arrow_drop_up arrow_drop_down
Is onze intuïtie te vertrouwen?

Is onze intuïtie te vertrouwen?

In de wereld van nu lijken we steeds verder van onze intuïtie af te staan. In de basis zijn we altijd in contact met onze intuïtie. We weten wanneer gevaar dreigt en we kunnen onderscheiden of we iets kunnen eten, ja of nee. Allemaal signalen van onze innerlijke wijsheid die ons iets probeert te vertellen.

Maar er is ook een groot deel van onze intuïtie waarmee we het contact verloren zijn. De wereld waarin we leven is ingericht op het denken in plaats van op het voelen. We maken keuzes op het rationele denken, in plaats van op het intuïtief voelen. We hebben geen idee hoe we onze intuïtie in ons voordeel kunnen gebruiken. Het is een begrip dat je in het dagelijks leven nauwelijks hoort.

We hebben er geen kennis over en praten het weg als een zweverig en alternatief begrip. Als iemand het advies geeft dat je naar je intuïtie moet luisteren, dan knikken we een keer ja en gaan we door waar we mee bezig waren. Waarom? Twijfelen we aan onze intuïtie? Vinden we onze intuïtie confronterend?

Wat is intuïtie?

Jouw intuïtie is een direct geweten. Het is een geweten dat in jou leeft en precies weet wat goed voor jou is. Toch staat jouw intuïtie niet los van wie jij bent. Jij bent namelijk jouw intuïtie. We weten het alleen niet zo goed te onderscheiden.

”Ik weet niet waarom, maar het voelt gewoon goed” is een uitspraak die we allemaal kennen. Het is een voorbeeld dat intuïtie als geen ander beschrijft.

Iedereen heeft een intuïtie en de wereld zou er een stuk mooier van worden als we onze intuïtie leren te begrijpen. Keuzes maken vanuit je intuïtie levert je gegarandeerd een betekenisvol leven op. Het brengt je naar een pad dat bij jou hoort, waar je behoeftes en interesses liggen en waar je het gevoel hebt van waarde te kunnen zijn voor de wereld. Het vult je hart en je krijgt er veel voldoening van.

Of het nu om je baan, relatie, vriendschap of studie gaat of je moet een keuze maken of je wilt verhuizen of de wereld rond wilt reizen. Wat de keuze ook mag zijn, jouw intuïtie weet precies wat goed voor je is. Door jezelf de vraag te stellen kun je voelen hoe het lichaam reageert.

”Intuïtie is de intelligentie van het onderbewuste”

                                                                                                                       Carl Jung

Is onze intuïtie te vertrouwen?

Dit zou geen eens een vraag mogen zijn. Intuïtie is geen software dat je in jouw lijf kunt downloaden. Intuïtie is de oorsprong van ons bestaan. Het is een onderdeel van wie wij zijn. Zonder intuïtie zouden wij verkeerde dingen eten en zien we elk gevaar over het hoofd. Dus ja, natuurlijk is jouw intuïtie te vertrouwen.

Het is alleen lastig om het te vertrouwen omdat we er amper kennis van hebben opgedaan. We zijn keuzes gaan maken vanuit ons rationele hoofd. We analyseren onze keuzes en maken toekomstperspectieven. We wikken en wegen om te besluiten wat goed voor ons lijkt te zijn en voelen bij het maken van de keuze een maatschappelijk verantwoorde druk. Keuzes maken vanuit onze intuïtie trekt ons volledig uit de comfortzone.

Om een betekenisvol leven te leven is het zaak om je bewust te worden van intuïtieve signalen en op basis daarvan keuzes te maken. Intuïtieve keuzes zijn keuzes die dicht bij jou liggen en niet worden beïnvloed door belemmerende overtuigingen uit jouw hoofd. Diep van binnen weet jij precies wat goed voor je is en welk pad je moet bewandelen.

Het verschil tussen jouw bewustzijn en onderbewustzijn

Complexe keuzes kun je het beste overlaten aan jouw onderbewustzijn, ofwel jouw intuïtie. Zoals gezegd weet jij diep van binnen precies wat goed voor je is en jouw intuïtie kan dat voor jou bepalen. Misschien wil je diep van binnen alles opzeggen, je backpack inpakken en de wereld rond gaan reizen. Diep van binnen zou je exact weten of dit de stap is die je nu moet maken.

Ons bewustzijn staat lijn recht tegenover ons onderbewustzijn. Gelukkig hebben we ons bewustzijn, maar we moeten ons bewustzijn op een goede manier leren te gebruiken. In onze manier van leven staat het bewustzijn onze onderbewustzijn in de weg.

Jouw enthousiasme toen je bedacht om de wereld rond te reizen is de meest pure vorm van jouw intuïtie. Je wordt er enthousiast van en je krijgt er energie van. Je gaat het reizen visualiseren, wordt er creatief van en hebt zin om het met de wereld te delen. In alles heb je het gevoel dat je deze keuze moet gaan maken.

Wij hebben geleerd om het leven vanuit onze hoofd te interpreteren, in plaats vanuit ons hart. Jouw onderbewustzijn heeft gesproken, maar we geven ons bewustzijn vaak de overhand waardoor de keuze wellicht wordt belemmerd. We gaan de keuze analyseren en denken het elke dag over.

Want oké, leuk om te gaan reizen, maar hoe ga ik dat financieel halen? Hoe gaat mijn familie hierop reageren? Is het niet raar om mijn huis op te zeggen, terwijl ik hier 5 maanden geleden honderden euro's in heb geïnvesteerd? Wat is het doel van reizen? Ben ik eigenlijk wel iemand kan reizen? Past het reizen bij mij? Is het goed voor mijn carrière? Vlucht ik voor mijn dagelijkse patronen? Wat ga ik doen na het reizen?

Allemaal hele terechte vragen, maar je moet oppassen dat je intuïtieve reacties niet belemmerd worden. 😉

Is onze intuïtie te vertrouwen?

Hoe kan ik luisteren naar mijn intuïtie?

Intuïtief leven is niet ingewikkeld, omdat iedereen een intuïtief vermogen in zich heeft. We hebben alleen niet of nauwelijks geleerd hoe we onze intuïtie in ons voordeel kunnen gebruiken, dus het is aan ons om onze intuïtie weer aan te wakkeren en het te gebruiken.

Ik ben gedurende de tijd steeds vaker bewust geworden van mijn intuïtie, maar het heeft wel tijd gekost om dit te onderscheiden. Ik ben mij heel bewust van intuïtieve gevoelens, maar kan er ook nog ontzettend veel van leren.

Ik ben mij super veel gaan verdiepen in deze onderwerpen. Ik ben boeken gaan lezen en ging steeds verder op onderzoek uit. Ik ben gaan mediteren en probeerde vaak mijn rust te vinden om aan te voelen wat mijn intuïtie zou zijn. Ook bij het maken van keuzes probeer(de) ik steeds vaker mijn intuïtie te laten spreken.

Om je bewust te worden wat jouw intuïtie te zeggen heeft moet je beginnen met voelen. Ik denk dat je je bewust moet gaan worden van het lichaam. Je moet gaan ervaren wat zich in jouw lichaam afspeelt en hoe het op bepaalde situaties reageert. Je moet jezelf vragen gaan stellen en stil gaan staan bij het antwoord dat jouw lichaam, ofwel jouw intuïtie te geven heeft.

Jouw lichaam/geest reactie testen

Er is een oefening waarin je de reactie van jouw lichaam/geest kunt testen. Dit staat meteen in verbinding met jouw intuïtie. Ik heb deze oefening uit het boek Tijdloze geheimen van gezondheid en verjonging van Andreas Moritz.

Ga op een ontspannen manier staan en richt je een paar minuten lang op jouw ademhaling. Probeer volledig in overeenstemming te staan met jouw lichaam en wees bewust van jouw gedachten. Jouw gedachten mogen namelijk niet de overhand nemen.

Zodra je in alle rust staat ga je een paar keer achter elkaar ”ja” zeggen. Zorg ervoor dat het een overtuigende ja is. Zeer waarschijnlijk ga je ervaren dat het lichaam naar voren beweegt. Als je een paar keer volmondig en overtuigend ”nee” zegt zal het lichaam naar achteren bewegen.

Dit noemen we ook wel ons biofeedbacksysteem. Dit systeem krijgt feedback van onze lichaamscellen die precies weten wat wel en niet goed voor ons is. Het is echter wel zaak dat je de test goed uitvoert. In het begin speelde mijn hoofd een rol bij deze oefening. Ik ging nadenken wat ik deed en daardoor werd de oefening mogelijk beïnvloed.

Het is de bedoeling dat je deze oefening vanuit je hart gaat benaderen. Op het moment dat je ja of nee uitspreekt leg je de focus op het hart. Hierdoor krijg je een bepaald gevoel, een bepaald ”weten” of een in woorden uitgedrukt antwoord.

Hoe kan dat?

Onze lichaamscellen zijn niet te onderschatten. Over het algemeen kunnen lichaamscellen de frequenties van alles wat je eet en drinkt waarnemen. Hierdoor kunnen ze bepalen of het goed voor je is, ja of nee. Een glas sinas heeft een hele andere frequentie dan een appel. De kunstmatige geur- en smaakstoffen, chemische stoffen en suikers beschouwen jouw lichaamscellen als vergif. Dit is informatie die jouw lichaam binnen krijgt en waar je op gaat reageren.

Je kunt dit testen door een appel tegen je aan te houden en het hart te laten spreken. Jouw lichaam zal zich versterken en je zult intuïtief naar voren bewegen. Bij een glas sinas werkt dit het tegenovergestelde.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Gebruik jouw intuïtie!

Ik heb nog ontzettend veel te leren van mijn intuïtie. Ik verdiep mij er veel in en probeer bij bepaalde keuzes mijn intuïtie te laten spreken, maar soms vind ik het lastig. Vaak laat ik mij ook leiden door sociale druk of verantwoord gedrag.

Ik ben wel in een stadium dat ik het kan onderscheiden. Ik kan mijn intuïtie (onderbuikgevoel) voor elke dilemma op een dag laten spreken en daardoor onderscheiden welke keuzes ik moet maken. Ik weet zeker dat ik een heel diepgaand leven ga leven als ik de skills heb alle keuzes te baseren op mijn intuïtie. Hoe moeilijker ze ook lijken te zijn!

Er bestaat geen discussie of jouw intuïtie te vertrouwen is. Als alles wat leeft op aarde geen intuïtief vermogen zou hebben, dan zou het een grote rotzooi zijn op aarde. Wij mensen, maar ook jouw huisdier of de giraffe in Afrika, heeft zijn oorspronkelijke intuïtie nodig om te overleven. Het is dus niet de vraag óf jouw intuïtie te vertrouwen is, maar hoe je jouw intuïtie kunt vertrouwen.

Tip: een boek van Saskia Basten

Wil je meer te weten komen over intuïtie?

Dan kan ik het boek van Saskia Basten aanraden. In dit boek geeft Saskia Basten uitleg over wat intuïtie nou eigenlijk is en oefeningen, zodat je je meer bewust wordt van jouw intuïtie èn je er meer op durft te vertrouwen.

Ontwikkel je intuïtie – Saskia Basten

Andere blogs lezen?

Wil je meer blogs lezen die ik heb geschreven? Misschien vind je dit ook interessant..

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?