Wat is stand-up paddlen?

Wat is stand-up paddlen?

Stand-up paddlen is beter bekend onder de naam SUP (ook wel suppen genoemd). Bij stand-up paddlen sta je op een vrij breed en lang surfboard en beweeg je je voort door gebruik te maken van een lange peddel.

De sport komt oorspronkelijk uit Hawaii; het werd gebruikt door surfinstructeurs om beter zicht te houden op de leerlingen. In Californië werd het ontdekt als een fullbody work-out. Om hun lijf in vorm te houden gingen veel beroemdheden suppen – fitnessen op het water.

Waar kun je stand-up paddlen?

Inmiddels is de sport ook in Nederland hard aan het groeien. Dit komt met name omdat de sport zo laagdrempelig en veelzijdig is. Je kunt met een SUP recreatieve tochten maken, maar het ook gebruiken voor yoga.

Je kunt suppen op zee, op vlak water, in de golven, in rivieren, in meren en zelfs in slootjes. Overal waar je met een kajak kunt komen kun je ook suppen. Iedereen kan stand-up paddlen; het is een toegankelijke sport waarbij je binnen een paar minuten op de plank staat.

Is het moeilijk om te leren?

Veel mensen denken dat stand-up paddlen vrij ingewikkeld is. Het lijkt namelijk alsof je de hele tijd op de plank moet balanceren. Toch is het veel gemakkelijker dan het eruit ziet. SUP boards zijn erg stabiel, je blijft dus gemakkelijk in balans. Het is wel aan te raden om een aantal lessen te nemen voordat je aan de slag gaat.

Tijdens een SUP les leer je namelijk de juiste peddeltechniek, dit voorkomt blessures en je kunt meer rendement uit je slag halen, wat zorgt voor meer plezier tijdens het stand-up paddlen. Tijdens de lessen zal er ook aandacht worden besteed aan algemene veiligheidszaken op en rond het water. Zo leer je wat je wel en wat je beter niet kunt doen.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over outdoor reizen:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!