Wat is Via Ferrata?

Wat is Via Ferrata?

Om korte klauter gedeelten of geëxposeerde bergweggetjes op een veilige manier te kunnen overwinnen, zie je in berggebieden steeds vaker met staalkabel beveiligde passages. Als dit over langere trajecten gaat, of wanneer het naar een bergtop leidt, dan heet dit in Franstalige of Italiaanse regio’s Via Ferrata (ijzeren weg). In Duitsland wordt het Klettersteig genoemd.

Wat zijn Via Ferrata’s?

Bij een Via Ferrata is de route uitgezet met staalkabels die om de 2 tot 8 meter verankerd zijn aan de rotswand. Deze staalkabels worden gebruikt door de bergsporter als zelfzekering; hij klikt er namelijk de karabiners van zijn ferrata-set op vast. De bergsporter kan de kabels ook gebruiken om zijn evenwicht te bewaren of om er langs naar boven te klimmen.

Op moeilijke passages zijn er ook andere hulpmiddelen beschikbaar, zoals treden, hangbruggen, stiften, treden en tyroliennes. Dit maakt het voor de gewone bergwandelaar ook mogelijk om grillige bergtoppen en steile rotswanden te beklimmen.

De geschiedenis van de Via Ferrata

We begrijpen best dat de Via Ferrate of klettersteigen steeds populairder wordt. Het is een avontuurlijke activiteit en je kunt het doen in de meest prachtige omgevingen. Met een Via Ferrata kun je supersnel klimmen en je wordt beloond met de mooiste uitzichten.

De eerste Via Ferrata ontstond tijdens WO1 om materieel en troepen zo snel mogelijk op strategische punten in de bergen te krijgen. De Via Ferrata’s werden pas jaren later ontdekt door alpinisten in de Dolomieten. Sindsdien zijn er vele Via Ferrata’s bijgekomen en zijn veel routes uit de Eerste Wereldoorlog gerestaureerd. Tegenwoordig kun je ook in andere bergachtige gebieden gebruik maken van Via Ferrata’s, zoals bijvoorbeeld in de Ardennen.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over outdoor reizen:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!