Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Trailrunning in de bergen: waarom ik dit geweldig vind (met handige tips)

Trailrunning in de bergen: dit moet je weten

Houd jij van hardlopen en trek je het liefst elke dag je hardloopschoenen aan? Doe je soms mee aan wedstrijden en heb je zelfs een marathon gerend (of wil je dat ooit een keer gaan doen)? Houd je van de natuur en ben je het liefst in de bossen te vinden?

Dan is trailrunning waarschijnlijk iets voor jou. Dat is namelijk een combinatie van hardlopen en natuur en zelfs als je hardlopen niet zo leuk vindt, kan ik het aanraden om toch eens aan trailrunning te beginnen. Trailrunning is niet te vergelijken met hardlopen in de stad.

Maar wat moet je allemaal weten als je gaat trailrunnen in de bergen? Welke veiligheidsmaatregelen moet je nemen? En hoe is het om in de bergen te rennen? In dit blog lees je er meer over.

Wat is trailrunning?

Trailrunning is hardlopen over onverharde paden. Met onverharde paden bedoel ik bergpaden en bospaden. Hardlopen over het strand en over de duinen kunnen we ook als trailrunning zien. Waar je ook gaat rennen in de natuur, trailrunning is niet te vergelijken met hardlopen door de stad.

Trailrunning is namelijk een stuk avontuurlijker omdat je over onverharde ondergronden loopt. Tijdens trailrunning heb je avontuurlijke hindernissen als stenen, wortels van bomen, modder en andere hindernissen die het hardlopen een stuk technischer maken.

Overal ter wereld kun je trailrunnen. Een hardloopsessie in het bos bij jou in het dorp valt ook onder trailrunning. In Nederland zijn veel leuke trailrunroutes te vinden en ik kan het zeker aanraden om deze paden eens te onderzoeken.

De mooiste en meest uitdagende routes vind je terug in de bergen. Maar waarom is dit zo uitdagend en waarom is trailrunning in de bergen zo populair?

Trailrunning door de bergen

Trailrunning in de bergen

Trailrunning op zich is al een avontuurlijke sport, maar trailrunning in de bergen is nog een stuk avontuurlijker en uitdagender. Want naast alle hindernissen op onverharde en smalle bergpaden moet je in de bergen ook hoogtemeters maken.

En dat is supercool! Tijdens het rennen in de bergen kom je in een flow terecht die moeilijk in woorden uit te leggen is. Je rent gewoon en je bent gefocust op elke stap die je maakt. Je ademt frisse berglucht in en hoort natuurlijke omgevingsgeluiden. Dat is een heerlijk gevoel!

Maar er is meer. In de bergen moet je ook nog eens flink wat hoogtemeters maken. En geloof me, sommige paden zijn steil. Echt steil. Het grappige is dat zelfs tijdens het klimmen die flow niet verdwijnt. Je voelt je onoverwinnelijk! En af en toe word je beloond met adembenemende uitzichten over de bergen. Dat maakt het allemaal de moeite waard.

Maar laten we eerlijk zijn, trailrunning in de bergen brengt ook risico’s met zich mee. Het is belangrijk om te weten waar je aan begint voordat je jezelf in dit avontuur stort. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de mogelijke gevaren en bereid je goed voor.

Wat zijn de risico’s van trailrunning in de bergen?

Net als met alle andere outdoorsporten zijn er ook bij trailrunning in de bergen risico’s. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn en je hierop voor te bereiden.

Blessures

Bergpaden zijn smal, steil en zitten vol met venijnige hindernissen. Hierdoor neemt het risico op struikelen, vallen en verwondingen toe. Je moet in dat geval rekening houden met verstuikte enkels, breuken, schaafwonden en verzwikkingen.

Goede schoenen kunnen je hier goed bij helpen. Ook een telefoon of andere middelen om bereikbaar te blijven zijn cruciaal als je in je eentje de bergen in gaat. Mocht je te maken krijgen met vervelende blessures, dan moet je op wat voor manier dan ook iemand kunnen bereiken.

Hoogteziekte

Als je in korte tijd veel hoogtemeters maakt, dan kun je last krijgen van hoogteziekte. Vooral bij extreme hoogtes nemen de risico’s op hoogteziekte toe. Dit kan vervelende symptomen veroorzaken als hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid en kortademigheid.

Vooral vanaf 2500 hoogtemeters komt hoogteziekte vaak voor. Als je meerdaagse tochten gaat maken is het erg belangrijk om hier rekening mee te houden. Je lichaam moet wennen aan veranderende omstandigheden op deze hoogtes. Onderschat hoogteziekte absoluut niet!

Slechte weersomstandigheden

Het weer in de bergen is erg onvoorspelbaar. Uit het niets kunnen stormen, regenbuien, harde wind, hagelbuien of extreme temperaturen ontstaan en dat kan een risico zijn tijdens het trailrunnen in de bergen.

Onbereikbare plekken

Zoals ik eerder heb aangegeven is het belangrijk om op wat voor manieren dan ook bereikbaar te zijn. Tijdens trailrunning kom je op plekken die voor hulpdiensten onbereikbaar zijn. Het is dus belangrijk om mensen op de hoogte te stellen van je plannen en ze in te schakelen als dat nodig is.

Risico op vallen

Ook belangrijk om te benoemen zijn de hoge hoogtes en de metersdiepe valleien waar je langs rent. Een verkeerde voetbeweging of onoplettendheid kan hele vervelende gevolgen hebben. De grens tussen het pad en een metersdiepe vallei is soms erg klein.

Gevaarlijke dieren

In sommige berggebieden kunnen gevaarlijke dieren voorkomen. Vooral als je op afgelegen stukken gaat rennen. Daar voelen de dieren zich veilig en heb je de grootste kans om ze tegen te komen.

Denk aan beren, slangen of vervelende insecten.

Welke kleding moet ik dragen bij trailrunning in de bergen?

Welke kleding moet ik dragen bij trailrunning in de bergen?

Goede kleding is tijdens trailrunning in de bergen belangrijk. Goede kleding heeft vooral het doel om blessures te voorkomen en je aan te kunnen passen aan veranderende weersomstandigheden.

Maar wat is dan essentieel? Wat hoort bij een trailrunning-uitrusting?

Trailrunschoenen

Er bestaan speciale trailrunning-schoenen en deze schoenen zijn anders dan normale hardloopschoenen. Het grootste verschil zit in de buitenzool en de grip, de bescherming en duurzaamheid, de stabiliteit en de waterbestendigheid van de schoen.

De buitenzool en de grip zijn essentieel tijdens trailrunning. Trailrunschoenen bieden meer grip op modder, gravel, rotsen en natte ondergronden dan hardloopschoenen. Ook de hogere stabiliteit van trailrunschoenen zijn belangrijk tijdens trailrunning.

Ademende kleding

Ademende en vocht afvoerende kleren zijn belangrijk. Hierdoor blijf je droom en comfortabel en dat is belangrijk. Katoenen kleding is een no-go. Dat houdt namelijk vocht vast en hierdoor kun je het erg koud krijgen.

Technische shirts

Hardloop t-shirts zijn licht van gewicht, drogen snel en hebben vaak extra ventilatiezones om de temperatuur van je lichaam te reguleren.

Sneldrogende shorts of leggings

Wil je graag in een korte broek hardlopen? Dat kan natuurlijk, maar controleer het lichaam achteraf goed op tekenbeten.

Leggings kunnen ook een goede oplossing zijn. Niet alleen voor tekenbeten, maar leggings bieden ook bescherming tegen de kou of tegen schaafwonden als je komt te vallen.

Compressiesokken

Compressiesokken zijn niet per se noodzakelijk, maar kunnen wel ondersteunend zijn voor je spieren. In alle gevallen zijn hardloopsokken wel noodzakelijk. Hardlopen op katoenen sokken gaat hoe dan ook blessures opleveren.

Draag laagjes!

Vanwege de onvoorspelbare weersomstandigheden in de bergen is het verstandig om laagjes te dragen. Op deze manier kun je kleren aan- of uittrekken als het koud of warm wordt.

Wat moet ik weten als ik ga trailrunnen in de bergen?

Welke accessoires zijn belangrijk bij trailrunning in de bergen?

Naast de meest essentiële kleren zijn er nog meer spullen die belangrijk zijn als je gaat trailrunnen in de bergen, namelijk:

Een trailruntas

Met een trailruntas kun je alle belangrijke spullen meenemen die je nodig bent als je gaat hardlopen in de bergen. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon, eten, een videocamera, blarenpleisters, oordoppen of het meest belangrijke van alles: water.

Eten en drinken

Logischerwijs moet je voldoende water met je meenemen tijdens het hardlopen in de bergen. Heb je geen water meer? Kijk dan of je schoon water uit een stromende beek kunt halen of ergens een waterput in een afgelegen dorp kunt vinden.

Veiligheidsmiddelen

Aan veel trailruntassen zit een fluitje verwerkt zodat je jezelf in noodsituaties herkenbaar kunt maken of dieren kunt wegjagen.

Ook een hoofdlamp kan belangrijk zijn voor als het donker wordt en je onverwachts langer moet rennen.

Trailstokken

Hardlopen met stokken? Je gebruikt stokken toch alleen als je gaat hiken?

Niets is minder waar! Ook tijdens het hardlopen kunnen stokken essentieel zijn voor de techniek en het uithoudingsvermogen tijdens het rennen.

Natuurlijk hangt het er vanaf waar je gaat rennen, maar als je van plan bent om de extreme paden op te zoeken, dan zijn trailstokken erg belangrijk.

Wat zijn de mooiste trailrunning bergbestemmingen in Europa?

Er zijn alleen al in Europa ongelofelijk veel mooie trailrunning-bestemmingen. Denk bijvoorbeeld aan gebieden rondom de hoogste bergen van Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk of Italië. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Overal waar natuur is kan gerend worden en dat geldt dus ook voor de bergen.

Maar wat zijn volgens de hardlopers dan de allermooiste bestemmingen?

  • Chamonix-Mont-Blanc in Frankrijk;
  • De Dolomieten in Italië;
  • Zermatt in Zwitserland;
  • De Schotse Hooglanden;
  • De Wicklow Mountains in Ierland;
  • En wat te denken van de Pyreneëen in Frankrijk en Spanje?
  • Of het schiereiland Snæfellsnes in IJsland?

Vooral Chamonix-Mont-Blanc is erg populair. Wereldwijd trekken er jaarlijks duizenden trailrunners naar De Alpen voor het beroemde evenement Ultra-Trail du Mont-Blanc.

Of je nu naar Spanje gaat, de Nederlandse bossen intrekt of de Franse Alpen bezoekt, trailrunning is een geweldige sport om te beoefenen. Het is niet te vergelijken met hardlopen door een stad. Tijdens trailrunning loop je over onverharde paden en midden in de natuur.

Rennen midden in de natuur heeft iets rustgevends. Je bent weg van de drukte en van de prikkels van het drukke leven. Het is jij en de natuur.

En dat brengt uiteraard ook uitdagingen met zich mee. Wat te denken van de zware beklimmingen en afdalingen in de bergen? Maar juist deze uitdagingen maken trailrunning tot een geweldige sport.

Trailrunning door de bergen: een aanrader voor iedere hardloopliefhebber

Trailrunning is veel meer dan alleen een stukje rennen. Zoals gezegd worden de paden afgewisseld met stijgingen, dalingen en vlakke gedeeltes. Je rent midden in de natuur, komt idyllische dorpen tegen, je ziet de mooiste watervallen en kunt genieten van het constant veranderende uitzicht. Je rent over bruggen, wegen, rotsblokken en kunt je fascineren over de imponerende bergen.

Persoonlijk kun je veel van trailrunning leren, omdat je voor nieuwe, mentale uitdagingen komt te staan. Het vraagt discipline om de schoenen aan te trekken en de uitdaging aan te gaan.

En onthoud goed dat trailrunning een verslavend element in zich heeft. Als je eenmaal bent begonnen, dan kom je er niet meer vanaf.

* Dit blog bevat affiliate links van de Decathlon.

Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.