Diep van binnen weten we het eigenlijk wel: we zitten veel te veel op onze telefoon. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom zijn we hier in beland? En waarom pakken we steeds weer onze telefoon, zonder dat we het zelf doorhebben?
Merk je dat je telkens zonder nadenken je telefoon pakt? Dat herken ik maar al te goed. In dit blog neem ik je mee in de onbewuste patronen van telefoongebruik en wat we daarachter zoeken. Ik deel in dit blog mijn inzichten, mijn worsteling en wat mij enorm geholpen heeft om de regie terug te nemen.
Hoe verslaafd ben jij aan je telefoon?
Wat zoeken we als we onze telefoon pakken?
Er zijn verschillende redenen waarom we onze telefoon pakken. Vaak doen we dat niet bewust, maar omdat we ergens iets missen of ontwijken. Hieronder noem ik de belangrijkste triggers.
1. Afleiding van onrust of ongemak
Een van de grootste redenen waarom we onze telefoon pakken, is omdat we iets willen vermijden. We vermijden een ongemakkelijk gevoel op het moment dat we ons ontevreden voelen of we ons vervelen.
Soms weten we dat we iets moeten veranderen op het moment dat we iets doen waar we niet gelukkig van worden, maar lopen we de confrontatie uit de weg door onze telefoon te pakken.
2. Behoefte aan verbinding (of een illusie daarvan)
Social media lijkt sociaal, maar in werkelijkheid biedt het zelden echt verbinding. Toch grijpen we naar onze telefoon als we ons eenzaam of alleen voelen. Een like, een appje of een foto geeft ons het gevoel dat we verbonden zijn met anderen, terwijl de diepere connecties in het echte leven vaak ontbreken.
3. Controle willen houden (en niets willen missen)
De angst om iets te missen is een krachtige drijfveer. We checken altijd even snel onze Whatsapp, het nieuws of Instagram en dat doen we omdat we niets willen missen.
4. Vluchten voor verveling
Verveling voelt ongemakkelijk. Of je nu in de supermarkt staat, thuiskomt van werk of op de bus wacht: we pakken altijd even onze telefoon om richtingloos de mail te openen, op Instagram te scrollen of Whatsapp te checken.
5. Zelfbevestiging en eigenwaarde
Een like, een reactie of een bericht op Whatsapp geven je een gevoel van bevestiging.
Maar laten we ook eerlijk zijn: echte eigenwaarde komt van binnenuit (lekker cliché, maar zo waar).
Toch voelt die dopamine-kick even goed en voor je het weet zit je weer vast in de cirkel van scrollen, kijken, leegte voelen en weer opnieuw beginnen.
De rol van automatisme: je doet het zonder dat je het doorhebt
Misschien herken je het: je opent Instagram of WhatsApp zo automatisch dat je amper doorhebt dat je het doet. Je checkt je telefoon tijdens het eten, in de trein, op het toilet, terwijl je sport en het is een ingesleten gewoonte geworden, gevoed door apps die ontworpen zijn om jouw aandacht zo lang mogelijk vast te houden.
Zo doorbreek je de patronen
Ik werd mezelf steeds vaker bewust hoe hardnekkig de patronen bij mij persoonlijk waren. Door de jaren heen heb ik geprobeerd om deze patronen te doorbreken. Ik vertik het dat ik de rest van mijn leven ga verspillen, omdat ik teveel op mijn telefoon heb gekeken. Ik wil gewoon niet dat de telefoon de regie over mijn leven heeft.
Om de patronen te doorbreken, heb ik bijvoorbeeld deze manieren geprobeerd:
- Als ik naar het toilet ga, dan laat ik de telefoon liggen waar hij op dat moment ligt.
- Ik word wakker zonder meteen mijn telefoon te checken.
- Ik laat mijn telefoon uit de slaapkamer en leg deze niet naast mijn bed.
Het lijken super kleine en toegankelijke manieren om de patronen te doorbreken, maar in de praktijk was het best lastig. Het laat zien dat je klein moet beginnen en het laat ook zien dat je wel degelijk verslaafd bent aan je telefoon (ook al zeg je zelf misschien van niet).
Wees je bewust over je gedrag: koop mijn e-book
Als je dit blog leest en voelt dat je wil veranderen, begin dan bij het bewust worden van je gedrag. Dat kun je bijvoorbeeld doen door de telefoonverslavingstest in te vullen.
Ik heb echter ook een e-book geschreven en alle manieren gedeeld die ik heb gehanteerd om de patronen met mijn telefoon te doorbreken.