Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit is waarom ik een maand geen koffie ga drinken

Dit is waarom ik een maand geen koffie ga drinken

Ik heb ervoor gekozen om in de maand februari van het jaar 2024 geen koffie te drinken. En met koffie bedoel ik eigenlijk ook alle andere cafeïne houdende dranken.

Maar wat maakt dat ik een maand geen koffie ga drinken? Wat is het doel van deze challenge en wat ik wil van de challenge leren? In mijn blog deel ik je mijn beweegredenen om een maand geen koffie te drinken.

De associatie die ik heb met koffiedrinken

Laat ik vooropstellen dat ik koffie erg lekker vind. Ik kan erg genieten van een kop koffie voor mijn neus en kan ook erg naar dat moment uitkijken. Even een bakkie drinken als ik wakker word of even een bakkie drinken op mijn werk maken deze momenten tot kleine geluksmomenten.

En tegelijkertijd zijn deze momenten ook associaties. Ik vind het een fijne associatie om mij in te beelden dat ik aan het werk ben met een kop koffie op tafel. Dat werkt heel raar en het zijn de bedrijven die precies op deze associatie weten in te spelen, waardoor iedereen koffie gaat drinken.

Ik denk dat het loslaten van de associatie, van dat kleine geluksmoment van een paar slokken, een grotere challenge gaat worden dan dat de ontwenningsverschijnselen voor problemen gaan zorgen.

Ik ga namelijk geen ontwenningsverschijnselen krijgen, omdat ik simpelweg geen verslaving aan koffie heb. Hooguit een verslaving aan de associatie, maar zeker geen verslaving aan cafeïne.

Waarom ik vind dat je naar je gewoonte in koffie moet kijken

We kunnen niet ontkennen dat de meerderheid van de mensen in de wereld gemiddeld erg veel koffie drinkt. Daar hoeven we geen grootschalige onderzoeken voor te doen. Dat herkennen we namelijk aan onszelf of we zien het in onze omgeving.

Ik vind dat je je gewoonte hebt aan te kijken. Want eigenlijk slaat het nergens op om zoveel koffie op een dag te drinken. Dat gaat niet meer over ”dat je ook van het leven moet genieten” of over ”dat het zo lekker is”. We drinken ook veel koffie zonder dat we ons daar altijd bewust van zijn.

Het lichaam reageert op koffie en zeker bij meerdere koppen koffie op een dag reageert een lichaam extra gevoelig op de cafeïne. Ik vind het bijzonder dat we als mensen zoveel koffie blijven drinken, terwijl het lichaam ons vaak genoeg signalen geeft dat de cafeïne ongewenst is.

Hoe onschuldig koffiedrinken ook lijkt te zijn, toch denk ik dat je de signalen serieuzer moet nemen als je in overeenstemming wil leven met je eigen lichaam. Als je kiest voor een stabiele gezondheid, dan luister je naar de wensen van je eigen lichaam.

Dit is waarom ik een maand geen koffie ga drinken

Waarom stop ik met koffiedrinken?

Zoals gezegd ga ik een maand geen koffie drinken. En eigenlijk is het grappig. Ik ga geen moeite krijgen om een maand te stoppen. Ik ga het denk ik lastiger krijgen om de lessen die ik leer toe te passen als de maand voorbij is.

Maar welke lessen hoop ik te leren? Waarom ga ik deze challenge aan?

De reactie van mijn darmen

Ik ben de persoon die na twee of drie koppen koffie gevoelige darmen krijgt en daardoor standaard naar het toilet moet (sorry voor deze details).

Als je je bedenkt dat ik elke dag koffie drink en eigenlijk elke dag wel een moment ervaar dat mijn darmen onrustig zijn, dan betekent het dat mijn darmen door de jaren heen nauwelijks rust krijgen.

Eigenlijk praten we dus over een chronische onrust in mijn buik waardoor mijn lichaam altijd aan het werk moet om deze symptomen te bestrijden om zichzelf te herstellen.

Door een maand geen koffie te drinken ben ik nieuwsgierig naar de reactie van mijn lichaam hierop. Hoe voelt het om rustigere darmen te krijgen? Wat doet dat met mij en word ik er zelf ook rustiger van?

Ben ik verslaafd of niet?

Ook al weet ik voor dat ik überhaupt aan de challenge begin dat ik niet verslaafd ben aan koffie, toch ben ik benieuwd of mijn waarneming ook écht klopt en of ik dan ook te maken ga krijgen met ontwenningsverschijnselen.

Als dat wel het geval is, dan vind ik dat een interessante ontdekking. Want dan kan ik dieper op de vraagstuk ingaan. Dan moet ik namelijk gaan onderzoeken wat de fundering van de verslaving is en als je dan praat over je potentieel benutten, dan geloof ik dat je de confrontatie van je gedrag hebt aan te gaan.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Wat ik net al beschreef is dat ik benieuwd ben hoe het voelt als mijn darmen op dagelijkse basis rustig zijn. Maar er kunnen natuurlijk meer gezondheidsvoordelen aan deze challenge zijn. Wat de voordelen zijn, dat durf ik nu nog niet te zeggen. Dat heb ik vooral te ervaren.

Maar dat het voordelen gaat hebben, daar ben ik wel van overtuigd.

Hoeveel energie krijg ik er van (of krijg ik er niet van)?

Mensen zeggen altijd dat ze meer energie krijgen als ze koffie hebben gedronken en hier zal ongetwijfeld een kern van waarheid in zitten. Maar als je op deze vraag gaat zoeken op het internet, dan kom je er desondanks toch bedrogen uit.

Energie uit cafeïne halen vind ik interessant. De eerste vraag is wat maakt dat je energie nodig bent en de tweede vraag is waarom je dit uit cafeïne moet halen. Als je naar je gezondheid zou luisteren en merkt dat je elke dag moe bent, dan is koffiedrinken niet de oplossing. Achterhalen waarom je moe bent en daar een oplossing voor vinden in overeenstemming met je lichaam is wél de oplossing.

Ik ben heel erg benieuwd wat het met mijn energie gaat doen als ik een maand geen koffie ga drinken. Mijn gevoel zegt namelijk dat ik er juist veel energie van ga krijgen, maar dat ik daar in het begin nog weinig van ga merken.

En een andere interessante vraag vind ik of ik in het begin ook juist energiedipjes krijg, omdat mijn lichaam zo gewend was aan de koffie.

Hier ben ik óók nieuwsgierig naar…

Er zijn meer redenen waarom ik een maand geen koffie ga drinken.

  • Ik ben benieuwd hoe geprikkeld je van koffie wordt (en wat het verschil gaat zijn als je geen koffie drinkt).
  • Ik lees veel verhalen van mensen die zijn gestopt met koffiedrinken en merken dat ze beter en dieper slapen (wat interessant is, omdat je daarmee dus meteen aan je energiehuishouding werkt).
  • En ik ben benieuwd naar andere voordelen, of het nu gaat over mijn gezondheid of over mijn energiehuishouding, over mijn associaties met koffie, etc.
Dit is waarom ik een maand geen koffie ga drinken

Geen koffiedrinken is de basis

Ik geloof niet dat het normaal is om altijd maar koffie te drinken. En natuurlijk ”moet je van het leven genieten” en natuurlijk kan een kop koffie op zijn tijd geen kwaad, maar daar gaat het ook juist mis.

  • We genieten helemaal niet meer van koffie en registeren nauwelijks dat we koffie drinken.
  • En een kop koffie kan geen kwaad, het nadeel is alleen dat het nooit bij een enkele koffie blijft.

Geen koffie drinken zou de basis moeten zijn en het zou geen enkele moeite moeten kosten om je te distantiëren van koffie. Als je deze basis op orde hebt, dan is er ruimte om af en toe een kop koffie te drinken en om daar bewust de tijd voor te nemen en ervan te genieten.

Wat is mijn doelstelling?

Ik wil mijn gezondheid en mijn levensstijl in eigen handen nemen. Dat betekent dat ik weloverwogen keuzes maak in de dingen die ik doe en de dingen die ik consumeer. Dat gaat in dit geval niet alleen over cafeïne, maar dat kan ook gaan over alcohol bijvoorbeeld.

Ik wil in het algemeen ervaren hoe mijn lichaam reageert als ik een maand geen koffie drink. Ik denk dat iets onschuldigs als het drinken van koffie wel degelijk invloed heeft op je gezondheid en op je gemoedstoestand.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.