arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat zijn sneeuwschoenen?

Wat zijn sneeuwschoenen?

Wandelen in hele diepe sneeuw is een groot avontuur. We weten allemaal dat wandelen in hele diepe sneeuw onmogelijk is met normale schoenen aan. Bij elke stap die je zet glijd je een halve meter naar beneden en met nog 10 kilometer te gaan is dat een onbegonnen klus.

Natuurlijk is ook voor deze tak van sport iets bedacht, namelijk sneeuwschoenen. Sneeuwschoenen voorkomen dat je door de sneeuw zakt en geven je grip op moeilijk te belopen stukken.

In ontelbaar veel gebieden op deze mooie wereld kun je sneeuwschoen-wandelingen maken. Ik heb zo'n wandeling in Zweeds Lapland gemaakt en ik vond het een hele toffe ervaring. Door de bergen van Zweden wandelen met ingewikkelde sneeuwschoenen aan is een hele andere ervaring dan wandelen in het zomerseizoen in de Franse Alpen. Logisch ook, want het is niet met elkaar te vergelijken.

Wat zijn sneeuwschoenen?

Zoals gezegd zijn sneeuwschoenen gemaakt voor sneeuwschoen-wandelingen. Sneeuwschoen-wandelingen zijn wandeling door hele diepe sneeuw. Je kunt deze wandelingen maken in de bergen van Zweden, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en alle andere landen waar sneeuw ligt (dúh).

Sneeuwschoenen heb je nodig op stukken met hele diepe sneeuw. In sommige gebieden worden wel paden gemaakt voor de sneeuwschoen-wandelaars, maar je hebt alsnog sneeuwschoenen nodig.

Logischerwijs doe je dit niet op normale schoenen. Je zakt in de sneeuw en kunt op deze manier geen kilometers lange wandelingen maken. Je hebt dus sneeuwschoenen nodig.

Voordelen van sneeuwschoenen

Wat zijn de functies van sneeuwschoenen?

Sneeuwschoenen hebben een brede drijfvlak waarop het gewicht van de drager wordt verdeeld. Hierdoor creëer je een kleinere druk zodat je niet wegzakt in de sneeuw. De achterkant van het drijfvlak blijft tijdens elke stap die je maakt naar beneden hangen. Je sleept de achterkant als het ware over de sneeuw.

Dit is de belangrijkste functie van basis sneeuwschoenen: sneeuwschoenen voor gemiddelde wandelingen.

Niet alle sneeuwschoen-wandelingen zijn gemiddeld. Je kunt ook alpiene-wandelingen maken of wandelingen op andere bergachtige terreinen. Voor bepaalde terreinen heb je andere soorten wandelschoenen nodig om de grip en de gewichtsverdeling te behouden.

Scherpe punten onder de sneeuwschoenen

Het is belangrijk goed grip te houden tijdens het wandelen. Afhankelijk van waar je loopt kun je stukken ijs tegenkomen en ook bij steile en diepe stukken is grip erg belangrijk.

Je krijgt grip tijdens het wandelen door de scherpe punten onder de sneeuwschoenen. Vooral bij het dalen kun je deze scherpe punten in het voordeel gebruiken. Door ze goed in de grond te steken voorkom je een glijpartij. 😉

Draag ik speciale schoenen in de sneeuwschoenen?

Nee hoor! Er zijn geen speciale schoenen die in de sneeuwschoenen passen. Vrijwel alle soorten schoenen passen hierin.

Maar het is uiteraard wel belangrijk dat je warme en vocht afdrijvende schoenen aantrekt. Ook warme sokken spelen een belangrijke rol.

Je weet ongetwijfeld hoe het voelt.. wandelingen maken met koude voeten kunnen bijzondere ervaringen belemmeren. Dat wil je natuurlijk niet!

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Hebben sneeuwschoenen verschillende maten?

Nee, sneeuwschoenen zijn gemaakt voor alles en iedereen. Er zijn voor de gemiddelde sneeuwschoenen geen speciale maten waar je op moet letten. Dat scheelt weer een hoop passen en meten. 😀

Is sneeuwschoen-wandelen leuk?

Als je goed hebt gelezen heb ik dit in het begin van de blog al verteld.

Sneeuwschoen-wandelen vond ik persoonlijk echt een top ervaring! Ik ga actieve activiteiten niet uit de weg en ik vind het leuk om sportief bezig te zijn. Als je het nog niet eerder hebt gedaan, dan geef ik je het advies sneeuwschoen-wandelen op een to-do lijstje te zetten!

Wil je sneeuwschoenen kopen?

Ik weet niet precies wat jouw plannen zijn. Als je voor een paar dagen naar Lapland gaat, dan kan ik mij voorstellen dat je geen sneeuwschoenen gaat kopen. In de omgeving kun je de schoenen namelijk ook huren.

Maar, mogelijk ben je van plan om van het sneeuwschoenenwandelen een sport te maken. Dan is het kopen van sneeuwschoenen wel een aanrader. Het is prijzig, maar het is het geld wel meer dan waard.

Een indicatie krijgen van de sneeuwschoenen?

Nog meer inspiratie opdoen?

Ik heb meer blogs geschreven over Zweeds Lapland:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?