arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe word ik beter in keuzes maken?
29 maart 2018 

Hoe word ik beter in keuzes maken?

Besluitvaardigheid is een vak apart. Er zijn mensen die heel resoluut voor zichzelf kunnen kiezen en makkelijk de knopen kunnen doorhakken. Helaas zijn er ook heel veel mensen die geen flauw idee hebben hoe je een keuze moet maken.

We leren op school het jaartal van de allereerste piramide die door de Egyptenaren is gebouwd. Ik vind algemene kennis persoonlijk belangrijk, maar ik vind ook dat op scholen soms te veel de focus op onbelangrijke zaken wordt gelegd.

Het is de de focus dat je op vakken (waar je weinig mee hebt) ten koste van alles een voldoende moet halen, terwijl je niet leert hoe je keuzes moet maken, je gedachten onder controle kunt houden, vitaal door het leven kunt gaan, et cetera.

De letterlijke definitie van besluitvaardigheid is:
Het durven nemen van beslissingen of het ondernemen van acties, ook wanneer niet alle kennis aanwezig is m.b.t. de gevolgen en/of alternatieven.

Over welke keuzes wil je een keuze maken?

Ik ben persoonlijk iemand die moeite kan hebben met bepaalde keuzes maken. Met bepaalde keuzes bedoel ik niet de kleine ‘'normale'' keuzes, zoals de twijfel tussen een broodje kroket of een broodje frikadel of de twijfel tussen groene- of blauwe handschoenen.

Met bepaalde keuzes bedoel ik vooral keuzes die echt invloed hebben op je leven. Dit kunnen vele keuzes zijn:

  • Een grote carrière switch
  • Een totaal andere opleiding dan je huidige opleiding
  • De keuze of je een groot avontuur in het buitenland aan gaat ja of nee
  • De keuze tussen wel of niet het huis uit gaan
  • Een keuze over een aankoop die je portemonnee is eerste instantie aantast
  • Een keuze in een liefdesrelatie of vriendschapsrelatie
  • En nog veel meer..

Voor het maken van een grote keuze stel ik mijzelf vaak de volgende vraag:
Wat zou de keuze over 5 jaar zijn?

Voorbeeld

Ik leg je even uit wat ik bedoel met de keuze over 5 jaar. Er zit namelijk een verschil tussen een keuze op korte termijn en een keuze op lange termijn.

In het voorbeeld gebruiken wij jou als persoon die het streven heeft om behulpzaam door het leven te gaan.

Keuzes op de lange termijn

Verbeeld jezelf in alsof je 5 jaar later in de toekomst leeft. Je krijgt van een goede vriend van jou, genaamd Manfred, de vraag of je hem wilt helpen verhuizen. Manfred heeft namelijk haast bij het verhuizen omdat over 3 dagen de nieuwe bewoners in zijn huis komen.

Wat is jouw antwoord? Help je Manfred bij het verhuizen?

Waarschijnlijk is jouw antwoord ja. Manfred is een goede vriend en die je wil je maar al te graag uit de problemen helpen. En wat is het überhaupt voor moeite? Je spreekt vanuit je gevoel. Je wilt simpelweg behulpzaam door het leven gaan.

Keuzes op de korte termijn

De keuze die je op lange termijn maakt is verschillend met de keuze die je op korte termijn maakt. Als je namelijk nu een berichtje krijgt van Manfred of je hem volgend weekend ook wilt helpen met verhuizen, dan is de kans groot dat je antwoord veel minder overtuigend is.

Je denkt bij de keuze namelijk na over kleine gedetailleerde ‘'belemmeringen''. Want eigenlijk wil je Manfred wel helpen, maar je hebt volgend weekend ook al andere plannen. Of misschien ben je, na veel weekenden gewerkt te hebben, wel eindelijk een weekendje vrij.

De kans dat je nee antwoord tegen Manfred is dus veel groter.

Het maken van keuzes

Het verschil tussen de korte en lange termijn

Bovenstaand voorbeeld is slechts een voorbeeld. Misschien gaat je hart bij het woord verhuizen wel sneller kloppen en wil je Manfred maar al te graag helpen. Dit voorbeeld kan echter op alle soorten keuzes gebruikt worden.

Het verschil is namelijk dat keuzes op lange termijn op een veel globalere manier worden bekeken. Je bent nog niet bezig met alle kleine details en je antwoord vanuit je intuïtie. Deze antwoorden zijn dus veel overtuigender dan keuzes op korte termijn.

Want keuzes op korte termijn zijn keuzes waarbij je bij de overweging veel meer details hebben die de keuze belemmeren. Belemmeringen kunnen zijn dat je al plannen had, dat je juist een dagje vrij hebt, dat je geen zin hebt, dat jij je niet zo fit voelt, et cetera.

Het nadeel van dit verschil

Keuzes op lange termijn hebben een nadeel. Ze geven je namelijk op een later tijdstip plezier dan wanneer je een keuze maakt op korte termijn.

Als jij het doel hebt om fit en vitaal te worden dan is het niet verstandig om vanavond naar de Mac Donalds te gaan. Daarmee wijk je af van het doel dat je wilt behalen.

Eten bij de MacDonalds geeft je echter wel op korte termijn een plezier. Het is namelijk ongezond, maar wel erg lekker. Je kunt er naar uit kijken om er te gaan eten waardoor je plezier ervaart.

Op langer termijn ervaar je meer plezier als je de MacDonalds afwijst en er een gezonde hap tegenover zet (is net zo gezellig en kan ook net zo lekker zijn). Je werkt dan aan het doel om fitter door het leven te gaan.

Mijn tip!

Mijn tip is dat je bij elke moeilijke keuze jezelf moet afvragen wat de keuze over 5 jaar zou zijn. De keuze die je dan maakt is vaak de keuze die je nu wilt maken.

Je kunt deze tip vrijwel altijd en bij iedere keuze toepassen. Het kan gaan om keuzes die bepalen wie je wil zijn of om keuzes die je leven een totaal andere richting gaan geven.

Andere leuke blogs

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?