arrow_drop_up arrow_drop_down

Absolute kijktip: een documentaire van lifecoach Tony Robbins

Ik heb voor een langere periode op Curaçao gewerkt. Vóór dit avontuur was ik persoonlijk weinig bezig met zelfontwikkeling. Ik heb een opleiding gedaan, ben na mijn opleiding wezen werken en had erg veel vrije tijd. Het was een vast patroon waarin ik erg in de sleur aan het leven was. Ik deed wat ”belangrijk” was en ik was hier tevreden mee. Toch kon ik er geen voldoening uit halen.

Curaçao is een prachtig eiland waar het leven vooral gericht is op: wees relaxed, je leeft maar één keer. Er gingen dagen voorbij dat ik oprechte geluksmomentjes heb gevoeld.

Momenten dat je letterlijk stressvrij bent en geen zorgen hebt. Je kon urenlang naar het zeewater staren zonder dat je überhaupt ergens over nadacht.

Je tolereert niets dat minder is dan je kunt zijn, doen, delen of geven.
Tony Robbins

Wat is voor mij zelfontwikkeling?

Die mentaliteit op Curaçao heeft mij doen laten nadenken. Toen ik weer terug was in Nederland ben ik mij daarom steeds meer gaan verdiepen in zelfontwikkeling. Bij het begrip zelfontwikkeling stel ik mijzelf vooral de volgende vragen:

  • Wie ben ik en wat vind ik belangrijk?
  • Waarom doe ik wat ik nu doe? Wat wil ik nu écht?
  • Zijn mijn gedachten gelijkwaardig met hoe ik wil leven?
  • Waar sta ik voor?
  • Bestaat geluk en is dit te beïnvloeden?

Ter inspiratie heb ik altijd schaatser Sven Kramer in gedachten. Hoe kan hij 4 jaar lang trainen om een verschil van 2 seconden te maken op de 500 meter tijdens de Olympische Spelen? Geloof mij, daar komt véél meer bij kijken dan alleen talent.

Jelrik en lezen

Ik heb altijd tegen mijzelf gezegd dat lezen niks voor mij was. Toch ben ik er achter gekomen dat hoe vaker je iets tegen jezelf zegt, hoe meer je jezelf gaat geloven.

Sinds ik terug ben van Curaçao ben ik namelijk begonnen met lezen en viel de uitspraak dat ”lezen niks voor mij is” totaal in het niet. De boeken die ik lees gaan vooral over de vragen die ik hierboven heb beschreven.

Bij het lezen van deze boeken kreeg ik onverwachts een advies van mijn zus. Mijn zus zei dat ik de documentaire I Am Not Your Guru ten koste van alles een keer moest gaan kijken.

Omdat ik deze stof erg interessant ben gaan vinden heb ik de documentaire op de dag zelf nog bekeken. En zoals de titel het al aangeeft: het is een absolute aanrader.

Zelfontwikkeling en succesvol zijn

Wie is Tony Robbins?

Tony Robbins is een wereldberoemde Amerikaan die gespecialiseerd is in life coaching (zelfontwikkeling dus). Filmmaker Joe Berlinger heeft het voor elkaar gekregen om één van zijn evenementen op beeld vast te leggen.

In de documentaire krijg je verschillende interventies te zien van tijdens het evenement. Daarnaast geeft Tony Robbins meerdere theorieën vrij van hoe hij naar het leven kijkt.

Deze evenementen zijn tot op de dag van vandaag te bezoeken. Vrijwel alle recensies geven aan dat het 5-daagse evenement levens-veranderend is. In één documentaire krijg je logischerwijs niet de volledige 5 dagen te zien, maar na het kijken van deze documentaire durf ik alle recensies zonder twijfel te geloven.

Sterker nog: het is een hele investering, maar ik hou goed in de gaten wanneer het evenement weer in Europa plaats vindt zodat ik het kan gaan bezoeken.

Life coaching

Net als Tony Robbins zijn er veel andere ”life coaches”. Een bekende in Nederland is bijvoorbeeld Michael Pilarczyk. Het leuke van deze mensen is dat ze je, op basis van hun eigen levenservaringen, in een totaal andere gedachtegang kunnen zetten. Dus of je het nu met bepaalde punten eens bent of niet, het kan je wel op een ander spoor zetten.

Wat zegt de documentaire?

Tony Robbins geeft herhaaldelijk aan dat eigenwaarde in feite de bron van alles is. In plaats van dat je druk bezig bent de waardering van anderen te krijgen, moet je eigenlijk eerst jezelf leren waarderen. Je tijd is namelijk beperkt. Verspil je tijd dus niet door voor iemand anders te leven. Kortom: neem je leven in eigen hand.

Eigenwaarde is accepteren dat je bent zoals je bent. Het is respect hebben voor jezelf. Respect moet je verdienen. En dat is precies waar zelfontwikkeling overgaat. Je verhoogd je eigenwaarde als jij respectvol bent naar jezelf.

Je kunt respectvol zijn naar jezelf als je ..

  • .. wat minder kritisch voor jezelf bent.
  • .. accepteert dat het leven niet altijd over rozen gaat.
  • .. jezelf serieus neemt door gezond te eten en te drinken en voldoende te bewegen.
  • .. jezelf blijft uitdagen.
  • .. minder perfectionistisch bent, omdat dit streven is naar een onhaalbaar doel.

Je lot bestaat uit 2 dingen: wie je wordt en wat je gaat geven. Als je niet iets doet om die persoon te zijn, dan zal je ze nooit vinden.
Tony Robbins

Evenement van Tony Robbins

Vastzitten in je eigen denkpatroon

Het sterke van de documentaire, en dus van Tony Robbins, vind ik dat hij je denkpatroon op een totaal ander spoor zet. Er kwamen veel uitspraken voorbij in de documentaire dat ik dacht: ‘Hey ja, zo kun je dat ook bekijken!'

Je gedrag komt voort uit de betekenis die jij geeft aan een denkpatroon. Alle informatie en denkpatronen die wij elke dag op ons nemen hebben een illusie opengetrokken die wij als de werkelijkheid zijn gaan ervaren. Het is een overtuiging die jij jezelf hebt aangeleerd.

En omdat iedereen zijn eigen overtuiging heeft moet jij je afvragen of jouw denkpatroon ook daadwerkelijk de werkelijkheid schetst. Je kunt daarom vast blijven zitten in je eigen gedachtegang, je kunt echter ook proberen je gedachten te veranderen en onder controle te houden.

Je bent wat je dacht

De gedachtegang die je altijd hebt gehad heeft de persoon gecreëerd die jij nu bent. Als jij je hele leven blijft roepen dat sporten niks voor jou is, dan ga je op ten duur geloven dat het ook echt zo is. Je geeft door je eigen gedachtegang een negatieve link aan het woord sport. En daardoor ben je het gaan zien als de werkelijkheid.

Maar hoe werkelijk zijn je gedachten?

Er zijn namelijk ontelbaar veel mensen die wel ”moeiteloos” kunnen sporten. Daarnaast heeft een mens van nature lichaamsbeweging nodig, of denk jij dat je hierin een uitzondering bent?

Het is tijd om het juiste te gaan doen zodra je weet dat het juist is. Niet omdat het goed uitkomt, goed voelt of omdat je het begrijpt.
Tony Robbins

Doorbreek je eigen denkpatroon

Waar kan ik de documentaire zien?

Ik heb hierboven in korte lijnen beschreven waar de documentaire over gaat en wat de standpunten van Tony Robbins zijn. Toch moet je echt zelf de documentaire gaan kijken. Ik ben zelf erg enthousiast, maar kan niet in woorden uitleggen (op een manier die recht doet aan wat het is) hoe goed deze documentaire is.

I Am Not Your Guru is een seminar van Tony Robbins dat geproduceerd is door Joe Berlinger. Deze documentaire is te zien op Netflix. Als je geen Netflix account hebt dan kan ik je toch aanraden om een gratis proefmaand aan te schaffen om het abonnement vervolgens meteen te annuleren.

Je kunt de naam van de documentaire ook in YouTube zoeken. Er is een YouTube kanaal (tot op de dag van donderdag 5 april 2018) die de volledige documentaire heeft geüpload. De kwaliteit is in deze video echter wel beduidend minder dan op Netflix.

Het boek van Tony Robbins

Tony Robbins heeft ook een interessant boek geschreven die gaat over het effectief veranderen van je leven. In het boek richt hij zich heel specifiek op onze overtuigingen, de woorden wie wij gebruiken, de keuzes die wij maken, et cetera.

Het is een ontzettend dik boek die je niet binnen 3 dagen uitleest, maar desondanks kan ik het boek aanbevelen.

Tony Robbins – Stap in je grootsheid

Andere leuke blogs

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven..

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?