In dit blog deel ik iets over wat ons allemaal bezighoudt en vaak zonder dat we het doorhebben: onze telefoon.
Ik vind het geweldig om over dit soort onderwerpen te mogen schrijven. Leefstijl, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling vind ik van jongs af aan al super interessant en we kunnen er niet omheen dat de telefoon onderdeel van onze leefstijl is geworden.
Tijd om daar iets aan te doen. Want zeg eens eerlijk: onze telefoon heeft een grote impact op ons leven, hé?
(Vind ik wel tenminste).
We dachten ooit dat we het niet nodig hadden
Ken je die video uit 1999 waarin mensen op straat gevraagd wordt of ze een mobiele telefoon zouden willen? Zo niet, dan kun je de video hieronder nog eens bekijken. De reacties van toen zijn super tegenstrijdig met hoe we vandaag leven.
- “Waarom zou ik altijd bereikbaar willen zijn?”
- “Ik hoef echt geen telefoon.”
- ”Ik heb geen zin in dat gepiep als ik op een terras zit”
- ”Dan ben je aan het fietsen en dan word je ineens gebeld…”
Grappig hé, vooral als je bedenkt hoe we vandaag met onze telefoon omgaan. Tegenwoordig hebben we minimaal een lichte verslaving aan onze telefoon en dat is niet omdat we zwak zijn, integendeel. We zijn er langzaamaan in meegegroeid en hebben ons nooit beseft hoeveel impact het zou krijgen in ons gedrag en ons leven.
Tip: in deze video zie je dezelfde mensen als uit de video hierboven, maar nu twintig jaar ouder.
Hoe we niks van de impact van de telefoon afwisten
Toen de eerste smartphones in de wereld kwamen, dachten we nog niet aan de gevolgen. Een telefoon was handig, leuk en vernieuwend. En daar gingen we vrolijk in mee.
Toen ik op de middelbare school zat, was Twitter dé plek waar ik contact had met mijn vrienden en klasgenoten. We spraken af via Twitter en we deelden er alles. Het punt is alleen dat we hier langzaam in meegingen zonder te weten wat voor impact het zou hebben op ons leven.
Je kunt het eigenlijk vergelijken met AI. Het is er, we gebruiken het, maar we weten nog niet precies hoe het over tien jaar ons leven heeft beïnvloed.
Hoe de telefoon ook voordelen heeft
Laat ik eerlijk zijn: de smartphone heeft mijn leven ook makkelijker gemaakt. Ik heb een tijd in het buitenland gewoond en dankzij mijn telefoon kon ik snel in contact komen met naaste mensen.
En dat is nog maar een enkel voorbeeld, want ook praktisch gezien is de telefoon een gamechanger. Navigeren, muziek, foto’s maken, apps, online betalen, het is allemaal mogelijk. Dus we kochten een telefoon omdat het ons verder hielp in het leven en dat doet het ook wezenlijk, maar tegelijkertijd…
…heeft de smartphone ons in zijn greep
De grootste techbedrijven weten precies hoe ze onze aandacht vast moeten houden. Daar hebben ze ongelofelijk veel tijd en geld in geïnvesteerd en met succes. Ze weten als geen ander hoe ze hun apps interessant en verslavend kunnen maken.
En zeg eerlijk, waarschijnlijk ben je daar zelf ook ingetrapt.
- Je neemt je telefoon mee als je naar de wc gaat.
- Je pakt je telefoon op het moment dat je bij de kapper moet wachten.
- En als je in de rij staat bij de supermarkt, dan is het erg verleidelijk om je telefoon erbij te pakken.
Zonder dat we het doorhebben, grijpen we elke gelegenheid aan om te scrollen. Dat vind ik eigenlijk het meest zorgwekkende van allemaal. Niet omdat het slecht is, maar wel omdat het zo onbewust gebeurt.
En als je dan thuiskomt, en moe bent van je werk, dan plof je op de bank… en wat doe je? Precies. Weer een half uur doelloos en ongemerkt door je Instagram reels scrollen.
Hoe verslaafd ben jij aan je telefoon?
Waarom je van binnenuit je telefoonverslaving moet aanpakken
Als je de patronen wil doorbreken en je gedrag wil veranderen, dan moet dat van binnenuit ontstaan. Je moet de intrinsieke motivatie hebben om er iets aan te veranderen.
Waarom zeg ik dit?
Nu hoor je heel vaak dat mensen zeggen dat je zoveel andere dingen zou kunnen doen als je je telefoon aan de kant zou leggen.
- Je zou kunnen gaan sporten.
- Een boek kunnen lezen.
- Of even helemaal niks kunnen doen.
En dat klopt ook.
Alleen je gaat dit niet doen als er geen fundering is om je gedrag aan te passen. Want dan ga je het veel te geforceerd doen.
Het gaat erom dat je diep van binnen je gedrag en je verslaving weet aan te pakken en van daaruit ga je vanzelf iets doen om de overgebleven tijd op een goede manier te benutten.
Hoe wil je terugkijken op je leven?
Stel je nou eens vraag dat je op je tachtigste naar je leven gaat terugkijken. Wil je dan terugkijken en zien dat je hebt geleefd en alles uit het leven hebt gehaald? Of wil je constateren dat je veel meer had willen doen, maar dat niet hebt kunnen doen omdat je zo vaak je telefoon hebt gepakt?
En dat gaat niet alleen over het fysiek grijpen van je telefoon. Het gaat ook over alle gewoontes en emoties die daarbij komen kijken en hoeveel impact de telefoon had om een leven op te bouwen waar je zo naar hebt verlangt en om de persoon te worden die je wenst te worden.
Helaas greep je telkens naar je telefoon als het leven te overweldigend en moeilijk werd (waarvan de rush van de telefoon zeker een bij heeft gedragen) en kwam je daardoor nooit bij de kern.
En dat is in mijn ogen een groot probleem.
Op het moment dat we tot de kern zouden moeten komen, pakken we onze telefoon en scrollen we alle moeilijke emoties weg. En juist bij de kern liggen de vraagstukken die je hebt aan te kijken als je wil leven waar je zo van droomt.
De eerste stap: bewustwording
Je hoeft vandaag nog niks te veranderen. Maar stel jezelf gewoon eens de vraag:
- Hoe vaak pak ik mijn telefoon?
- Wanneer pak ik ‘m?
- Waarom pak ik ‘m?
- Wat voel ik als ik het niet doe?
En antwoord daar eens eerlijk op. Alleen al door die vragen te stellen, verandert je kijk op je gedrag en dat is de eerste eenvoudige stap die je kan maken.
Gewoon in alle eerlijkheid, zonder dat je jezelf iets verwijt of jezelf veroordeelt.
Doe de test: hoe verslaafd ben jij?
Om je hierbij te helpen, heb ik een telefoonverslavingstest gemaakt. Je komt erachter of je een digitale minimalist, gewoontegebruiker of digitale verslaafde bent. En je krijgt tips die je verder helpen.