arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is de geneeskracht van komkommers?

Als je internet afgaat met de vraag of een komkommer een groente of een fruit is, dan zul je vele verschillende theorieën zien. Komkommer kun je echter biologisch zien als een vruchtgroente. Het hoort daarmee ook in het rijtje van de aubergine, tomaat, de paprika, de peulvruchten, et cetera.

In Nederland en België kennen we de komkommer natuurlijk van bijvoorbeeld salades, rauwkost en een broodje gezond. Het is makkelijk te eten voedsel en het is lekker fris. In verhouding met andere vele natuurlijke producten bevat de komkommer relatief weinig voedingsstoffen. Een hele grote meerderheid van een komkommer is enkel water.

Maar, het is en blijft een natuurlijk product. En ik geloof heel erg in de positieve bijwerking van voedsel dat we rechtstreeks uit de natuur halen. Ik vind het zo gek dat we als mens zo weinig van voedsel af weten. Hoe kan het toch dat we in de supermarkt altijd naar de ongezonde, bewerkte producten grijpen, terwijl we weten dat dit negatieve invloeden heeft op ons lichaam (en op langer termijn ons leven)?

Wij kunnen daar in onze cultuur nog zo veel van leren. Als alle mensen zouden weten hoeveel vreugde en energie wij uit gezond voedsel kunnen halen, dan zouden we nooit meer naar ongezonde producten grijpen. Dat is dan ook precies wat ik graag wil doorgeven. Ik wil mensen laten weten waarom bepaalde producten goed zijn.

De geneeskracht van komkommers

Oké, er wordt veel over geschreven. De ene site geeft dit aan, de ander dat. Maar enkel het besef wat gezond voedsel met je doet, brengt je al een stuk verder.

Snel een antwoord op jouw vraag?
[[showindex]]

Wat is de geneeskracht van voedsel?

Ik geloof heel overtuigend in het volgende:

Elk levend wezen is op de wereld gezet en heeft de beschikking tot bepaald voedsel waarmee het kan overleven. Vanuit het oerinstinct weet elk levend wezen precies welk voedsel dit is.

Ik geloof er heilig in dat er geen medicijn op kan tegen de geneeskracht van de juiste voeding. Een mens kan zichzelf genezen door voedingsstoffen in zich te nemen die positieve effecten heeft op het lichaam.

Waarom ik dat denk? Dat is in mijn ogen hoe de wereld werkt. We hebben het voorrecht op deze aardkloot te mogen zijn en we kunnen daarbij gebruik maken van voedsel die ons energie geven, reinigen, genezen en ons simpelweg laten overleven. En nee, we zijn niet op de wereld gezet om voedingsstoffen uit een afgebakken chocoladebroodje te halen.

Welke theorie klopt er?

Je leest dit artikel omdat je wilt weten waarom komkommers goed voor je zijn. Maar toch vind ik het belangrijk dat je daarin eerst mijn overtuiging over voedsel hebt gelezen. Want, wat websites ook schrijven (net als ik dat doe), geen één website hoort jou te overtuigen dat een komkommer beter is dan een berenhap met satésaus.

Dus het kan voor komen dat de ene website zegt dat een komkommer goed is voor jouw ademhaling, en dat de andere zegt dat het goed is voor jouw hersenactiviteiten. Er zijn simpelweg ontzettend veel theorieën over de werking van een bepaald product, maar waar de waarheid ook ligt: voor mij is elk natuurlijk product een product dat je lichaam nodig heeft. En hoe zuiverder het product, hoe beter. Daarnaast ben ik van mening dat vooral plantaardige producten het allerbeste zijn voor een mens.

Waar zijn komkommers goed voor?

Waarom zijn komkommers gezond?

Eén van de producten waar ik achter sta is de komkommer. Ik denk dat de komkommer vele belangrijke, gezonde aspecten heeft. En die gezonde punten wil ik graag met je delen. 😉

1 | De komkommer is goed voor jouw bloeddruk.

De komkommer is rijk aan magnesium, kalium en vezels. Deze stoffen werken zeer bevorderend bij het regelen van jouw bloeddruk. Een te hoge of te lage bloeddruk is bij het eten van een komkommer dus gemakkelijk te behandelen.

2 | De komkommer is goed tegen maagzuur.

Maagzuur kan erg hinderlijk zijn in het dagelijkse leven. Het enige advies wat ik vanaf mijn eigen overtuiging wil doorgeven is:

Stop met het slikken van maagzuurremmende medicijnen.

Reclames over maagzuur spelen heel goed in op jouw gevoel. Je hebt afgelopen nacht last van maagzuur gehad, je ziet een reclame die jou verteld dat het binnen 2 minuten opgelost kan worden en het product ligt voor je het weet naast jouw nachtkastje. Perfect, voor een kleine prijs heb je weer een probleem minder.

Ik heb echter een ander alternatief: de komkommer (verrassend hé?). 😀

In de komkommer zit een heel hoog vochtgehalte. Desondanks geeft de komkommer een heel verzadigd gevoel. Hierdoor geef je het lichaam minder kans om zuren te produceren als reactie op een lege maag.

En ook niet onbelangrijk:

Wat zou eigenlijk de reden van maagzuur kunnen zijn? Denk je écht dat het er ”zomaar” is of zal het een reactie op iets zijn? Er zijn werkelijk ontelbaar veel boeken geschreven door artsen die 100% geloven in het principe dat reacties in het lichaam, zoals maagzuur, eigenlijk een reflectie is van hoe jij je voelt. Denk daar maar eens over na! 🙂

3 | De komkommer is goed voor jouw hart

Is het niet geweldig? Jouw kloppend hart, daar waar alles en iedereen in het leven om heen draait en leeft, kun je blij maken doordat je een komkommer gaat eten.

In de komkommer zitten flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die bescherming bieden tegen meerdere hartziektes. Flavonoïden zijn van nature aanwezig in plantaardige voedingsmiddelen. Het is dus helemaal niet erg om straks nog een komkommer naar achteren te werken. 🙂

4 | En verder? Waar is het niet goed voor?

Inderdaad! Waar is het niet goed voor?

Oké, een volledig dieet met alleen maar komkommers is sterk af te raden. Maar elke dag een klein stukje komkommer eten, daar is helemaal niks mis mee.

Het is namelijk ook goed voor:

  • Jouw spijsvertering.
  • Klaar met alleen maar water drinken? Komkommer heeft voldoende vocht om jouw lichaam goed te hydrateren.
  • Vrouwen in kuuroorden met een stukje komkommer voor de ogen? Dat is niet voor de grap! Komkommers bevatten veel huidvriendelijke mineralen.
  • En het schijnt ook geweldig te zijn voor jouw nieren! Komkommers verminderen het urinezuur in jouw lichaam!

Waar is een komkommer goed voor?

Vitamientjes olé!

Vitamientjes hebben we allemaal nodig. En het leuke van vitamines is dat het allemaal in natuurlijke en plantaardige producten zit verwerkt. Zo ook in de komkommer.

De komkommer bevat onder anderen:

Wie ben ik om jouw een komkommer aan te raden?

Ik ben Jelrik Stevens, maar ik ben zeker geen voedseldeskundige en ook zeker geen specialist in komkommers.

Kortom, mijn informatie is gebaseerd op onderzoek op het internet. Maar ik heb inderdaad niet in een laboratorium gestaan en gecheckt welke voedingstoffen de komkommer bevat.

Ik blijf enkel herhalen, waar ik dit artikel ook mee begon, dat plantaardige producten logischerwijs producten zijn die een mens nodig heeft. Het zijn producten die ons kracht geven en ons waar nodig kunnen beschermen tegen ziektes. Dus wat jij er mee gaat doen, dat is jouw keuze.

Maar mijn ervaring met plantaardige producten eten is dat mijn leven er een stuk eenvoudiger van wordt.

Welke voedingsstoffen heeft een komkommer?

Andere leuke blogs..

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven..

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Reizen is voor mij niet alleen het bezoeken van de Eiffeltoren en er een foto van maken. Reizen gaat ook over het ontmoeten van mensen en culturen, het ontmoeten van jezelf, het kampvuurtje aan het strand, de muziek van een Afrikaanse stam, de tegenslagen, de primitieve lessen en de verwondering over de prachtige natuur.

Ik wil levenslessen halen uit alle mensen die ik leer kennen tijdens het reizen en mijn referentiekader vergroten door alle verschillende interpretaties over het leven en de wereld vanuit verschillende continenten op de wereld. Ik wil graag op een respectvolle manier omgaan met de wereld, de dieren, de natuur, mijzelf en mijn medemens.

Reizen is een persoonlijke les en ik wil het reizen combineren met deze lessen. Juist nu heeft de wereld een generatie nodig die bewust met de wereld en zichzelf gaan leven. Ik vind het daarom belangrijk om luchtige reisblogs en hotspots te beschrijven, maar ook om levens gerelateerde zaken aan te halen. Als je de wereld wilt helpen begint het bij jezelf!

Volg Yelr op Instagram!

 

Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?