arrow_drop_up arrow_drop_down
6 redenen om in Frankrijk te gaan werken
25 oktober 2018 

6 redenen om in Frankrijk te gaan werken

In 2017 heb ik een half jaar op Curaçao gewerkt. Het was een prachtige tijd die ik niet meer ga vergeten. Na Curaçao heb ik weer in Nederland gewoond en gewerkt, maar na een jaar had ik weer het gevoel te willen vertrekken. Een avontuur in het buitenland begon wederom te kriebelen.

Ik heb veel getwijfeld en nagedacht totdat ik officieel besloot te solliciteren bij meerdere horecabedrijven in het buitenland. Het grappige is dat dit besluit ontstond toen ik door Portugal aan het reizen was. Mijn reis door Portugal gaf mij het gevoel in het buitenland te willen zijn.

Dat is gelukt! Enkele weken na mijn reis in Portugal en 9 maanden na mijn avontuur op Curaçao heb ik besloten om in Frankrijk te gaan werken. Het is één van mijn beste keuzes geweest en in deze blog wil ik de aandacht geven aan het land Frankrijk.

Waarom Frankrijk?

Bij het zoeken van passende sollicitaties had ik nauwelijks voorkeuren voor het land waar ik wou gaan werken. Ik wist alleen dat ik dit keer niet mijn grenzen wou verleggen buiten Europa. Ik stuurde sollicitaties naar bedrijven in Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Alle bedrijven hadden 1 ding gemeen: ik zou gaan werken in de bergen en deze gedachten bevielen mij erg goed.

Het bedrijf uit Frankrijk reageerde erg snel op mijn sollicitatie. Binnen no-time waren we aan het Skypen en wist ik dat dit mijn toekomstige werkgever ging worden. Het voelde vanaf de eerste minuut erg vertrouwd.

Op dit moment is mijn tijd in Frankrijk ten einde. Ik heb er een jaar gewerkt en heb er de tijd van mijn leven gehad. Voor mij de taak om jou te motiveren naar Frankrijk af te reizen en in dit prachtige land te gaan werken. In deze blog geef ik 6 redenen (op basis van mijn ervaring) waarom jij in Frankrijk moet gaan werken.

> Of heb ik je stiekem in verleiding gebracht om op Curaçao te gaan werken?

Mijn redenen waarom jij moet werken in Frankrijk

1 | Frankrijk is een veelzijdig land

Frankrijk is een ontzettend groot en veelzijdig land en het is niet voor de grap dat Fransen graag in eigen land op vakantie gaan.

Frankrijk heeft prachtige steden, zoals Parijs, Lyon, Marseille en Bordeaux en heeft gigantische bergketens, zoals de Alpen en de Pyreneeën. Het land staat bekend om zijn heuvelachtige wijnvelden in Bourgogne, Dordogne en Bretagne en heeft naast de mooie steden beroemde kustplaatsen, zoals Nice en wat te denken van de kaasstreken, zoals Normandië, Bourgondië en Auvergne?

Frankrijk kent vlakke ondergronden, beroemde steden, heuvelachtige gebieden, populaire kustplaatsen en gigantische bergtoppen.

Dat maakt werken in dit land bijzonder. Je hebt de werkplekken namelijk voor het uitkiezen!

Jouw avontuur is meer dan werk

Werken in het buitenland is voor mij veel meer dan alleen werken. Ik zie namelijk ook écht iets van de wereld. Op Curaçao zag ik tijdens mijn werktijd dolfijnen zwemmen en keek ik de hele dag tegen het blauwe water van de zee aan.

In Frankrijk werkte ik elke dag tussen de grote bergen van de Alpen. En dat maakt dat ik veel voldoening krijg van het werken en dat ik daardoor veel van de wereld zie.

2 | Je leert de Franse taal

Weet je wat zo gemakkelijk was aan Curaçao? Ze spraken er allemaal Nederlands. Op het moment dat ik op Hato aankwam (het vliegveld van Curaçao) werd er meteen Nederlands tegen mij gepraat.

Ideaal zou je zeggen, maar het is anderzijds ook jammer.

Tijdens mijn werk moest ik af en toe wel Engels en gebrekkig Spaans praten, maar verder kon ik er heel comfortabel Nederland spreken. Je kunt hierdoor de talen niet verbeteren, terwijl mij dat juist erg interesseert. Ik vind het leuk om mij te verdiepen in een land en er de taal van te begrijpen.

Dat is in Frankrijk wel anders

Logischerwijs wordt er in Frankrijk geen Nederlands gepraat. In de supermarkt, op het terras, bij de kapper en alle Franse gasten die ik moest helpen.. iedereen praatte logischerwijs Frans tegen mij en ik moest mij hier uit zien te redden.

Ik vond het erg leerzaam om af en toe in de taal te moeten zwemmen. Ik kon geen woord Frans toen ik aankwam, maar hoe langer ik in dit land aan het werk was hoe beter mijn Frans is geworden.

Het vergroot je wereld

De wereld rondtrekken en overal gaan werken vind ik erg leuk om te doen. Kennis van de Franse taal is een goede bijkomstigheid, omdat het je veel mogelijkheden geeft met het reizen.

De Franse taal is één van de meest gesproken talen op de wereld en het vergroot de mogelijkheden om naar Franstalige landen te reizen en er te gaan werken. Mijn Belgische collega heeft bijvoorbeeld op Guadeloupe gewerkt. Een prachtig eiland op de Caraïben waar Frans wordt gepraat.

Doordat ik in Frankrijk heb gewerkt en ik de moeite heb genomen om de Franse taal te beheersen gaat er ineens een wereld voor mij open. Ik spreek geen vloeiend Frans, maar het is wel een reden om het te leren spreken. Daardoor wordt het super makkelijk om naar Franstalige landen af te reizen! 🙂

Is dat dan de reden om in Frankrijk te werken?

Nee, niet zozeer. Maar het kan wel een reden zijn om in Frankrijk te werken omdat je een nieuwe taal wilt leren.

Het is ook goed om voor de leeuwen te worden gegooid in een land met een andere taal!

Laat ik het tegenovergestelde duidelijk maken: ja, het is ingewikkeld om in Frankrijk te werken, terwijl je de taal niet kent.

Maar nee, laat dat de keuze niet beïnvloeden om naar Frankrijk te gaan!

Het leren van de Franse taal is een reden om in Frankrijk te werken

3 | Waardevolle, nieuwe mensen

Ik streef er altijd naar om nieuwe, interessante mensen tegen te komen.

Wanneer je in het buitenland gaat werken, en in dit geval in Frankrijk, kan ik je garanderen dat je deze mensen leert kennen. Nee, natuurlijk heb je niet met alle nieuwe mensen een goede connectie en veel mensen zul je na je avontuur niet snel weer spreken.

Maar onderschat de impact van nieuwe contacten niet. Iedereen heeft een eigen kijk op de wereld en dit wordt onbewust met elkaar uitgedeeld en dat is erg verrijkend.

Daar komt bij dat je veel lokale mensen leert kennen die allemaal hun eigen manier van opvoeden hebben gehad. Een manier van opvoeden zoals dat in de Franse cultuur gaat.

Je deelt dezelfde interesse

Met alle mensen die ik heb leren kennen in Frankrijk heb ik 1 ding gemeen: we zoeken allemaal hetzelfde avontuur op. Al mijn Nederlandse en Belgische collega's zochten het avontuur op om in het buitenland te gaan werken.

Iedereen trok uit zijn veilige wereld en nam de stap om naar Frankrijk te vertrekken. Dit maakt dat je vaak veel verbinding hebt met je mede avonturiers.

Onverwachte kostbare momenten

Weet je wat ik gaaf vind? Dat ik, een week nadat ik in Frankrijk was aangekomen, opeens in een droogstaande rivier (dúh) aan het barbecueën was met uitzicht op de bergen én in het samenzijn van een groep nieuwe, onbekende mensen.

Dit zijn voor mij persoonlijk altijd de leukste avonden en het zijn herinneringen die mij altijd bij zullen blijven.

Waarom werken in het buitenland?

4 | Franse mensen zijn relaxed

In Nederland leven we, in mijn ogen, een veel te gestructureerd en stressvol leven. We jagen maar door en leven veel te veel in patronen. We ontbijten op dezelfde tijden, irriteren onze elke dag aan de file, dineren rond dezelfde tijd (en we zijn het liefst binnen een kwartier weer van tafel) en we zijn altijd gehaast.

We werken een x aantal weken, als je pech hebt met tegenzin, om vervolgens elk jaar uit te kunnen kijken naar die ene 2 weken vakantie naar een resort in het zuiden van Spanje.

Er zit in ons dagelijks bestaan zelden een moment dat we even gas terug nemen en diep ademhalen.

Relax..

In de Franse cultuur gaat alles veel relaxter. Alles op zijn tijd, iedereen neemt wat vaker gas terug en ze leven wat minder in patronen. Het leven is er meer van dag op dag.

Oké, in Parijs is het echt niet relaxed. Maar dan hebben we het over een stad van pakweg 2 miljoen inwoners en vele internationale toeristen.

Klopt. Maar als ik verder naar Frankrijk kijk, en dit vergelijk met Nederland, dan zie ik beduidend verschillen.

Bij de plaatselijke bakker en supermarkt hoef je er echt niet vanuit te gaan dat je snel geholpen wordt. Een lunch kan gerust 2 uur duren en ze zijn niet te beroerd om een fles wijn en een 3- gangen menu te bestellen.

Waarom zou je eigenlijk in het buitenland gaan werken?

In het buitenland werken: het klinkt allemaal geweldig, maar het is spannend en je moet afstand nemen van jouw familie, vrienden, de stad en noem het maar op. Wat is daar nou leuk aan? Ik heb een blog geschreven om je te motiveren om in het buitenland te gaan wonen en te werken. 🙂

> 4 redenen waarom jij voor een tijdje in het buitenland zou moeten wonen en werken..

Het vergroot je referentiekader

In het begin moet je je daar op aanpassen, maar op ten duur ga je in het tempo mee en voel je letterlijk de stress van je afkomen.

Mijn huisje stond in het dorpje Allemond. Dit dorp ligt aan de voet van de Alpe d' Huez, die we vooral kennen van de Alpe d' Huzes en de Tour de France.

Af en toe kon ik er moeite mee hebben om in zo'n klein, afgelegen Frans dorpje te wonen. Uit het niets werd je op jezelf aangewezen. Je moest meer je eigen leven gaan leven en ervoor zorgen dat je met jezelf de dag doorkomt.

Dit heeft wel gemaakt dat ik zelf op avontuur ging. Ik ben steeds meer de bergen gaan verkennen, leerde nieuwe takken van sport en kon daardoor veel meer in het moment leven.

Na enige tijd kwam ik veel meer los van maatschappelijk gedrag. Mijn telefoon werd en is nog steeds oninteressant geworden, ik had totaal niet de drang om elke week onder de vrienden of in de kroeg te moeten zijn en ik kan mij tegenwoordig ook prima vermaken met een bordspelletje met mijn collega's.

Conclusie

Doordat ik in Frankrijk ben gaan werken merk ik dat ik veel meer controle heb over mijzelf en niet altijd meer, meer en nog eens meer wil hebben. Ik maak mij minder druk om de dag van morgen en ben er veel rustiger door geworden.

Ik verveel mij minder snel en heb minder de drang om altijd maar mensen te willen spreken en niks te willen missen.

Allemont, Frankrijk

5 | Je doet belangrijke ervaringen op

Soms lijkt het wel alsof iedereen tegenwoordig aan het reizen is en in het buitenland aan het werk is. En ja, ik denk dat het, in verhouding met pakweg 20 jaar geleden, ook echt zo is.

Maar ik denk ook dat een groot aantal mensen de stap naar het buitenland graag wil maken, maar toch veelal in hun veilige wereld blijven. Daar is overigens niks mis mee, maar het gaat wel ten koste van het volgen van je gevoel en het doen wat goed voor je voelt. Ook al is de stap niet gemakkelijk.

Werken in het buitenland kan eng zijn. Je gaat naar een onbekend land, met een onbekende taal en een onbekende cultuur. Je komt op een plaats die je (nog) niet kent en je leert straks allemaal mensen kennen die je nog nooit eerder hebt gezien. Daarnaast neem je afstand van de omgeving die je wél goed kent: jouw huis, familie en het dorp of de stad waar je vandaan komt.

Wees moedig

Paulo Coelho, een bekende Braziliaanse schrijver, had ooit de uitspraak dat reizen vooral gaat over moed.

Echt, het is een dapper en moedig besluit om je koffers te pakken en te vertrekken naar een relatief onbekend land. Het is belangrijk om je dus niet te verzetten tegen het feit dat je het spannend of eng vindt. Want juist dan heb je een heel moedig besluit genomen.

Moedig zijn is namelijk handelen naar dat waar jij voor wil leven, ook al moet je daarmee bepaalde angsten, tegenslagen of conflicten mee overwinnen.

Waarom zijn het belangrijke ervaringen?

Omdat je jezelf super goed leert kennen. Jouw eigen normen en waarden worden flink op de proef gesteld. Je leert om te gaan met momenten waarin je uit jouw comfortzone stapt. Je moet uit het niets stappen ondernemen en voor jezelf gaan zorgen en uit het niets heb je bepaalde verantwoordelijkheden waar je mee te maken krijgt.

Dit alles bij elkaar maakt dat je als mens mentaal getraind wordt en daardoor een stuk volwassener door het leven gaat.

Ik merk bij mijzelf dat ik er vooral erg rustig door ben geworden en dat ik uiteindelijk totaal andere normen en waarden en interpretaties heb dan wat mij ooit is aangeleerd. Aangeleerd door, logischerwijs, mijn familie, leraren, vrienden en overige mensen uit mijn directe omgeving.

Het heeft mij aan het denken gezet. Het heeft ervoor gezorgd dat ik af en toe heb lopen vloeken en slecht in mijn vel zat, maar het maakt ook dat ik super tevreden ben met dat wat ik heb bereikt en dat ik merk dat ik mentaal super sterk ben geworden.

Waarom dan naar Frankrijk?

Het maakt in principe niet uit waar je gaat werken, omdat je altijd door dit leerproces heen gaat.

Maar omdat jij dit artikel leest, en waarschijnlijk in Frankrijk wilt werken, weet dan dat deze verrijking op je staat te wachten! 😉

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

6 | Frankrijk is simpelweg een prachtig land

Ik kan nog wel 20 redenen vertellen waarom jij in Frankrijk moet gaan werken, maar het is veel waardevoller om het zelf te gaan ervaren.

Heb je het gevoel dat je dit wil? Dat je in Frankrijk wilt werken? Neem dat gevoel serieus en schuif het niet van tafel. Anders ga je er achteraf spijt van krijgen.

Frankrijk is een heel mooi land. Ik vind Frankrijk vooral mooi omdat het, zoals ik in punt 1 beschreef, heel divers is. Alle gebieden kenmerken de typische Franse cultuur. De bergen, de wijnvelden, de kaasboeren, de grote steden, de kustplaatsen, idyllische dorpen, de oude Franse autootjes en natuurlijk Jean-Marie die op zijn rammelende, gele fiets een baguette koopt bij de plaatselijke bakker.

Het beeld dat je van Frankrijk hebt wordt bevestigd zodra je er bent.

De taal en de mensen

Franse mensen vind ik hele vriendelijke en warme mensen. Een gemiddelde inwoner van Frankrijk spreekt weinig of geen Engels, maar het is lelijk dat wij daar zo'n oordeel over hebben zonder dat we ons hebben verdiept in de oorsprong daarvan.

Fransen kunnen heel goed de tijd nemen om in een bepaald moment te leven. Een cliché gezegde is dat het echte Bourgondiërs zijn, maar clichés duiden vaak wel op de waarheid.

Wat als het hele avontuur mislukt?

Het kan zijn dat je bij een werkgever komt die je niet aanstaat, dat je geen vrienden kunt worden met je toekomstige collega's, dat je zware heimwee hebt naar huis en dat de omgeving waarin je woont niet bij jou past.

Weet je wat je dan kan doen?

Tabee zeggen tegen je werk en de eerst vertrekkende vliegtuig naar Nederland terug pakken. Heel simpel!

Het is jammer als het avontuur niet is geslaagd, maar ten allen tijde is het een leerproces geweest. Onthoud dat goed 🙂

Andere leuke blogs

Ik heb nog meer leuke blogs over Frankrijk geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?