arrow_drop_up arrow_drop_down
De top 10 grootste steden in Frankrijk op inwoners

De top 10 grootste steden in Frankrijk op inwoners

Frankrijk is een ontzettend groot land en alles wat je in een land wilt vinden, vind je in Frankrijk. Want naast de beroemde steden heeft Frankrijk ook grote bergketens, paradijselijke stranden en heuvelachtige wijngaarden. Het is niet voor de grap dat de Fransen graag in eigen land op vakantie gaan, simpelweg omdat het een prachtig land is waar veel te zien is.

De Franse steden kennen we allemaal, maar wat zijn de grootste steden van het land? In deze blog geef ik een korte lijst van Franse steden met de meeste inwoners. Ik begin de lijst van laag naar hoog!

10 | Rijsel (Lille), 232.741 inwoners

We beginnen met de stad Rijssel. In Nederland en België is het normaal om Rijsel in de mond te nemen, maar de Franse benaming is natuurlijk de mooiste benaming, namelijk Lille.

Lille ligt in uiterste noorden van Frankrijk en ligt erg dicht bij de Belgische grens. Het officiële aantal inwoners ligt op 232.741, maar Lille kent ook veel grote omliggende steden. Naast Lille liggen Roubaix, Villeneuve-d'Ascq, Tourcoing en de Belgische plaatsen Kortrijk en Moeskroen. Hierdoor vormt het één grote metropool met ruim 2.000.000 inwoners.

De top 10 grootste steden van Frankijk: Rijsel, Lille

Stad: Rijsel (Lille)
Inwoners: 232.741 (2015)
Oppervlakte: 34,83 km²
Departement: Noorderdepartement
Arrondisement: Rijsel

9 | Bordeaux, 249.712 inwoners

In het zuidwesten van Frankrijk ligt de stad Bordeaux. Bordeaux ligt in het departement Gironde en in het gelijknamige arrondisement Bordeaux.

Waar staat de stad bekend om?

De stad heeft een bekende naam gekregen door de eindeloze wijngaarden die in deze omgeving liggen, maar ook vanwege de Port de la Lune dat in deze stad ligt. Dit is een oude zeehaven en staat op het Unesco Werelderfgoedlijst.

De top 10 grootste steden van Frankijk: Bordeaux

Stad: Bordeaux
Inwoners: 429.712
Oppervlakte: 49,36 km²
Departement: Gironde
Arrondisement: Bordeaux

Op nummer 9 van de grootste steden in Frankrijk: Bordeaux

8 | Straatsburg, 277.270 inwoners

Straatsburg (Frans: Strasbourg) is een stad in het noordoosten van Frankrijk en ligt per direct aan de grens met Duitsland. In de stad loopt een brug over rivier De Rijn naar de Duitste stad Kehl.

In verhouding is Straatsburg een bescheiden stad, maar daarentegen wel een belangrijke stad. Samen met Brussel vind je in deze stad de zetel van het Europees Parlement.

Van oorsprong werd er Duits gesproken in deze stad, maar in de loop der jaren is dit verandert en tegenwoordig is Frans de officiële voertaal.

De top 10 grootste steden van Frankijk: Straatsburg, Strasbourg

Stad: Straatsburg (Strasbourg)
Inwoners: 277.270
Oppervlakte: 78,62 km²
Departement: Bas-Rhin
Arrondisement: Strasbourg

7 | Montpellier, 277.629 inwoners

Dan gaan we nu over naar het zuiden van het land (we hebben alle windrichtingen al gehad). In het zuiden van het land ligt Montpellier. Deze stad heeft 277.629 inwoners en ligt erg dicht bij de kust.

Montpellier ligt in een stedelijk gebied door alle omliggende steden. Hiermee komt het inwonersaantal op 540.000 inwoners. Montpellier is van alle grotere steden in de omgeving de belangrijkste stad.

De top 10 grootste steden van Frankijk: Montpellier

Stad: Montpellier
Inwoners: 277.629
Oppervlakte: 56,88 km²
Departement: Hérault
Arrondisement: Montpellier

6 | Nantes, 303.382 inwoners

In het westen van Frankrijk, dicht bij de westkust, ligt Nantes. Dit is een stad met ruim 300.000 inwoners en is een belangrijke havenstad in het land.

In Nantes komen 3 rivieren samen, namelijk de rivieren Loire, Erdre en Sèvre. De rivieren Erdre en Sèvre monden uit in de Loire en de Loire stroomt door richting de Atlantische Oceaan.

De top 10 grootste steden van Frankijk: Nantes

Stad: Nantes
Inwoners: 303.382
Oppervlakte: 65,19 km²
Departement: Loire-Atlantique
Arrondisement: Nantes

5 | Nice, 342.522 inwoners

Op plek nummer 5 vinden we de prachtige stad Nice. Nice ligt in het zuiden van Frankrijk en in de omgeving van Nice vind je dwergstaat Monaco. De stad heeft een inwonersaantal van 342.522 inwoners.

Nice is een echt badplaats en in de zomer kunnen de temperaturen 4 maanden lang oplopen naar 30 graden. Dat komt omdat Nice in een mediterraan klimaat ligt.

De top 10 grootste steden van Frankijk: Nice

Stad: Nice
Inwoners: 342.522 inwoners
Oppervlakte: 71,92 km²
Departement: Alpes-Maritimes
Arrondisement: Nice

De top 10 grootste steden van Frankijk: Nice

4 | Toulouse, 471.941 inwoners

Toulouse is de 4e stad van Frankrijk met 471.941 inwoners en ligt in het zuiden van Frankrijk. Zoals je ziet liggen er met Bordeaux, Montpellier, Nice en Nantes veel grote steden in het zuiden (en de lijst is nog niet klaar).

In Toulouse ligt de rivier Garonne. Deze rivier stroomt vanuit de Pyreneeën Toulouse binnen en stroomt via Bordeaux richting de Atlantische Oceaan.

De top 10 grootste steden van Frankijk: Toulouse

Stad: Toulouse
Inwoners: 471.941 inwoners
Oppervlakte: 118,30 km²
Departement: Haute-Garonne
Arrondisement: Toulouse

3 | Lyon, 513.275 inwoners

We zijn aangekomen in de top 3 van de grootste steden in Frankrijk. Op nummer 3 vinden we de stad Lyon. In deze lijst de enige stad dat in de omgeving van de Franse Alpen ligt. In de Alpen liggen genoeg andere grote steden, zoals Grenoble, maar deze steden komen niet in de top 10 voor.

Lyon heeft 513.275 inwoners en ligt in het zuidoosten van het land. In de stad komen de rivieren Rhône en Saône samen waarbij de Rhône doorstroomt richting de Golfe du Lion, wat onderdeel is van de Middellandse Zee.

Zoals gezegd liggen er veel grote plaatsen in de omgeving van Lyon. Als we deze gebieden er bij zouden betrekken, met onder anderen Grenoble, dan zou Lyon op plek nummer 2 komen van de grootste steden per inwonersaantallen in Frankrijk.

De top 10 grootste steden van Frankijk: Lyon

Stad: Lyon
Inwoners: 513.275 inwoners
Oppervlakte: 47,87 km²
Departement: Métropole de Lyon
Arrondisement: Lyon

De grootste steden van Frankrijk: Lyon

2 | Marseille, 861.635 inwoners

De grootste stad in het zuiden van Frankrijk en de 2e stad van heel Frankrijk is Marseille. Met ruim 861.635 inwoners neemt het geruime afstand van de 3e stad Lyon. Marseille is een prachtige stad en ligt pal aan de zuidkust van de Middellandse Zee.

Marseille heeft de belangrijkste haven van Frankrijk en ligt in een mediterraan klimaat. Dit klimaat zag je ook in de stad Nice en het is een klimaat met milde winters en hele warme zomers.

Marseille ligt in een gebied waar weinig wolken voorkomen. De stad heeft daardoor 2800 zonuren in een jaar (!).

De top 10 grootste steden van Frankijk: Marseille

Stad: Marseille
Inwoners: 861.635 inwoners
Oppervlakte: 240,62 km²
Departement: Bouches-du-Rhône
Arrondisement: Marseille

1 | Parijs, 2.206.488 inwoners

En met stipt op nummer 1 staat natuurlijk Parijs! De stad heeft ruim 2 miljoen inwoners en is niet alleen de grootste stad van Frankrijk, maar het is ook één van de grootste steden in heel Europa. Met slechts een oppervlakte van 105,4 km² wonen er 21.347 inwoners per km² en het is dus een hele dichtbevolkte stad. Parijs staat daarmee ook 20e in de meest dichtbevolkte plaatsen op deze wereld.

We kennen de stad natuurlijk vanwege de beroemde Eiffeltoren, de Champs-Élysées en de Arc de Triomphe. Het zijn slechts enkele beroemde bezienswaardigheden van de vele die Parijs rijk is.

Belangrijk om te melden dat de stad Parijs 2 miljoen inwoners heeft, maar tegenwoordig spelen de voorsteden en forensensteden ook een belangrijke rol. Als we de gehele agglomeratie van Parijs bij elkaar optellen dan komen we op meer dan 10 miljoen inwoners die in de directe omgeving van de stad wonen.

De top 10 grootste steden van Frankijk: Parijs

Stad: Parijs
Inwoners: 2.206.488 inwoners
Oppervlakte: 105,4 km²
Departement: Parijs
Arrondisement: Alleen al de stad Parijs is onderverdeeld in 20 arrondissementen

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Parijs verkennen

Parijs is natuurlijk een prachtige stad. Ik heb de stad 2x bezocht en kan het iedereen aanraden om hem minimaal 1x te bezoeken. De stad is echter zo groot dat je makkelijk verdwaald in de activiteiten die je kunt ondernemen.

Daarom is een uitgebreide reisgids gemakkelijk voor steden van dit kaliber. Ze maken gebruik van veel foto's en dat sluit aan met de informatie de zie over stad geven.

Een aanrader!

De reisgids van Parijs van National Geographic

Andere grote steden in Frankrijk

Oké, we hebben de grootste steden behandelt.

Maar buiten de top 10 houdt het natuurlijk niet op. Frankrijk heeft meer mooie en grote steden. Buiten de top 10 vind je bekende steden, zoals:

  • 11 | Rennes – 215.366 inwoners
  • 12 | Reims – 184.076 inwoners
  • 13| Le Havre – 172.366 inwoners
  • 14 | Saint-Étienne – 171.057 inwoners
  • 15 | Toulon – 167.479 inwoners
  • 16 | Grenoble – 160.649 inwoners
  • 17 | Dijon – 155.114 inwoners
  • 18 | Angers – 151.520 inwoners
  • 19 | Nîmes – 150.672 inwoners
  • 20 | Villeurbanne – 148.655 inwoners

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb meer over Frankrijk geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?