arrow_drop_up arrow_drop_down

7 tips voor meer zelfvertrouwen

Wat is zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen is, zoals het woord het zegt, dat je vertrouwen hebt in jezelf. Helaas klinkt dit voor veel mensen makkelijker dan het is. Maar echt waar, iedereen kan zelfvertrouwen krijgen over zijn eigen ik.

Zelfvertrouwen is overigens niet te definiëren in percentages. Je kunt niet 100 percentages aan zelfvertrouwen hebben of het gevoel hebben dat je nu op 43 procent zit. Er zal geen moment zijn dat je denkt: ‘'ik heb het bereikt, ik heb nu officieel zelfvertrouwen.''

Nee, het is veel gemakkelijker dan dat. Zelfvertrouwen is een gevolg van iets anders, namelijk dat je blij kunt zijn met jezelf. Het is de moed van imperfectie. Blij zijn met jezelf is de fundering van jezelf durven te vertrouwen.

We vergeten onszelf

Stop met het zoeken van waardering waar je geen invloed op hebt. Als je continue gefocust bent om waardering te krijgen van anderen, dan ben je bezig met zaken waar je niks aan kunt doen. Het is tijd om de verantwoordelijkheid te nemen.

Zelfvertrouwen hebben is leuk, maar je moet er niet van geobsedeerd raken. Ik denk namelijk dat vertrouwen hebben in jezelf ook met de jaren komt. Het is vaak gebaseerd op ervaringen. Maar je kunt het wel trainen en ernaar opzoek gaan. Het maakt je super authentiek!

Ik geef je daarom een paar praktische tips voor het verkrijgen van meer zelfvertrouwen. En weet je: het feit dat jij je hier mee bezig houdt vraagt óók aandacht. Dat is goed! Je bent bezig om in vrede met jezelf te kunnen zijn. Alleen daardoor werk je al aan je zelfvertrouwen. Wees daar trots op! 😉

Daarnaast is onzekerheid onderdeel van het leven. Het maakt helemaal niet uit om een beetje onzeker te zijn!

1) Waar ben je blij over?

Ik weet niet waarom, maar ik was eerder altijd negatief geconditioneerd over mijzelf. Ik was blind voor uitgangspunten waar ik blij mee kon zijn en trapte mijzelf over veel aspecten altijd de grond in. Maar vergeet niet: dat zijn jouw gedachtes! Heeft iemand jouw gedachtes ooit bevestigd?

Het gaat er ten allen tijde om wat je écht vindt. Vraag jezelf in bewustwording en rust de vraag waar je écht tevreden over bent en forceer geen antwoorden, maar laat ze spontaan opkomen. Antwoord vanuit je hart en wat minder vanuit je hoofd. En veroordeel je antwoorden niet.

Als je tevreden bent met je neus, dan ben je tevreden over je neus. Als jij jezelf écht goed vindt in een bepaald aspect, dan hoef jij dat niet de grond in te trappen omdat je denkt dat je dan egoïstisch bent. Maak plaats voor zelfspot, maar ook zeer zeker voor zelfkennis!

Waar ben jij blij over jezelf?

2) Wat vinden anderen van jou?

Het is misschien makkelijker dan het lijkt, maar hoe vaak wordt tegen jou verteld waarom je gewaardeerd wordt door andere mensen? Ik denk dat je versteld zult staan van wat mensen daarover te vertellen hebben.

Ik ben altijd ook erg verbaasd als ik de meningen van anderen hoor. Als ik weinig zelfvertrouwen had, omdat ik het gevoel had dat ik niet sociaal genoeg was, dan kreeg ik van een ander ineens te horen dat ze mij zo sociaal vinden. Op dat moment denk je echt: ‘'huh?''.

Dat wat jij denkt, maakt niet dat het ook zo is. Andere mensen kunnen daar heel anders tegen aan kijken. Als je af en toe eens vraagt waarom anderen jou waarderen, dan worden jouw eigen gedachten in twijfels gebracht waardoor je gaat nadenken over jouw kwaliteiten!

Ik snap dat je het misschien raar vindt om nu ineens aan je vriend, vriendin, zus, broer of andere naaste persoon te vragen wat ze in jou waarderen, dus doe het op zijn tijd en vraag het wanneer jij je er goed bij voelt en denkt dat het een goed moment is.

Vergeet echter niet dat het heel moedig is als je het vraagt en dat jij jezelf daardoor kwetsbaar opstelt. En hey, dat is ook authentiek en ook iets wat je in jezelf onderschat. Niet iedereen durft kwetsbaar te zijn, dus zie het als een geweldige eigenschap!

3) Wees af en toe wat liever voor jezelf

We zijn soms geobsedeerd door geluk en streven altijd naar meer en een beter leven. Want wat als het nóg beter kan dan het nu al is? Enerzijds heeft het zijn charmes, anderzijds maakt dat dit streven ook te kritisch wordt benaderd.

We vinden dat we te weinig zelfvertrouwen hebben, dat we niet sociaal zijn, dat we geen mooi uiterlijk hebben, niet grappig zijn, weinig discipline hebben, een saai leven hebben, te weinig motivatie hebben, et cetera.

En bij elk van deze gedachten beperken we onszelf. We zijn altijd gefocust op die beperkingen. Soms is het goed om gewoon wat liever te zijn in de hele benadering over jezelf. Accepteer dat je niet perfect bent. Er is geen één persoon op deze wereld ‘'perfect''.

Je kunt liever zijn voor jezelf door jouw eigen gedachten wat minder serieus te nemen en ze te laten voor wat ze zijn. Doe simpelweg even alsof je gedachten niet bestaan, haal je schouders een keer op, lach er een keertje om en ga weer verder waar je mee bezig was!

Wees liever voor jezelf

4) Werk aan jezelf

Ik vind het belangrijk om altijd aan mijzelf te werken. Ik probeer altijd de confrontatie met mijzelf op te zoeken. Op die manier boek ik persoonlijk vooruitgang en vergroot ik mijn referentiekader. Ik neem dat wat ik dacht in twijfel en sta open voor andere gedachtes.

Lees, schrijf, experimenteer, denk, voel en word elke dag een betere versie van jezelf. Ga boeken lezen over wat gezonde voeding met je doet, bekijk documentaires over jouw mindset, schrijf je gevoel en gedachtes op papier en ervaar een groot verschil als dit je gewoonte gaat worden.

Ik doe al vele jaren aan zelfontwikkeling, omdat ik het super interessant vind. Ik kan alles nog leren, maar heb door het ontdekken van andere theorieën ook veel over mijzelf en de wereld geleerd. En dat is echt een verrijking.

Het heeft namelijk invloed op mijn zelfvertrouwen. Ik leer te ontdekken waar ik voor sta, wat ik belangrijk vind, waar ik behoefte aan heb en waar ik geen behoefte aan heb, et cetera. En op basis daarvan durf ik mijn eigen interpretatie met de dag meer te vertrouwen.

> Ik heb ook een ander leuk artikel over zelfvertrouwen geschreven
Een diepere kijk op het vertrouwen van jezelf

5) Accepteer jezelf

Punt 5 is een vervolg op punt 4. Ik zal je uitleggen waarom: soms ben ik té geobsedeerd in het verbeteren van mijzelf en analyseer ik veel te veel over mijn gedachten, over mijn persoonlijkheid en over het leven.

Dat maakt dat ik ineens tegen mijzelf aanloop, omdat ik dan teveel ben gefocust op perfectie. Een onderliggend gevoel zegt dat het nóg beter, nóg sneller en nóg mooier kan dan het al is. En dat kan soms een valkuil zijn.

Het is het moment dat je gefrustreerd gaat raken, omdat het niet gaat zoals jij het voor ogen hebt. Je trapt jezelf de grond in en kunt niet tevreden zijn met jezelf. En dat is erg schadelijk voor het zelfvertrouwen wat je hebt.

Soms is het goed om een keer diep adem te halen en te denken: ‘'dit is het en ik accepteer dat.'' Daar waar je nu staat en wat je nu denkt is gebaseerd op levenservaring, maar ook zeker op basis van wat je hebt meegemaakt, et cetera.

Iedereen maakt zijn eigen dingen mee en dat heeft misschien een negatieve- én positieve bijwerking. Wees kritisch op jezelf, maar focus je soms ook op punten waar je door de jaren heen wel blij mee bent. Op dat moment accepteer je de situatie en kun jij jezelf realistischer reflecteren.

Jezelf vertrouwen begint bij jezelf accepteren

6) Je mag jezelf vertrouwen, ook als je fouten maakt

Het is super cliché, maar een cliché is niet voor de grap een cliché. Vaak is dat gebaseerd op een stukje werkelijkheid, namelijk: een ‘'fout'' maken is de beste leerschool. Iedereen maakt fouten. Ik herhaal het nog één keer: iedereen maakt fouten.

Dat is niet wat ik jarenlang heb onderzocht, dat is gewoon een feit en daar hebben we Einstein niet voor nodig. Mensen handelen vanuit ervaring. En als je de ervaring niet hebt, dan is de kans op een fout groter.

Fout en goed is echter relatief. Daarnaast is elke fout die je maakt een nieuwe ontwikkeling die je doorgaat. Je hebt namelijk een nieuwe ervaring opgedaan en je bent erachter gekomen dat jouw manier van handelen in jouw ogen een andere aanpak vereist.

Een fout maken is niet raar, het is juist super moedig. Je hebt iets nieuws gedaan, hoera! Elke fout die je maakt mag jouw zelfvertrouwen niet schaden. Elke fout geeft een nieuwe vaardigheid. En die vaardigheden maken juist dat jij jezelf mag vertrouwen.

7) Is jouw gedachte nuttig?

Wat ik eerder al even beschreef: we zijn continue bezig om onszelf neer te halen en onze medemensen op te hemelen. Het gras bij de buren is altijd groener. We vinden dat we rijker moeten zijn, slimmer, mooier, grappiger, sportiever, knapper, et cetera.

Een beperkende gedachten over jezelf werkt zeker niet mee aan een acceptabele dosis zelfvertrouwen. Want hoe kun jij je zelf vertrouwen als jij jezelf continue verlamd met lelijke woorden over je eigen persoonlijkheid?

Wat mij goed kan helpen is dat ik bij elke beperkende gedachten bewustwording creëer en mijzelf afvraag of de gedachte nuttig is. Het is echt een super effectieve manier van analyseren. Als ik mijn hart laat spreken dan weet ik dat de werkelijkheid anders is dan mijn beperkende gedachtes daarover.

Tip: een boek over zelfvertrouwen

Ik vind lezen erg leerzaam. Vooral de boeken die gericht zijn op mijn eigen ontwikkeling vind ik erg leuk. Dat wat beschreven wordt is niet altijd hogere wiskunde, maar door de manier van schrijven ga je anders tegen de dingen aankijken.

Door boeken te lezen ontwikkel je door de jaren heen een eigen visie op het leven. Geloof mij: ook dat geeft veel zelfvertrouwen.

Ik ken een leuk boek van schrijfster Christine Wilding. Zij legt in 5 stappen uit hoe je van negatieve gedachtes uit kunt komen en kunt werken aan jouw zelfvertrouwen. Wat mij betreft een aanrader!

In 5 stappen van negatieve gedachtes afkomen – Christine Wilding

Zelfvertrouwen krijgen begint bij jezelf

Vergeet het niet hé: je kunt zelfvertrouwen niet uit de supermarkt halen. Er zal geen dag komen dat je zegt: ‘'zo, het stukje zelfvertrouwen heb ik thuis liggen, daar hoef ik niet naar om te kijken''. Ik denk dat je dan veel moeite stopt in een verkeerde streven naar iets.

Volgens mij gaat het erover dat je in harmonie bent met jezelf. Je kunt jezelf accepteren en je vindt het fijn om elke dag met jezelf te kunnen zijn. Volgens mij is dat de fundering van elk aspect die jij in jouw persoonlijkheid wilt aanpakken.

Succes. 😀

Andere leuke blogs..

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven..

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?