arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe kan ik een steentje bijdragen aan de wereld?

Hoe kan ik een steentje bijdragen aan de wereld?

Of je nu naar het NOS journaal kijkt, je Instagram feed checkt, de krant leest of de actualiteiten bespreekt met je medemens: vrijwel alles in de wereld gaat de verkeerde kant op. In 2050 stort de wereld in en er is vrijwel niks meer aan te doen. Althans, dat is wat we zijn gaan geloven.

Maar het is niet gek dat we dat geloven. Als we s' morgens het journaal bekijken dan worden we doodgegooid met negatief nieuws. Terwijl je nog half wakker moet worden hoor je dat er mensen zijn verongelukt op een snelweg, omdat er een spookrijder aanwezig was.
En verder..

  • ..heeft er in Syrië een fatale aanslag plaatsgevonden;
  • ..gaat het klimaat sneller achteruit dan was voorspeld;
  • ..zitten er per ongeluk schadelijke afvalstoffen in producten uit de supermarkt die je gisteren toevallig hebt aangeschaft;
  • ..vind Manfred dat de belastingbetaler de dupe is van alles wat er in de wereld gaande is;
  • ..en blijkt hagelslag ineens toch ongezonder te zijn dan wat het artikel, wat je vorige week had gelezen, je had verteld.

Of je nu het journaal bekijkt, Instagram checkt, de app van het Algemeen Dagblad opent, de krant leest of de radio beluisterd terwijl je aan het autorijden bent.. je wordt altijd in contact gebracht met negatief nieuws.

Maar het gaat toch ook echt slecht met de wereld?

Laat ik, voordat je verder leest, even een hele belangrijke nuance over brengen.
Het is door het schrijven van dit artikel niet dat ik de ellende op de wereld niet wil zien en daardoor de andere kant opkijk.

Dat is héél belangrijk om te weten.

Ik geloof oprecht dat het klimaat achteruit gaat. En ik vind het vreselijk om mij te verplaatsen in mensen die een aanslag meemaken of in hongersnood zitten (soms met een gevoel van schaamte als ik mij bedenk hoe we in Nederland leven). En ik kan mij niet bedenken hoe vreselijk het moet zijn als je iemand verliest bij een auto ongeluk.

Maar..

Dat neemt niet weg dat ik vind dat we te veel worden blootgesteld aan negatief nieuws. En dat is niet iets van de laatste weken, maar sinds de televisie standaard meubilair is geworden en we onze telefoon bij de hand hebben, is dit iets van de laatste jaren.

Alleen al bij het wakker worden kruipen we massaal naar het NOS journaal toe en hebben we meteen negatief nieuws te verwerken. En dat terwijl je geest net 8 uur lang heeft kunnen rusten en zich heeft voorbereid op een nieuwe, vredige dag.

Hoe je het ook wendt of keert, maar omdat we continue dit nieuws meekrijgen zijn we ondertussen gaan geloven dat de wereld een slechte plek is en dat alles tegen zijn einde aan loopt. Volgens mij is het daarom goed om de kritische vraag te stellen: klopt het wat ik zie, hoor of lees en kan ik het beargumenteren?

Hoe kan ik het milieu helpen?

Hoe draag ik een steentje bij aan de wereld?

Of er nu daadwerkelijk ellende op de wereld is, of niet.. ten allen tijde is het goed om je steentje bij te dragen aan de wereld. Diep van binnen denk ik dat het de missie van een mens is om iets te betekenen op deze aardkloot.

Ik denk er erg vaak over na en stel mij ook regelmatig de vraag hoe ik iets kan bijdragen aan de wereld. Mijn gedachten beperken zich soms tot het opruimen van mijn kauwgom in de afvalbak tot het zuiniger rijden in de auto. Maar op de één of andere manier, hoe bewust ik hier ook mee bezig ben, kon en kan ik hier geen of nauwelijks vrede en voldoening uit halen.

Mijn gevoel zegt dat ik er nog veel meer uit kan halen dan ik voorheen altijd deed. Nadat ik er weken lang onbewust mee bezig was, kwam ik niet heel lang geleden met een voor mij acceptabele ingeving.

Hoe kun je iets veranderen als de basis niet op orde is? Of anders gezegd: hoe kun je een kaartenhuis bouwen zonder een fundering van de onderstaande kaarten te gebruiken?

Heel simpel, dat kan niet.

Om de wereld vooruit te helpen, moet jijzelf ook vooruitgang boeken. En van daaruit kunnen er dingen veranderen.

De wereld helpen door zelfontwikkeling

De impact van hoe wij de wereld willen verbeteren

In onze wereld wordt er veel nadruk gelegd op veranderingen waar wij direct invloed op hebben, maar niet weten wat het voor impact heeft. We willen de wereld veranderen door invloeden van buitenaf.

Verschillende soorten campagnes, bedrijven en reclames vertellen ons dat we met zijn allen aan de wereld moeten denken. En dat is goed, dat staat buiten kijf.

Wat ik er in mis is dat we niet de verantwoordelijkheid bij onszelf zoeken. Ik geloof oprecht dat verandering bij jezelf begint en dat het niet mag afhangen van een reclamespotje om het besef te krijgen dat we zuiniger moeten zijn met deze mooie wereldbol.

Het is dus goed om stil te staan of je de auto of de fietst pakt om op deze manier minder uit te stoten. En het is geweldig om je afval goed en bewust weg te gooien en niet zonder enig fatsoen in de vrije natuur te gooien. Dat zijn standpunten die je altijd moet nastreven.

Maar als alle mensen de verandering in zichzelf zien en de confrontatie met zichzelf aan durven te gaan, dan krijg je een dieperliggende bewustwording over jezelf en over jouw impact op de wereld en zal je zeer respectvol zijn voor jezelf en de aarde.

Positieve, motiverende energie

Als we een wereld zouden creëren waarin iedereen een basis bij zichzelf begint te leggen en niet continue tegen alles en iedereen aantrapt (op basis van wat het nieuws ons verteld), dan versterken we elkaar en krijg je een positievere, motiverende energie op de hele wereld.

En dat is nu net een energie die de wereld nodig heeft. En daar sta ik volledig achter. Dus plastic uit de zee verwijderen is van essentieel belang, maar dat moet gecombineerd worden met een respectvolle kijk op de wereld.

Daarmee help je de wereld, omdat je er zelf iets aan hebt, maar ook zeker omdat de wereld iets aan jou heeft.

Steentje bijdragen aan de wereld

Verandert het klimaat door een respectvolle kijk op de wereld?

Ik heb niet gestudeerd voor natuurdeskundige, maar ik denk niet dat enkel een respectvolle kijk op de wereld resulteert in een positieve verandering van het klimaat.

Echter, zoals ik eerder beschreef, gaat het mij om de energie die samenkomt. Nu baseren we onze overtuiging op de wereld op basis van alle negatieve prikkels die we dagelijks binnen krijgen. Maar hoe realistisch is het om een overtuiging van de wereld te creëren via invloeden van buitenaf?

In mijn ogen is dat niet realistisch. Want alle externe prikkels nemen op die manier de overhand zonder dat we zelf leren na te denken wat we van de wereld vinden, hoe we denken dat de wereld geholpen kan worden, wat onze normen en waarden zijn, et cetera.

Wat is mijn ervaring hier mee?

Dit artikel is niet gebaseerd op een ander artikel die ik heb gelezen of op een documentaire die ik heb gezien. Nee, het is een overtuiging die ik sterk kan beargumenteren.

Ik ben mijn hele leven al bezig met het stellen van diepliggende levensvragen. Dat doe ik niet altijd bewust, maar ook zeker onbewust. Laten we zeggen dat het een beetje bij mijn persoonlijkheid hoort. 🙂

Sinds een paar jaar geleden is het ook een fascinatie geworden. Ik ben altijd bezig om mentaal sterker te worden en om mijn normen en waarden continue in balans te houden. Het lezen van zelfhulpboeken, schrijven, documentaires bekijken, ervaringen, praten met gelijkgestemden en vele andere manieren hebben gemaakt dat ik met een perspectief naar de wereld ben gaan kijken.

Alle onbewuste levensvragen die ik bewust probeer te begrijpen door middel van zelfontwikkeling heeft gemaakt dat ik een andere kijk op de wereld heb gekregen. Dat komt omdat ik geloof in de verantwoordelijkheid die je zelf moet nemen om fijn in het leven te staan.

Doordat ik die verantwoordelijkheid steeds vaker neem in elk aspect van het leven, ben ik in gaan zien dat het een voorrecht is om op deze wereld te mogen zijn. Het is een unieke ervaring die elke unieke persoonlijkheid mag ervaren.

Ik heb normen en waarden voor mijzelf gecreëerd waarin ik voor mijzelf heb bepaald hoe ik met de wereld wil omgaan. Dat zijn normen en waarden die ik nu hanteer, maar die morgen uiteraard anders kunnen zijn (het leven is niet zwart-wit en iedereen leert altijd bij).

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Wat is de conclusie?

De conclusie is eenvoudig: ik denk dat je als persoon de wereld helpt door de verantwoordelijkheid bij jezelf neer te leggen en je niet te laten beïnvloeden door wat de buitenwereld tegen je verteld. Zelfs door mijn artikel mag jij je niet laten beïnvloeden.

Je helpt de wereld als je voor jezelf uitzoekt waar je voor staat, wat je normen en waarden zijn, wat de wereld voor jou betekend, hoe je mensen wilt behandelen, hoe je zelf behandelt wilt worden, wat je fijn vindt in het leven, et cetera. Waarom?

Omdat het hoge percentage aan mensen die niet weten wie ze zijn en wat ze willen lager wordt. Je kunt de wereld niet helpen als je geen eens weet hoe jij jezelf moet helpen. Nee, een menigte die volledig achter zijn persoonlijkheid staat vormt een energie die echt iets kan betekenen aan de wereld. (+ het feit dat iedereen ook plastic opruimt, zuiniger rijdt, et cetera).

Je neemt zelf de verantwoordelijkheid hoe jij het nieuws interpreteert en daardoor tegen de wereld aankijkt. Het is belangrijk om zelf te kunnen beargumenteren waarom jij wel of niet vindt dat de wereld een verkeerde plek is dan dat het in de loop der jaren door het NOS journaal in jouw brein wordt geconditioneerd.

Wie de bal kaatst kan hem terug ontvangen

Het is jouw verantwoordelijkheid hoe je met je medemens omgaat, hoe je met de natuur omgaat, hoe je met dieren omgaat en hoe je met jezelf omgaat. Het is aan jouw of je vertrouwen hebt in het leven.

Maar ik geloof echt.. als jij vertrouwen hebt in de natuur, jouw lichaam, jouw mede mens en respectvol kunt zijn over het leven en de aarde waar jij je op begeeft, dan is dat een energie die je uitstraalt met vele positieve bijwerkingen! 😉

Positieve bijwerkingen voor de hele wereld. Dus voor jou persoonlijk, voor alle mensen die je tegenkomt in het leven en voor de wereldbol waar je op dit moment rondloopt (en waar je op dit moment dit artikel leest).

Dankjewel voor het lezen. 😀

Andere leuke blogs..

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?