arrow_drop_up arrow_drop_down
Welke kledingstukken en materialen heb je nodig bij het skiën?
in Skiën

Welke kledingstukken en materialen heb je nodig bij het skiën?

Hoge bergtoppen, uitdagende pistes, een heerlijk biertje, een gezellige après-ski en veel marteluren bij de skiliften. Skiën is een geweldige sport en ik kan het iedereen aanraden. Het is vaak hartstikke lekker weer, soms ben je helemaal alleen op de pistes en als de benen ook nog lekker meewerken, dan ga je een prachtige dag tegemoet.

Alleen rest de brandende vraag: wat voor kleding heb je nodig bij het skiën? Misschien dat je voor het eerst (na lange tijd) gaat skiën en ben je wat onzeker over de kleren die je mee wilt nemen. Ik ga er in deze blog vanuit dat je weinig tot geen ervaring met skiën hebt, omdat je anders heel goed zou weten wat je elk jaar in de koffer stopt.

Skiën is een dure sport: skipassen zijn duur, skikleding is duur, de reis er naar toe is duur en dan heb je nog geen eens een ski of snowboard in je handen gehad. In deze blog hoop ik je te helpen met kleine dilemma's alvorens je naar een leuk skigebied af gaat reizen!

Hoe warm of koud kan het zijn op de pistes?

Ik weet niet precies een indicatie in temperaturen te geven, maar het weer op de piste is gigantisch onvoorspelbaar. Soms kun je in het dal bewolking hebben, terwijl je op de pistes vol in de zon aan het skiën bent. En hoe logisch het ook klinkt, maar het verschil tussen bewolking en een strak blauwe lucht is gigantisch. In ieder geval, wel in de keuze voor de kleren die je aan moet trekken.

Als het heel hard waait en sneeuwt en je hangt in een stoeltjeslift, dan wil je maar al te graag hele dikke kleding aan hebben. Soms kan het boven echter ook heel erg warm zijn en heb je meer dan genoeg aan enkel de skibroek en skijas. Het is dus belangrijk om van beide weersomstandigheden uit te gaan en jezelf voor te bereiden op elk mogelijk scenario om vervolgens op de dag zelf te bepalen wat je aan gaat trekken.

Oh ja: en als we praten over de temperaturen dan hangt het er natuurlijk erg van af in welk land je gaat skiën. In Zweden en Tsjechië zal het gemiddeld een stuk kouder zijn dan in Oostenrijk of Frankrijk (om wat voorbeelden te noemen).

Welke kleding heb je nodig bij het skiën?

Oké, maar wat heb je gemiddeld gezien nodig als je gaat skiën?

Een ski-helm

Ski-helmen zijn misschien niet heel erg sexy, maar wel heel erg belangrijk. Soms zie je mensen skiën of snowboarden met enkel een muts op, maar dit zijn vaak wel de ervaren skiërs. Toch valt het niet zozeer goed te praten om enkel een muts te dragen als je een ervaren skiër bent, want ook ervaren skiërs kunnen vallen en dan is het hoofd ineens heel erg kwetsbaar.

Zoals gezegd: skikleding is duur en zelfs voor een helm kun je je geld wel kwijt. Toch raad ik het aan om een ski-helm te kopen, omdat het op ten duur als eigen aan gaat voelen waardoor je veel comfortabeler gaat skiën. Ga je met het vliegtuig naar het skigebied? Dan kan ik mij voorstellen dat je geen ruimte hebt voor een ski-helm. In dat geval kun je altijd een helm huren in het skigebied.

Een ski-helm is naast dat het veiligheid biedt voor het hoofd ook overheerlijk warm. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over koude oren.. 😉

 // Snuffel hier rond bij de ski-helmen //

Ja, je kunt een ski-helm online kopen, maar je doet er toch het beste aan om een ski-helm in de winkel te kopen en aan te voelen of hij goed zit (en je te laten adviseren waar nodig).

Een ski-bril

Ski-brillen zijn in sommige scenario's onmisbaar en ik ga je uitleggen waarom:

  • Bij zonnig weer is de weerkaatsing van de zon op het sneeuw dusdanig fel dat je heel graag een bril op wilt doen.
  • Het kan soms dusdanig hard sneeuwen of waaien dat het zicht wordt belemmerd als je geen bril op doet (denk aan traanogen).

In het begin is een ski-bril heel onhandig, maar je went snel aan het zicht met de bril. Bij hevige sneeuwval wordt je coördinatievermogen soms verstoord, waardoor venijnige hobbels op de piste soms moeilijk zijn in te schatten. Dat zijn de nadelen bij het dragen van een bril, maar die wegen niet op tegen traanogen en het hele felle licht van de sneeuw!

Waarvoor draag je een ski-bril?

Een nekwarmer

Whoesj, daar ga je! In vol tempo naar beneden..

Ik hoef jou niet uit te leggen dat het vreselijk kan zijn om kou te vatten. Daarmee bedoel ik niet een frisse Nederlandse wind, maar dan heb ik het over de vrieskou van de bergen. Koude oren, tenen en vingertoppen kunnen ontzettend pijnlijk zijn. Het is dus belangrijk om alles wind dicht te maken en ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk warmte bij je kan houden.

Een goede nekwarmer is daarom ook erg belangrijk. Het is niet zozeer van cruciaal belang, omdat jouw ski-jas jouw nek voor een deel bedekt, maar ter ondersteuning is de nekwarmer ideaal! Soms kan het zo koud zijn dat je serieus last gaat krijgen van een te koude nek en dat is niet per definitie een heel prettig gevoel.

Dus: je hebt eigenlijk niks te verliezen. Nekwarmers zijn niet duur en ter ondersteuning ideaal om lekker warm te blijven.

Ski-handschoenen

1 van de belangrijkste kledingstukken in een ski uitrusting zijn de handschoenen. Het is een belangrijke investering om goede handschoenen te kopen en het is belangrijk om dat niet te onderschatten. Dikke en waterafstotende handschoenen zijn een must. Zonder handschoenen ga je gegarandeerd koude handen krijgen.

  • Door het snelle tempo raast de wind langs jouw handen waardoor ze erg snel koud worden.
  • Bij het vallen komen je handen in aanraking met de sneeuw en ja, sneeuw is over het algemeen koud. 😉
  • Je hebt continue de skistokken in een verkrampte houding in je handen.
  • In de grote cabines moet je jouw skies vasthouden en die zijn over het algemeen ook erg koud.
  • In de vrieskou met bewolking en veel wind in een stoeltjeslift zitten zonder handschoenen is geen aanrader.

Sterker nog: hoe dik de handschoenen ook zijn, soms heb je alsnog koude vingertoppen. Steek in dat geval, wanneer je in een warme skilift zit, jouw handen zonder handschoenen in jouw jaszak. Daarmee warmen ze lekker snel op!

Ski-jas

Oké, dan.. we zijn aangekomen bij het allerbelangrijkste kledingstuk van allemaal: de ski-jas. Samen met de ski-broek ook het allerduurste kledingstuk van de uitrusting, maar het is de investering dubbel en dwars waard.

Is jouw bovenlichaam koud? Dan heb je over het algemeen alles koud. Het is dus belangrijk om je nek, schouders, armen, rug, de borst en de buik goed warm te houden en te beschermen tegen de sneeuw en de snijdende wind.

Belangrijkste functie van een jas? Dat hij het water af kan stoten..

Een ski-jas kun je echt het allerbeste in de winkel kopen. Daar kun je de jas zien en aantrekken en voelen of hij lekker warm is. Daarnaast kun je je laten adviseren door het werkende personeel.

Maar het is niet gek om op internet rond te kijken naar ski-jassen en je te verdiepen in de reviews. Als je bijvoorbeeld bij de Decathlon een hele mooie jas ziet en allemaal recensies leest waarbij mensen het een warme en waterafstotende jas vinden, dan kun je je op deze jas focussen zodra je in de winkel wandelt.

 // Snuffel hier rond in de ski-jassen //

Oh, ja: ik ben zelf fan van de Decathlon en ik kan het aanraden om daar een ski-jas en ski-broek te kopen.

Ski-broek

Naast de ski-jas is een goede ski-broek ook van essentieel belang. De pijpen van de skibroek sluiten aan met de ski-schoenen en een ski-broek is lekker dik waardoor de benen warm blijven. Net als bij de ski-jas is het belangrijk dat de ski-broek waterafstotend is en de wind goed tegen kan houden. Ook bij de ski-broek kan ik het aanraden om je te oriënteren op ski-broeken en de reviews door te lezen, om vervolgens naar de winkel een broek te kopen.

Tip! Ik ben liefhebber van ski-broeken met bretels. Skibroeken met bretels zijn vaak heel hoog en met de ski-jas heb je een mooie overloop. Hierdoor heeft gure wind en sneeuw weinig kans om binnen te dringen. Daarnaast blijft de broek met bretels stevig zitten als je komt te vallen.

Welke kleding dragen tijdens het snowboarden en skiën?

Ski-sokken

Ik ben groot liefhebber van sportkleren en vind het al vaak heel erg mooi en strak zitten. Onder mooie sportkleren reken ik niet meteen sokken. Toch zijn de sokken bij wintersport erg belangrijk.

Waarom?

Allereerst zijn skisokken heel hoog. Daarmee bescherm je de schenen en kuiten.

Ten tweede geven skisokken versteviging op drukpunten.

En ten derde zijn de skisokken van elastisch materiaal gemaakt. Hierdoor passen ze perfect om de voet. Daarnaast hebben de sokken een ademende werking en voorkom je dat de sokken nat worden van het zweet. Natte sokken veroorzaken koude voeten en kouden voeten wil je in de strakke ski-schoenen voorkomen.

Geloof mij op mijn woord: ski-sokken zijn niet voor de grap gemaakt. Het is zaak om ski-sokken te dragen als je gaat skiën.

Thermoshirt

Heb je wel eens gehoord van het drielagen systeem?

Het drielagen systeem is het dragen van drie lagen kleding op je bovenlichaam (dúh). Hierdoor kun je een constante lichaamstemperatuur behouden en blijf je lekker warm.

In het drielagen systeem draag je direct op de houd een thermoshirt. Dat is dus de eerste laag. Een thermoshirt is belangrijk, omdat het zweet af kan voeren. Hierdoor blijft het shirt droog en dat is belangrijk om warm te blijven.

Ski-trui of pully

Een ski-trui of pully valt in het drielagen systeem onder de tweede laag. Het is materiaal dat bestaat uit wol, fleece, dons of watten. Deze laag heeft een isolerende werking. Hierdoor ontstaat er een warme lucht rond het lichaam.

Thermobroek

Thermokleding is belangrijk om het bovenlichaam warm te houden, maar je wilt ook graag de benen warm houden.

Een thermobroek draag je voornamelijk als het heel erg koud is. Een thermobroek heeft geen prioriteit als je het gevoel hebt dat het net iets te warm zal zijn.

Bij een hele zonnige dag heb je genoeg aan de skibroek, maar bij veel wind, bewolking en sneeuw kan een thermobroek een belangrijke toevoeging zijn.

Ski-schoenen

Oké, bij een ski outfit horen ski-schoenen. Als je ski-schoenen voor de allereerste keer gaat dragen, dan zal dat heel ongemakkelijk voelen. Je loopt er ineens bij als een pinguïn en de schoenen aantrekken is een heel beklemmend gevoel. Het zijn hele strakke schoenen en in het begin is het een marteling om de schoenen aan te trekken.

Die marteling is er niet voor niks, want de schoenen moeten simpelweg strak om de voeten zitten. Bij het maken van een bocht op de skies moeten de voeten stevig en sterk op de skies staan, anders verlies je de controle.

Het is bij ski-schoenen van cruciaal belang dat je de juiste maat draagt. Dat is geen hogere wiskunde, want bij normale schoenen is dat ook belangrijk, maar bij normale schoenen kun je het vaak corrigeren. Bij een te kleine ski-schoen knel je gegarandeerd de tenen af, waardoor je daar veel last van kunt krijgen. Te grote ski-schoenen kunnen van invloed zijn op de techniek van het skiën (en dat wil je echt niet).

Hoe bepaal je of schoenen goed zitten? Als je de ski-schoenen hebt aangetrokken en je gaat in een rechte houding staan, dan moeten de tenen licht tegen de voorkant aan komen. Als je vervolgens in een skihouding gaat staan, dus met de knieën licht gebogen, dan komen de tenen vrij van de voorkant. Op deze manier kun je nagaan of je de juiste maat schoenen draagt.

Vraag jezelf echter goed af of je ski-schoenen gaat kopen. Het is wel een aanrader als je van plan bent elke winter op pad te gaan. Je investeert eenmaal in de schoenen en weet daarna zeker dat ze goed zitten. Mocht je dit niet willen, dan kan het geen kwaad om ski-schoenen te huren bij de ski-verhuur op de pistes.

 // Snuffel hier door de ski-schoenen, maar koop de schoenen uiteindelijk bij een kwalitatieve sportwinkel waar je je ook kan laten adviseren. //

Welke materialen heb je nodig bij het skiën en snowboarden?

Skies

Van vrij cruciaal belang voor het skiën zijn de skies 😀

Net als bij de ski-schoenen is het altijd aan te raden om skies te kopen. Je investeert er eenmaal in en hebt er altijd een prettig gevoel bij, maar ook bij de skies geldt: je kunt skies ook huren bij de skiverhuur op de pistes als je bijvoorbeeld geen plek hebt voor de skies in de auto.

Bij skies speelt de lengte van de ski een hele belangrijke rol. De lengte van de ski bepaald in zekere zin de moeilijkheidsgraad van het skiën. Je kunt het beste de indicatie houden dat de ski 10 – 15 centimeter korter is dan jouw lichaamslengte.

Wat betreft de skies is het af te raden om deze online te kopen, tenzij je ervaring hebt met skiën en precies weet wat je wilt hebben. Advies van een medewerker in een goede sportwinkel is heel erg waardevol.

Ski-stokken

And last but not least: skistokken. Skistokken krijg je standaard bij de skies als je deze gaat huren. Ski-stokken zijn onmisbaar als je gaat skiën.

Ski-stokken zijn heel belangrijk voor de balans en het ritme en een handige hulpmiddel voor de hoog-laag beweging.

De lengte bepaal je door de elleboog strak langs het lichaam te houden in een hoek van 90 graden. Dat is de hoogte die je aan moet houden voor de ski-stokken.

Welke kleding draag je bij het snowboarden?

Naast het skiën heb je natuurlijk ook het snowboarden. Het zijn twee hele verschillende sporten waarbij heel ander materiaal en een techniek is vereist, maar in de kleding zitten an sich weinig verschillen.

Bij het snowboarden draag je net als bij het skiën de kleren die ik hierboven heb beschreven, dus: een ski-jas en ski-broek, handschoenen, thermokleding, een pully, een bril en een helm.

Er zijn natuurlijk wel verschillen in het materiaal. Bij het snowboarden sta je, zoals het woord al zegt, op een board. Bij het skiën sta je op 2 latten. Bij de techniek van het snowboarden heb je geen stokken nodig, terwijl dit bij het skiën heel belangrijk is.

Onder de snowboards vallen verschillen soorten en het is belangrijk om je goed te laten adviseren in de winkel.

Bij snowboarden draag je niet de ski-schoenen die als steen aanvoelen, maar heb je desondanks wel hele stevige schoenen nodig, namelijk de snowboard boots.

Kleren gekocht? Dan is het gaan met die banaan!

Nadat je flink geld hebt uitgegeven aan wintersport kleding is het tijd om de pistes te bedwingen. Wintersport is hartstikke leuk om te doen. De frisse berglucht, de vrijheid die je ervaart als je naar beneden gaat skiën of boarden en de gezelligheid in het skigebied maken dat ik het iedereen kan aanraden om het minimaal 1x in zijn leven te gaan doen.

Ik heb het voorrecht gehad in Frankrijk te mogen werken en ik woonde praktisch naast het skigebied van de Alpe d'Huez. Ik heb de vrijheid gehad om 5 maanden lang te skiën wanneer ik dat maar wou.

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb natuurlijk nog veel meer geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?