Reis ver, drink wijn, denk na
Lach hard, duik diep
Kom terug

Reizen als je niet gevaccineerd wilt worden: wat nu?

Reizen als je niet gevaccineerd wilt worden: wat nu?
DEEL

Als ik terugdenk aan mijn avonturen op Curaçao en in Frankrijk en alle reizen die ik heb gemaakt besef ik mij in wat voor vrijheid we hebben geleefd. In ieder geval in een vrijheid waarbij je mocht gaan en staan waar en wanneer je maar wou. Als ik een jaar door Azië had willen reizen, dan had ik dit zonder beperkingen kunnen doen.

In maart 2020 maakte ik misschien wel mijn mooiste reis ooit. Met de trein ben ik naar Stockholm afgereisd om vervolgens met de nachttrein van Stockholm naar Lapland te rijden. Wat ik in Lapland heb gezien, gevoeld en gedaan is niet in woorden uit te leggen. Het was prachtig!

Maart 2020 was ook het begin van de allereerste lockdown in de corona periode. Gelukkig heb ik mijn reis af kunnen maken en hebben we niks van alle buitenlandse restricties gemerkt, maar het was een anti-climax om van Lapland in een land terug te komen waar het allesbehalve gezellig was.

Ondertussen zijn we een hele tijd verder. We hebben in meerdere lockdowns gezeten en ondertussen leven we in een maatschappij waarbij je een QR-code moet laten zien om ergens aan deel te mogen nemen (ik zal verder niet in gaan in hoe absurd ik deze ontwikkelingen vind). Het is geen geheim dat reizen vandaag de dag (lees: 11 november 2021) erg lastig wordt als je je niet wilt laten vaccineren.

In deze blog wil ik graag delen hoe ik daar tegen aan kijk; hoe we hoop kunnen blijven houden voor een mooie toekomst en hoe we kunnen proberen het avontuur op een andere manier op te zoeken.

Reizen: een niet te beschrijven enthousiasme

Of je nu gaat backpacken in Zuid- Amerika, als au pair gaat werken in Australië of een jaar in Spanje gaat wonen en werken: het enthousiasme en de vrijheid van een buitenlands avontuur is niet in woorden uit te drukken. Je kunt overal naar toe, leert nieuwe plekken ontdekken, leert nieuwe mensen kennen, leert een compleet nieuwe taal en je referentiekader wordt vergroot omdat je in andere klimaten en culturen komt.

Reizen is een levenservaring waar je tot aan je dood iets aan hebt. Vanaf het allereerste moment blijft het avontuur je achtervolgen. Alle mensen die je je hele leven blijft zien en spreken, alle herinneringen die je hebt aan een bepaald land en alle foto’s die je regelmatig terug blijft kijken: reizen verandert letterlijk en figuurlijk je leven.

Soms zijn al die herinneringen moeilijk. Je kunt heimwee krijgen naar een bepaald gevoel en dat kan verrekte lastig zijn. Want jij hebt het avontuur van je leven meegemaakt en als je eenmaal in Nederland terug bent gekomen, dan zie je dat de tijd heeft stil gestaan. En dat is een anti-climax.

Vergeet echter nooit dat dit moeilijk is omdat je een prachtige tijd hebt meegemaakt. Het geeft letterlijk en figuurlijk het gevoel dat je leeft.

Maart 2020: en toen kwam corona

Het was maart 2020 en alle dromen die je hebt om de wereld rond te reizen vielen ineens in duigen. Landen gooien de grenzen dicht, alle openbare plekken zijn gesloten en waar dan ook ter wereld is de situatie onzeker. Na verloop van tijd leek de wereld weer ”normaler” te worden. Het was mogelijk om een avontuur aan te gaan, maar je moest wel eerst door 30 teststraten en veel papierwerk heen om je reis te gaan maken.

Tegenwoordig wordt reizen steeds moeilijker. Althans, als je niet gevaccineerd bent. Het is gek genoeg een gevoelig onderwerp, maar ik wil even benadrukken dat ik absoluut geen voorstander ben van vaccineren. Hoe en waarom laat ik in het midden. Het gaat er mij om dat ik een blog wil schrijven voor hem of haar die intense dromen heeft om naar het buitenland te gaan, maar dit nu niet kan doen omdat hij of zij ook principes heeft over corona en het wel of niet laten vaccineren/testen.

Vandaag de dag wil ik mij absoluut niet laten vaccineren en testen en dat heeft consequenties. De dromen die ik heb om de wereld rond te reizen worden hierdoor beperkt en praktisch onmogelijk. Ik sta soms letterlijk te trappelen om mijn backpack in te pakken, alles in Nederland op te zeggen en gewoon te vertrekken. Hoe ga ik daar dan mee om?

6 alternatieven als je wilt reizen, maar je niet gevaccineerd wilt worden

#1 – Leef van dag op dag

Het is lekker cliché; maar wat ik van de corona periode heb geleerd is dat ik van dag op dag ben gaan leven. Ik vind de ontwikkelingen op de wereld dusdanig verontrustend dat ik de dag van vandaag steeds meer ben gaan waarderen (puur omdat ik de dag van morgen soms barre onzeker vind). Mijn drang om te reizen is er niet minder om, maar ik ben het wel meer gaan relativeren.

Ik kan niet elke dag in zak en as zitten omdat ik (op dit moment) niet kan gaan backpacken waar dan ook ter wereld. Ik kan ook moeilijk de dagen aan mij voorbij laten gaan en wachten op het moment tot ik écht kan vertrekken. Daarmee verlies je de huidige realiteit uit het oog en dat is zonde.

Het enige wat je kan doen is vandaag een mooie dag maken, herinneringen terughalen van de mooie avonturen die je hebt gemaakt en hopen op mooie tijden waarbij je de hele wereld kunt verkennen.

#2 – Verken Nederland en jouw achtertuin

Reizen door Nederland is niet te vergelijken met reizen door het buitenland. Toch hebben we op dit moment weinig keus en eigenlijk is dat helemaal niet zo erg. Nederland is namelijk mooier dan je denkt. Veel mensen weten niet dat Nederland prachtige steden heeft met historische panden, kanalen en steegjes. En dan heb ik het niet alleen over Amsterdam of Utrecht. Ook middelgrote steden en zelfs dorpen zijn vaak mooier dan je denkt.

One of my favourites is Amersfoort en ik kan soms moeilijk beschrijven waarom ik deze stad zo mooi vind. De locatie, de uitstraling, de middeleeuwse geschiedenis met haar gebouwen, de energie, de mensen.. het is een stad naar mijn hart en de moeite waard om te bezoeken.

Naast alle steden heeft Nederland natuurlijk ook natuur. Echte ongerepte natuur hebben we niet in Nederland, maar dat maakt het niet minder rustgevend. In Gelderland, Overijssel, Drenthe of Friesland zijn prachtige natuurgebieden waar je uren kunt verdwalen.

Dus nee, je kunt niet naar het buitenland. Maar dat geeft je wel de mogelijkheden om Nederland te ontdekken.

Lees ook:
Amersfoort: een stad met een middeleeuws karakter

#3 – Zoek het avontuur op in je omgeving

Ik houd enorm van avontuurlijke reizen en outdoor activiteiten. Ik heb lang niet alles gedaan, maar activiteiten als raften, canyoning, wandelen, mountainbiken, ziplinen en andere avonturen maken een reis spannend en leuk.

En ook al ben je dan niet écht op reis: je kunt het avontuur ook in Nederland opzoeken. Je kunt je avonturen afwisselen met activiteiten met adrenaline en met rustigere activiteiten.

Ga kanoën, stand-up paddlen of vul een thermoskan met koffie en maak een dikke wandeling bij het dichtstbijzijnde natuurgebied. Ben je meer een adrenaline junkie? Waarom overweeg je dan niet een parachutesprong? Ik heb voor het eerst een tandemsprong gemaakt omdat ik opzoek was naar een nieuw avontuur en echt waar: wat is dát cool om te doen.

Lees ook:
Hoe is het om een parachutesprong te maken?

6 alternatieven als je wilt reizen, maar je niet gevaccineerd wilt worden
> Onthoud dat Nederland meer te bieden heeft dan je denkt!
Ga bijvoorbeeld eens een dag naar Groningen.

#4 – Gebruik deze tijd om te sparen

Wil je je niet laten vaccineren, maar wel graag naar het buitenland voor een spannend avontuur? Gebruik deze moeilijke tijd als een overbruggingsperiode om geld te sparen. Blijf ondertussen hopen dat de wereld in de toekomst mooier wordt en gebruik deze centen in de toekomst voor een prachtige reis.

Probeer tijdens de beperkingen creatief te blijven!

#5 – Blijf dromen over je toekomstige avontuur

Blijf elke dag dromen over de landen, steden, dorpen, bergen, natuurgebieden of eilanden die je in de toekomst graag wilt zien. Stop nooit met dromen; ook niet als een nieuw avontuur ver weg blijkt te zijn.

Blijf Google Maps ontdekken, maak moodboards, schrijf over de avonturen die je wilt maken of hebt gemaakt, blijf foto’s kijken van de reizen die je hebt gemaakt, bekijk reisvideo’s, documentaires en lees boeken. Houd je dromen in leven en vertrouw op een mooiere wereld waarbij je je vrijheid terugkrijgt om (duurzaam) te reizen.

#6 – Laat je tóch vaccineren

Voor iedereen is de afweging persoonlijk. Ik zit nog in het stadium dat ik standvastig geen vaccinatie wil nemen. Ik kan mij echter voorstellen dat je het plezier van een reis boven een vaccinatie stelt en ook al gaat het ergens tegen je principes in: het zou een reden kunnen zijn om je alsnog te laten vaccineren.

Maar verwaarloos je eigen principes nooit en maak keuzes voor de lange termijn!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

#YELR
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 − een =