arrow_drop_up arrow_drop_down

''Worden we nou écht gelukkig van onze patronen?''

Ik begon het jaar met veel geschreven woorden, maar ben het uit spontaniteit even kwijtgeraakt. Tot nu.

Hier ben ik, schrijvend.

Ik vind het leven in Nederland soms echt lastig. Vandaag besloot ik een klein uur te wandelen.

Huis na huis na huis en vele honderden auto's die mij passeren denk ik na over de Nederlander en waar hij zich mee bezig houdt.

Uit fatsoen wil ik woonkamers niet binnen kijken, maar ik deed het toch.

Bij het ene huis staat een joekel van een televisie waar op dat moment een reclame van Corendon bezig was.

Reclames zullen bij veel mensen in de woonkamer geïntegreerd zijn. Het valt mensen geen eens meer op.

Ik loop een huis verder en zie twee mensen op de bank zitten. Ze praten met elkaar.

Ik keek wat beter en zag ook hier een grote televisie voor hun neus staan. Ik kon zo snel niet zien welke zender, maar het fascineerde mij wel op dat moment.

We doen allemaal hetzelfde. We doen allemaal dingen die ”leuk” voor ons zijn gemaakt. We zetten allemaal een televisie voor onze neus, zo groot dat hij werkelijk in elke cel van ons lichaam binnendringt.

Dag in, dag uit. De patronen zijn zo heftig aanwezig dat we de tijd vergeten.

Mijn wandeling is ten einde. Ik pak een bak koffie en ook ik ga televisie kijken.

Televisies hebben ook leuke dingen, hoor. Maar ik voel voor mijzelf wel een diepe bewustwording als het gaat over televisie kijken en reclames in mij opnemen.

Veronica Inside was afgelopen en ik besluit om hem uit te zetten. Ik irriteerde mij namelijk aan de reclames.

In nog geen 5 seconden overrompeld het geluid van de televisie van de buurman mijn woonkamer rechtstreeks via een blijkbaar achterhaald geïsoleerde muur.

Uit ergernis zet ik muziek aan, zodat ik het niet hoor.

Een knagend gevoel komt naar boven. Zit ik hier, in mijn bubbel wat ik als huis beschrijf. Naast mij woont ook iemand in zijn bubbel. En boven mij ook. En in alle andere honderden huishoudens om mij heen ook.

Allemaal zetten we planten in de vensterbank en hangen we schilderijen aan de muur om een gevoel van geborgenheid te creëren. We willen ons veilig voelen.

Maar voelen we ons wel veilig?

Identificeren we ons echt aan die vaste dagelijkse patronen? Vinden we dat nou écht vermaak? Of denken we dat het ons veilig en blij laat voelen, maar voelen we op de lange termijn een leegte?

Ik voel mij niet altijd even geborgen. De Nederlandse manier van leven sluit niet altijd aan bij mijn gevoel. Het sluit misschien wel aan bij de identificatie van mij door andere mensen. Het sluit aan omdat ik niet veel anders gewend ben.

Het sluit ook aan omdat het ook wél bepaalde geborgenheid en blijdschap veroorzaakt.

Maar diep van binnen, gesproken vanuit mijn hart, gesproken vanuit de reactie van het lichaam als ik mij hierover bekommer, gesproken vanuit mijn ervaring, voel ik dat het niet aansluit met mijn diepe, innerlijke behoefte en overtuiging van het leven.

Noem het relativeren, maar je kunt het ook een kritische gedachtegang noemen dat gestuurd wordt door wie ik werkelijk ben en wat mij werkelijk drijft in het leven.

Andere handgeschreven blogs..

Heel eerlijk? Op papier kan ik mijn woorden beter beschrijven dan op een toetsenbord. Af en toe schrijf ik en ik wil dat op deze manier graag met de wereld delen. Lees dus gerust mijn andere handgeschreven teksten:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?