Het is 18:00u in de avond en ik zet de televisie aan voor een uitzending van het NOS journaal. Ik kijk eigenlijk nooit naar het journaal omdat ik de berichtgevingen veel te eenzijdig vind, maar vanavond neem ik onbewust het besluit toch in te schakelen. Na 2 berichtgevingen weet ik genoeg: nieuwszenders, kranten, nieuwswebsites en het nieuws op de radio is zelden positief. De mens vindt sensatie interessant en het nieuws weet hier prima op in te spelen.
Vandaag weet ik het slechte nieuws moeilijk uit mijn systeem te filteren. Het heeft te maken met de stemming van mijn dag. Ik zat er niet heel lekker in, voel mij vandaag een beetje moe en eigenijk zou ik gewoon op de bank moeten liggen en een boek moeten gaan lezen. Ik ga malen over het slechte nieuws en zie veel slechte ontwikkelingen op deze aardkloot.
Smeltende ijskappen, bosbranden, gekapte bomen in wat voorheen grote regenwouden waren, ”pandemieën”, overheidsbesluiten waar ik democratisch gezien mijn twijfels over heb, armoede, de vluchtelingencrisis, ongelijkheid, aanslagen, racisme, klimaatverandering, dierenleed, oceanen met overtollig plastic en noem het maar op. Hoe ga je in de vrede innerlijke rust vinden over zaken waar je onrustig van wordt? Hoe krijg je rust in een toekomst die verontrustend lijkt te zijn?
Innerlijke rust is het fundament om gelukkig te kunnen leven.
Hoe groot is mijn invloed op de wereld?
Soms komen negatieve berichtgevingen heel vervelend binnen. Ze gaan in mijn lichaam zitten en ik heb er soms een dag voor nodig om het er weer uit te halen.
Er ontstaat onbegrip, want..
- Hoe kan een mens zo zijn?
- Waarom worden er besluiten genomen om macht en controle over een volk te krijgen?
- Waarom kappen wij bomen en doen we de aarde enorm veel schade aan?
- Waarom gooien mensen plastic in de natuur?
- Waarom wordt er überhaupt zoveel plastic gefabriceerd?
Zijn mijn vragen eigenlijk terechte vragen? Of zijn ze gebaseerd op een aanname? Ik heb veel vragen maar ik krijg weinig antwoorden. Het lijkt een onmogelijke strijd en als je je laat informeren door het nieuws of social media lijkt er weinig licht aan het einde van de tunnel te zijn. Als we op deze manier doorgaan dan lijken de gevolgen catastrofaal te zijn.
Toch?
Ik heb de intense behoefte om de wereld te willen veranderen. Of anders gezegd: ik voel de urgentie dat we de wereld moeten veranderen. We moeten stoppen met het uitputten van onze aarde en het zijn balans terug geven. Alleen, hoe ga je daarmee beginnen? Is mijn invloed niet minimaal? 7 miljard mensen hebben een ander leven, andere prioriteiten, andere overtuigingen.. hoe gaan wij al deze mensen op hetzelfde spoor krijgen?
Hoe kun jij de wereld veranderen?
Ik bekommer mij van jongs af aan over de vragen die ik hierboven heb beschreven. Wat ik echter heb gezien is dat de grote algemene vragen ontleed moeten worden. ”Hoe gaan we de wereld zijn balans teruggeven?” is een vraag dat we als doel moeten beschouwen, maar de handelingen moeten klein beginnen.
Er is geen eenduidig antwoord op de grote vraag. Deze vragen hebben namelijk een samenhangend geheel. Een grote vraag is ontstaan uit allemaal kleine vragen. Je moet 10 stappen zetten om uiteindelijk bij de 10e stap te komen. Je moet dus beginnen bij het maken van een persoonlijke stap. De vraag hoe wijde wereld kunnen veranderen moet aangepast worden naar hoe jij de wereld kunt veranderen. Dat is stap 1.
Het allerbelangrijkste is dat je innerlijke rust gaat ervaren. Je moet je gaan bekommeren over alle negatieve (én positieve) ontwikkelingen op aarde maar je moet deze vragen behandelen vanuit een innerlijke rust.
Ja, het klimaat gaat achteruit, er worden gekke machtsspelletjes gespeeld die invloed op ons gaan hebben, er ligt veel plastic in de natuur en ja, daar mag jij je over bekommeren.
Maar de verandering ligt uiteindelijk bij jouw innerlijke rust. Vanuit die rust kun je helder nadenken, handelen en verandering teweeg brengen.
Wat is innerlijke rust?
Allereerst ervaart iedereen op zijn eigen manier een innerlijke rust. Iedereen vindt namelijk zijn rust in iets anders. Ik kan dus geen exacte definitie geven van innerlijke rust.
Toch staan de persoonlijke definities van innerlijke rust dicht bij elkaar. Ik zal in het kort proberen uit te leggen wat innerlijke rust voor mij persoonlijk is.
Het is heel gemakkelijk om chaotisch te worden in de wereld. Ik ervaar het als mijn missie om erachter te komen hoe ik de wereld kan helpen en het doet mij pijn hoe wij op dit moment met de aarde omgaan. Daar word ik heel onrustig van. Ik ga piekeren, maak mij zorgen over de toekomst en krijg een hele grote tunnelvisie. Ik zie op dit soort momenten alleen de slechte dingen.
Innerlijke rust: leven vanuit mijn kern
Ik probeer in de chaos van de wereld en de chaos van mijn hoofd rust te krijgen. Ik voel mij op dat moment verbonden met alles en iedereen om mij heen. Ik voel meer in mijn lichaam en peins minder in mijn hoofd. In mijn innerlijke rust ben ik tevreden over mijn leven, over mijzelf en over alle mensen en dieren om mij heen.
Natuurlijk maak ik mij nog zorgen over de ontwikkelingen op aarde maar als ik rust ervaar zie ik ook de mogelijkheden en de positieve ontwikkelingen (iets wat je zelden hoort op het nieuws). Met mijn innerlijke rust straal ik de rust ook uit, heb ik controle over mijzelf, zit ik lekker in mijn vel en leef ik vanuit mijn kern. Ik doe de dingen die goed voor mij voelen en ik kan hier vaak de maatschappelijke druk van af halen.
Dat is voor mij de innerlijke rust. Het is de chaos van je afblazen en je realiseren dat je de wereld kunt verbeteren maar je niet dé wereldverbeteraar bent om alle problemen op de wereld op te lossen. Soms moeten verantwoordelijkheden verplaatst worden en moet je beseffen dat je vandaag aan het leven bent. Je bent nu onderdeel van het leven en kunt nu verandering teweegbrengen door bij jezelf te beginnen.
Hoe krijg ik innerlijke rust in deze chaotische wereld?
Innerlijke rust krijgen is vrij gemakkelijk maar je moet er wel moeite voor doen. Je kunt wel denken dat je rustig bent maar als je je niet rustig voelt heeft het geen enkel nut. Hoe vaker je jezelf gaat trainen en jij je er bewust van gaat worden, hoe meer innerlijke rust je gaat voelen.
Om mijzelf in drukke en chaotische tijden te resetten handel ik vanuit bepaalde basisprincipes. Sommige dingen doe ik elke dag om niet af te wijken van mijn eigen standaard. Eigenlijk heeft dit allemaal te maken met mijn normen en waarden en wat ik wil achterlaten op de wereld.
1 | Allereerst: haal diep adem
Een diepe, zuivere ademhaling is voor mij de allerbelangrijkste standaard. Ik heb nog heel veel te leren als het over een goede ademhaling gaat maar ik ben er door de jaren heen wel een stuk wijzer van geworden. Bij stressvolle momenten, een onrustig gevoel of een chaotisch hoofd haal ik regelmatig heel diep adem. Vooral in de buitenlucht werkt dit als geen ander. Nieuwe, frisse zuurstof stroomt door mijn lijf en geeft mij enorm veel energie!
Wat is diep ademhalen?
Ik denk dat veel mensen onbewust oppervlakkig ademhalen. Soms via de mond, vaak met weinig rust en het in- en uit ademen is vaak veel te kort. Er zijn ongelofelijk veel manieren die jouw ademhaling stimuleren. Voor mij werkt het goed om bewust 4 seconden in te ademen, 4 seconden uit te ademen om vervolgens een paar seconden rust te nemen totdat mijn lichaam automatisch opnieuw in gaat ademen (plusminus 5 seconden).
2 | Ga voelen en ga uit je hoofd
Na een diepe ademhaling vind ik het belangrijk om terug te keren in mijn lijf. Dat vinden mensen altijd een beetje eng en ”zweverig” klinken, maar het is niets meer dan de focus verleggen op wat er in het lijf gebeurt (en daar ook jouw aandacht op blijven vestigen).
Waarom geeft dit een innerlijke rust?
We zijn allemaal een kei geworden om het leven te benaderen vanuit ons hoofd. We proberen oplossingen te vinden in ons denken en zeggen in ons hoofd wat we allemaal wel en niet moeten doen. Dit heeft ook direct invloed op hoe wij ons voelen.
Innerlijke rust is een rust die je ook kunt ervaren bij meditatie. Meditatie gaat ook over het terugkeren naar je lijf. Daarom is ”voelen” in feite altijd een meditatie. Daar is niet altijd een kleermakerszit voor nodig.
Door te voelen en je bewust te worden van de sensaties in het lichaam neem je automatisch afstand van sensaties in jouw hoofd. Mentale rust geeft een fijngevoelige fysieke rust en hierdoor ben je in staat om helder na te kunnen denken en te handelen.
3 | Werk aan dagelijkse disciplines
Ze lijken zo onschuldig, maar ze zijn zo belangrijk: jouw dagelijkse disciplines. Dagelijkse disciplines zijn taken die je elke dag moet uitvoeren. Dat kan van alles zijn:
- Bewegen
- Gezond eten
- Persoonlijke hygiëne
- Jouw bed opmaken
- Intentioneel leven
- Vroeg naar bed
- Vroeg uit bed
- Veel water drinken
- And so on
Door trouw te blijven aan je eigen disciplines ben je in trouw aan jouw eigen normen en waarden. Daarmee bepaal je namelijk jouw eigen standaard. Waarschijnlijk geeft jouw standaard ook een bepaalde rust en structuur in het leven. En dat is precies waar we het in deze blog over hebben.
Werken aan jouw dagelijkse persoonlijke taken maakt dat je trouw bent aan je eigen normen en waarden. Als je trouw bent aan je eigen normen en waarden kweek je zelfvertrouwen en zelfvertrouwen maakt dat je blij en trots kunt zijn op jezelf. Blijheid, trots zijn en zelfacceptatie werken indirect mee aan jouw kijk op het leven. Ze geven een innerlijke rust over jezelf.
Kortom: doe wat je van jezelf vraagt. Handel daarnaar en doe het duidelijk. Zorg ervoor dat je jouw taken uitvoert alvorens te relaxen en gas af te nemen.
4 | Vermijd externe invloeden of laat ze héél bewust toe
Ik begon deze blog met een klein verhaal. Ik keek om 18:00u het journaal en werd overvallen met negatief nieuws. Dit soort scenario’s komen tegenwoordig niet veel meer voor. Heel soms blader ik op de website van de NOS en verplicht ik mijzelf om alles af te sluiten en weer terug te komen naar de dag van vandaag.
En dat is belangrijk! Door het NOS journaal te vermijden loop ik niet weg voor de ellende op de wereld. Ik sluit er mijn ogen niet voor. Dat is ook exact waar deze blog over gaat: door al mijn bekommernissen over wat er gaande is op de wereld heb ik juist meer rust nodig.
Om innerlijke rust te ervaren vind ik het belangrijk om negatief nieuws te vermijden. Ik wil zelf bepalen hoe ik tegen de wereld aankijk. Dat betekent niet dat ik niks van het nieuws mee krijg, maar als ik het nieuws binnen krijg neem ik meteen de verantwoordelijkheid hoe ik mij daar bij wil voelen.
Het nieuws is altijd negatief en dat belemmerd jouw innerlijke rust. Wees je ervan bewust dat er óók hele positieve dingen op de wereld gebeuren, echt waar!
Je hebt de vrijheid om te kiezen of je negatief nieuws positief benadert of dat je het ook daadwerkelijk negatief binnen laat komen.
5 | En tot slot: omarm expressie
Naast alle ontwikkelingen op de wereld die jij verontrustend vindt moet je één ding goed onthouden: je hebt ook nog gewoon een leven.
Alsjeblieft: laat de chaos heel af en toe even los en werk aan expressie. Laat energie in jouw lichaam stromen en schud alle negativiteit van je af. Ga dansen, zingen, lezen, tekenen, schilderen, sporten of luister naar muziek. Het maakt uit wat je doet: maar vergeet dat naast alle ellende op de wereld ook nog een heel kleurrijk leven te vinden is. Werk aan een hobby, ga een taal leren of breng tijd met je familie of geliefde door!
Werk aan deze principes als je chaos ervaart
Diep ademhalen, voelen, trouw blijven aan jouw taken en normen en waarden, filteren welke externe invloeden onderdeel mogen uitmaken in jouw leven en werken aan een hobby zodat je plezier hebt en alle negatieve energie uit jouw lichaam kan stromen: dat zijn voor mij de belangrijkste punten om innerlijke rust te krijgen.
Vanuit deze basis mag je je weer bekommeren over de wereld en ga je ook écht verandering teweegbrengen.
De verandering op de wereld begint altijd bij onszelf.
Wat zijn de lessen van de natuur?
Deze blog is een prachtige metafoor van hoe de wereld werkt. Alles op aarde zoekt continue de balans door te rusten en actief te zijn. Zonder rust zou leven op aarde niet mogelijk zijn. Iedereen moet rusten en de wereld is daar op ingericht. Dieren, planten, mensen, bomen en alle andere levende organismen zoeken elke avond de rust op door te gaan slapen en doen het van nature in het winterseizoen gedurende de hele dag rustiger aan.
Zelfs de wind doet het rustiger aan en ook de oceaan ligt er soms heel rustig bij. Rust is nodig om de balans op aarde te behouden en ik geloof dat hier de essentie ligt voor ons bestaan. Hebben wij innerlijke rust dan zendt zich dat uit naar fysieke rust. Zo hebben ons brein en het lichaam een prachtige samenwerking.
De natuur leert ons dat er vanuit rust gecreëerd kan worden. Bomen zijn na een winterslaap in staat weer te bloeien. Dieren zijn na een winterslaap in staat voort te planten en eten te zoeken. Mensen zijn in staat na rust energiek nieuwe dingen te creëeren. Alles ontstaat vanuit een diepe innerlijke rust die we in ons brein voelen en daarom is het belangrijk deze rust continue door de dagen op te zoeken