arrow_drop_up arrow_drop_down
De perfecte pistes op de Alpe d' Huez voor beginnende skiërs

De perfecte pistes op de Alpe d' Huez voor beginnende skiërs

Tot de winter van 2018 had ik nog nooit geskied. Überhaupt was ik nog nooit op wintersport geweest naar Frankrijk, Italië, Oostenrijk of welk land dan ook. Ik zag altijd Facebook en Instagram berichten van mensen die aan het skiën zijn en zag veel video's voorbij komen. Mijn verlangen om te skiën is er daardoor altijd geweest.

Maar goed, ik heb geen ervaring met skiën en als ik naar de prijzen kijk om een week op wintersport te gaan, dan zijn die prijzen niet mals. Dus een wintersportvakantie is er nooit van gekomen. Ik wist wel dat ik het ooit een keer zou doen, maar ik had geen idee wanneer ik voor de eerste keer op een skipiste zou staan.

In 2018 veranderende dat. Ik ben voor een jaar in Frankrijk gaan werken en woonde in een dorp dat praktisch naast de Alpe d' Huez ligt. In de zomer is de Alpe d' Huez natuurlijk bekend van het fietsen en om de zoveel tijd maakt de Tour de France gebruik van deze bergpas, terwijl het in de winter verandert tot één groot skigebied (13e in de lijst van grootste skigebieden in Europa).

Mijn eerste keer skiën

In 2018 heb ik dus voor het eerst op skies gestaan en ik had een groot voordeel. Ik werkte in dit gebied en had de luxe het gehele wintersportseizoen zelf te bepalen wanneer en hoevaak ik de pistes op wou gaan. Ik besef mij al te goed dat als ik 3 maanden lang bijna elke dag ga skiën, mijn vaardigheden snel omhoog schieten.

Maar ik heb het wel van A tot Z moeten leren en ben ondertussen bekend geraakt met het skigebied Alpe d' Huez. Ik vind het een prachtig, uitgestrekt gebied. Alle niveau's komen in dit gebied samen en voor iedereen is de ideale piste te vinden. Sterker nog: na een beetje oefenen kan iedereen één van de mooiste pistes uit het gebied bedwingen: de Sarenne. Dit is de langste, zwarte piste van de Alpen.

In deze blog wil ik de aandacht wijden aan beginnerspistes op de Alpe d' Huez. Ik schrijf het puur vanuit mijn ervaring en van de pistes waar ik heb leren skiën. Uiteindelijk heeft het ook met persoonlijke voorkeur te maken welke pistes je wilt bedwingen en hoe snel je wilt leren. Ik kan wel 1 tip geven: goed skiën leer je door redelijk snel grenzen te verleggen. Wacht niet te lang met het bedwingen van een nieuwe, moeilijkere piste!

Perfecte beginnerspistes op Alpe d' Huez

Oké dan, daar sta ik: op 2 latten, oncomfortabele schoenen en heel veel sneeuw. Alleen het aantrekken van de schoenen was al een uitdaging, hoe ga ik dan in de vrede van een piste af skiën? Ik heb geen gebruik gemaakt van skileraren, omdat ik 2 collega's had die goed kunnen skiën en de tijd wouden nemen mij de technieken te leren.

Op welke piste begon ik?

Mijn allereerste piste was Rif Nel. Dit is een hele makkelijke piste! Als je voor het eerst op skies staat is elke piste ingewikkeld, maar op Rif Nel ben je waarschijnlijk binnen no-time uitgekeken. In deze piste zit amper een stijgingspercentage en soms heb je het idee op een vlakke ondergrond te skiën. Daarnaast hoef je maar één keer met de ogen te knipperen om vervolgens aan de andere kant van de piste te staan.

Toen ik mijn eerste 5 minuten op skies had gemaakt stapten wij meteen in de lift dat ons richting de piste Clarines zou brengen.

Rif Nel piste op de Alpe d' Huez

Dit is de Rif Nel piste, zoals je ziet een hele vlakke piste!

Clarines: een hele kleine, groene piste

Ik heb de stoeltjeslift overleefd (was ook mijn eerste keer) en heb gelukkig nooit problemen gehad met stoeltjesliften haha! Het was onze bedoeling om van de Signal te gaan skiën. Om daar gemakkelijk te komen waren we genoodzaakt om de lift te pakken richting de piste Clarines.

Wat kunnen we zeggen over deze piste?

De Clarines en de pistes daaromheen zijn perfect om te leren skiën. Ik heb daar zelf amper gebruik van gemaakt, maar kan het beginnende skiërs wel aanraden.

Nogmaals: je bent snel op dit soort pistes uitgekeken, maar op de allereerste dagen is de Clarines perfect om de techniek van het skiën te beheersen. Ik stond amper 20 minuten op mijn skies en gleed rechtstreeks van de Clarines naar beneden, zonder dat ik wist hoe ik moest remmen. Daar lag ik ineens, met mijn neus in de sneeuw.

Geloof mij, dat gaat jou ook heel veel gebeuren, maar dat is niet erg. Het is cliché, maar je mag best vaak op je bek gaan om vervolgens een verfijnde skiër te worden.

De Signal: een rode piste met een vrij stijl begin

Wat is het voordeel als twee skiënde collega's, die het skiën goed beheersen, jou het skiën gaan leren? Het is heel gezellig, je leert het een stuk sneller en je wordt vaker uit je comfortzone getrokken.

Wat is het nadeel? Het grootste nadeel is dat je uit je comfortzone wordt getrokken.

Het voordeel is dus meteen het nadeel. Want mijn collega's hadden het geniale idee van de Signal af te willen skiën. Op zichzelf geen spannende piste, maar wel als je nooit op skies hebt gestaan. Eigenlijk stemde ik tegen. Ik keek naar boven, zag de liften en dacht: ”nee, nee, nee.. daar ben ik niet klaar voor”.

En, ja hoor.. daar stond ik: boven op de Signal. Mijn collega's hebben het voor elkaar gekregen mij mee te nemen. Hun uitleg was: ”Lukt je wel, in het begin lekker stijl en daarna komt het goed”

Nou ja, oké.. je kunt mij alles wijsmaken, dus na heel even tegenstribbelen vond ik het prima.

De Signal piste op de Alpe d' Huez

In de verte zie je de piste Signal.

De basistechniek van skiën

Ik heb dikke schoenen aangetrokken, heb een lat onder mijn voet en het is de bedoeling dat ik hiermee naar beneden moet glijden. Hoe in de vrede wil ik dat heelhuids voor elkaar gaan krijgen?

Ik kan je geruststellen: ik typ deze blog zonder schaafplekken of wat dan ook. Ik heb het gehaald!

Mijn collega's vertellen allemaal mooie technieken en ik luister heel aandachtig.

Het is belangrijk om te weten wat een bergski en dalski is. Je moet je voorstellen dat je horizontaal op de berg staat en we gebruiken deze verbeelding: als je naar links kijkt, kun je naar beneden in het dal kijken en als je naar rechts kijkt, dan moet je omhoog de berg opkijken. Jouw linkerbeen en bijbehorende ski is de dalski. Jouw rechterbeen met bijbehorende ski is de bergski.

Als je jezelf omdraait is jouw rechterbeen de dalski en het linkerbeen de bergski. Ten allen tijde moet je de meeste kracht uitoefenen op de dalski. Telkens als je een bocht maakt verleg je de krachten op dalski, de ene keer op het linkerbeen en dan weer op het rechterbeen.

Allemaal leuke, technische verhalen.. maar hoe kom ik van die berg af?

Lees ook: Is skiën moeilijk? (+ de basistechnieken om goed te leren skiën)

Hoe in de vrede kom ik beneden?

Ik heb alle uitleg van mijn collega's tot mij genomen en ben moeiteloos, op een professionele manier naar beneden gaan skiën.

Nee, zonder gekheid..

Ik heb er ruim een uur over gedaan om beneden te komen.

Daar ging ik: ik probeerde mijn eerste bocht te maken en dat ging mis. Ik sta op, schud het sneeuw van mij af en probeer weer een bocht te maken. Ik sta weer op, schud het sneeuw weer van mij af en, hoe raad je het: ik probeerde weer een bocht te maken en het ging weer mis.

Het is ontelbaar vaak mis gegaan. Heel soms had ik de eerste bocht te pakken, maar dan ging het bij de 2e bocht toch mis. Ik ben zelfs één keer over de kop gevlogen waarvan ik achteraf een paar schrammetjes had ontdekt en met een klein beetje spierpijn wakker werd de volgende morgen.

In tussentijd zijn mijn collega's ongeveer 4 á 5x naar beneden wezen skiën en met de lift weer omhoog gegaan. Ik was maar aan het martelen met mijn skies en probeerde allemaal bochten te maken, terwijl ik tussentijds mijn collega's hoor schreeuwen vanuit de stoeltjeslift. Mijn hemel, ik voelde mij af en toe echt een schlemiel. Maar daar moet je in het begin echt schijt aan hebben!

Beginnerspistes op de Alpe d' Huez

Skiën vind ik één van de leukste sporten om te beoefenen

Ja hoor: mijn hersenen begrijpen het!

Ik weet het nog goed.. in het begin lukte het niet, was de piste veel te stijl en ging ik continue op mijn bek. Ik bleef het proberen, maar het lukte gewoon niet.

Totdat ik het einde van de piste bijna had genaderd en ik ineens een hele soepele bocht had gemaakt. Mijn hersenen maakte hierdoor blijkbaar de klik met de techniek die bij het skiën hoort. Ineens had ik het door en maakte ik af en toe daadwerkelijk bochten! Het ging niet soepel, maar ik maakte de bochten wel.

Was het zwaar? Ja, een rode piste als de Signal is op je allereerste dag een behoorlijke uitdaging. Ik deed er niet voor de grap een uur over, maar je moet je inbeelden: een paar weken later was ik met ruim 5 minuten beneden.

Heb ik op deze piste het skiën geleerd? Ja, absoluut! Wat ik zeg: dat ene moment waarin ik de techniek ging begrijpen heeft mij leren skiën.

Kan ik het aanraden? Ja, ook dat. Laat ik vooropstellen dat je gewoon moet gaan. Dat klinkt makkelijk, maar je moet letterlijk uit je comfortzone trekken. Je komt heus veilig beneden en je kunt er letterlijk alle tijd voor nemen.

Andere perfecte pistes om te leren skiën

Dag 1 was voorbij, heerlijk! Het hotel waar wij werkten was tussen de zomer en winter 2 maanden dicht. Voor het begin van het winterseizoen zijn we iets eerder naar het gebied vertrokken. De eerste pistes waren open, we hoefden nog niet te werken en we hadden ruim een week de tijd om te gaan skiën.

Het skigebied moest nog op gang komen, er waren nog geen toeristen en de pistes waren leeg, terwijl er super veel sneeuw is gevallen. Dit was een ideaal scenario. Een week lang stonden we vanaf 09:00u op de piste en reden we om 14:00u weer via de Alpe d' Huez terug naar huis om een lekker biertje te drinken en een spelletje te spelen. Wat een mooie tijd!

Welke pistes heb ik de overige dagen bedwongen?

Bij uitstek de allerbeste piste om te leren skiën is in mijn ogen Les Jeux. Deze pistes begint vanaf 2100 meter hoogte en is binnen een paar minuten te bereiken met de skilift. Kortom: je kunt eindeloos naar boven en beneden gaan, zonder minutenlang in een lift te moeten zitten..

In mijn 2e en 3e dag ben ik volop deze piste gaan benutten. Naar boven en weer naar beneden, de ene keer gleed ik lekker naar beneden, de andere keer ging ik volledig op mijn plaat. De ene keer kon ik soepel remmen, de andere keer ging ik met een glijdende pizza punt naar beneden en was ik de controle volledig kwijt.

Maar ik heb wel leren skiën. Ik ben nog steeds een beginnende skiër, maar ik begrijp de techniek en dan is het simpelweg oefenen, oefenen en oefenen geblazen. Elke dag werd mijn techniek een stukje beter.

Les Jeux: piste op de Alpe d' Huez

Dit is een foto die ik op Les Jeux heb gemaakt

Het einde van deze week

Het einde van onze allereerste skiweek kwam ten einde. Over een paar dagen komen andere collega's aan in Frankrijk en was het bijna tijd om te gaan werken.

Mijn eerste week skiën, waar ik veel van heb geleerd, heb ik beëindigd door heel vaak met de Marmotte stoeltjeslift naar boven te gaan en vervolgens van de Bergers piste naar beneden te skiën.

In mijn gehele tijd in Frankrijk is dit één van mijn favoriete pistes geweest. In mijn eerste week startte ik deze piste op 2300 meter, maar op ten duur begon ik deze piste vanaf 2700 meter en kon ik in één streep naar beneden glijden.

Het is geen eens een uitdagende piste als je goed kunt skiën, maar ik vond hem op één of andere manier heel prettig. Het zijn hele brede pistes, vaak met erg goede sneeuw en afwisselend met relatief vlakke- en hele stijle stukken. Daarnaast kon je een behoorlijke tijd skiën, zonder dat je moest wachten op de skiliften.

Alle pistes op een rij

Laat ik alle pistes die ik heb genoemd op een rij zetten.

De eerste keer skiën vond ik erg onwennig. Je kent de techniek niet, ziet heel veel mensen die vloeiend naar beneden glijden en je doet een surrealistische sport in de bergen.

Rif Nel | Vanaf 1800 meter hoog

Rif Nel is een piste voor dummies. Hier ga je het skiën niet leren, omdat je amper van een afdaling kunt spreken. De piste is echter wel ideaal om aan de skies te kunnen wennen.

Kortom, er is niks mis mee deze ”piste” een paar keer te benutten, maar verleg grenzen door de uitdaging op te zoeken.

Clarines | Vanaf ongeveer 1850 meter hoog

Clarines kun je perfect combineren met Rif Nel. Op je tweede dag kun je het gevoel voor skiën verhogen door deze en andere omliggende pistes te combineren.

Ik heb Clarines veel gebruikt in het begin, maar ik heb hier het skiën niet zozeer geleerd. In feite gebruikte ik deze piste om bij de skiliften naar andere pistes te komen.

Signal | Vanaf 2100 meter hoog

De Signal is niet bij uitstek de perfecte piste op je allereerste dag. Toch is het de uitdaging wel waard, want ik heb hier wel de basis gelegd voor het skiën.

Voor een beginner kun je de piste als erg stijl ervaren. Je gaat gegarandeerd een paar keer vallen, maar dat resulteert wel in een snelle beheersing van het skiën.

Kortom, doe wat goed voelt, maar je mag jezelf wel een beetje triggeren en de lat letterlijk en figuurlijk hoger leggen voor jezelf.

Les Jeux | Vanaf 2100 meter hoog

Les Jeux is bij uitstek de beste piste om te leren skiën. Als beginner ben je langer aan het skiën, dan dat je in de skilift zit en dat is wat je uiteindelijk wilt.

Hij is kort, maar krachtig en ideaal om de pizzapunt te beheersen en een upgrade te geven door de pizzapunt zo snel mogelijk weer af te leren. Uiteindelijk wil je in een horizontale positie af remmen.

Daarnaast is Les Jeux vrij breed en kun je lange bochten leren maken.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Leren skiën is heel persoonlijk

Laat ik vooropstellen dat ik schrijf vanuit mijn ervaring. Ik vond het prettig om de eerste dag van de Signal af te skiën, maar misschien vind jij andere pistes wel veel prettiger. Alpe d' Huez Grand Domaine Ski is een enorm groot skigebied en de pistes die ik heb genoemd zijn niet de enige pistes waar je kunt leren skiën. Er zijn tal van pistes die je kunt gebruiken.

Het is ook een hele persoonlijk benadering. Mijn doelstelling was de techniek zo snel mogelijk te beheersen, dus ik was opzoek naar de uitdaging. Sommige mensen nemen genoegen met mindere stijle pistes en hebben toch ontzettend veel plezier in het skiën.

Kortom, doe wat goed voelt en wat je leuk vindt. Skiën is geen hogere wiskunde en voor iedereen weggelegd. Binnen no-time kun je ook van zwarte pistes af skiën (ze zijn minder spannend dan ze klinken) en genieten van deze prachtige sport.

Een strak blauwe lucht, geprepareerde pistes en benen die goed meewerken is echt een hele gave kick!

Veel succes! 😀

Andere blogs lezen?

Ik heb meer over Frankrijk geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?