Wat is sandboarden?

Wat is sandboarden?

Sandboarden is een buitenactiviteit dat beoefend wordt op zand. Het wordt nog niet als een officiële sport gezien, maar steeds meer mensen bedwingen steile kustduinen en hete woestijnen op een plank of board.

Je kunt sandboarden zien als een mix tussen surfen, skateboarden en snowboarden. Echter, in plaats van water, asfalt of sneeuw glijd je op een sandboard over zand. Sandboarden wordt beschouwd als een vrij nieuwe activiteit, maar het bestaat al eeuwen. In de oude beschaving van het Egyptische Rijk werden er namelijk houten planken gebruikt om zware lading te vervoeren door het te laten glijden van de hoge woestijnduinen.

Sandboarden als recreatie activiteit

De moderne variant van sandboarden ontstond ergens tussen de jaren 1940 en 1960. In de jaren 70 breidde het zich verder uit, vooral dankzij pioniers als Gary Fluitt en Jack Smith. In de loop der jaren werd het materiaal voor sandboarden steeds beter, technologie uit het snowboarden heeft daaraan bijgedragen. De sandboard werd langer en breder, de bodems werden gladder en de board werd voorzien van voetbanden.

Men ontdekte dat langere boards beter werkten op lange afdalingen. Korte planken zijn beter om wendbaarder te zijn op kleinere heuvels. Eigenlijk hetzelfde principe als bij surfboards.

Waar kun je aan sandboarden doen en wat heb je nodig?

Om sandboarden te beoefenen heb je een speciaal board nodig, een bril, handschoenen, een helm en beschermers voor knieën en ellebogen.

Je kunt niet overal waar zand of duinen zijn aan sandboarden doen. De duinen van stranden zijn beschermd gebied, omdat ze extreem kwetsbaar zijn. Sandboarden zou een ecosysteem als de duinen kunnen vernietigen wat de beschermingsfactor van de duinen wegneemt. In Nederland zijn er daarom weinig plekken waar je kunt Sandboarden. Er zijn enkele klimduinen waar het is toegestaan, zoals de papenberg in de duinen van Castricum.

Echt sandboarden kun je beoefenen op plekken waar hele hoge strand- of woestijnduinen zijn zoals in Brazilië, Chili, Australië en Peru.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over outdoor reizen:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!