arrow_drop_up arrow_drop_down
7 onvergetelijke activiteiten voor een reis naar Lapland

7 onvergetelijke activiteiten voor een reis naar Lapland

Lapland is een groot gebied dat zich uitstrekt over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. We kennen het gebied natuurlijk als Winter Wonderland met groene bomen, de kerstman en heel veel sneeuw. Ik heb door Zweeds Lapland gereisd en ook ik had bepaalde Winter Wonderland verwachtingen.

Of mijn verwachtingen het hebben waargemaakt? Absoluut en ik overdrijf niet! 😉

Lapland is daadwerkelijk winter wonderland en het is heel uniek om naar dit gebied af te reizen. Het deed mij continue denken aan de film Polar Express die je tijdens de kerstdagen op televisie ziet. We reisden namelijk per trein naar Lapland en zagen het landschap steeds witter worden.

De trein waar wij in reisden was een nachttrein en toen de trein vertrok was het al donker. Telkens als we naar buiten keken zagen we kenmerkende Zweedse huizen en hoorden we af en toe het typische geluid van een spoorwegovergang.

Maar wat valt er te beleven in Zweeds Lapland (of een ander deel van Lapland)? Genoeg!

Als je jouw lijstje met unieke reizen wilt verbreden, dan raad ik je een reis aan naar het noordelijke deel van Scandinavië. In deze blog som ik een paar toffe activiteiten op voor als je naar Lapland gaat!

1 | Zoek de adrenaline op de sneeuwscooter

Met 70 km/u over een grote sneeuwvlakte racen? Dat kan op de sneeuwscooter!

In het begin wordt er uitgelegd hoe je een sneeuwscooter moet besturen. Vervolgens maak je een klein rondje om er gevoel in te krijgen en tot slot kun je het gas indrukken!

Geloof mij, sneeuwscooteren geeft je een waanzinnige adrenalinekick. In het begin is het gek om het gas in te drukken, maar na een tijdje ga je eraan wennen en is 70 km/u de standaard geworden!

Lees ook: Adrenalinekick in Lapland: met 70 km/u voor de sneeuw heen scooteren

2 | Slapen in een iglo

Hoe cool is het om te zeggen dat je in een iglo hebt geslapen? Heel cool natuurlijk!

Je krijgt speciale slaapzakken en de iglo's worden voor jou gebouwd om een onvergetelijke nacht mee te maken.

Is het koud? Mwah..

Het is voor iedereen anders. Ik werd tegen 04:00u wakker en kreeg het toen een klein beetje koud. Ik besloot toen om terug te gaan naar mijn hut. Maar zoals gezegd: iedereen ervaart het persoonlijk. Ik heb ook mensen gezien die het tot in de vroege morgen vol hielden.

Maar als je de kans krijgt moet je het met beide handen aanpakken. Het is een hele nieuwe ervaring die je niet weer gaat vergeten. 😉

3 | Een beroemde sleehondentocht maken

Sleehondentochten heb je ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen in een film, foto of ergens anders op het internet. Bij sleehondentochten had ik altijd het beeld van de kerstman voor mij die met 6 rendieren cadeautjes kwam bezorgen.

Maar daar kun je het uiteindelijk wel mee vergelijken. Het is iets wat je werkelijkheid kan maken in het mooie Lapland. Het enige wat je hoeft te doen is remmen wanneer nodig en verder kun je de honden het werk laten doen.  Je hoeft een de slee niet te besturen, omdat alle honden de roedelleider gaan volgen die voor in de groep aan het sleeën is!

Het is een ervaring die je niet mag laten schieten. Het is een onwerkelijke ervaring om in een bos te sleeën met ontzettend veel honden in de buurt. Daarnaast vond ik het interessant om de verschillende gedragskenmerken van honden te zien. De ene hond is absoluut de andere niet!

Lees ook: Van Zweeds Lapland genieten tijdens een sleehondentocht

Sleehondentochten in Lapland

4 | Een actieve sneeuwschoen-wandeling maken

Houd je van sportieve activiteiten?

Dan raad ik je een sneeuwschoen-wandeling van harte aan. Ik vind het persoonlijk super leuk om door de bergen te wandelen, maar ik had nog nooit met tennisrackets door het diepe sneeuw gewandeld.

Oké.. het zijn niet letterlijk tennisrackets, maar ze lijken er wel op. Het zijn hele gekke schoenen en in het begin moet je daar even aan wennen, maar je hebt het snel onder knie.

Kleed je lekker warm aan en volg de gids die precies weet welke routes je kunt afleggen. Struin lekker door de bergen en verbaas je over de mooie, witte uitzichten.

Heb je mijn blog over sneeuwschoen-wandelingen al gelezen?

Ik heb al eens een blog geschreven over mijn ervaringen met sneeuwschoen-wandelingen. Misschien vind je het leuk om deze blog te lezen. Heb je vragen over de wandeling? Ik wil ze heel graag beantwoorden, dat vind ik namelijk leuk!

Actief in Lapland: een klim van 700 meter met sneeuwschoenen

5| Bewonder het noorderlicht

Oké, je gaat niet naar Lapland zonder het noorderlicht te willen zien.. ik hoop dat je je daar van bewust bent. 😉

Probeer elke avond dat je in Lapland bent het noorderlicht te spotten. Zo snel als het er is, zo snel kan het ook weer verdwijnen. Wees dus alert!

Natuurlijk speelt het weer een grote rol in het kunnen zien van het noorderlicht. Er moet weinig lichtvervuiling in de omgeving zijn en het mag niet bewolkt zijn.

Gelukkig is het heel vaak helder in Lapland waardoor de kans erg groot is dat je het noorderlicht gaat spotten. Dit is zo'n ervaring waarvan je al je hele leven zegt dat je het wil zien. Zorg er dus daadwerkelijk voor dát je hem gaat zien. Het is een surrealistische ervaring om met zijn allen een biertje te openen en te kijken naar het noorderlicht!

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

6 | Spot de verbazingwekkende elanden

Het hangt er een beetje vanaf waar je naar toe gaat in Lapland. Ik was, zoals eerder gezegd, zelf in Zweeds Lapland in de omgeving van Kiruna. In Kiruna had je het bedrijf Kiruna Guidetur dat activiteiten aanbiedt, zoals elanden spotten.

Een elanden safari is erg leuk om te doen, maar je moet wel goed op letten. Elanden leven namelijk nooit in een groep. Je ziet hooguit 3 of 4 elanden bij elkaar zitten, maar verder zijn elanden einzelgängers. Toch is het gegarandeerd elanden spotten geblazen! Er zijn bepaalde gebieden waar de elanden veel te vinden zijn en het is onmogelijk om er geen één tegen te komen.

In een tijdsbestek van 45 minuten hebben wij een stuk of 30 elanden gespot. Hoe dat kan?

Alleen in Zweden zijn al zo'n 300.000 elanden. Dus de kans is groot dat je er één tegenkomt.

7 | Slee van elke heuvel die je tegenkomt

Hoe leuk is het om het kind in jou naar boven te laten komen en lekker naar beneden te glijden? Ik vind het erg leuk om te doen. Telkens dacht: ”oké, nog 1 keer”, maar dan kwam er toch een heuvel bij en was je ineens 2 uurtjes verder.

Alle mogelijke posities hebben we geprobeerd en alle heuveltjes werden gebruikt. De ene keer gleed je meters lang door, terwijl je de andere keer binnen 2 seconden op de grond lag. 😉

Echt waar.. het is leuk en goed om kinderlijk plezier te maken en een slee kan je daar heel goed bij helpen!

Waarom Lapland?

Laten we vooropstellen: mijn focus in deze blog ligt op Zweeds Lapland, omdat ik daar naar toe ben gereisd. Maar al deze activiteiten kun je ook in Fins of Noors Lapland doen. Dat maakt niet zoveel uit!

Ik vind Lapland adembenemend mooi. Vlaktes met hele diepe sneeuw en bomen die naar beneden hangen omdat er teveel sneeuw op de takken liggen. Het prachtige noorderlicht, de cultuur en tradities en alle vriendelijke Scandinavische mensen. Ik ben verknocht geraakt aan Lapland en ik kan iedereen deze reis aanraden!

Andere blogs lezen?

Ik schrijf heel veel blogs. Misschien vind je het leuk om deze te lezen?

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?