Het verlangen hebben om te reizen: wat houdt dat in?

Ik wil reizen

In de wereld van tegenwoordig is het reizen onderdeel van ons leven geworden. In de vroegere jaren was het een grote reis om van Arnhem naar Amsterdam te vertrekken. Tegenwoordig ben je met een dik uur rijden op de plek van bestemming.

In de vroegere jaren ging je zonder online communicatie naar een ander land en had je voor een aantal maanden of jaren geen contact met de familie. Tegenwoordig reizen we in een aantal uren naar alle landen van de wereld en kunnen we contact houden met onze familie en vrienden.

Vroeger was een vliegticket vanaf Amsterdam naar Lissabon €500,-. Tegenwoordig kun je afhankelijk van het seizoen voor een paar tientjes dezelfde vlucht maken. De wereld van het reizen heeft een gigantische ontwikkeling gemaakt en deze ontwikkeling staat op de dag van vandaag niet stil.

De mogelijkheden van reizen hebben een groot voordeel (en nadeel)..

Het grootste voordeel van al deze mogelijkheden is dat we de vrijheid hebben om de wereld te ontdekken. Het geeft ons de mogelijkheid andere culturen en talen te ervaren en los te komen van onze Nederlandse patronen. We kunnen backpacken, 7 dagen aan het strand liggen of werken in een leuk horecabedrijf.. de mogelijkheden in het buitenland zijn oneindig.

Maar al deze voordelen hebben ook een nadeel.

Het verlangen hebben om te reizen

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in alle onderwerpen die we kunnen linken aan het reizen. Ik kon en kan uren Google Maps afstruinen, haalde standaard goede cijfers op topografie (en vond aardrijkskunde überhaupt interessant), keek naar de vliegtuigen in de lucht met Flightradar op de laptop naast mij en kijk regelmatig documentaires over verschillende landen en bevolkingen over de hele wereld.

Ik heb thuis een collectie liggen van metrokaartjes uit Parijs en Barcelona en heb stadskaarten van Praag en Coimbra. Toen ik kind was had ik zelfs mijn eigen website via Freewebs gebouwd waarin ik alle metrolijnen van Parijs had beschreven. Ik kan het niet altijd in woorden uitleggen: het wereldje fascineert mij en ik vind de spanningen en de avonturen van het reizen en het ontvluchten van de hectische prestatiemaatschappij echt een verademing!

Door de mogelijkheden die er zijn is mijn verlangen soms té groot. Ik geloof dat ik een luxe positie kan creëeren en altijd kan reizen, maar ik vind het moeilijk de dromen te combineren met de realisme van dit moment. Ik wil het graag, ik geloof er ook in, maar ik ben er nog niet. Dat frustreert mij en af en toe word ik daar helemaal simpel van.

Ik wil meer reizen
> Mijn reis door Portugal.

Wat betekent reizen voor mij?

Iedereen kijkt op zijn eigen manier tegen het reizen aan. Reizen is voor mij niet zozeer het moeten zien van een bepaalde plek, omdat heel internet verteld dat het een absolute must-go is. Dat is wel een belangrijk element, maar het is een combinatie van meerdere elementen. Reizen is letterlijk en figuurlijk een reis. Niet alleen omdat ik mijzelf van A naar B verplaats, maar ook een reis in mijn hele persoonlijke ontwikkeling.

Reizen geeft mij het gevoel dat ik bezig ben met zaken die over het leven gaan. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn en soms is het afzien, je ontmoet verschillende klimaten en daardoor raak je onbewust verbonden met de natuur, je ontmoet ook andere mensen waarbij ik het inspirerend vind te achterhalen hoe deze mensen in het leven staan.

Reizen koppelt mij los van het, zoals ik het kan ervaren, chaotische Nederland. Het is een wereld waar elke meter is georganiseerd en ook een wereld van geld, status, meningen en patronen. Dat neemt niet weg dat ik Nederland een erg mooi land vind, maar ik heb af en toe een haat-liefde verhouding met dit land.

Wat is mijn absolute droomscenario?

Mag ik heel eerlijk mijn wens uit spreken?

Het liefst heb ik een prachtig huis in een land als Portugal en woon ik midden in de natuur waar ik mijn eigen groente en fruit kan verbouwen en een hele dag buiten mag leven. Ik zou vanaf daar de mogelijkheid willen hebben om een week, 2 maanden of hoelang ik ook maar wil mijn huis te kunnen verlaten en de wereld rond te kunnen reizen.

Dat is geen droomscenario die morgen ineens verandert, maar het is een scenario die mij al lange tijd bezig kan houden. Ik zou ontzettend graag een leven willen creëeren waarin de basis bij mijn huis in Portugal ligt, waar ik in rust kan leven met de natuur, om vervolgens de wondere wereld te ontdekken met een grote backpack op de rug.

Dát is absoluut het leven wat ik voor mij zie en als ik op mijn sterfbed terug kan kijken op het leven, dan zou ik dit met trots na kunnen vertellen.

Hoe maak ik dit tot een werkelijkheid?

Dat vind ik lastig, maar als je het in elke cel van het lichaam kunt voelen, dan geloof ik heilig in het bestaan van dit scenario. Als je het kan visualiseren en er daardoor letterlijk enthousiast van wordt en er energie van kunt krijgen, dan bestaat het in mijn ogen al. Dan betekent het dat daar een energieveld zit waar je in moet stappen en deze energie moet uitstralen met de wereld.

Sommige avonden luister ik goede muziek, ben ik YouTube aan het afstruinen met motiverende reisvideo’s en krijg ik een hele lading kippenvel over mijn lijf. Op deze momenten zou ik 60 rondjes door Hoogeveen kunnen rennen om mijn enthousiasme kwijt te kunnen.

En weet je? Ik vind het lastig om mijn grote dromen met de wereld te delen. Soms worden ze weggepraat als onmogelijk en wordt er gezegd dat ik met beide benen op de grond moet blijven staan. Dat maakt het lastig en dat belemmert de energierijke dromen. Ik denk dat het helpt om mijn visualisaties in leven te houden en te blijven teren op dat grote verlangen.

Het verlangen hebben om te reizen

De belangrijkste stap is het ondernemen van actie

Ik heb een half jaar op Curaçao gewoond en ik heb hier een prachtige tijd meegemaakt. Vooraf was ik logischerwijs ook erg enthousiast om naar Curaçao te verhuizen, maar voordat ik de keuze had gemaakt ging er een hele tijd aan vooraf. Het duurde maar en duurde maar en ik mag mijzelf dat niet verwijten, maar ik kan er wel iets van leren.

Na Curaçao werkte ik weer in Nederland en na een aantal maanden had ik hetzelfde gevoel. Ik had geen zin in die dagelijkse sleur en zocht overduidelijk naar een nieuw avontuur. Wederom bleef ik veel te lang in de sleur zitten en kwam ik niet tot een besluit. Juist mijn reis door Portugal heeft bepaald dat ik uiteindelijk een jaar in Frankrijk zou gaan wonen.

Eenmaal terug uit Frankrijk had ik mijn grootste les gehaald uit het maken van een keuze. Ik was nog geen 3 weken terug en boekte meteen mijn onvergetelijke reis door Zweeds Lapland. Ik zorgde ervoor dat ik een nieuwe reis had om naar uit te kijken en wil vanaf nu altijd uit kunnen kijken naar een nieuwe reis. Als je iets wilt veranderen heb je de verandering snel in beweging gezet door simpelweg een keuze te maken.

Nog steeds heb ik daar moeite mee. Ik ben heel goed in het analytisch uitdenken van scenario’s en dat is een mooie eigenschap, maar op een bepaald punt moet je het gewoon doen. Nee, ik leef nog niet vanuit mijn droomscenario, maar ik ben er heilig van overtuigd dat dit leven voor mij ligt. In tussentijd is het zaak om te genieten van Nederland, de reizen die ik maak, mijn familie, vrienden en alle andere belangrijke dingen in het leven.

Herken jij je hierin?

Er zijn veel jongeren die ik ken en die maar al te graag de wereld willen verkennen. Na het lezen van mijn verhaal moet jij je beseffen dat je niet de enige bent. Laat je droom niet verwateren door overtuigingen uit de omgeving of vanuit negatieve denkpatronen.

Uiteindelijk is het gevoel van enthousiasme, waarbij het hart sneller gaat kloppen en het bloed sneller gaat stromen, dat bepaald of een droom realistisch is. Overtuigingen of negatieve denkpatronen belemmeren deze dromen en kunnen nooit de overhand nemen vanuit het sterke gevoel dat het hart en alle levende cellen in het lichaam kunnen geven.

Wees je daar maar al te goed van bewust.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?