Waarom wordt er in sommige landen links gereden?

Waarom wordt er in sommige landen links gereden?

Al heb je jarenlang een rijbewijs: links auto rijden is in het begin even wennen. Het stuur zit aan de rechterkant van de auto, de bijrijder zit links van jou en je moet ineens met de linkerhand schakelen.

Op de weg gaat alles in tegenovergestelde richting en moet je op de autosnelweg aan de rechterkant een andere auto gaan inhalen. En bij een grote stoplicht moet je in het begin even goed opletten dat je niet per ongeluk de verkeerde afslag pakt.

Waarom wordt er in bepaalde landen links gereden? Ik was erg geïnteresseerd in deze vraag en ik heb het internet afgezocht om jou (en mijzelf natuurlijk) van een antwoord te voorzien.

Waarom wordt er in bepaalde landen links gereden?

Allereerst is er geen officieel antwoord te vinden waarom het ene land voor links kiest en het andere land voor rechts. Maar er zijn wel voor de hand liggende antwoorden die de verschillen goed in kaart brengen. Daarvoor moeten wij diep graven in de geschiedenis.. in de tijd dat auto's überhaupt nog niet bestonden.

In de vroede middeleeuwen reed vrijwel iedereen aan de linkerkant. De paardrijders (want auto's waren er niet) waren vaak de ridders die snel hun zwaard moesten pakken. Veel mensen zijn rechtshandig en konden daardoor gemakkelijker het zwaard pakken. Daarnaast verminderde het links rijden de kans dat de schede van het zwaard, dat altijd aan de linkerkant hangt, tegenliggers zou raken tijdens het passeren van elkaar.

Waarom links rijden ineens rechts rijden werd..

Aan het einde van het jaar 1700 kwam er een verandering in het links rijden. Deze verandering vond voornamelijk plaats in de Verenigde Staten en Frankrijk. Deze landen hadden grote karren om landbouwproducten te transporteren en werden getrokken door 4 grote paarden. De vervoerder van deze kar ging op het paard linksachter zitten.

Op deze manier kon hij de zweep in zijn rechterhand bedienen om de paarden te sturen. Daarnaast was het belangrijk dat de karren van tegenliggers niet tegen elkaar zouden botsen en was dit voor de bestuurder het beste te controleren vanaf het linkerpaard. Dat is de meest gangbare reden waarom 65% van de landen op de wereld op dit moment rechts rijden.

De verspreiding van het rechts rijden werd veroorzaakt door de veroveringen van Napoleon in de meeste landen van Europa, zo ook in Nederland. Alleen in Portugal, Groot-Britannië, Oostenrijk-Hongarije, Finland en Zweden bleef men nog langere tijd links rijden. Tot na de Eerste Wereldoorlog gingen ook veel van deze landen rechts rijden.

Wil je weten in welke landen er links wordt gereden?

Het links rijden kennen wij natuurlijk niet, want in Nederland wordt er rechts gereden. Maar als je gaat reizen is het handig om te weten waar je wel links moet rijden. Op Wikipedia vind je deze landen in een keurige overzichtelijke lijst.

Landen en gebieden waar men links rijdt | Wikipedia

Waarom rijden ze in Groot-Britannië nog links?

Groot-Britannië werd niet door Napoleon veroverd en daarom werd het links rijden vanaf 1835 wettelijk verplicht. Dat is ook de reden dat vroegere Engelse kolonies, zoals Australië, Pakistan, India en Zuid- Afrika vandaag de dag nog steeds links rijden.

Het links rijden van Groot-Britannië en zijn koloniën was een inspiratie voor andere landen. Japan is geen kolonie geweest van de Britten, maar daar wordt desondanks wel links gereden.

Leuke feitjes over het links en rechts rijden..

Tot slot nog een paar leuke feitjes:

  • Op 3 september 1967 moesten bestuurders in Zweden ineens rechts gaan rijden. Dit leverde veel chaos op en door in Google 3 september 1967 Zweden in te typen kom je beroemde foto's van hele chaotische wegen tegen.
  • Na het vertrek van de Fransen kozen sommige steden in Nederland ervoor weer links te gaan rijden. Op 7 mei 1917 was Rotterdam de laatste stad die het links rijden heeft afgeschaft.
  • Treinen rijden heel vaak links en dat komt vanwege de grote wereldwijde Engelse invloed op de ontwikkeling van spoorwegen en treinen.

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog veel meer blogs geschreven op deze website:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Na 2 periodes in het buitenland te hebben gewerkt en gewoond en een paar mooie reizen te hebben gemaakt wil ik mensen graag inspirerend hetzelfde te doen. Iedereen zou eens moeten reizen naar een onbekend land om prachtige levenservaringen op te doen.
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?

arrow_drop_up arrow_drop_down