Avontuurlijke activiteiten voor een reis naar Zweeds Lapland

Avontuurlijke activiteiten voor een reis naar Zweeds Lapland

Lapland is een groot gebied dat zich uitstrekt over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. We kennen het gebied natuurlijk als Winter Wonderland met groene bomen, de kerstman en heel veel sneeuw. Ik heb door Zweeds Lapland gereisd en ik had ook de typische Winter Wonderland verwachtingen.

Of mijn verwachtingen het hebben waargemaakt? Absoluut!

Lapland voelt serieus als winter wonderland en het is uniek om naar dit gebied af te reizen. Het deed mij continue denken aan de film Polar Express die je tijdens de kerstdagen op televisie ziet. We reisden namelijk per trein naar Lapland en zagen het landschap steeds witter worden.

In onze reis in de nachttrein zagen we telkens kenmerkende Zweedse huizen en hoorden we af en toe het typische geluid van een spoorwegovergang. Het romantische plaatje van Lapland werd bevestigd!

Maar wat valt er te beleven in Zweeds Lapland (of een ander deel van Lapland)? In deze blog deel ik activiteiten die wij hebben gedaan in Zweeds Lapland. Vergeet niet dat deze activiteiten niet perse uniek zijn voor het Zweedse deel van Lapland. Ook in Fins- en Noors Lapland kun je deze avontuurlijke activiteiten gaan doen.

1 | Zoek de adrenaline op de sneeuwscooter

Met 70 km/u over een grote sneeuwvlakte racen? Dat kan op de sneeuwscooter!

Allereerst krijg je uitleg hoe je een sneeuwscooter moet besturen. Vervolgens maak je een rondje om er gevoel in te krijgen om daarna plankgas over een bevroren meer te racen.

Geloof mij, sneeuwscooteren geeft je een waanzinnige adrenalinekick. In het begin voelt het onwennig, maar na een tijdje ga je eraan wennen en is 70 km/u de standaard geworden!

Lees ook:
Adrenalinekick in Lapland: met 70 km/u door de sneeuw heen scooteren

2 | Slapen in een iglo

Hoe cool is het om te zeggen dat je in een iglo hebt geslapen?

Onze gidsen op het kamp hebben iglo's voor ons gebouwd en gaven ons speciale slaapzakken om de nacht door te komen.

Is het koud? Mwah..

Het is voor iedereen anders. Ik werd tegen 04:00u wakker en begon het een klein beetje koud te krijgen. Ik heb toen besloten de laatste uren in onze hut te slapen. Maar zoals gezegd: iedereen ervaart het persoonlijk. Ik heb ook mensen gezien die het tot in de vroege morgen hebben volgehouden.

Maar als je de kans krijgt moet je het met beide handen aanpakken. Het is een nieuwe ervaring die je niet gaat vergeten.

3 | Een beroemde sleehondentocht maken

Sleehondentochten heb je ongetwijfeld voorbij zien komen in een film, foto of ergens anders op het internet. Bij sleehondentochten had ik altijd het beeld van de kerstman voor mij die met 6 rendieren cadeautjes kwam bezorgen.

Maar daar kun je het uiteindelijk wel mee vergelijken. Het is iets wat je werkelijkheid kan maken in het mooie Lapland. Het enige wat je hoeft te doen is remmen wanneer nodig en verder kun je de honden het werk laten doen.  Je hoeft een de slee niet te besturen, omdat alle honden de roedelleider voor in de groep aan het volgen zijn.

Het is een onwerkelijke ervaring om in een bos te sleeën met ontzettend veel honden in de buurt. Daarnaast vond ik het interessant om de verschillende gedragskenmerken van honden te zien. De ene hond is absoluut de andere niet!

Lees ook:
Van Zweeds Lapland genieten tijdens een sleehondentocht

Wat te doen in Lapland?

4 | Een actieve sneeuwschoen-wandeling maken

Houd je van sportieve activiteiten?

Dan raad ik je een sneeuwschoen-wandeling van harte aan. Ik vind het persoonlijk leuk om door de bergen te wandelen, maar ik had nog nooit met tennisrackets door het diepe sneeuw gewandeld.

Oké.. het zijn niet letterlijk tennisrackets, maar ze lijken er wel op. Het zijn hele gekke schoenen en in het begin moet je daar even aan wennen, maar je hebt het snel onder knie.

Kleed je lekker warm aan en volg de gids die precies weet welke routes je kunt afleggen. Struin lekker door de bergen en verbaas je over de mooie, witte uitzichten.

Heb je mijn blog over sneeuwschoen-wandelingen al gelezen?

Ik heb al eens een blog geschreven over mijn ervaringen met sneeuwschoen-wandelingen. Misschien vind je het leuk om deze blog te lezen.

Actief in Lapland: een klim van 700 meter met sneeuwschoenen

5| Bewonder het noorderlicht

Oké, je gaat niet naar Lapland zonder het noorderlicht te willen zien.. ik hoop dat je je daar van bewust bent.

Probeer elke avond dat je in Lapland bent het noorderlicht te spotten. Zo snel als het er is, zo snel kan het ook weer verdwijnen. Wees dus alert!

Natuurlijk speelt het weer een rol in het kunnen zien van het noorderlicht. Er moet weinig lichtvervuiling in de omgeving zijn en het mag niet bewolkt zijn.

Gelukkig is het heel vaak helder in Lapland waardoor de kans erg groot is dat je het noorderlicht gaat spotten. Dit is zo'n ervaring waarvan je al je hele leven zegt dat je het wil zien. Zorg er dus daadwerkelijk voor dát je hem gaat zien. Het is een surrealistische ervaring om met zijn allen een biertje te openen terwijl je het noorderlicht bewondert.

6 | Ga op zoek naar de elanden

Het hangt er een beetje vanaf waar je naar toe gaat in Lapland. Zoals gezegd was ik in Zweeds Lapland in de omgeving van Kiruna. In Kiruna had je het bedrijf Kiruna Guidetur dat activiteiten aanbiedt, zoals elanden spotten.

Een elanden safari is erg leuk om te doen, maar je moet wel goed opletten. Elanden leven namelijk nooit in een groep. Je ziet hooguit 3 of 4 elanden bij elkaar zitten, maar verder zijn elanden einzelgängers. Toch is het gegarandeerd elanden spotten geblazen! Er zijn bepaalde gebieden waar de elanden veel te vinden zijn en het is onmogelijk om er geen één tegen te komen.

In een tijdsbestek van 45 minuten hebben wij een stuk of 30 elanden gespot. Hoe dat kan?

Alleen in Zweden zijn al zo'n 300.000 elanden. Dus de kans is groot dat je er één tegenkomt.

7 | Slee van elke heuvel die je tegenkomt

Hoe leuk is het om het kind in jou naar boven te laten komen en lekker naar beneden te sleeën? Ik vond het erg leuk om te doen!

Alle mogelijke posities hebben we geprobeerd en alle heuveltjes werden gebruikt. De ene keer gleed je meters lang door, terwijl je bij een andere heuvel binnen 2 seconden op de grond lag.

Echt waar.. het is leuk en goed om kinderlijk plezier te maken en een slee kan je daar heel goed bij helpen!

Waarom Lapland?

Laten we vooropstellen: mijn focus in deze blog ligt op Zweeds Lapland, omdat ik daar naar toe ben gereisd. Maar al deze activiteiten kun je ook in Fins- of Noors Lapland ondernemen.

Ik vind Lapland adembenemend mooi. Vlaktes met hele diepe sneeuw en bomen die naar beneden hangen omdat er teveel sneeuw op de takken liggen. Het prachtige noorderlicht, de cultuur en tradities en alle vriendelijke Scandinavische mensen. Ik ben verknocht geraakt aan Lapland en ik kan iedereen deze reis aanraden!

 

 // Andere blogs lezen over Zweden? \\

Dan verwijzen we je graag door naar de kenniskoffer van Zweden!

 

Of doe hier inspiratie op:

 

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down