arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe word ik fitter wakker?

Ik heb lange tijd ervaren niet okselfris door de dagen heen te gaan. Ik kon niet zeggen dat ik mij echt vermoeid voelde, maar mijn energielevel was ook zeker geen 100%. En dat is natuurlijk niet fijn.

Sinds ik mij ben gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling heb ik langzamerhand het uitgangspunt gevonden dat je altijd eerst bij jezelf moet kijken. Dat is geen hogere wiskunde, maar het is wel goed om daar continue bij stil te staan.

Wat wil ik hiermee zeggen?

Achter elk probleem ligt een oorzaak. En dat hoeft geen één oorzaak te zijn, maar dat kan ook een samenhang van meerderen zijn. Als jij merkt dat je moeilijk door de dagen komt dan zijn hier verschillende oorzaken voor die elk hun eigen uitwerking heeft. Dat kan zijn: je voeding, je energielevel, de mensen om je heen, dat je niet voldaan bent door wat je doet, et cetera.

Door één oorzaak te achterhalen en aan te pakken verminder je het probleem. En die oplossing ligt dichterbij dan jezelf denkt.

Hoe word ik energierijk wakker?

Slapen

Heb je weleens bij jezelf nagedacht wat jouw slaapgedrag is? Ben je er bewust mee bezig? Kom je gemiddeld lekker uit je bed? Slaap je voldoende en gestructureerd?

Voldoende en goed slapen is één van de belangrijke punten die aangepakt kan worden. Ik denk namelijk dat veel mensen niet het maximale uit hun slaap halen en daardoor minder energiek uit bed komen.

En dat is natuurlijk zonde!

Want een goede slaap geeft je energie. En energie zorgt ervoor dat je vrolijker, gemakkelijker en minder geprikkeld uit je bed komt. Je zult meer zin hebben in jouw dag en in jouw eigen toekomst. Je zult gemotiveerder zijn en, niet geheel onbelangrijk, mentaal positiever beginnen.

Niet voor niets dat uit vele onderzoeken blijkt dat onvoldoende slapen de kans op een depressie vergroot (naast vele andere aspecten uiteraard).

Puzzel 1 – Onderzoek je slaapgedrag

Pak een kwartier van je tijd en denk goed na over je slaapgedrag. Schrijf dit op. Wat kan er beter? Ben je tevreden over jouw energielevel elke dag? Zo nee, waarom niet? Slaap je voldoende?

Schrijf alles op en zoek uit hoe je jouw gedrag kunt veranderen.

Ik geef je een aantal nuttige tips

In dit artikel geef ik je een paar punten die voor mij werken om energierijk en gemakkelijk door de dagen te komen.

En vergeet niet, de letters bovenstaand zijn niet voor niets vetgedrukt, het zijn punten die voor mij werken. En wat voor mij is, hoeft niet voor jou te zijn. Het is heel persoonlijk, blijf er dus mee experimenteren.

Er zijn honderdduizend websites die vertellen wat goed en slecht voor je is. Maar is het ook echt zo? Of neem je het klakkeloos over?

Het enige wat ik je als waardig advies kan geven is:
Onderzoek het en geef het de tijd. Leer er achter te komen hoe waardevol het is om elke dag een hoog energielevel te hebben.

Hoe krijg ik meer energie?

1 | Vermijd je telefoon of ander apparatuur

Tegenwoordig wordt het als onmogelijk geacht om een tijd afstand te nemen van je telefoon, laptop, televisie of ander apparatuur. Voor je slaap is het echter heel belangrijk.

 • Het is mijn streven om elke avond minimaal een uur á anderhalf uur voordat ik ga slapen mijn telefoon aan de kant te leggen en hem pas actief te gebruiken een uur nadat ik wakker ben geworden.

Waarom?

Een telefoon geef je prikkels. Het houdt je bezig. Het geef je de zoveelste dopamineshot. En dat zorgt ervoor dat je druk blijft in je hoofd. Je geeft jezelf niet de tijd tot rust te komen.

En dat wil je niet niet, want met dopamine en adrenaline kom je mentaal en fysiek niet rustig in slaap. Het geeft je stress en daar moet je juist vanaf!

Blauw licht

Het licht van je telefoon zorgt ervoor dat je melatonine afbreekt. En dat zorgt ervoor dat jouw biologische klok in de war raakt. Hiermee geef je jouw hersenen in feite een seintje dat het nog geen tijd is om te slapen en verstoor je hiermee het gehele proces.

Ik zie het altijd zo voor mij:
Wanneer het donker wordt gaat de natuur slapen. Wanneer het licht wordt ontwaakt de natuur. Vroeger, heeeel vroeger, sliepen mensen buiten en werden ze wakker met de natuur. Zodra de zon opkwam wist het lichaam dat het wakker moest worden. Het proces werd toen in gang gezet.

Zodra de zon onderging wist het lichaam dat het proces voor het slapen gaan in gang gezet moest worden. Je wordt duffer en hebt er een lange dag op zitten: tijd om te slapen dus.

Onder invloed van het blauwe licht, vlak voordat je gaat slapen, werk je het natuurlijke proces tegen. Je lichaam is zich aan het voorbereiden op het slapen gaan terwijl jouw hersenen het blauwe licht verwerkt krijgt en daarmee het seintje creëert dat het geen tijd is om te slapen.

En nee, de night shift– functie op je Iphone verhelpen dit probleem niet. Het zal ongetwijfeld meer rust op je hersenen en ogen geven, maar verder zie ik het vooral als commerciële stunt haha. 🙂

Vermoeidheid door telefoongebruik

s’ Morgens

In de vroege morgen zal het blauwe licht uiteraard een minder groot probleem vormen. Maar ook in de vroege morgen vermijd ik mijn telefoon.

Ik kan niet met het idee leven dat als ik wakker word ik eerst op mijn telefoon ga kijken. Dat ik kijk of ik een recente Instagram like heb of een nieuw Whatsapp bericht. Dat ik wakker word met het lezen van negatief nieuws of dat ik wakker word met allemaal vrolijke foto’s op Facebook die veelal de werkelijkheid doen laten verbloemen (en mijzelf het gevoel geven dat mijn leven niet perfect is zoals op de foto).

Nee, het geeft mij persoonlijk geen positief gevoel aan het begin van mijn dag. Het is voor mij belangrijk om ook met mijzelf te kunnen leven en de dag rustig te kunnen starten.

Want vergeet niet: bij het reageren op een Whatsapp bericht direct na het wakker worden besteed je meteen tijd aan een ander in plaats van aan jezelf.

Word gewoon wakker met jezelf en geef je lichaam de tijd om wakker te worden, vóór dat je je bezighoudt met je telefoon.

Puzzel 2 – Vermijd je telefoon

Onderzoek hoe je in stapjes afstand kunt nemen van je telefoon wanneer je gaat slapen en wakker wordt.

Verplicht jezelf minimaal een week (kom op, dat moet te doen zijn) een uur voordat je gaat slapen geen telefoon of laptop meer te gebruiken. En verplicht je dus ook om minimaal een week hetzelfde te doen een uur nadat je wakker wordt.

En een gouden tip, maar geef deze handeling veel tijd (want het is niet makkelijk als je het nooit doet):

Leg je telefoon aan de andere kant van de slaapkamer.

Als de wekker gaat ben je verplicht je bed uit te stappen en daardoor blijf je minder lang in je bed hangen.

Wat heeft het voor invloed op mijn energielevel?

Het komt mij vaak genoeg voor dat ik mijn wekker om 09:00u in de morgen zet en vervolgens tot 10:00u in de morgen op mijn telefoon zit. In mijn bed.

Dat maakt dat ik ga hangen, dat ik vermoeid raak en zuchtend en kreunend aan mijn dag begin.

Dat wil ik niet.

Ik word dan wakker zonder een doel en laat veel tijd daardoor verloren gaan. Daarom sla ik in gedachten mijn vuisten op tafel en sleep ik mijzelf meteen uit bed. En echt, doe dit een week en je merkt een verschil.

Hoe word ik gezond wakker?

2 | Lees voordat je gaat slapen

Er schijnen vele onderzoeken te zijn die zeggen dat lezen je slaapkwaliteit bevordert. Geloof je dat niet?

Dan moet je mijn ervaring maar geloven.

 • Want door het lezen van een boek voordat ik ga slapen merk ik beduidend een verschil in mijn slaapkwaliteit.

Waarom?

Het is het tegenovergestelde van wat ik in punt 1 heb benoemd. Daar waar ik van mijn telefoongebruik druk wordt, daar word ik van het lezen van een boek juist rustig.

Van lezen word je namelijk slaperig. Je ontspant en hebt minder stress. Je kunt los komen van de zorgen en de stress die je die dag bij je had. Er is zelfs een universiteit die beweert dat het je stressniveau met 68% kan laten dalen. Logisch dus dat je lichaam door het lezen ontspant waardoor je er rustig door kan gaan slapen.

Wat moet ik dan lezen?

Het kan zijn dat je lezen helemaal niet leuk vindt en dat je dit daarom nooit doet.

Ik vond lezen echter ook nooit leuk. Ik dacht dat lezen alleen over boeken gingen waarin een verhaal werd verteld.

Maar nadat ik mijn eerste zelfhulpboek heb gelezen, lees ik nu heel vaak. En echt, die boeken hebben mij ver gebracht tot nu toe. Leuke aanraders zijn:

 • Steeds Leuker – Jelle Hermus
 • De moed van imperfectie – Brene Brown
 • Authenticiteit, jezelf zijn en waarom dat ertoe doet – Stephen Joseph
 • Stap in je grootsheid – Tony Robbins

Door dit soort boeken zie ik het plezier van lezen en combineer ik het met de tijd voordat ik ga slapen zodat ik rustig in slaap kan komen.

En wederom kan ik je zeggen: voor mij werkt het echt. Ik voel het verschil als ik punt 1 toepas en mijn gedrag verander door punt 2 toe te passen.

Er zijn natuurlijk ook alternatieven: een woordpuzzeltje maken, naar rustige muziek luisteren, een half uurtje wandelen met je vriend/vriendin/broer/zus/vader/moeder et cetera. Als je maar rustig wordt! 😉

Waarom het lezen van een boek jouw slaapkwaliteit bevordert!

3 | Slaap voldoende en gestructureerd

Voldoende slaap is erg belangrijk. Net als dat jouw telefoon na veel inspanning opgeladen moet worden, moet ook jouw lichaam na een lange dag tot rust komen.

 • Ik heb moeite met het aanbrengen van een structuur, maar ik probeer wel gemiddeld 8 uur te slapen en rond vaste tijdstippen in en uit mijn bed te komen.

Voldoende slaap maakt logischerwijs dat je fit en energiek door de dag komt. Als je fit wakker wordt zul je levenslustig zijn, vrolijk, geconcentreerd, stabiel, positiever en je zult gemakkelijker met stresssituaties om kunnen gaan.
Tijdens het slapen verwerkt jouw lichaam alles van wat er die dag is gebeurd. Je lichaamscellen herstellen verschillende onderdelen in jouw lichaam en je spieren komen volledig in ontspanning.

Wat is een gezond slaapritme?

Op deze vraag zijn 30.000 antwoorden te vinden op het internet. Ik heb er echter mijn eigen theorie over bedacht:

> Onnodig uitslapen en (te) lang in bed blijven hangen is voor mij funest. Ik word er juist lamlendig en vermoeid van. Voor mij is uitslapen dat ik de wekker niet zet en meteen uit bed spring als ik s’ morgens wakker word.

> Ik ken mensen die gemiddeld rond 00:30 op bed liggen en elke morgen om 06:30 weer wakker worden. Deze mensen beweren dagelijks erg veel energie te hebben en voelen niet de behoefte eerder naar bed te gaan.

Het is daarmee dus heel persoonlijk. Er zijn tal van deskundigen die zeggen dat je perse om 22:00 op bed moet liggen, omdat je anders over 10 jaar hartstikke ziek gaat worden. Maar volgens mij gaat het maar om één ding: naar je lichaam luisteren en slapen zodra je voelt dat je rust nodig hebt.

> Mijn wekker gaat, als ik niet eerder op mijn werk hoef te zijn of geen afspraken heb, gemiddeld tussen 08:00 en 08:30. Deze tijden houden mij fit. Daarnaast geeft het een goed gevoel dat ik veel dingetjes kan doen in de vroege ochtend.

> s’ Avonds slaap ik gemiddeld, indien ik niet tot laat aan het werk ben of andere afspraken heb, tussen 23:00 en 23:30.

Puzzel 3 – Voldoende en gestructureerd slapen

Probeer minimaal een week of twee weken voldoende en gestructureerd te slapen.

Onderzoek wat goed voor je voelt. Ben je fit als jij om 23:00 slaapt en rond 08:00 wakker wordt? Of helemaal niet? Hoeveel slaap heb jij voor jezelf nodig?

Geef jezelf overigens de tijd dit te onderzoeken. Als jij 4 maanden lang elke avond rond 00:30 op bed ligt, dan kan het logisch zijn dat je moeilijk in slaap komt als je uit het niets een week rond 23:00 op bed ligt.

Ik heb een gezellige avond, wat nu?

Ja, niet gaan slapen! Ik vind het persoonlijk echt niet erg om avonden laat op bed te liggen. Daarvoor wil ik een gezellige avond aan de bar of met mijn familie zeker niet schieten.

Als je het maar bewust doet en er goed mee kan leven! 😉

Voor mij blijft het simpel:

Als ik niet te laat op bed lig, ik daarna 8 á 9 uur lang diep slaap en ik vervolgens niet al te laat wakker word.. dan ben ik op mijn best en voel ik mij het meest energiek.

Doe ik dit niet, dan zijn er ook dagen dat ik mij energiek voel. Maar dan zitten er ook dagen bij dat ik mij absoluut niet zo voel (na een avondje stappen bijvoorbeeld haha).

Gestructureerd slapen

4 | Beweeg na het wakker worden

Ik hoor je al bijna denken: ”bewegen, s’ morgens, nadat ik wakker ben?”.

En ja, klopt!

 • Ik ben op mijn best als ik maximaal een half uur nadat ik wakker ben geworden fysiek ga bewegen.

En met fysiek bewegen ga ik persoonlijk graag een stukje rennen. Ik zet mijn lichaam meteen aan het werk en begin de dag in de vroege ochtendlucht terwijl de natuur aan het ontwaken is. Volledige rust en een dikke energie boost.

Puzzel 4 – Een heerlijke ochtendwandeling

Probeer het eens rustig uit!

Pak je hardloopschoenen en probeer volgende week eens 2 of 3 ochtenden te pakken waarin je gaat hardlopen.

Voel zelf aan hoe je gaat hardlopen, of je een lange afstand wilt rennen of juist niet en of je het zeer fanatiek wilt doen of lekker rustig.

Leg er niet teveel druk op en voel het verschil wanneer je jouw lichaam in beweging brengt in de vroege morgen.

Beweeg ik dan fanatiek?

Soms.

Het hangt ervan af hoe ik mij die morgen voel. Als ik merk dat mijn benen wat zwaar aanvoelen dan kies ik er bewust voor om op een rustig tempo te rennen.

Merk ik echter dat mijn lichaam volledig meewerkt dan kies ik er ook vaak voor om een half uur fanatiek te rennen.

Voor mij is het dus heel belangrijk om mijn lichaam aan te voelen. Want ik heb er niks aan dat ik na een klein stukje rennen de hele dag vermoeid ben. Vermoeid zijn na het rennen is goed, maar het mag uiteraard niet je hele dag beïnvloeden.

Dat is niet de achterliggende gedachten van het rennen in de vroege morgen.

Yelr's logo

6 redenen waarom jij vóór 8 uur s’ochtends moet gaan rennen.

Hardlopen in de vroege ochtend

5 | Pak een glas water

Jouw energielevel verhogen vanaf het moment dat je wakker wordt is niet alleen maar ingewikkeld.

 • Ik drink standaard elke dag als ik wakker word eerst een glas water voordat ik andere dingen ga doen.

Bij de meeste punten die ik hier beschrijf vraag het namelijk een super grote verandering. Veranderingen die tijd nodig hebben. Het drinken van een glas water is echter voor iedereen toepasbaar. Toepasbaar vanaf morgenvroeg.

En waarom is dat dan zo goed, zo’n glas water?

Heel simpel. Vocht in je lichaam geeft je energie. Bij het starten van 1 of 2 glazen water krijgt jouw lichaam dus een dikke energie boost. Want vergeet niet, je lichaam heeft in de afgelopen 8 uur dat jij lag te slapen geen vocht binnen gekregen.

Heb jij overdag wel eens 8 uur lang niks gedronken? Op een enkele uitzondering na zal dat niet zijn voorgekomen.

Yelr's logo

Waarom is water drinken zo gezond?

Water drinken in de vroege morgen

6 | Wat is jouw doel?

En als laatste, maar niet geheel onbelangrijk, wat is jouw doel zodra je wakker wordt? Waar word je wakker voor?

 • Ik ben er zelf mee aan het experimenteren, maar ik probeer s’ morgens stil te staan bij het doel dat ik die dag heb.

Kun jij je nog herinneren dat je als kind wakker werd op eerste kerstdag of met Sinterklaas en dat je meteen uit jouw bed vloog? Waarschijnlijk deed je dit omdat je uit kon kijken naar deze dag. Je wist waarvoor je wakker werd. Je werd gemotiveerd om uit je nest te komen.

Even een leuk feitje:

Ik haal mijn informatie ook uit boeken en van het internet. Maar het schijnt dat op het Japanse eiland Okinawa het hoogste percentage mensen leeft dat 100 jaar of ouder is.

En waarom?

Ze maken daar gebruik van een ikigai. En eigenlijk is de vrije vertaling van dit woord: een reden om uit je bed te komen.

Als de mensen elkaar tegenkomen dan begroeten ze elkaar door hun ikigai aan elkaar te vertellen. Deze mensen weten waarvoor ze wakker worden. Ze hebben zin in hun dag, veelal met de reden waarbij ze een steentje bijdragen aan deze wereld.

Ze weten waarom ze doen wat ze aan het doen zijn.

Puzzel 5 – Wat is jouw ikigai?

Pak eens een pen en papier, denk eens na over jouw ikigai en schrijf dit op.

Ben jij blij als er een nieuwe dag begint? Of blijf je het liefst zo lang mogelijk in bed zodat je niet hoeft na te denken over jouw opleiding / werk?

Wanneer was eigenlijk de laatste keer dat je als een kind zo blij uit je bed bent gesprongen? Was dat omdat je uit kon kijken naar het vertrek voor je vakantie naar Curaçao? Of was dat om de simpele reden dat je die dag een dagje wegging met je vriendin of vriend?

Probeer vooral te achterhalen waarom jij dagelijks wel of niet de oprechte energie hebt om uit bed te komen. En probeer de bron aan te pakken als je erachter bent gekomen wanneer het niet zo is.

Denk klein na. Het helpen bij het verhuizen van jouw broer of zus is een legitieme reden. Het hoeft nog geen eens te zijn dat je er zin in hebt, maar je kunt er wel bewust van zijn dat je jouw broer of zus aan het helpen bent. Dat is toch een mooie reden om wakker te worden?

Wat zal het toch fijn zijn als jij elke morgen dol enthousiast uit je bed stapt, omdat:

 • Je super veel lol hebt in jouw werk of opleiding;
 • Je jezelf helemaal in kunt storten in het behalen van een project;
 • Jij je simpelweg voldaan en gelukkig voelt en zin hebt in de toekomst;
 • Je heel erg uit kan kijken naar het evenement waar je naar toe gaat;
 • Et cetera.

Oké, er zullen dagen zijn dat je liever de hele dag op je bed ligt en niet na wilt denken over dat wat er die dag op het programma staat.

Maar toch is het de moeite waard om elke morgen na te denken over het doel van de desbetreffende dag. Daarmee begin jij je dag lekker positief en zingevend.

Wat is jouw doel als je wakker wordt?

Yelr's logo

De gezond en energierijk wakker worden- challenge

Ik nodig je uit om mee te doen aan de gezond en energierijk wakker worden- challenge.

De challenge duurt 2 weken en laat je zien dat je nog fitter en vitaler wakker kunt worden. De challenge kun je zelf inplannen, omdat ik uiteraard niet op de hoogte ben van jouw dagelijkse agenda. Het is echter wel belangrijk jezelf niet te snel te laten kennen.

Wat is het vereiste in de challenge?

 • Je neemt in de avonduren een uur voordat je gaat slapen afstand van je telefoon en laptop en probeert in dit uur tot rust te komen. Denk hierbij aan een wandeling, het lezen van een boek, het luisteren van rustige muziek, het maken van een woordpuzzel, et cetera.
 • Je gaat binnen niet al te late tijd naar jouw bed.
 • Als je gaat slapen plaats jij jouw wekker, ook als het de telefoon is, aan de andere kant van de kamer. De wekker gaat op niet al te late tijd af.
 • Bij het wakker worden vermijd je het snoozen van de wekker en kom je meteen in actie (daarom ligt ie ook aan de andere kant van de kamer).
 • Het eerste wat je doet is het drinken van één of twee glazen water. Tijdens het drinken van het water kun je eens goed nadenken over het doel van deze dag. Wat maakt deze dag zo bijzonder?
 • Je gaat in deze 2 weken minimaal 4 á 5x een half uur bewegen zodra je wakker word. Dit kan een fietstocht zijn, een stukje hardlopen, het wandelen met jouw hond, et cetera.

Is dit dan dé manier?

Nee. Nogmaals, het is heel persoonlijk.

Het kan zijn dat je het toepassen van deze tips niks vindt, maar dat je wel een besef krijgt over hoe het kan zijn. Ik spreek niet de waarheid, maar ik denk wel dat mensen meer uit hun slaap kunnen halen.

Pas in de challenge mijn tips toe, maar blijf ze niet als directe richtlijn gebruiken. Pas ze aan zoals jij ze aan wilt passen. Doe wat goed voelt.

Maaaar..

Neem wel de tijd voor het experimenteren. Een klein beetje doorzettingsvermogen is vereist, maar het kan je wel laten zien dat je zeer energiek door je dagen kunt komen. Echt waar!

Hoi, ik ben Jelrik Stevens

Ik ben er stellig van overtuigd dat elk mens een heel hoog potentieel heeft. We hebben allemaal de mogelijkheid het leven in te delen zoals we het graag willen hebben. De basis om dit te creëren ben jij zelf. Jij bent de persoon die jouw leven leeft.

En omdat jij jouw hele leven met jezelf moet leven, moet je ervoor zorgen dat je de benodigde portie eigenwaarde bij je draagt. Je moet jezelf volledig kunnen accepteren. En door te accepteren kun je creëren. Je kunt alles creëren naar een subliem leven zoals jij het voor je ziet.

Met Yelr doen we dit samen. We puzzelen samen naar dit sublieme leven. Naar het leven zonder belemmerende overtuigingen, angst en zelfkleinering. 🙂

 

Artikel kiplekker leven

Het artikel wat je nu hebt gelezen valt onder de categorie kiplekker leven. Dit betekent dat je super vitaal voor de dag komt. En als je vitaal bent, heb je energie. Energie om het leven aan te pakken en in te richten zoals JIJ dat wilt.

Reactie plaatsen

Phoenix WebsitePhoenix Website