arrow_drop_up arrow_drop_down

Het corona virus - Neem jij daadwerkelijk de verantwoordelijkheid?

De wereld is vandaag de dag in een grote chaos. We hebben te maken met een virus, genaamd het corona virus. De ellende begon in China, verplaatste zich naar Italië en Zuid- Korea en ondertussen hebben vrijwel alle landen hier mee te maken.

Ik ook.

Maar hoe kijk ik er tegen aan? En is mijn mening überhaupt belangrijk?

Nee, uiteindelijk is mijn mening niet belangrijk. Ik heb alleen wel het gevoel dat mijn mening voor een stukje bewustwording kan creëren. Ik heb mij de afgelopen jaren in materie verdiept waardoor ik een bepaalde kijk heb gekregen op hetgeen er in de wereld gebeurd op dit moment.

Is mijn kijk realistisch?

Tja, daar kun je altijd over discussiëren.

Over elke mening kun je namelijk discussiëren.

Maar waar is jouw mening op gebaseerd? Is het gebaseerd op dat wat je klakkeloos van het nieuws hoort en leest? Of heb je je ergens in verdiept?

Laat ik 1 ding vooropstellen. Ik ken de cijfers niet en ik ben niet betrokken geweest bij de cijfers die worden gepubliceerd. Daarnaast ben ik, tot dusver, niet besmet geraakt met het virus en ook mijn naaste omgeving leeft op dit moment in goede gezondheid. Ik weet dus niet wat het betekent om besmet te raken.

Feitelijk weet ik niks, behalve dat het persoonlijk erg goed met mij gaat. En eigenlijk wil ik het daarbij laten. Ik onderschat het corona virus niet en ik geloof in de consequenties. Maar daarentegen vertik ik het ook om angstig te worden na het bekijken van het NOS journaal. Of na het lezen van een bericht dat één van mijn Facebook vrienden heeft gedeeld.

Continue krabbel ik mijzelf weer omhoog om na te gaan wat voor mij belangrijk is. Om na te gaan waar ik in geloof. Om te voelen wat zich in mij afspeelt. En telkens als ik het journaal bekijk of de liveblog van het Algemeen Dagblad lees, dan raakt mijn hele systeem uit balans.

Ik geloof in deze tijden echt dat je de verantwoordelijkheid voor jezelf moet gaan zoeken. Ik denk dat de verantwoordelijkheid die je voor jezelf neemt het enige is waar je de wereld op dit moment mee kunt helpen.

Je vermijd de verantwoordelijkheid als je op je bank aan het hangen bent, een glas sinas voor je neus hebt staan en je bang bent wanneer Rutte verteld dat 80% van de Nederlanders besmet raakt.

In mijn ogen leg je de verantwoordelijkheid volledig op zaken die buiten jezelf leggen. Dat zijn zaken waar je geen invloed op hebt.

Dus je legt je neer bij het gegeven dat 80% van de Nederlanders besmet raakt, maar je schenkt vervolgens wel een glas sinas in en je vreet jezelf vol met een bak chips.

Heel eerlijk? Ik snap daar helemaal niks van.

In zekere zin denk ik dat je de situatie overschat en dat je jouw eigen lichaam onderschat.

Door ervan uit te gaan dat je besmet gaat worden is echt een dikke, dikke afknapper voor hetgeen wat jij je hele leven bij je draagt, namelijk het lichaam. Niet de bacterie is verantwoordelijk voor jouw lichaam. Rutte is ook niet verantwoordelijk voor jouw lichaam. Nee, jij bent verantwoordelijk voor jouw lichaam. Jij bepaald of je slachtoffer word van de situatie, ja of nee.

Zelfs al zou je besmet raken en er erg ziek van worden, dan alsnog heb jij de verantwoordelijkheid wat je met de situatie kunt gaan doen.

Geloof mij niet verkeerd, ik begrijp de ernst van het corona virus.

Maar ik begrijp niet dat we elkaar napraten, we de weg kwijtraken door statistieken en ons volledig laten beïnvloeden door dat wat de Telegraaf op zijn site plaatst.

Ga op een stoel zitten, sluit je ogen en voel. Voel wat je lichaam te vertellen heeft. Confronteer jezelf! Ga de uitdaging met jezelf aan.

Je hebt een prachtig lichaam dat volledig verbonden staat met je geest. Je kunt het nieuws lezen. Daar is helemaal niks mis mee, maar het is wel de vraag wat je er mee gaat doen.

En dat is precies de verantwoordelijkheid die ik bij mijzelf zoek.

8 maart had ik een prachtige vakantie in Lapland voor de deur staan. Ik heb werkelijk een prachtige week gehad. Op de dag dat we vertrokken was er relatief weinig aan de hand in Nederland.

Hoe verder we in de week kwamen, hoe serieuzer het werd. Grenzen gingen dicht, landen namen maatregelen en ik ben dankbaar dat we op het goeie moment zijn vertrokken en veilig in ons betrouwbaar landje zitten.

Maar vanaf dag 1 vertik ik het om mij volledig in het nieuws te laten storten en het mij volledig te laten beïnvloeden. Ik kies er daarentegen voor om gezond te gaan eten, zonlicht te gaan pakken, dingen te gaan doen die ik leuk vind en die mij rust geeft en ik zorg ervoor dat ik voldoende slaap.

Want ik denk dat daar mijn verantwoordelijkheid ligt. Niet alleen voor mijzelf, maar voor de hele wereld.

Ik zeg niet dat je alle hygiëne voorschriften moet negeren. Nee, absoluut niet.

Maar er wordt ons ook niet geadviseerd om weg te vallen in angst wanneer we het journaal bekijken.

Dat doe je namelijk zelf.

De angst mag er wezen, maar staat dit in verhouding met jouw werkelijke kijk op de situatie?

Door simpelweg naar binnen te keren en aan te voelen hoe je lichaam reageert accepteer je de angst die je bij je draagt, in plaats van dat je de angst probeert te vermijden.

Want ik denk dat, zodra je het accepteert, de situatie veel beter voor jezelf kunt definiëren.

En hey, scroll naar boven.. mijn mening is ook niet zozeer belangrijk.

Maar jouw mening evenmin.

Dus veroordeel de wereld niet, maar open je ogen. Neem theorieën in overweging en geef er volgens je eigen draai aan!

Lees ook..

Ik heb nog meer ietwat kritische blogs geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?