arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe word ik fitter wakker?

Hoe word ik fitter wakker?

Er zijn van die dagen dat je je niet okselfris voelt. Je hebt niet het idee moe te zijn, maar toch ligt jouw energielevel erg laag. Elke morgen draag je dit gevoel bij je en af en toe word je er gefrustreerd van.

Sinds ik mij ben gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling heb ik langzamerhand het uitgangspunt gevonden dat je altijd eerst bij jezelf moet kijken. Dat is geen hogere wiskunde, maar het is wel goed om daar continue bij stil te staan.

Wat wil ik hiermee zeggen?

Achter elk probleem ligt een oorzaak en dat hoeft geen één oorzaak te zijn, maar dat kan ook een samenhang van meerderen zijn. Als jij merkt dat je moeilijk door de dagen komt dan zijn hier verschillende oorzaken voor die elk hun eigen uitwerking heeft. Dat kan zijn: je voeding, je energielevel, de mensen om je heen, dat je niet voldaan bent door wat je doet, et cetera.

Door één oorzaak te achterhalen en aan te pakken verminder je het probleem en die oplossing ligt dichterbij dan jezelf denkt.

Wat is jouw slaapgedrag?

Heb je weleens bij jezelf nagedacht wat jouw slaapgedrag is? Ben je er bewust mee bezig? Kom je gemiddeld lekker uit je bed? Slaap je voldoende en gestructureerd?

Voldoende en goed slapen is één van de belangrijke punten die aangepakt kan worden. Ik denk namelijk dat veel mensen niet het maximale uit hun slaap halen en daardoor minder energiek uit bed komen.

Dat is natuurlijk zonde!

Want een goede slaap geeft je energie. En energie zorgt ervoor dat je vrolijker, gemakkelijker en minder geprikkeld uit je bed komt. Je heb meer zin in de dag en hebt een motivatie om uit bed te komen.

Niet voor niets dat uit vele onderzoeken blijkt dat onvoldoende slapen de kans op een depressie vergroot (naast vele andere aspecten uiteraard).

 Onderzoek je slaapgedrag

Pak een kwartier van je tijd en denk goed na over je slaapgedrag. Schrijf dit op. Wat kan er beter? Ben je tevreden over jouw energielevel elke dag? Zo nee, waarom niet? Slaap je voldoende?

Schrijf alles op en zoek uit hoe je jouw gedrag kunt veranderen.

Hoe kom ik fitter uit mijn bed?

In dit artikel geef ik je een paar punten die voor mij werken om energierijk en gemakkelijk door de dagen te komen. Ik geef je een paar tips die ik mijn levenspatronen hanteer.

1 | Vermijd de telefoon of ander apparatuur

Tegenwoordig wordt het als onmogelijk geacht om een tijd afstand te nemen van de telefoon, laptop, televisie of ander apparatuur. Voor je slaap is het echter heel belangrijk.

  • Het is mijn streven om elke avond minimaal een uur á anderhalf uur voordat ik ga slapen mijn telefoon aan de kant te leggen en hem pas actief te gebruiken een uur nadat ik wakker ben geworden.

Waarom?

Een telefoon geef je prikkels, het houdt je bezig, et geef je de zoveelste dopamineshot en dat zorgt ervoor dat je druk blijft in je hoofd. Je geeft jezelf niet de tijd tot rust te komen.

Dat wil je niet niet, want met dopamine en adrenaline kom je mentaal en fysiek niet rustig in slaap. Het geeft je stress en daar moet je juist vanaf!

Blauw licht

Het licht van de telefoon zorgt ervoor dat je melatonine afbreekt en dat zorgt er weer voor dat jouw biologische klok in de war raakt. Hiermee geef je jouw hersenen in feite een seintje dat het nog geen tijd is om te slapen en verstoor je hiermee het gehele proces.

Ik zie het altijd zo voor mij:
Wanneer het donker wordt gaat de natuur slapen. Wanneer het licht wordt ontwaakt de natuur. Vroeger, heeeel vroeger, sliepen mensen buiten en werden ze wakker met de natuur. Zodra de zon opkwam wist het lichaam dat het wakker moest worden. Het proces werd toen in gang gezet.

Zodra de zon onderging wist het lichaam dat het proces voor het slapen gaan in gang gezet moest worden. Je wordt duffer en hebt er een lange dag op zitten: tijd om te slapen.

Onder invloed van het blauwe licht, vlak voordat je gaat slapen, werk je het natuurlijke proces tegen. Je lichaam is zich aan het voorbereiden op het slapen gaan terwijl jouw hersenen het blauwe licht verwerkt krijgt en daarmee het seintje creëert dat het geen tijd is om te slapen.

En nee, de night shift– functie op je Iphone verhelpt dit probleem niet. Het zal ongetwijfeld meer rust op de hersenen en ogen geven, maar desondanks is het nog steeds beter de telefoon aan de kant te leggen.

Vermoeidheid door telefoongebruik

De telefoon gebruiken nadat je wakker bent geworden

Ook in de vroege morgen vermijd ik mijn telefoon. Ik wil niet meteen mijn aandacht verleggen op Instagram likes, Whatsapp berichten, negatief nieuws en ga zo maar door.

Ik wil de dag niet beginnen met foto's en video's van andere mensen. Ik wil de dag met mijzelf beginnen.

Word wakker, ga douchen, ontbijt en drink een kop thee en verleg de focus daarna pas op jouw telefoon.

Wat heeft het voor invloed op mijn energielevel?

Om 09:00u wakker worden en tot 10:00u mijn social media checken is funest voor mij. Ik ga hangen, word vermoeid, lig te lang op mijn bed en dat heeft gevolgen voor de rest van de dag.

Dat wil ik niet.

Ik word dan wakker zonder een doel en laat veel tijd daardoor verloren gaan. Daarom sla ik in gedachten mijn vuisten op tafel en sleep ik mijzelf meteen uit bed. En echt, doe dit een week en je merkt een verschil.

2 | Lees voordat je gaat slapen

Lezen, lezen en nog eens lezen. Het is ideaal om rustig in slaap te vallen.

Waarom?

Het is het tegenovergestelde van wat ik in punt 1 heb beschreven.. Daar waar ik van mijn telefoongebruik druk wordt, daar word ik van het lezen van een boek juist rustig.

Van lezen word je namelijk slaperig. Je ontspant en hebt minder stress. Je kunt los komen van de zorgen en de stress die je die dag bij je had. Er is zelfs een universiteit die beweert dat het je stressniveau met 68% kan laten dalen. Logisch dus dat je lichaam door het lezen ontspant waardoor je er rustig door kan gaan slapen.

Wat moet ik dan lezen?

Het kan zijn dat je lezen helemaal niet leuk vindt en dat je dit daarom nooit doet.

Ik vond lezen ook niet leuk. Ik dacht dat lezen alleen over boeken gingen waarin een verhaal werd verteld.

Maar nadat ik mijn eerste zelfhulpboek heb gelezen, lees ik nu heel vaak. En echt, die boeken hebben mij ver gebracht tot nu toe. Leuke aanraders zijn:

Door dit soort boeken zie ik het plezier van lezen en combineer ik het met de tijd voordat ik ga slapen zodat ik rustig in slaap kan komen.

En wederom kan ik je zeggen: voor mij werkt het echt. Ik voel het verschil als ik punt 1 toepas en mijn gedrag verander door punt 2 toe te passen.

Er zijn natuurlijk ook alternatieven: een woordpuzzeltje maken, naar rustige muziek luisteren, een half uurtje wandelen in de natuur. Het maakt niet uit wat je doet, als je er maar rustig van wordt.

Waarom het lezen van een boek jouw slaapkwaliteit bevordert!

3 | Slaap voldoende en gestructureerd

Voldoende slaap is erg belangrijk. Net als dat jouw telefoon na veel inspanning opgeladen moet worden, moet ook jouw lichaam na een lange dag tot rust komen.

  • Ik heb moeite met het aanbrengen van een structuur, maar ik probeer wel gemiddeld 8 uur te slapen en rond vaste tijdstippen in en uit mijn bed te komen.

Voldoende slaap maakt logischerwijs dat je fit en energiek door de dag komt. Fit wakker worden maakt dat je positiever, vrolijker, geconcentreerder en rustiger de dag kunt beginnen.

Tijdens het slapen verwerkt jouw lichaam alles van wat er die dag is gebeurd. Je lichaamscellen herstellen verschillende onderdelen in jouw lichaam en je spieren komen volledig in ontspanning.

Wat is een gezond slaapritme?

Op deze vraag zijn 30.000 antwoorden te vinden op het internet. Ik heb er echter mijn eigen theorie over bedacht.

Stop met uitslapen

Onnodig uitslapen en (te) lang in bed blijven hangen is voor mij funest. Ik word er juist lamlendig en vermoeid van. Wil je zonder wekker wakker worden? Dat is prima, maar zorg er dan voor dat je direct uit bed stapt zodra je wakker wordt.

Slaappatronen zijn persoonlijk

Ik ken mensen die gemiddeld rond 00:30 op bed liggen en elke morgen om 06:30 weer wakker worden. Deze mensen beweren dagelijks erg veel energie te hebben en voelen niet de behoefte eerder naar bed te gaan.

Het is daarmee dus heel persoonlijk. Er zijn tal van deskundigen die zeggen dat je perse om 22:00u op bed moet liggen, omdat je anders over 10 jaar hartstikke ziek gaat worden. Maar volgens mij gaat het maar om één ding: naar je lichaam luisteren en slapen zodra je voelt dat je rust nodig hebt.

Stap vroeg uit bed

Mijn wekker gaat, als ik niet eerder op mijn werk hoef te zijn of geen afspraken heb, gemiddeld tussen 08:00u en 08:30u. Deze tijden houden mij fit. Daarnaast geeft het een goed gevoel dat ik veel dingetjes kan doen in de vroege ochtend.

Lig vroeg op bed

s' Avonds slaap ik gemiddeld, indien ik niet tot laat aan het werk ben of andere afspraken heb, tussen 23:00 en 23:30.

Voldoende en gestructureerd slapen

Probeer minimaal een week of twee weken voldoende en gestructureerd te slapen.

Onderzoek wat goed voor je voelt. Ben je fit als jij om 23:00 slaapt en rond 08:00 wakker wordt? Of helemaal niet? Hoeveel slaap heb jij voor jezelf nodig?

Geef jezelf overigens de tijd dit te onderzoeken. Als jij 4 maanden lang elke avond rond 00:30 op bed ligt, dan kan het logisch zijn dat je moeilijk in slaap komt als je uit het niets een week rond 23:00 op bed ligt.

Ik heb een gezellige avond, wat nu?

Ja, niet gaan slapen! Ik vind het persoonlijk echt niet erg om avonden laat op bed te liggen. Daarvoor wil ik een gezellige avond aan de bar of met mijn familie zeker niet schieten.

Als je het maar bewust doet en er goed mee kan leven! 😉

Voor mij blijft het simpel:

Als ik niet te laat op bed lig, ik daarna 8 á 9 uur lang diep slaap en ik vervolgens niet al te laat wakker word.. dan ben ik op mijn best .

Doe ik dit niet, dan zijn er ook dagen dat ik mij energiek voel. Maar dan zitten er ook dagen bij dat ik mij vermoeid voel en prikkelbaar ben.

Gestructureerd slapen

4 | Beweeg na het wakker worden

Ik hoor je al bijna denken: ”bewegen, s' morgens, nadat ik wakker ben?”.

Ik begrijp de gedachten, maar het is het wel waard.

  • Ik ben op mijn best als ik maximaal een half uur nadat ik wakker ben geworden fysiek ga bewegen.

En met fysiek bewegen ga ik persoonlijk graag een stukje rennen. Ik zet mijn lichaam meteen aan het werk en begin de dag in de vroege ochtendlucht terwijl de natuur aan het ontwaken is. Volledige rust en een dikke energie boost.

Begin met een heerlijke ochtendwandeling

Probeer het eens rustig uit!

Pak je hardloopschoenen en probeer volgende week eens 2 of 3 ochtenden te pakken waarin je gaat hardlopen.

Voel zelf aan hoe je gaat hardlopen, of je een lange afstand wilt rennen of juist niet en of je het zeer fanatiek wilt doen of lekker rustig.

Leg er niet teveel druk op en voel het verschil wanneer je jouw lichaam in beweging brengt in de vroege morgen.

Beweeg ik dan fanatiek?

Soms.

Het hangt ervan af hoe ik mij die morgen voel. Als ik merk dat mijn benen wat zwaar aanvoelen dan kies ik er bewust voor om op een rustig tempo te rennen.

Merk ik echter dat mijn lichaam volledig meewerkt dan kies ik er ook vaak voor om een half uur fanatiek te rennen.

Voor mij is het dus heel belangrijk om naar het lichaam te luisteren. Ik heb er namelijk niks aan dat ik na een klein stukje rennen de hele dag vermoeid ben. Vermoeid zijn na het rennen is goed, maar het mag uiteraard niet je hele dag beïnvloeden.

Dat is niet de achterliggende gedachten van het rennen in de vroege morgen.

Lees ook:
6 redenen waarom jij vóór 8 uur s'ochtends moet gaan rennen.

5 | Pak een glas water

Jouw energielevel verhogen vanaf het moment dat je wakker bent kan erg eenvoudig zijn.

  • Begin de ochtend met een glas water.

Bij de meeste punten die ik hier beschrijf vraag het namelijk een super grote verandering. Veranderingen die tijd nodig hebben. Het drinken van een glas water is echter voor iedereen toepasbaar. Toepasbaar vanaf morgenvroeg.

En waarom is dat dan zo goed, zo'n glas water?

Heel simpel. Vocht in je lichaam geeft je energie. Bij het starten van 1 of 2 glazen water krijgt jouw lichaam dus een dikke energie boost. Want vergeet niet, je lichaam heeft in de afgelopen 8 uur dat jij lag te slapen geen vocht binnen gekregen.

Heb jij overdag wel eens 8 uur lang niks gedronken? Op een enkele uitzondering na zal dat niet zijn voorgekomen.

Water drinken in de vroege morgen

6 | Wat is jouw doel?

En als laatste, maar niet geheel onbelangrijk, wat is jouw doel zodra je wakker wordt? Waar word je wakker voor?

  • Ik ben er zelf mee aan het experimenteren, maar ik probeer s' morgens stil te staan bij het doel dat ik die dag heb.

Kun jij je nog herinneren dat je als kind wakker werd op eerste kerstdag of met Sinterklaas en dat je meteen uit jouw bed vloog? Waarschijnlijk deed je dit omdat je uit kon kijken naar deze dag. Je wist waarvoor je wakker werd. Je werd gemotiveerd om uit je nest te komen.

Even een leuk feitje:

Ik haal mijn informatie ook uit boeken en van het internet. Maar het schijnt dat op het Japanse eiland Okinawa het hoogste percentage mensen leeft dat 100 jaar of ouder is.

En waarom?

Ze maken daar gebruik van een ikigai. En eigenlijk is de vrije vertaling van dit woord: een reden om uit je bed te komen.

Als de mensen elkaar tegenkomen dan begroeten ze elkaar door hun ikigai aan elkaar te vertellen. Deze mensen weten waarvoor ze wakker worden. Ze hebben zin in hun dag, veelal met de reden waarbij ze een steentje bijdragen aan deze wereld.

Ze weten waarom ze doen wat ze aan het doen zijn.

Wat is jouw ikigai?

Pak eens een pen en papier, denk eens na over jouw ikigai en schrijf dit op.

Ben jij blij als er een nieuwe dag begint? Of blijf je het liefst zo lang mogelijk in bed zodat je niet hoeft na te denken over jouw opleiding / werk?

Wanneer was eigenlijk de laatste keer dat je als een kind zo blij uit je bed bent gesprongen? Was dat omdat je uit kon kijken naar het vertrek voor je vakantie naar Curaçao? Of was dat om de simpele reden dat je die dag een dagje wegging met je vriendin of vriend?

Probeer vooral te achterhalen waarom jij dagelijks wel of niet de oprechte energie hebt om uit bed te komen. En probeer de bron aan te pakken als je erachter bent gekomen wanneer het niet zo is.

Denk klein na. Het helpen bij het verhuizen van jouw broer of zus is een legitieme reden. Het hoeft nog geen eens te zijn dat je er zin in hebt, maar je kunt er wel bewust van zijn dat je jouw broer of zus aan het helpen bent. Dat is toch een mooie reden om wakker te worden?

Wat zal het toch fijn zijn als jij elke morgen dol enthousiast uit je bed stapt, omdat:

  • Je super veel lol hebt in jouw werk of opleiding;
  • Je jezelf helemaal in kunt storten in het behalen van een project;
  • Jij je simpelweg voldaan en gelukkig voelt en zin hebt in de toekomst;
  • Je heel erg uit kan kijken naar het evenement waar je naar toe gaat;
  • Et cetera.

Oké, er zullen dagen zijn dat je liever de hele dag op je bed ligt en niet na wilt denken over dat wat er die dag op het programma staat.

Maar toch is het de moeite waard om elke morgen na te denken over het doel van de desbetreffende dag. Daarmee begin jij je dag lekker positief en zingevend.

Andere leuke blogs

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?