Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Verschillende soorten wandelstokken: welke moet je kopen?

Alle soorten wandelstokken

Een wandelstok is niet zomaar een wandelstok. Je hebt wandelstokken die uit verschillende materialen bestaan, je hebt verschillende lengtes, wandelstokken hebben een handgreep die ook uit verschillende materialen kunnen bestaan en zo zijn er meer punten waar je rekening mee moet houden als je een wandelstok gaat kopen.

Zo is het ook belangrijk om te weten dat er onder het hiken verschillende soorten wandelstokken zijn. Welke dat zijn ga ik benoemen in deze blog.

Welke soorten wandelstokken bestaan er?

Er zijn 2 soorten wandelstokken die je kunt kopen:

Maar wat is het verschil tussen deze wandelstokken?

Het verschil tussen de vaste- en telescopische wandelstok

De namen van de wandelstokken verraden het een klein beetje:

  • De vaste wandelstok is niet verstelbaar;
  • Een telescopische wandelstok is wel verstelbaar.

De vaste wandelstok of eendelige wandelstok

Een vaste wandelstok is niet verstelbaar en dat is een groot minpunt aan deze stok. Je kunt een vaste wandelstok niet inschuiven of opvouwen als je er even geen behoefte meer aan hebt om de stok te gebruiken. Een wandelstok in haar volledige lengte is lastig op te bergen of lastig aan de buitenkant van de tas vast te maken. Hierdoor moet je met de wandelstok blijven lopen.

Daarnaast kun je de wandelstok niet verstellen. Dat betekent dat de stok op een vlakke ondergrond of tijdens het klimmen of dalen dezelfde lengte blijft behouden. En dat wil je natuurlijk niet!

Wanneer je gaat klimmen moet je de stok korter maken en wanneer je gaat dalen moeten de stokken langer gemaakt worden. Hierdoor voorkom je klachten aan de schouders of aan de rug.

De telescopische wandelstok of meerdelige wandelstok

De telescopische wandelstok staat lijn tegenover de vaste wandelstok.

Dat betekent dat je deze wandelstok in kunt schuiven of op kunt vouwen en de stok gemakkelijk op kunt bergen in de daypack of deze aan de daypack vast kunt maken.

Daarnaast kun je de wandelstok verstellen. Bij het dalen kun je de wandelstok langer maken en bij het klimmen kun je de wandelstok korter maken. Hierdoor voorkom je lichamelijke klachten aan de schouders of de rug.

Wat raden wij aan?

Wij raden altijd het gebruik van een telescopische / meerdelige wandelstok aan. Het is belangrijk om bij een lange en zware hike de wandelstokken te kunnen verstellen en deze in hoogte aan te passen als je gaat dalen, klimmen of op een vlakke ondergrond gaat wandelen.

Daarnaast is een telescopische wandelstok super handig! Als je even geen zin hebt om met een wandelstok te wandelen, dan kun je een telescopische wandelstok compacter maken door de stok op te vouwen of in te schuiven en hierdoor kun je hem gemakkelijk opbergen in je daypack.

Waar koop ik goede wandelstokken?

Wandelstokken kun je overal kopen. Wij zijn grote voorstander om wandelstokken bij een goede outdoorwinkel te kopen.

Wij zijn groot fan van de Decathlon of de Bever en als je ruim de tijd hebt om langs één van deze winkels (of een andere goede outdoorwinkel te gaan), dan raden wij dat het meeste aan.

Andere wandelinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!