arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe krijg ik zelfvertrouwen?

Hoe krijg ik zelfvertrouwen?

Het begrip ”zelfvertrouwen” hoor je in je leven vaak voorbij komen. Maar hoe kun je het begrip definiëren?

Het woord zegt het natuurlijk al. Je hebt vertrouwen in jezelf.

 • Het is een gevoel van eigenwaarde.
 • Je hebt jezelf onder controle. Ongeacht wat er gebeurt en wat er tegen je wordt gezegd.
 • Je accepteert jezelf. Kortom, je ziet imperfectie, maar je scheldt jezelf niet de grond in.
 • En ook verantwoordelijkheid hoort hierbij. Je vind jezelf wat waard en neemt verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

Desondanks is zelfvertrouwen, naast dat we het op papier kunnen definiëren, ook heel abstract. Het is namelijk een ervaring die voor iedereen persoonlijk is. Voor de één is zelfvertrouwen hebben anders dan voor een ander.

Je kunt jouw zelfvertrouwen niet laten weergeven in een grafiek op Excel. Het is een gevoel die je ervaart.

Als we het woord even totaal aanpassen, maar de definitie ervan behouden, dan krijg je:

 • Identiteitsgeloof;
 • Innerlijk vertrouwen of innerlijke hoop;
 • Ikzelf toevertrouwen.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Zelfvertrouwen krijgen: waar gaat het mis?

De vraag is echter: hoeveel mensen op deze wereld beschikken over de benodigde portie zelfvertrouwen?

Ik denk, als het gemeten kon worden, dat het vies tegenvalt.

En waarom?

Omdat we onszelf niet vertrouwen.

En waarom vertrouwen we onszelf niet?

Omdat we door de maatschappij continue op de proef worden gesteld.

Alles moet altijd beter, maar je mag niet te groot denken. Je moet hoge opleidingen volgen om een goed betaalde baan te krijgen, maar het vertrouwen om zoiets zonder opleiding voor elkaar te krijgen is vaak ondenkbaar.

Je moet je gedragen zoals we dat van elkaar verwachten. Dit gedrag leidt echter vaak naar perfectie. En perfectionisme is een onhaalbaar doel. Omdat het niet haalbaar is, falen we. En falen is een smet op jouw zelfvertrouwen (wat overigens totaal onterecht is).

Falen is fouten maken. En fouten maken is avontuurlijk, want je doet iets nieuws (hoera!). 🙂

Het begrip zelfvertrouwen

Een negatief zelfbeeld = funest

Als je geen zelfvertrouwen hebt dan heb je in feite een negatief zelfbeeld. Voorbeelden die jouw negatieve zelfbeeld versterken zijn angst, onzekerheid, veroordelend, perfectionisme, de twijfel of je wel goed genoeg bent, et cetera.

En dat is funest. Want je bent hiermee totaal niet in overeenstemming met jezelf.

Je bent niet tevreden over je uiterlijk, over jouw identiteit, over je dagelijkse handelingen, over jouw ”status” in de maatschappij, over jouw kunnen in het werk of de opleiding, et cetera. En dat terwijl jij het hele leven jij bent. Dus je moet ervoor zorgen dat je het leuk vindt om jezelf te zijn.

En geloof mij: het is belangrijker dat jij jezelf leuk vindt dan dat iemand anders jou leuk vindt. Want dat is waar het fout gaat: we zijn veel te veel bezig om geaccepteerd te worden door een ander, in plaats van door onszelf.

Hoe krijg ik die portie zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen krijg je door jouw negatieve zelfbeeld te veranderen naar een positief zelfbeeld.

Waarschijnlijk denk je nu: ”dat klinkt veelbelovend, maar dat is écht makkelijker gezegd dan gedaan”. In dat geval ga je nu al in de fout. Wil je weten waarom? Omdat je niet van de één op de andere dag ineens zelfvertrouwen hebt. Dat kost tijd en je moet het die tijd gunnen.

En omdat ik denk dat je dan té kritisch bent op jezelf.

En dat is wel waar het begint begint. Als jij je zelfvertrouwen wilt verhogen dan is het zaak dat je milder bent voor jezelf. Want als jij niet tevreden bent met jezelf, dan is het essentieel hoe je daarmee omgaat.

Hoe krijg ik zelfvertrouwen?

Bij de buren is het gras altijd groener

We gaan het even vergelijken bij de ander. Want hey, bij de buren is het gras altijd groener! 😉

Haal in gedachten eens jouw allerbeste vriend, vriendin, jouw allergrootste liefde, jouw vader, moeder, zus of broer naar boven en bedenk eens welke karakterkenmerken jij negatief vindt aan de desbetreffende persoon.

Moet je met moeite nadenken over de negatieve kenmerken? En als je er al één bedacht, was er een moment dat je dacht: ”zo wil ik helemaal niet denken over hem of haar”?

Okay.

Laat de gedachten van de ander los en denk nu na over jezelf. Ga na wat voor jou karakterkenmerken zijn die jij als negatief ervaart.

Ging dit makkelijker of moeilijker? En vind je de punten die je over jezelf hebt benoemd rechtvaardig?

We zijn aardiger tegen een ander dan tegen onszelf

Het geldt uiteraard niet voor iedereen die dit leest, maar vele zullen ervaren dat ze over zichzelf veel kritischer zijn dan over een ander. En de punten die wij bij een ander bedenken nemen wij sneller in twijfel dan de punten die we over onszelf bedenken.

Want de punten over onszelf zien we als rechtvaardig. We beschouwen het als de waarheid.

En dat kan natuurlijk niet!

Want hoe kun je zelfvertrouwen kweken als jij jezelf volledig de grond intrapt? Dat kan niet!

Zelfvertrouwen krijgen

Je weet precies wat je moet doen!

Heb je wel eens gehad dat je een probleem bij een ander hoorde, bijvoorbeeld dat iemand zijn of haar werk of studie niet leuk vindt, en dat je dacht: ”verdorie, dan ga je er toch weg. Hup, wegwezen daar als het niet goed voelt.”

Jouw kijk en aanpak is op dat moment zo logisch. Je weet precies wat de ander moet doen.

Antwoorden voor een ander zijn vrijwel altijd de goeie antwoorden, terwijl het voor onszelf heel gecompliceerd is. Als jij zelf je werk niet leuk vindt dan klinkt het logisch om vandaag bij je werk te vertrekken en nooit terug te komen, maar dan schieten er ook dertig duizend redenen door jouw hoofd die vertellen dat het niet de juiste keuze is.

Natuurlijk, het is enkel een voorbeeld.

Maar ik wil zo graag aangeven dat ik denk dat wij veel te kritisch zijn op onszelf, terwijl wij voor een ander het antwoord precies weten te vertellen.

Ik denk daarom dat je kunt beginnen met het bouwen van zelfvertrouwen door wat liever te zijn voor jezelf. Door te kijken naar jezelf zoals je naar een ander kijkt.

Dat is iets waar je nu al mee kunt beginnen! 🙂

Okay, en dan?

Zelfvertrouwen kweken is een persoonlijk proces, maar de basis ligt hem bij zelfacceptatie. En zelfacceptatie is niet dat jij jezelf volledig afbrand.

En dit is te oefenen.

Ik ben van mening dat mensen een overtuiging hebben.

Een overtuiging? Ja, inderdaad!

Een voorbeeld: je wordt wakker, je loopt naar de badkamer en kijkt in de spiegel en het eerste wat je zegt is: ”damn, wat ben ik lelijk.” 

In deze situaties is de vraag: vind jij jezelf ook echt lelijk of is het een overtuiging?

Verander jouw overtuiging

Wat is een overtuiging?

Een overtuiging is iets waarin je langzamerhand bent gaan geloven. Het is de waarheid die we gecreëerd hebben met onze gedachten. Overtuigingen worden sterk wanneer ze herhaald worden.

Zijn ze ondersteunend voor jou? Dan werkt het uiteraard positief. Zijn ze totaal niet ondersteunend, dan werkt het juist negatief. En dat heeft invloed over jouw zelfbeeld, maar ook zeker voor jouw gelukshormoon én zelfvertrouwen.

Om even een specifiek voorbeeld te geven zie je hieronder een aantal overtuigingen:

 • Vrouwen kunnen niet inparkeren;
 • Elk land in het midden oosten is gevaarlijk;
 • Mannen kunnen geen 2 dingen tegelijk;
 • Je moet je als man mannelijk gedragen of als vrouw vrouwelijk;
 • Vrouwen kunnen niet met geld omgaan;
 • Vroeger was alles beter;
 • Werken omdat er brood op tafel moet komen;
 • Hawaï is een paradijs.

Dit zijn voorbeelden van maatschappelijke overtuigingen.

En je voelt de bui al hangen, wat ik heb hier slechts een paar voorbeelden van persoonlijke overtuigingen:

 • Ik ben lelijk;
 • Ik ben niet zo slim;
 • Zo'n fout maken is echt iets voor mij;
 • Ik ben dromerig;
 • Mijn lichaam moet perfect zijn, omdat ik anders niet aantrekkelijk ben;
 • Ik ben echt klungelig.

En zo zijn er nog heeeel veel andere persoonlijke en maatschappelijke overtuigingen.

Uitspraak Henry Ford

Overtuigingen zijn aannames

Vrijwel alle overtuigingen zijn aannames. En dan bedoel ik vooral het soort overtuigingen zoals ik hierboven beschreef. Over geloofsovertuigingen geef ik niet snel mijn mening, omdat ik dat een stuk vind wat voor ieder persoonlijk is. En dat respecteer ik!

Van kinds of aan word je dood geprogrammeerd met woorden. En alle woorden hebben een betekenis. Dat is mooi, maar het is soms ook minder mooi.

Als jij als kind heel erg gepest werd dan is het bijna onmogelijk om dat uit jouw systeem te gooien. Dus als tegen jou werd verteld, elke dag weer, dat je waardeloos bent, dan is het zeer waarschijnlijk dat jij jezelf op een latere leeftijd ook daadwerkelijk waardeloos vindt.

De vraag is echter: is het zo of is het enkel een aanname? Wat als jij nooit gepest werd en dat iedereen, elke dag weer, tegen jou zei dat je een geweldig mens bent. Hoe zou je dan in het leven staan op dit moment?

Overtuigingen worden gecontinueerd

Oefening baart kunst, zeggen ze altijd.

Door elke dag Frans te leren spreek je binnen mum van tijd vloeiend een onbekende taal. En toen je als kind voor het eerst op de fiets stapte viel je een paar keer op de grond, om het vervolgens, hedendaags, gedachteloos te doen.

Dat is met overtuigingen net zo. Als jij jezelf elke dag vertelt dat je een waardeloze minkukel bent, dan ga je dat geloven. Het wordt in je hoofd geprent en je gedachten nemen het waar als de werkelijkheid. Het wordt een deel van hoe jij jezelf ziet.

Maar als jij elke dag tegen jezelf verteld dat je iets hebt toe te voegen in de wereld, dan ga je dit op ten duur ook geloven. Je verandert je focus en daar handel jij naar.

Verander je gedachten

Geloof mij: het is écht een krachtig wapen om zelfvertrouwen te krijgen en je leven te verbeteren.

Maar de sleutel ligt hem bij het veranderen van jouw overtuigingen. Want het leuke eraan is: jouw belemmerende overtuigingen zijn geprogrammeerd, dus je kunt ook je positieve overtuigingen programmeren. En dat kun je simpelweg toepassen door minder kritisch op jezelf te zijn en juist te vertellen wat je zo waardevol aan jezelf vindt.

Je moet achter jouw belemmerende overtuigingen komen en bewust worden hoe vaak je iets tegen jezelf verteld. Je moet bij elke belemmerende overtuiging nagaan of het ook waar is en je moet het vervangen door opbeurende, positieve overtuigingen.

In onderstaande video wordt dat nog even haarfijn uitgelegd! 🙂

Je bent wat je denkt

Als jij elke dag tegen jezelf verteld dat je angstig bent, dan ben je vandaag angstig. Als jij elke dag tegen jezelf zegt dat je niet kan auto rijden, dan zul je elke dag de meest klungelige fouten maken op de weg. En als jij elke dag tegen jezelf verteld dat je niet met een dienblad kunt lopen, dan zul je het dienblad nog erg vaak laten vallen.

En waarom? Omdat je focus verkeerd is! Je focust je op dat wat je niet wilt, je focust je op hoe je er niet uit wilt zien, je focust je op hoe jij je niet wil gedragen.

Het gevolg is dat jij jezelf helemaal wegcijfert. En dat knaagt tot het een serieuze worsteling begint te worden. En dat tast je zelfvertrouwen aan.

Kweek zelfvertrouwen

Doe het oprecht

Nee, je wordt geen profvoetballer omdat je elke dag 100x tegen jezelf verteld dat je profvoetballer wilt worden. Maar de kans dat je het wordt is groter, omdat je een positieve overtuiging aan het creëren bent. En dat maakt dat je erin gaat geloven (net als dat jij erin bent gaan geloven dat je een minkukel bent).

Hieronder geef ik je een kleine ”opdracht” mee:

Een kleine stap om zelfvertrouwen bij elkaar te puzzelen

Pak een pen en papier en gun jezelf de tijd na te denken over jouw belemmerende overtuigingen. Wat komt er als eerste in jouw op?
Vind jij jezelf lelijk, dom, onaantrekkelijk, onhandig? Heb jij het gevoel niet waardig genoeg te zijn voor deze wereld? Vind je dat je niet serieus genomen wordt of dat er niet naar je geluisterd wordt?

Vind je dat jouw dromen niet realistisch zijn? Walg je soms van je eigen karaktereigenschappen? Vind je jezelf te dik of juist te dun? Ben je in jouw ogen niet perfect genoeg? Vind jij jezelf slecht in wat je doet?

Ga vervolgens na of jij jouw overtuiging kunt beargumenteren. Is het je eigen werkelijkheid geworden uit een aanname of ervaring van eerder?

Probeer (en dat is niet gemakkelijk en het kost tijd) jezelf te betrappen bij elk moment dat jouw belemmerende overtuiging jou domineert. Wees op dat moment mild over jezelf en trap jezelf niet de grond in. Daar wordt niemand blij van! 🙂

En niet geheel onbelangrijk: praat positief over jezelf. Kijk in de spiegel en focus je op wat jij zo mooi vindt aan jezelf of wat je zo waardig vindt aan jezelf.

In 5 stappen naar minder negatieve gedachten

Ik vind lezen erg leuk. Vooral ”zelfhulpboeken” trekken mij aandacht, omdat het vaak vol met eye-openers staat.

Ik heb ook een leuk boek gevonden dat over zelfvertrouwen gaat.

Het is een boek van Christine Wilding over het vergroten van jouw zelfvertrouwen en het verminderen van negatieve gedachtes. Wat mij betreft een dikke aanrader!

In 5 stappen naar minder negatieve gedachten – Christine Wilding

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij een blijvend gevoel van zelfvertrouwen, meer respect voor jezelf en een geloof hebben in eigen kunnen?

Dan raad ik je de online cursus van Frank de Moei aan.

In 12 weken krijg je elke week een les (per e-mail) die je informatie en inzicht geeft. Ook ontvang je 3 extra e-boeken. Dit is een resultaatgerichte cursus: een systematische, praktische èn effectieve methode om je zelfvertrouwen te vergroten.

Doe je mee?

Experimenteer met jezelf

Doe het op een manier die voor jou werkt.

Er zijn tig manieren om aan jouw eigen overtuigingen te werken. Wees er speels in en focus je niet op een manier als het niet werkt.

Voor mij werkt het persoonlijk erg goed om mij te betrappen wanneer ik kritisch ben op mijzelf of wanneer ik mij overspoel met belemmerende overtuigingen.

Op dat moment probeer ik bewust de belemmerende overtuiging om te buigen in een positieve overtuiging.

En geloof mij, dat heeft mij heel veel gebracht!

Daarnaast wil ik je meegeven dat je het de tijd moet geven. Zelfvertrouwen krijgen is iets menselijk, helemaal als je jong bent! Je zult merken dat door ervaringen het alleen maar beter wordt.

Vecht er niet teveel tegen, maar omarm het! Geef het de kans om het te ontwikkelen en accepteer de dagen dat jij jezelf wat minder goed voelt.

Heel veel succes! Als je vragen of opmerkingen hebt, dan hoor ik het graag! 😀

Andere leuke blogs..

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?