Wat betekent 'chq' en 'sav' als ik wil pinnen op Curaçao?
1 min. leestijd

Wat betekent 'chq' en 'sav' als ik wil pinnen op Curaçao?

Op Curaçao moet je bij het betalen of bij het pinnen van cash geld kiezen tussen ‘chq’ of ‘sav’.

De afkorting ‘chq’ staat voor checkings en de afkorting ‘sav’ staat voor savings. Deze keuze moet je maken vóór dat je je pincode intypt.

Als jij je Nederlandse bankpas gebruikt op Curaçao moet je voor ‘chq’ kiezen omdat de betaling wordt geweigerd als je op ‘sav’ drukt.

Wat betekent checkings (chq)?

In Nederland heb je een lopende rekening en een spaarrekening. Als jij je geld gaat pinnen in Nederland dan wordt het geld van je lopende rekening gehaald. Dat gaat bij het pinnen op Curaçao logischerwijs niet anders. Checkings op Curaçao is dan ook hetzelfde als een lopende rekening in Nederland.

Omdat jij alleen geld van je lopende rekening kan halen met je Nederlandse bankpas moet je dus op ‘chq’ drukken wanneer je bij een pinautomaat staat.

Wat betekent savings (sav)?

Savings op Curaçao is de spaarrekening in Nederland. In Nederland kun je tijdens het pinnen geen geld van de spaarrekening halen, dus dit kan logischerwijs ook niet op Curaçao. De betaling wordt geweigerd als je op ‘sav’ drukt.

Waarom zijn deze opties er?

De lokale bevolking heeft allemaal een bankrekening bij de lokale bank. Ook jij kan ervoor kiezen, omdat je bijvoorbeeld voor een langere periode op Curaçao blijft, om een Curaçaose bankpas aan te vragen bij één van de banken op het eiland. Met een Curaçaose bankpak kun je kiezen tussen ‘chq’ en ‘sav’ omdat je van zowel de lopende rekening als de spaarrekening geld kan laten halen.

Deze opties zijn alleen mogelijk met een Curaçao bankpas en niet met een Nederlandse bankpas.

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Deze blog is geschreven in december 2017. De informatie die ik in deze blog heb verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2017. Er bestaat een kans dat de informatie in deze blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op Curaçao.

 

 // Andere blogs lezen over Curaçao? \\

Dan verwijzen we je graag door naar de kenniskoffer van Curaçao!

 

Of doe hier inspiratie op:

 

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down