Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Skischoenen kopen: dit is belangrijk om te weten

Skischoenen kopen: dit is belangrijk om te weten

Bij het skiën zijn goede materialen en kleding van groot belang. Zij maken het skiën tot een leuke of minder leuke ervaring. Je wilt goede en warme skikleding dragen om warm en droog te blijven en goede materialen gebruiken om veilig te kunnen skiën.

Wat absoluut niet mag ontbreken en wat je ook niet mag onderschatten is het belang van goede skischoenen. Een fijne ski-ervaring valt of staat met de juiste skischoenen. Skischoenen zijn het allerbelangrijkste in een volledige ski-uitrusting. In dit blog duiken we daar dieper op in.

Skischoenen kopen: waar moet je op letten?

Waarom zijn goede skischoenen belangrijk?

Tijdens het skiën maak je veel bewegingen. Voornamelijk het gewricht bij de enkels worden veel gebruikt. Om goed te kunnen skiën is het belangrijk dat de bewegingen goed worden overgedragen op de ski. Skischoenen spelen hierin een cruciale rol.

Maar het kopen of huren van goede skischoenen hebben nog meer belangen. Denk bijvoorbeeld aan de maat van een skischoen. Wat je absoluut wilt voorkomen is dat je te kleine of te grote skischoenen gaat dragen. En ik spreek uit ervaring!

Te kleine skischoenen: de gevolgen

Zo heb ik eens te kleine skischoenen aangehad en tijdens het skiën had ik er geeneens last van. Toen ik mijn skischoenen vervolgens uittrok zag ik dat mijn dikke teen helemaal afgekneld was. Dat is niet gek, want er vindt continue druk op mijn teen plaats op een spijkerharde skischoen.

Het gevolg? Een pijnlijke teennagel die weken nodig had om te herstellen (om in details te treden: mijn nagel was afgestorven en er kwam een volledige nieuwe nagel voor terug). Ik weet het, je bent hier niet gekomen om over mijn vieze teennagel te lezen. Maar ik wil hiermee extra benadrukken dat je een te kleine skischoen moet voorkomen.

Te grote skischoenen: de gevolgen

Te grote skischoenen hebben fysiek gezien minder gevolgen dan te kleine skischoenen zou je zeggen. Niets is minder waar! Misschien dat je minder kans hebt op fysieke klachten, maar dat betekent niet dat ze niet kunnen ontstaan.

Het nadeel van te grote skischoenen is dat je met je voeten teveel moet corrigeren om grip te krijgen. Hierdoor kun je pijnlijke verkrampingen krijgen en kun je achteraf flink last krijgen van spierpijn. In het ergste geval kun je tegen een gebroken enkel oplopen met te grote skischoenen.

Een skischoen is niet voor de grap spijkerhard. Om goede en efficiënte bewegingen met de skies te kunnen maken moeten de voeten stevig en compact in de skischoenen zitten. Met te grote skischoenen ”zwemmen” de voeten teveel in de skischoenen, waardoor het moeilijker wordt om technisch te skiën.

Ga je skischoenen kopen of huren?

Ga je skischoenen kopen of huren?

Veel wintersporters gaan elk jaar op wintersport en huren skischoenen bij verhuurbedrijven in het skigebied. Daar is an sich helemaal niks mis mee. De kwaliteit van de skischoenen van deze verhuurbedrijven zijn prima.

Toch raden wij het aan om skischoenen te kopen. Helemaal als je een fanatieke skiër bent en elk jaar op wintersportvakantie gaat (of in een wintersportgebied woont). Bij het huren van skischoenen weet je nooit wat je krijgt. Er zijn verschillende merken en al deze merken zijn in de pasvorm niet te vergelijken.

Als je skischoenen gaat kopen, dan kun je de schoenen uitvoerig passen en meten. Als je dan op wintersportvakantie gaat, dan weet je 100 procent zeker dat je goede skischoenen draagt en krijg je geen last van drukpunten, knellingen, koude voeten of tintelende tenen.

Skischoenen kopen: waar moet je op letten?

Bij het kopen van goede skischoenen worden er naar meerdere factoren gekeken:

 • De breedte van jouw voet
 • Het volume van de schoen
 • De flex
 • En het type skiër dat jij bent

Vanuit deze factoren kan een keuze gemaakt worden in allerlei maten, het merk en alle modellen.

Het belangrijkste is dat je het volgende onthoud:

 • Een goed passende skischoen zit strak om de voeten, is niet te groot en houdt de voeten stevig op hun plek.
Skischoenen kopen: waar moet je op letten?

Skischoenen kopen bij een professionele winkel

Voor het allerbeste resultaat moet je de skischoenen in een winkel kopen waar mensen werken die hun expertise hierover kunnen uitdragen. Een professionele skischoenverkoper noem je een bootfitter. Hij kijkt naar de vorm van jouw voet en gaat op basis hiervan een selectie maken van meerdere skischoenen. Jij gaat bepalen welke het beste aanvoelt.

Maar dan ben je er nog niet. Het is geen gek idee om skischoenen in het wintersportgebied te kopen. Bij veel winkels is het namelijk mogelijk de skischoenen goed te testen alvorens je gaat kopen. Dit is belangrijk, want het plastic van de skischoenen wordt zachter door de warmte van de winkel.

De schoen kan in de winkel heerlijk zitten, maar op de piste wordt het plastic van de schoenen koud en gaat het verstijven. Hierdoor kunnen er drukpunten ontstaan die je in de winkel niet hebt gevoeld.

Skischoenen op maat laten maken

Jij merkt na een aantal dagen dat de skischoenen goed zitten en dat je er fijn mee kunt skiën. Het is mogelijk om de skischoenen verder op maat te laten maken voor het perfecte comfort. De bootfitter kan de schoen aanpassen aan de pasvorm van jouw voet. Hij kan de schoen opvullen, oprekken, uitblazen en uitvullen zodat hij perfect bij jouw voet past.

Ter ondersteuning kun je inlegzolen kopen die je in jouw skischoenen kunt kopen.

Wat is de juiste maat van een skischoen?

Het is wat verwarrend, maar skischoenen hebben de juiste maat als de tenen bij een rechte houding van het lichaam de voorkant van de schoenen lichtjes aanraken. Dat klinkt verwarrend omdat je zou denken dat de skischoenen dan te klein zijn.

Ga je echter in een skihouding staan (dat betekent dat je met de knieën licht gebogen onderuit zakt), dan schuiven de voeten een klein beetje naar achteren en voel je dat de drukpunten van jouw tenen aan de voorkant van de skischoenen verdwijnt. Het is belangrijk dat je in deze houding de voorkant van de skischoenen niet meer kunt voelen.

Neem de tijd voor het kopen van skischoenen

Ik wil de urgentie van goede skischoenen nogmaals benadrukken. Wat je ten allen tijden tijdens het skiën wilt voorkomen zijn skischoenen die oncomfortabel zijn of fysieke klachten veroorzaken.

Ga niet eventjes vlug skischoenen kopen, maar neem hier de tijd voor. Onderschat nooit het belang van goede skischoenen.

Waarom zijn goede skischoenen belangrijk?

Wees eerlijk over jouw skiniveau

Wees tegen de verkoper in de winkel eerlijk over jouw skiniveau. Daarmee wil ik zeggen dat je jouw eigen niveau niet mag overschatten, maar ook zeker niet mag onderschatten.

Een bootfitter gaat praktisch altijd op onderzoek uit:

 • Hoe vaak ga je op wintersport?
 • Hoelang ga je gemiddeld op wintersport?
 • Wat is jouw stijl skiën?
 • Ben je een sportieve skiër?
 • Of ski je liever op je gemak naar beneden?
 • Heb je al eens ski-les gehad?
 • Ga je ook weleens off-piste skiën of heb je deze ambitie?

Het zijn zomaar wat vragen die gesteld kunnen worden en de verkoper wil dit graag van jou weten, omdat hij of zij dan beter kan inschatten welke schoenen je nodig bent.

Waar kun je skischoenen kopen?

Het is een ideale situatie als je skischoenen in een skigebied kunt kopen. Je kunt de schoenen kopen, je mag ze dan vaak testen en hierdoor weet je zeker dat je de goede schoenen hebt gekocht.

Wil je het liever in een winkel in Nederland kopen? Dat kan natuurlijk ook! Maar jij moet er dan wel rekening mee houden dat de verkoper er rekening mee houd dat de vorm van de schoenen in een warme winkel anders is dan de vorm op een koud skigebied.

Wij zijn stellig van mening dat je skischoenen in een winkel moet kopen en niet online.

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.