Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe lang moeten ski’s zijn?

Hoelang moeten ski's zijn?

Ga jij binnenkort op wintersport en ben jij alle materialen en kleding aan het inslaan? Er komt veel bij kijken als je gaat skiën. Je moet namelijk goede en warme kleding dragen en goede materialen hebben om veilig te kunnen skiën.

Het belangrijkste van skiën zijn de ski’s (anders kun je niet skiën namelijk). Veel mensen kiezen ervoor om ski’s te huren bij de plaatselijke skiverhuur, terwijl anderen ski’s in Nederland willen kopen en zeker willen zijn dat ze de juiste latten onder de voeten hebben.

Maar of je nu ski’s gaat huren of gaat kopen: hoelang moeten ski’s zijn? Niet alle ski’s hebben dezelfde lengte en de juiste lengte van de ski’s is erg belangrijk, omdat het wel degelijk bepaald hoe je in de praktijk gaat skiën.

Verschillende soorten ski's

Verschillende soorten ski’s

Allereerst is het belangrijk te bepalen welke soorten ski’s bij jou horen. Er zijn namelijk verschillende vormen van skiën met bijpassende ski’s.

Freestyle ski’s

Freestyle ski’s zijn gemaakt om er trucjes mee te kunnen doen. Zo hebben de ski’s bijvoorbeeld oplopende achterkanten, waardoor je gemakkelijk naar achteren kunt skiën. Naast de trucjes kun je met freestyle ski’s prima over geprepareerde pistes skiën.

Race ski’s

Race ski’s zijn ski’s die ook bij slalomwedstrijden gebruikt kunnen worden. Er zitten nog wel verschillen tussen het slalommen. Je hebt namelijk:

  • Slalomski’s;
  • Reuzenslalomski’s.

Slalomski’s zijn bedoeld voor de korte en agressieve bochten, terwijl de reuzenslalomski’s zijn gemaakt om er technische en lange bochten op hoge snelheden mee te maken.

Beide ski’s functioneren prima op geprepareerde pistes, maar zijn vaak alleen behendig te gebruiken door de echt ervaren skiërs.

Freeride ski’s

Freeride ski’s zijn de breedste ski’s die er zijn. Daardoor zijn het perfecte ski’s voor de diepe sneeuw omdat brede ski’s veel drijfvermogen heeft.

Met de freeride ski’s kun je prima skiën binnen de officiële pistes, maar dat is vaak alleen weggelegd voor de ervaren skiërs.

Allmountain ski’s

De allmountain ski’s zijn de populaire ski’s. Zoals de naam het letterlijk aangeeft zijn deze ski’s goed te gebruiken over de gehele berg. Ze skiën gemakkelijk op de geprepareerde pistes, maar ook tijdens het off-piste skiën komen deze ski’s goed van pas.

Allmountain ski’s zijn bredere ski’s, maar niet zo breed als de freeride ski’s. Allmountain ski’s zijn over het algemeen voor alle soorten skiërs gemaakt.

Piste-performance ski’s

De beste ski’s voor het piste skiën zijn de piste-performance ski’s. Deze ski’s zijn niet te breed en niet te smal en kunnen goed de lange en korte bochten maken. Deze ski’s zijn gemaakt voor de rustige en de actieve en sportieve skiër.

De juiste lengte van de ski's bepalen: hier moet je op letten

De juiste lengte van de ski’s bepalen: hier moet je op letten

Naast de breedte van de ski’s en alle verschillende vormen van skiën is het belangrijk om de juiste lengte ski’s te kopen. Maar hoe bepaal je de juist lengte?

Welke type ski’s passen bij jou?

Allereerst moet je bepalen welke type ski’s het beste bij jou passen. Wil jij off-piste gaan skiën, ben je van plan om de trukendoos open te gooien of ga je net als bijna iedereen op techniek in mooie bochten naar beneden glijden op de geprepareerde pistes?

De basislengte: een indicatie voor de lengte van jouw ski’s

Er geldt een vuistregel voor het bepalen van de lengte van jouw ski’s. De ski’s moeten namelijk 10-15 centimeter korter zijn dan jouw lichaamslengte. Ben jij 1.90 meter lang? Dan moeten de ski’s ongeveer 1.75 meter á 1.80 meter lang zijn.

Ben jij een beginnende of een ervaren skiër?

Bepalen of je een beginnende skiër bent is niet lastig. Het is lastiger om te bepalen of je ervaring hebt. Mensen onderschatten én overschatten zichzelf erg vaak. Toch kun je goed bepalen of je gemakkelijk naar beneden glijdt of dat dit nog even tijd nodig heeft en dat is meteen bepalend voor de ski’s die je gaat gebruiken.

De beginnende skiër wordt aangeraden om onder de basislengte te gaan zitten die ik hierboven heb beschreven. Dat betekent dat de indicatie wordt aangepast naar 20-25 cm onder jouw lichaamslengte. Als jij dus 1.90 meter lang bent is het mogelijk beter om te beginnen met ski’s die 1.65 meter á 1.70 meter lang zijn.

Ben je iets zwaarder, heb je ervaring en houd je van hoge snelheden? Dan moet de basislengte ten opzichte van jouw lichaamslengte verkleind worden. Deze ski’s moeten 5 tot 15 centimeter korter zijn dan jouw lichaamslengte. Als jij 1.90 meter lang bent, dan moeten de ski’s dus 1.75 centimeter á 1.85 centimeter lang zijn.

De lengte bepalen: een kwestie van ervaren

De juiste lengte voor de ski’s bepalen lijkt iets ingewikkelds te zijn. In de praktijk valt het allemaal mee.

Skiën is een geavanceerde sport met veel kleine details. Net als met skischoenen zijn goede ski’s de belangrijkste materialen. Om te bepalen of iets wel of niet voor jou werkt moet je het simpelweg gaan ervaren.

Bij het huren van ski’s wordt vaak gevraagd naar jouw ervaring. Geef een eerlijk antwoord aan de verhuurder. Overschat jezelf niet, want dan krijg je mogelijk ski’s die (nog) niet aansluiten op jouw niveau. Maar onderschat jezelf ook niet en daag jezelf uit.

Hoe lang moeten ski's zijn?

Ski’s kopen: waar kun je de beste ski’s kopen?

Het is super verleidelijk om ski’s online te kopen, maar dit raden wij absoluut af! Goede ski’s maken of breken de ervaringen van het skiën en het is belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan.

Voor het kopen van ski’s raden wij het aan om naar een erkende outdoor winkel te gaan. Je kunt echter wel online oriënteren op ski’s die bij jou zouden kunnen passen.

Herqua Sports

Een betrouwbare winkel op het gebied van wintersport is de Herqua Sports uit Hoogeveen. Voor velen in Nederland niet naast de deur, maar toch kunnen wij het aanraden om de kilometers te maken en richting Drenthe af te reizen.

Wist je dat bij de Herqua Sports ook ski’s en een snowboard kunt huren voor jouw skivakantie?

Decathlon

Een andere bekende en in onze ogen betrouwbare winkel op het gebied van wintersport is de Decathlon.

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!