingen dan in een bekende omgeving met een bekende taal.

De uitspraak dat er in Nederland genoeg te beleven valt en het onbegrip dat iedereen altijd maar naar het buitenland moet snap ik, maar ik begrijp het niet. Feit is namelijk dat vrijwel alle mensen over de hele wereld dit doen. Een citytrip Rotterdam is leuk, maar door de taal, de Nederlandse treinen, de Nederlandse verkeersborden en alle andere elementen voelt het ook heel vertrouwd.

Desondanks zijn er wel veel steden waar veel Nederlanders geen weet van hebben. Ze horen de naam, maar hebben geen idee hoe mooi het eruit ziet. Leeuwarden, Delft, Groningen, Amersfoort, Maastricht en vele andere steden zijn prachtige steden om te bezoeken. Om de steden in een soort zonlicht te plaatsen heb ik een top 10 samengesteld van de grootste steden van Nederland op inwonersaantallen.

10 | Nijmegen / 177.698 inwoners

We beginnen het lijstje met Nijmegen in de provincie Gelderland. Nijmegen is de grootste stad in Oost- Nederland en van de provincie en is de 10e stad van Nederland.

Nijmegen ligt aan de oevers van de rivier De Waal en is één van de leukere studentensteden van Nederland. Nijmegen is een hele toeristische stad, mede vanwege de historische binnenstad. Vooral de Grote Markt in de binnenstad is een bezoekje meer dan waard.

Verder kennen we de stad natuurlijk van de jaarlijks gehouden Nijmeegse Vierdaagse waarin mensen 4 dagen lang 30, 40 of 50 kilometer gaan wandelen.

Nijmegen: de 10e stad van Nederland
Stad:
Nijmegen
Inwoners: 177.698
Oppervlakte: 57,6 km²
Provincie: Gelderland

9 | Breda / 184.271 inwoners

Uit de provincie Noord- Brabant staat op nummer 9 Breda. Breda heeft ruim 184.000 inwoners en is de derde stad van de provincie.

Breda ligt op een paar kilometer van de Belgische grens en op slechts 3 kwartier rijden van het grote Antwerpen. Het is een typisch Nederlandse stad met een ietwat middeleeuws karakter.

En het zal je waarschijnlijk niks verbazen, maar net als Nijmegen en vele andere steden heeft ook Breda de ‘'Grote Markt''. Op dit plein is het heerlijk vertoeven tijdens de warme terrasdagen.

Breda: de 9e stad van Nederland
Stad:
Breda
Inwoners: 184.271
Oppervlakte: 128,7 km²
Provincie: Noord- Brabant

Breda: de top 10 grootste steden van Nederland

8 | Almere / 211.840 inwoners

Op nummer 8 van de grootste steden in Nederland staat Almere. Almere ligt in de provincie Flevoland en is verreweg de grootste stad van de provincie.

Voor de nieuwe generatie is dit over het algemeen een ondenkbaar feitje, maar Almere bestaat pas sinds 1975. Dat was het jaar dat er voor het eerst werd gebouwd aan een compleet nieuwe stad.

Tot voor kort was Lelystad de grootste stad van Flevoland, maar Almere heeft Lelystad binnen no-time ingehaald. Vanwege de grote groei van de stad Amsterdam trekken veel mensen naar Almere en in principe zouden we Almere als voorstad van Amsterdam moeten zien.

Door de jonge geschiedenis vind je weinig historische punten die andere steden in Nederland wel rijk zijn. Over de charme van de stad valt dus te discussiëren, maar daar heeft iedereen uiteraard zijn eigen smaak in. 🙂

Almere: de 8e stad van Nederland
Stad:
Almere
Inwoners: 211.840
Oppervlakte: 248,77 km²
Provincie: Flevoland

7 | Tilburg / 219.800 inwoners

Noord- Brabant is een grote provincie en dat vind je terug in de steden. Op nummer 9 staat de stad Breda en op nummer 7 en op slechts 25 minuten rijden van Breda staat Tilburg.

Tilburg staat voornamelijk bekend als textielstad en heeft daar de basis gelegd voor de stad die het nu is. Industriële steden zijn vooral ingericht op het praktisch nut en worden daarmee niet snel als de meest aantrekkelijke en toeristische steden gezien.

Desalniettemin moet je steden wel gaan bezoeken voordat je je conclusies over een stad gaat trekken.. want Tilburg speelt een belangrijke rol in heel Nederland.

Tilburg: de 7e stad van Nederland
Stad:
Tilburg
Inwoners: 219.800
Oppervlakte: 88,79 km²
Provincie: Noord- Brabant

6 | Groningen / 232.922 inwoners

Groningen is een heerlijke oude stad en staat met ruim 230.000 inwoners op plek nummer 6. De stad heeft in de 3 noordelijke provincies een eenzame positie en staat ruim boven Leeuwarden, de 2e stad van het noorden, dat in totaal 92.000 inwoners heeft.

Emmen is de 1e stad van Drenthe, maar komt bij lange na niet in de buurt van het aantal inwoners van Groningen.

Groningen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Groningen en staat natuurlijk bekend als dé studentenstad van Nederland. Van de 60.000 studenten wonen er 35.000 studenten in de stad zelf.

Groningen: de 6e stad van Nederland
Stad:
Groningen
Inwoners: 232.922
Oppervlakte: 180,21 km²
Provincie: Groningen

Groningen: de top 10 grootste steden van Nederland

5 | Eindhoven / 234.456 inwoners

Eerder in het lijstje kwamen we Breda en Tilburg tegen, maar de allergrootste stad van Noord- Brabant is toch echt Eindhoven. Eindhoven is van oudsher een hele belangrijke stad geweest in Nederland.

In de stad werden vanaf 1900 ongelofelijk veel fabrieken gebouwd uit de textielindustrie en sigarenindustrie en werden er heel veel lucifers gefabriceerd. Daarnaast kennen we Eindhoven natuurlijk van het grote Phillips en ook DAF was vanaf 1930 gevestigd in de lichtstad.

Eindhoven: de 5e stad van Nederland
Stad:
Eindhoven
Inwoners: 234.456
Oppervlakte: 88,84 km²
Provincie: Noord- Brabant

4 | Utrecht / 357.694 inwoners

Persoonlijk vind ik het misschien wel de mooiste stad uit dit rijtje: Utrecht. Met ruim 357.600 inwoners staat Utrecht op nummer 4 van de grootste steden in Nederland.

Utrecht is een hartstikke belangrijke stad vanwege de zeer gunstige en centrale ligging in Nederland. Het is een knooppunt van wegen, water- en spoorwegen.

Amsterdam staat bekend om zijn grachten, maar Amsterdam moest het meerdere malen afleggen tegen Utrecht in de titel voor de mooiste grachtensteden van Europa. Vooral de Oudegracht is een hele bekende gracht in de stad.

En verder heeft Utrecht natuurlijk de populaire Domtoren. Als we praten over de Domstad dan weten wij Nederlanders meteen dat het over Utrecht gaat.

Utrecht: de 4e stad van Nederland
Stad:
Utrecht
Inwoners: 357.694
Oppervlakte: 99,21 km²
Provincie: Utrecht

3 | Den Haag / 545.163 inwoners

Ten opzichte van Utrecht maken we een grote sprong naar de top 3. Op nummer 3 staat Den Haag en deze stad kennen wij voornamelijk als de politieke stad van Nederland. Zowel de Nederlandse regering als het parlement vind je terug in deze mooie stad.

Verder is Den Haag de grootste stad aan de Nederlandse kust en heeft het een kustlijn van ruim 11 kilometer. Badplaatsen van de stad zijn Scheveningen en Kijkduin. Scheveningen was vroeger een aparte vissersdorp, maar is later een stadsdeel en wijk geworden van Den Haag.

Den Haag heeft in het buitenland verschillende benamingen, zoals La Haye, La Haya en The Hague. In Nederland heette het vroeger 's-Gravenhage, maar sinds 1990 praten we allemaal over Den Haag.

Den Haag: de 3e stad van Nederland
Stad:
Den Haag
Inwoners: 545.163
Oppervlakte: 98,13 km²
Provincie: Zuid- Holland

Den Haag: de top 10 grootste steden van Nederland

2 | Rotterdam / 651.376 inwoners

Op slechts een klein half uur rijden van Den Haag staat met stipt op nummer 2 in het lijstje: Rotterdam. Rotterdam heeft een zeer gunstige ligging in Europa en heeft daardoor de grootste haven van dit continent en één van de grootste havens ter wereld.

Verder kennen we de stad helaas van de zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin de oude bebouwing van de stad volledig zijn verwoest. Echter kennen we de stad ook vanwege de wederopbouw en de unieke moderne uitstraling.

Populaire bezienswaardigheden zijn natuurlijk de Euromast, de Erasmusbrug, de Markthal en de kubuswoningen. Veel mensen zijn sceptisch over Rotterdam vanwege de moderne gebouwen, maar juist dat maakt het voor mij een hele prettige stad.

Samen met Den Haag en vele andere grote omliggende steden vormt Rotterdam één grote metropool met ruim 2,3 miljoen inwoners en is het onderdeel van de Randstad.

Rotterdam: de 2e stad van NederlandStad: Rotterdam
Inwoners: 651.376
Oppervlakte: 319,35 km²
Provincie: Zuid- Holland

1 | Amsterdam / 872.779 inwoners

En natuurlijk staat op nummer 1: Amsterdam. Met ruim 870.000 inwoners is de stad nog aanzienlijk groter dan Rotterdam.

Van Amsterdam is na de oorlog veel over gebleven en daardoor heeft Amsterdam een zeer toeristische binnenstad. Met name de grachten kenmerken de stad Amsterdam en daardoor staat de stad op nummer 5 van de meest toeristische steden in Europa en hoeft het alleen Londen, Parijs, Istanbul en Barcelona voor zich te houden.

Andere beroemde bezienswaardigheden zijn de Red Light District, het Rijksmuseum en de Dam. Daarnaast staat Schiphol op nummer 3 van de drukste vliegvelden ter wereld en blijven de aantallen alleen maar groeien.

Amsterdam is hot en zoals ik in de 8e stad (Almere) van Nederland beschreef.. in de loop der jaren zijn steeds meer mensen in Almere gaan wonen. Almere is een stuk rustiger dan Amsterdam, maar je staat wel binnen korte tijd in het centrum van Amsterdam.

Amsterdam: de 1e stad van NederlandStad: Amsterdam
Inwoners: 872.779
Oppervlakte: 219,49 km²
Provincie: Noord- Holland

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Andere grote steden in Nederland

Een top 10 is een top 10 en daar horen simpelweg 10 steden in thuis. Buiten de top 10 vallen andere grote en bekende Nederlandse steden, zoals Enschede, Haarlem, Leiden, Den Bosch, Amersfoort, Zwolle en Maastricht.

Vooral Amersfoort en Maastricht vind ik persoonlijk 2 fantastische steden in Nederland.

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog veel meer leuke blogs geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down