arrow_drop_up arrow_drop_down
Je verwonderen over de sterrenhemel in het Franse Vaujany

Je verwonderen over de sterrenhemel in het Franse Vaujany

Ik heb een jaar in Frankrijk gewerkt en ik ben verliefd geworden op de omgeving waarin ik heb gewoond. Ik werkte in een Nederlandse hotel in de buurt van de Alpe d' Huez. Het leven in de bergen is mij ontzettend goed bevallen en ooit zou ik tot een besluit kunnen komen de rest van mijn leven in de bergen door te willen maken (maar dat is iets voor later haha).

In de buurt van de Alpe d' Huez ligt het dorp Allemond. Allemond is een prachtig dorp in een vallei en aan de voet van de Col de la Croix-de-Fer. In het dorp loopt een mooie rivier, zitten een paar leuke restaurants en heb je een heel groot meer (Lac du Verney) waar in de zomer veel recreatie is te vinden.

Samen met mijn collega's ben ik naar een punt gereden waar we uitzicht hadden over het grote meer. We deden dit rond 23:00u in de avond en gingen met de auto naar 1670 meter hoogte. Dat is niet extreem hoog, maar het uitzicht vanaf dat punt is werkelijk adembenemend mooi! In deze blog ga ik je daar meer over vertellen.

De verjaardag van mijn collega

Mijn Franse collega was bijna jarig en we hadden besloten haar verjaardag in te luiden op een unieke plek. Zodra het 00:00u was wouden we met zijn allen voor haar zingen, terwijl we uitkijken op een prachtig stukje Frankrijk. Op de weg naar Vaujany kun je een weg naar links pakken om uit te komen op deze prachtige plek.

Er moest natuurlijk eerst gewerkt worden. We leven in de zomer en het is hartstikke druk bij het bedrijf waar ik werk. In de zomer staat het vol met evenementen, zoals de Tour de France, de Alpe d'HuZes, de Marmotte week en ga zo maar even door. De avond vóór de verjaardag van mijn collega is het druk, maar niet drukker dan gemiddeld. Voor vanavond kwam dat goed uit!

Het is ongeveer 21:30u en al mijn collega's verzamelen zich in het restaurant, drinken een biertje en wachten totdat ik klaar was met het afsluiten van het hotel. Het is wachten op de laatste gasten om vervolgens in de auto te stappen en te vertrekken. De autorit duurt op zijn langst 20 minuten, maar ik vreesde eventjes dat we het niet zouden halen om vóór 00:00u op de berg te staan.

Uitzicht over Lac du Verney

Gelukkig, we hebben het gered!

Rond 22:45u lopen de laatste gasten terug naar de hotelkamer en is het voor ons tijd om te vertrekken. Ik sluit het hotel af, terwijl mijn collega's buiten wachten.

We zijn met alle collega's (op één na), dus dat betekent dat we twee auto's nodig hebben. Ik ben de chauffeur van één van de twee auto's en op een bepaalde manier had ik een klein beetje zenuwen bij mij. Ondertussen heb ik regelmatig door de bergen gereden, maar de weg dat ons naar dit uitzichtpunt gaat brengen is geen gemiddelde weg.

Het is een doodlopende, smalle weg van 5 kilometer met losliggende stenen. We zijn de volledige 5 kilometer over deze weg flink aan het stijgen en kijken vanuit ons autoraam recht naar beneden. Daarnaast is het pikdonker buiten en staan er logischerwijs geen lantaarnpalen op dit soort wegen. Dus vond ik het spannend? Ja, wel een beetje!

Maar zoals gezegd: ik heb ondertussen regelmatig door de bergen gereden en vond het wel een korte, maar leuke uitdaging. Rijden door de bergen vind ik hartstikke leuk om te doen en ik knikte meteen ja met de vraag of ik wou rijden.

Naar het uitzichtpunt in Vaujany

We stappen in de auto en rijden richting het uitzichtpunt. Allereerst rijden we de grote dam op dat ons naar Lac du Verney brengt om vervolgens de bergpas richting het skidorp Vaujany te pakken. Vaujany is een klein dorp dat in de zomer uitgestorven is, maar in de winter druk wordt bezocht vanwege het skiën.

De weg naar boven is de Route du Col du Sabot. Deze weg stopt niet zodra je in Vaujany bent en gaat via La Villette naar 2100 meter hoogte. Nog voor dat we in Vaujany aankomen nemen we een weg naar links richting de Table d' Orientation, ofwel het uitzichtpunt. Deze weg naar links is na ongeveer 4 kilometer vanaf het inrijden van de bergpas naar Vaujany.

Het weggetje naar links heet de Route du Bessey en is een spannend weggetje in de donkere avonduren, maar hij is niet gevaarlijk of alleen weggelegd voor adrenaline junkies. Iedereen die weet hoe er in de bergen gereden moet worden kan deze smalle bergweg prima berijden! 🙂

Route du Bessey: een leuke route

Ik reed in een Seat Alhambra V6. Deze auto heeft ontzettend veel kracht om in de bergen te rijden, maar is ontzettend groot. Tijdens het autorijden over deze smalle bergweg moest ik daar rekening mee houden. Gelukkig is het een doodlopende weg en is het laat in de avond, dus de kans dat ik tegenliggers tegenkwam was zeer nihil! 🙂

Zoals gezegd: ik had een kleine spanning voor dit weggetje. Ik hoorde verhalen, maar had geen ervaring. Eenmaal op het weggetje viel het natuurlijk ontzettend mee. Je moet iets alerter zijn dan normaal, maar daar is voor mij persoonlijk alles mee gezegd. Ik vind het zelf een uitdaging om achter het stuur te zitten op een smalle, stijle bergweg met een grote bakbeest van een auto en 5 medereizigers!

Het weggetje heeft daarnaast voor het allergrootste deel vangrails en naast een paar kleine, losliggende steentjes vind je verder geen gekke dingen op de weg. Je kunt in één streep richting het uitzichtpunt rijden, maar als je van plan bent naar dit punt te rijden moet je alert zijn op de splitsing van het weggetje.

Op een gegeven moment kun je verder rijden naar links of verder rijden naar rechts. Rijd in dit geval verder naar rechts. Als je de splitsing naar links pakt kom je uit op een tunnel waar je niet doorheen kunt rijden.

Aangekomen op het uitzichtpunt

Daar zijn we dan! Aangekomen op het prachtige uitzichtpunt in Vaujany, dat uitkijkt op Allemond en het grote Lac du Verney. We waren ruim op tijd om de verjaardag van mijn collega in te luiden, hadden een dekentje mee en proosten met een lekker biertje in ons hand. Oké, het is een uitzichtpunt en uitzichten zijn al snel adembenemend mooi..

Maar op dit punt staan in de avonduren was voor mij onwerkelijk. We hebben een route afgelegd op een doodlopende weg. Kortom, hier is niemand. Je hoort geen auto's en geen andere mensen, behalve het geluid van puur natuur. In de verte zag je grote bergtoppen die uitsteken en lichten van verschillende dorpen. Wauw!

Ik heb 3x mijn verjaardag in het buitenland gevierd waarvan het inluiden van mijn verjaardag op Curaçao heel bijzonder was. We gingen met zijn allen zwemmend in de zee naar een groot, opgezette speelparadijs en hadden een biertje in onze hand. Toch was de locatie waar we de verjaardag van mijn collega gingen vieren nog een stuk unieker.

Het is 00:00u en mijn collega is jarig, hoera! 🙂 We zingen, hebben vuurwerkkaarsjes en hebben wat lekkers te eten genomen. We proosten, feliciteren haar persoonlijk en gaan vervolgens genieten van het moment dat we met zijn allen samen zijn.

Een sterrenhemel dat boven ons waakt

Ik heb alle bijzondere dingen opgenoemd: hoge bergtoppen, pure rust, mooie uitzichten en veel gezelligheid natuurlijk. Maar we kunnen nog een bijzonder element aan dit uitzichtpunt toevoegen, namelijk de sterrenhemel. Natuurlijk ben je afhankelijk van de wolken in de lucht, maar als er geen wolken zijn dan is het een paradijs voor mensen die uren naar de sterrenhemel kunnen kijken.

Vanavond was het zo'n avond. Het was helder en er was geen wolkje aan de lucht. Daarnaast stonden we hoog in de bergen, ver van dorpen en gebouwen en dat maakt dat er geen lichtvervuiling was. Het was pikkedonker en daardoor hadden we een breedbeeld zicht op de prachtige hemel dat boven ons waakt.

Met zijn allen liggen we op de grond en verdwalen we in de hemel waar we op uitkijken. Het aantal vallende sterren was niet op de hand te tellen, evenals de satellieten en vliegtuigen die we zien vliegen en van elkaar proberen te onderscheiden. De ene vallende ster was helderder dan de andere, maar allemaal waren ze de moeite meer dan waard.

Op de momenten dat we de essentie van het leven aan het leven zijn door samen te zijn, door de rust te ervaren en de grote wereld boven ons te bewonderen, lijkt het wel of er automatisch levens- gerelateerde gesprekken op gang komen. Deze gesprekken ontstaan automatisch en je hoeft er niks voor te doen.

We vragen ons af of er grotere machten over ons waken en of dit in verband staat met het geloof. We fantaseren het beeld van het heelal en hoe alle sterren eruit zouden zien. We praten over ons ervaringen in het leven en zijn dankbaar om hier te mogen zijn. We lachen, praten, proosten en hebben het goed. Het is een avond die we niet snel vergeten.

Het is tijd om te gaan

In de bergen moet je niet vergeten dat het flink kan afkoelen. Dat was bij ons ook het geval. Overdag is het broeierig warm, maar in de avonduren is het hoog in de bergen hartstikke koud. Iedereen kreeg daar wat last van en daarom was het tijd om te gaan. Het was kort, maar krachtig en we hebben allemaal genoten van het moment.

Vooraf had ik besloten het bij maximaal 1 biertje te houden. Ik was simpelweg de chauffeur en ik wil dat iedereen veilig terugkomt in Allemond. Samen met mijn mede chauffeur van de andere auto (en tevens collega) brengen we iedereen terug naar het hotel. Het weggetje is in tussentijd niet verandert, dus hij is er niet meer of minder spannend van geworden. Het enige verschil is dat dalen in de bergen een andere techniek vereist dan stijgen.

We rijden terug, zetten de muziek lekker hard aan en schreeuwen mee op de muziek op een verlaten weg dat ons richting Lac du Verney brengt. Vanaf daar is de weg vlak en zijn we binnen 5 minuten terug bij het hotel waar we met zijn allen werken.

Wil jij ook naar dit uitzichtpunt in Vaujany?

Dit uitzichtpunt is een absolute aanrader vanwege de rust (en natuurlijk het uitzicht) dat deze plek te bieden heeft. Het is ontzettend mooi een heldere avond te kiezen en naar dit punt af te rijden, maar ook op een klaarlichte dag is het leuk om te picknicken en te genieten van de robuuste bergen.

Vanaf de weg dat om Lac du Verney ligt (D526) pak je de weg richting het dorp Vaujany. Deze weg heet de Route du Col du Sabot. Zonder een afslag te pakken rijd je ongeveer 4 kilometer rechtdoor om vervolgens naar links de Route du Bessey op te rijden. Deze afslag staat gemarkeerd met een bordje dat jou naar Table d' Orientation wijst.

Dit weggetje volg je alsmaar rechtdoor totdat je bij een splitsing terechtkomt waar je naar links- of rechts af kunt slaan. Je pakt het weggetje naar rechts en rijdt wederom alsmaar rechtdoor. Het uitzichtpunt zit bijna aan het einde van dit doodlopende weggetje. Maar wees alert, want het weggetje is slechts 5 kilometer lang en voor dat je het weet ben je op het punt aangekomen.

In de allerlaatste haarspeldbocht vind je het uitzichtpunt aan de linkerkant en heb je voldoende ruimte om de auto te parkeren! Geniet van het mooie uitzicht! 🙂

Andere blogs lezen?

Andere blogs lezen die gerelateerd zijn aan Frankrijk?

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?