Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit moet je zien: Cap de Formentor op het Spaanse Mallorca

Dit moet je zien: Cap de Formentor op het Spaanse Mallorca

Je doet mij een groot plezier als je mij in de auto zet en we zonder een eindbestemming een dag gaan rijden. Heel soms hebben we een kleine indicatie van waar we heen willen, maar we maken verder geen planning. We kijken gewoon.

Juist door gewoon te rijden en open te staan voor onverwachte beslissingen maak je de mooiste dingen mee. En dat heb ik laatst ook gedaan op Mallorca.

Weet je wat ik jammer vind van mensen die naar Mallorca, Curaçao, Aruba, Gran Canaria of een ander tropisch eiland gaan? De focus ligt zo vaak op het strand en mensen gaan gedurende hun hele periode op het strand liggen.

Maar als je naar Mallorca kijkt: het is zoveel meer dan het blauwe water en het witte strand. Het is het totale plaatje. Mallorca heeft prachtige bergen en historische stadjes. En dat wil ik met je delen in deze blog.

Op het moment van schrijven zit ik voor een langere periode op Mallorca en ik ben het eiland gaan ontdekken. Ik neem je graag mee in mijn avonturen naar Cap de Formentor: een werkelijk prachtig stukje Spanje wat mij betreft.

Waar ligt Cap de Formentor?

Cap de Formentor is een schiereiland in het noorden van Mallorca. Het schiereiland heeft een aantal mooie baaien, zoals Cala Figuera, Cala Murta en Cala Pi de la Posada. Vooral Cala Figuera vonden wij echt prachtig (maar daarover later meer).

In de omgeving van Cap de Formentor liggen bergen. Je moet dan niet denken aan hoge pieken zoals in de Alpen of in de Pyreneeën, maar aan bergjes van maximaal 400 meter hoog. Dat is niet extreem hoog, maar desondanks zijn de wegen soms lekker steil en zijn er regelmatig haarspeldbochten te vinden.

Wat kun je doen op Cap de Formentor?

Op Cap de Formentor zijn een hoop leuke dingen die je kunt doen. Je kunt naar het strand van Formentor, naar de vuurtoren, naar Mirador d’es Colomer en naar Cala Figuera.

De vuurtoren van Formentor

Op het meest noordelijke punt van Cap de Formentor vind je de vuurtoren van Formentor. De vuurtoren is in 1863 geopend en de bouw van de vuurtoren was een grote uitdaging, omdat het punt van de vuurtoren alleen toegankelijk was vanaf de zee of via een muilezelpad.

In 1925 werd het mogelijk om via een 13,5 kilometer lange weg vanaf Port de Pollença richting Cap de Formentor te rijden en zo de vuurtoren te bereiken.

De vuurtoren was ons doel toen we over de bergwegen van Cap de Formentor reden, maar helaas hebben wij de vuurtoren niet gezien. Op het moment van schrijven (mei 2022) zijn er onderhoudswerkzaamheden op de autoweg richting de vuurtoren. Hoe en waarom is niet helemaal duidelijk.

We waren vrolijk op weg richting de vuurtoren totdat grote hekken ons tegenhielden en we de auto moesten keren. Op het punt waar de hekken stonden is het wel de moeite waard om even uit te stappen, omdat je vanaf dit punt wel zicht hebt op de vuurtoren. Maar dan een paar kilometer verder weg.

Kun je dan helemaal niet naar de vuurtoren? Het schijnt dat mensen wandelend naar de vuurtoren gaan en mocht je dat willen doen, dan moet je rekening houden met een wandeling van 6 kilometer.

De vuurtoren van Formentor
Dit is de vuurtoren van Formentor. Wij konden hier helaas niet heen, omdat de weg was afgesloten.

Mirador d’es Colomer: een prachtig uitzichtpunt

Al snel op het schiereiland stuit je tegen het uitzichtpunt ‘Mirador d’es Colomer’. Op dit punt is veel toerisme en relatief weinig parkeermogelijkheden, maar toch wil ik je vragen de auto te stoppen en even uit te stappen!

Nadat je wat trappen naar boven bent gelopen heb je een adembenemend uitzicht over de bergen en de zee. Ik heb mij echt verwonderd over de prachtige natuur op het eiland. De natuur was super groen en het water was azuurblauw en je kon 300 meter naar het wrede water beneden kijken. Echt een aanrader om de Spaanse natuur op je in te laten werken en wat mooie foto’s te maken.

Mirador d'es Colomer: een prachtig uitzichtpunt

Het verborgen strand ‘Cala Figuera’

Ik heb het eerder gezegd: ik vind het heerlijk om in de auto te stappen en domweg te kijken waar we uitkomen. Dat hebben we op Cap de Formentor ook gedaan. Mijn goede vriendin had het geniale idee om een stuk te gaan wandelen. We zaten al een tijdje in de auto, zagen een plek waar meerdere auto’s stonden en hadden zin om even in beweging te komen.

We zagen een klein zandpad naar beneden lopen en waren nieuwsgierig. Het was behoorlijk steil naar beneden, maar we bleven lopen en lopen en zagen langzaamaan een prachtige baai liggen met super helder water en een klein strand. We waren soms verbaasd over hoe mooi deze plek was en kwamen helemaal tot rust omdat we als één van de weinigen het strandje hadden ontdekt.

Het verborgen strand 'Cala Figuera'

Het strand van Formentor

Nadat we dachten dat we Cap de Formentor hadden gezien, zagen we een bordje met ”Playa Formentor” en leek het ons leuk om hier even te kijken. Het gebied waar wij waren was commercieel en dat vind ik altijd een nadeel, maar desondanks was het er prachtig. Het was een heel smal strand en het had een ietwat Aziatische uitstraling.

Het bijbehorende restaurant was met 6 euro voor een bier onbeschoft duur, maar als je het geld kunt missen, dan is het zeker leuk om hier even een drankje te nuttigen en te genieten van het uitzicht.

Playa Formentor

Cap de Formentor: een absolute must-go

Cap de Formentor is een must-go als je naar Mallorca gaat. De vuurtoren, Mirador d’es Colomer, Cala Figuera en Playa Formentor zijn echt de moeite waard om te bekijken.

Heb jij ook in deze omgeving gereisd en kun je nog andere leuke bezienswaardigheden aanraden? Dan horen wij dat uiteraard graag!

Andere blogs lezen?

We hebben nog veel meer blogs over Spanje geschreven:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.