Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarvoor heb je een skibril nodig?

Waarvoor heb je een skibril nodig?

Ben jij je druk aan het voorbereiden op het wintersportseizoen? Ga jij naar een mooi skigebied in Europa of ga je naar de bergen buiten Europa? Wat je ook gaat doen: skiën en snowboarden zijn geweldige sporten en wintersport vinden wij überhaupt één van de mooiste outdoor sporten die er bestaat.

Voordat je op wintersport gaat moet je veel voorbereidingen treffen. Sommige mensen hebben al een ski-uitrusting in de kast liggen, andere mensen moeten al deze kleren nog kopen. Wat je absoluut niet mag vergeten is een skibril. Het is niet onmogelijk om zonder skibril op wintersport te gaan, maar een skibril heeft zoveel voordelen dat doorgaans iedereen met een skibril gaat skiën of snowboarden.

In deze blog leggen we in het kort uit waarom je een skibril moet aanschaffen.

Gebruik je een skibril ook voor het snowboarden?

In de wintersportwereld hebben we het altijd over een skigebied, ski-jas, skibril en ski-broek en er is praktisch niemand die zegt dat hij deze winter naar het snowboard gebied van Bad Ischl gaat.

Maar als we praten over een skigebied of een ski-bril (zoals in deze blog), dan hebben we het ook meteen over het snowboarden. Want in principe is de kledinguitrusting voor snowboarders niet anders als dat van de skiërs. Het grote verschil tussen skiën en snowboarden zit hem in de materialen (dus de skies ten opzichte van een snowboard, etc).

De voordelen van een skibril

Waarvoor dient een skibril?

Waarom dragen we eigenlijk een skibril? We hebben een opsomming gemaakt.

Een skibril beschermd je ogen tegen UV-licht

Bij het skiën of snowboarden denk je aan sneeuw en koude temperaturen, maar op de pistes kan het erg warm en zonnig zijn. Onderschat dit niet!

Bij een strak blauwe hemel kunnen UV-stralingen soms zo sterk zijn dat het felle licht op een skipiste blijvende schade aan je ogen kan aanbrengen. Alle pistes liggen logischerwijs onder een dik pak sneeuw en dat witte sneeuw weerkaatst het felle zonlicht. Maar zelfs met zware bewolking blijft de weerkaatsing van UV-licht op het sneeuw sterk en kan het beschadiging aan de ogen veroorzaken.

Dit is een zeer gegronde reden om met een skibril te skiën. Denk bij het kopen van de skibril of de bril genoeg UV-bescherming kan bieden. Je vindt de aanduiding vaak met een sticker op de ski-bril. Het wordt bijvoorbeeld aangegeven als 100% Uv of Uv 400.

Een skibril biedt bescherming als je komt te vallen

Voor bescherming van de ogen moet een skibril van onbreekbaar materiaal zijn gemaakt. Als je komt te vallen biedt dat bijvoorbeeld bescherming tegen splinters.

Een skibril heeft überhaupt een beschermende functie. Je kunt op ijs komen te vallen, materialen van andere skiërs of snowboarders of losse steentjes tegen het gezicht krijgen of met je hoofd in het sneeuw terecht komen. Een skibril kan de eerste klappen oppakken en beschermd de ogen tegen irritaties, klachten of zelfs tegen ontstekingen.

Een skibril geeft comfort bij veranderende weersomstandigheden

Naast een felle zon kun je te maken krijgen met andere weersomstandigheden: felle wind, hagel en sneeuw.

Als jij lekker naar beneden raast, dan kan skiën zonder skibril irritant en gevaarlijk zijn als het begint te sneeuwen of te hagelen. Helemaal als je tegen de wind in moet skiën. Hagel, ijs of sneeuw komt in je ogen en je verliest de coördinatie en de controle waardoor je lelijk kunt komen te vallen.

Onderschat daarbij niet de snijdende wind op een skipiste. Je bent hoog in de bergen waar het altijd een aantal graden kouder is en de wind kan erg koud en verraderlijk zijn. Met een skibril voorkom je dat de snijdende wind pijn gaat doen aan de ogen.

De nadelen van een skibril

Wat zijn de nadelen van een skibril?

Een skibril heeft een klein nadeel. Soms kan het bewolkt en donker zijn op de piste en vanwege de donkere laag op de skibril kan het zicht wat belemmerend zijn en is het lastig om hoogtes en dieptes in te schatten.

Is dat een reden om de skibril niet te dragen? Nee, zeker niet! Draag die skibril ten allen tijde en probeer in het scenario die ik net heb beschreven simpelweg rustig en gecontroleerd te skiën. In dat geval voorkom je vervelende situaties.

Waar kun je een skibril kopen?

Wij zijn voorstander van outdoorwinkels.

Meer wintersportinspiratie opdoen?

We hebben meer geschreven over wintersport. Misschien kunnen deze blogs jou inspireren of informeren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.