Is het moeilijk om de Alpe d'Huez te fietsen?
8 min. leestijd

Is het moeilijk om de Alpe d'Huez te fietsen?

De Tour de France is by far de allerbekendste wielerwedstrijd van de wereld. Elk jaar fietsen de wielrenners 3 weken lang door de allermooiste Franse landschappen. Dat is ook niet heel moeilijk, want Frankrijk heeft werkelijk alles te bieden. Van de drukke steden tot de heuvelachtige wijnvelden en van de beroemde kustplaatsen tot de immens hoge bergen.

De grote klassiekers vinden natuurlijk plaats in de bergen en de Pyreneeën en de Alpen zijn hier bij uitstek de perfecte bergketens voor. De Col du Tourmalet, Col du la Madeleine, de Col d l’Iseran en de Col d’Izoard zijn één van de vele beroemde bergpassen die regelmatig door de Tour de France wordt bedwongen.

Een andere beroemde bergpas is natuurlijk de Alpe d’Huez. De Alpe d’Huez is geen eens de allerzwaarste klim, maar het is een uniek bergpas met veel haarspeldbochten en de etappe op de Alpe d’Huez is bijzonder vanwege de finish op de top van de berg. Maar los van de Tour de France is de berg ook bijzonder om zelf te fietsen, of je nu getraind of ongetraind bent.

Waar kennen we de Alpe d’Huez van?

De Alpe d’Huez is een erg toeristisch gebied en trekt niet alleen wielertoeristen aan.

Le Tour de France

Zoals gezegd: de Alpe d’Huez is een beroemde wereldwijde bergpas vanwege de Tour de France. De Tour de France is een wielerwedstrijd die zich voornamelijk in Frankrijk afspeelt. Alleen de start vindt soms in een ander land plaats. Samen met de Giro d’Italia (Italië) en de Vuelta (Spanje) is de Tour de France de allergrootste wielerronde ter wereld.

De Alpe d’Huez is vandaag de dag (11 augustus 2020) 30 keer de finishplaats geweest. Vanaf het dorp Bourg d’Oisans fiets je in ongeveer 13,8 kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van 7,9% naar de top van de Alpe d’Huez. In 2013 werd er voor het eerst afgedaald op de Alpe d’Huez, nadat de fietsers vanaf de Col de Sarenne en Clavans-en-Haut-Oisans bij de Alpe d’Huez uitkwamen.

De Alpe d’Huzes

Onder de Nederlanders kennen we de Alpe d’Huez van het populaire evenement Alpe d’Huzes. Bij dit evenement wordt geld ingezameld in de strijd tegen kanker. Alle deelnemers fietsen tot maximaal 6x de Alpe d’Huez omhoog.

Het skigebied van de Alpe d’Huez

En naast alle andere zomeractiviteiten, zoals het wandelen, mountainbiken of het bezoeken van alle winkeltjes op de berg kun je er in de winter overheerlijk skiën. Met 250 kilometer aan pistes is het één van de grootste skigebieden in de wereld. De hoogste piste ligt bij de Pic Blanc op 3300 meter en de langste piste is de Sarenne (16 kilometer lang).

Is het zwaar om de Alpe d’Huez te fietsen?

Maar goed, na alle feitjes over de Alpe d’Huez wil jij gewoon weten of het een leuke berg is om te fietsen.

Mijn antwoord? Ja! Het is een hartstikke leuke berg om te bedwingen. Of je nu getraind of ongetraind bent.

Uiteraard is het wel belangrijk te peilen wat jouw verwachtingen zijn.

Ik zit in Nederland nooit op een wielerfiets, maar toen ik in de omgeving van de Alpe d’Huez heb gewoond en er later een keer op vakantie ben geweest, vond ik het daar erg leuk om op een wielerfiets te zitten. Ik ben een sportief persoon, maar ben wel een ongetrainde wielrenner. Los van dat zoek ik graag de sportieve uitdaging op. Ik vind het leuk om mentaal en fysiek getest te worden en ”afzien” geeft mij juist een grote kick.

Ook met een mindere conditie of een minder grote kick van het afzien is het mogelijk om de Alpe d’Huez omhoog te fietsen! Geloof mij: ik heb ontzettend veel niveauverschillen gezien tussen mensen die de Alpe d’Huez omhoog hebben gefietst. De één fietste gemakkelijk omhoog en de ander had er veel moeite mee.

Maar met moeite of niet: vrijwel iedereen bereikt de top van de Alpe d’Huez. Dus ik ben ervan overtuigd dat jij ook boven komt.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Tips om de Alpe d’Huez ongetraind omhoog te fietsen

Zit jij regelmatig op een wielerfiets? Dan is de Alpe d’Huez een makkie (helemaal als je ook regelmatig bergen hebt bedwongen). Sport je heel erg veel? Ook dan is de Alpe d’Huez makkelijk te bereiken.

Vooral de eerste keer vond ik de Alpe d’Huez een vrij gemakkelijke berg. Ik was onbevangen, conditioneel erg sterk en we hadden besloten om 3 á 4x te stoppen om de omgeving en de berg op ons te nemen en er een leuke middag van te maken, maar achteraf had ik hem ook in 1x omhoog kunnen fietsen.

De tweede keer hadden we voordat we de Alpe d’Huez omhoog hadden gefietst de Col d’Ornon gefietst. Als ongetrainde fietser voel je de eerste berg in de benen als je daarna de Alpe d’Huez omhoog wilt fietsen. Ik voelde mij überhaupt al moe en het was erg warm en daardoor was de tweede keer moeilijker dan de eerste keer.

Maar ook bij de tweede keer was het mogelijk om de Alpe d’Huez te bedwingen. Op basis van mijn makkelijk en minder makkelijke ervaring geef ik wat tips voor de ongetrainde fietsers die tóch een keer de Alpe d’ Huez wil fietsen. 🙂

Neem een paar keer rust

Ik probeer mijzelf altijd uit te dagen en fiets de berg het liefst zo snel mogelijk omhoog, maar dat is niet per definitie de allerbeste oplossing. Geef jezelf de vrijheid om in een rustig tempo omhoog te fietsen. Zit je er stevig doorheen? Stop bij de volgende officiële bocht (van de 21 officiële bochten die er zijn) en gun jezelf wat rust.

Kom een beetje op adem, strek de benen, neem een suikerbom en stap daarna weer op de fiets.

Tip: als je wilt stoppen, stop dan bij de officiële bocht (deze zijn te herkennen aan een bordje met het nummer van de bocht). Hierdoor heb je tóch weer een bocht bereikt en dat is vooral mentaal een fijne gedachten.

Neem rust in de bochten tijdens het fietsen

Je gaat natuurlijk niet bij elke bocht van de fiets afstappen, maar toch kun je bij elke bocht een paar seconden rust pakken. De bochten zijn de enige meters die relatief vlak zijn.

Het is aan te raden om de haarspeldbochten naar links met een ruime bocht te maken en tussentijds even diep adem te halen en gauw een slok water uit de bidon te drinken. Hierdoor kun je weer lichtelijk opgeladen naar de volgende bocht fietsen.

Lege bidon? Vul de bidon tijdens het beklimmen van de berg

Op een gemiddelde wielerfiets kun je 2 flessen bidons meenemen. Het is sterk aan te raden om 2 flessen bidons met water mee te nemen. Tijdens het fietsen wil je sowieso een slok water drinken.

Is het water op? Geen paniek! Er zijn op de route kleine watervalletjes waar je de bidon mee kunt vullen.

Eet suiker tijdens het fietsen

Om jezelf tijdens het fietsen op te laden is het aan te raden voedsel mee te nemen met veel suikers. Kleine snoepjes of een stevige muesli reep kunnen het kleine verschil maken als je gaat fietsen.

Alpe d'Huez ongetraind fietsen

De Alpe d’Huez begint zwaar

Ja, de Alpe d’Huez kun je absoluut als zware bergpas ervaren. Je zult een uitzondering zijn als je fluitend omhoog fietst.

Vooral de eerste 5 bochten zijn het zwaarst van de Alpe d’Huez. Op het einde wordt de bergpas ook erg steil, maar daar ben je mentaal bijna bij de top van de berg en daardoor wordt het fietsen gemakkelijker.

Maar hoe je het ook wendt of keert: ervaren fietser of onervaren fietser, heel sportief of niet heel erg sportief.. heel veel mensen kunnen de Alpe d’Huez fietsen. De één doet daar langer over dan de ander en de één heeft er ook meer moeite mee dan de ander, maar met een goede dosis uithoudingsvermogen ga je sowieso boven komen.

Fiets huren voor de Alpe d’Huez

Staat de Alpe d’Huez op jouw bucketlist, maar heb je niet een eigen fiets?

Geen probleem! Aan de voet van de Alpe d’Huez in Bourg d’Oisans zijn meerdere winkels die fietsen verhuren.

Op basis van mijn ervaring raad ik fietsverhuur Bleach in Bourg d’Oisans aan. Deze ligt tegenover de supermarkt Casino en ligt op nog geen 10 minuten fietsen van de Alpe d’Huez.

Je krijgt voor een zeer acceptabele prijs een fiets voor een dag en het materiaal is van uitstekende kwaliteit.

Let op: ze willen minimaal 1 paspoort in bezit hebben in ruil voor de fiets. Vergeet dus niet om jouw paspoort mee te nemen. Deze krijg je uiteraard bij het inleveren van de fiets weer terug.. 🙂

Meer blogs lezen?

Ik heb nog een leuke blog over de Alpe d’Huez geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down