Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe word ik reisleider?

Hoe word ik reisleider?

Van reizen je werk maken, dat willen we natuurlijk allemaal. Het liefst worden we betaald terwijl we met een backpack door Azië lopen. En ook al lijkt dit misschien een ver van je bed show, toch zijn er verschillende manieren om dit waar te maken.

Zo kun je bijvoorbeeld reisleider worden bij een reisorganisatie. Maar wat doet een reisleider? Wat moet je weten als reisleider, wat verdien je als reisleider en hoe word je vervolgens reisleider? In dit blog delen we alles met betrekking tot reisleider worden.

Eerst ga ik in dit blog naar de basis. Want, wat is een reisleider eigenlijk?

Wat is een reisleider?

Als reisleider heb je de leiding over een reis. Veel moeilijker kan ik het niet maken. Het woord zegt waar het over gaat. Als reisleider ben je de verantwoordelijke en aanspreekpunt van een groep mensen tijdens een reis.

Zoals je begrijpt is vooral de verantwoordelijkheid hebben over een groep mensen een belangrijk kenmerk van reisleider zijn. Daar liggen over het algemeen ook de grootste uitdagingen. Maar wat komt er nog meer bij kijken als je reisleider wil worden?

Wat moet een reisleider doen?

Wat moet een reisleider doen?

Als reisleider begeleid je een groep mensen tijdens een reis. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent over de reis die anderen maken. Je bent als reisleider een gids en het aanspreekpunt van de groep. Kortom, als reizigers een vraag hebben, dan moet jij deze vraag zien te beantwoorden.

Wat komt er nog meer bij kijken?

  • Je hebt de taak om de reis soepel te laten verlopen;
  • Je kunt reizigers van informatie, begeleiding en ondersteuning voorzien;
  • Je vervoert reizigers naar eindbestemmingen die vooraf door de reisorganisatie zijn bepaald;
  • Je bent op de hoogte van culturele achtergronden in het land waar je naartoe reist;
  • Je hebt kennis over de bezienswaardigheden waar je naartoe reist.

En dat is natuurlijk niet het enige. Want naast alle praktische taken zijn er ook karaktereigenschappen die nodig zijn als je reisleider bent.

Welke karaktereigenschappen horen bij een reisleider?

Als je reisleider bent, dan ben je een belangrijke schakel in een groep. Heeft de groep het zwaar of is er onenigheid binnen de groep? Kunnen de reisgenoten nog niet aan elkaar wennen of zijn er ongemakkelijke stiltes tijdens het begin van de reis?

Hoe fijn is het dan dat een reisleider het ijs kan breken? Dat hij de groep tot een hecht collectief kan maken zodat alle reizigers de tijd van hun leven tegemoet gaan. Het is dus belangrijk dat je de groep op sleeptouw neemt.

  • Je moet flexibel zijn;
  • Communicatief vaardig zijn (het is dus belangrijk dat je minimaal zeer goed Engels kunt praten);
  • Je moet cultureel bewust zijn;
  • Probleemoplossend kunnen denken is ook een belangrijke eigenschap;
  • Creatieve keuzes kunnen maken is belangrijk als dingen niet gaan zoals je had verwacht.

Je moet reizigers kunnen inspireren en ze enthousiast kunnen houden tijdens de reis. Als reisleider doe je alles wat binnen je mogelijkheden ligt. Je moet goed onthouden dat reizigers veel geld hebben betaald voor een leuke reis en dat ze een hoog verwachtingspatroon bij een reisleider hebben.

Hoe word ik reisleider?

Hoe word ik reisleider?

Er wordt veel van een reisleider gevraagd. Dat mag je niet onderschatten. Tegelijkertijd moeten we het ook niet overschatten. Met ervaring en de kennis en kunde is reisleider worden ongetwijfeld voor jou weggelegd.

Maar hoe kun je deze kennis en ervaring opdoen? Ik noem wat tips.

Krijg ervaring in de reisbranche

Werk je op dit moment in de reisbranche? Dan heb je al een belangrijke basis te pakken.

Werk je echter nog niet in de reisbranche? Dan zou je kunnen overwegen om dat te gaan doen. Je kunt bij een reisbureau, bij een touroperator of als reisassistent gaan werken.

Je krijgt hierdoor veel meer inzicht in het plannen en organiseren van een reis bijvoorbeeld. Je leert de branche op een andere manier kennen. En daarmee heb je een belangrijke basis te pakken als je reisleider wil worden.

Ontwikkel je reisvaardigheden!

Waarschijnlijk ben je van kinds af aan al een groot reisliefhebber en heb je een fascinatie voor de wereld. Hierdoor heb je ongetwijfeld een goede algemene kennis over landen, culturen, gewoonten, bezienswaardigheden, steden, et cetera.

Toch kan het niet kwaad om je algemene kennis elke dag te verbreden als je reisleider wil worden. Leer over reisroutes en internationale bestemmingen en verbreed in algemene zin je kennis over de reiswereld.

Een andere goede leerschool is dat je zelf gaat reizen. Je leert veel van reizen en van buitenlandse avonturen en met je eigen reiservaring heb je als reisleider genoeg ervaring en kennis om stevig en gefundeerd een groep te begeleiden.

Volg een opleiding!

Om reisleider te worden zijn er geen specifieke opleidingseisen. Dat wil zeggen dat iedereen als reisleider aan de slag zou kunnen gaan. Maar een opleiding of cursus tot reisleider vergroot natuurlijk je geloofwaardigheid als je als reisleider aan de slag wilt gaan.

Je kunt een opleiding of een cursus volgen op het gebied van toerisme, gastvrijheid en natuurlijk noodhulp. Vooral laatst genoemde is een belangrijk onderdeel van het werk als reisleider en het is belangrijk dat je hier kennis over hebt.

Verbeter je sociale vaardigheden

Zoals eerder gezegd ben je als reisleider verantwoordelijk voor de dynamiek van de groep. Je moet kunnen aanvoelen wanneer je de stemmig of de energie van een groep moet veranderen (of niet hoeft te veranderen).

Goede sociale vaardigheden spelen hierbij een rol. Je moet goed met reizigers kunnen communiceren en je prettig voelen als je voor een groep mensen moet gaan praten.

Ook communicatievaardigheden zijn belangrijk. Niet alleen voor de communicatie binnen de groep, maar ook voor communicatie met instanties en accomodaties tijdens de reis. Een goed woordje Engels kunnen praten is belangrijk.

Je kunt jezelf blijven verbeteren in de Engelse taal. Kijk naar Engelstalige series of films zonder ondertiteling, lees een Engels boek of download Duolingo. Heb je al veel gereisd? Dan heb je ongetwijfeld al een goede basis in de Engelse taal.

Doe ervaring op als reisleider

Om jezelf te ontwikkelen tot reisleider is het verstandig om te kijken hoe andere reisleiders werken. Je kunt ervoor kiezen op ervaring op te doen door stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen bij een reisorganisatie.

Hoe word ik reisleider?

Bouw aan een netwerk in de reisbranche

Door te bouwen aan je netwerk kun je de kans om reisleider te worden bevorderen. Ontmoet mensen die in dezelfde branche werken en voor je het weet kom je de juiste persoon op het juiste moment tegen die iets voor jou kan en wil betekenen.

Ga naar reisbeurzen en netwerkevenementen of neem deel aan online gemeenschappen om je netwerk te vergroten.

Tijd om te solliciteren als reisleider

Het is tijd om te solliciteren. Als je kennis en ervaringen hebt opgedaan, dan kun je reageren op vacatures van reisorganisaties of touroperators.

Laat jezelf op een professionele manier zien. Laat zien wat reizen met je doet en overtuig waarom jij de persoon bent die een groep kan leiden.

Blijf jezelf ontwikkelen

Blijf jezelf gedurende het leven continue ontwikkelen. De reisindustrie verandert en het is belangrijk om in deze bewegingen mee te gaan.

Blijf je kennis vergroten, volg bijscholingscursussen, leer van je eerste reizen als reisleider en blijf altijd je expertise over het reizen uitbreiden.

Reisleider worden bij verschillende soorten reizen

Er zijn verschillende soorten richtingen in de reisbranche waar je een reisleider kunt worden. Voor praktisch iedereen zijn er reisorganisaties opgericht waar je als reisleider aan de slag kunt.

Dat wil zeggen dat je reisleider kunt worden tijdens een reis met kinderen, tijdens een avontuurlijke jongerenreis, bij Sunweb of TUI naar zonovergoten bestemmingen, voor oudere mensen, voor mensen met een fysieke of lichamelijke beperking of reizen met een andere groep mensen en een ander doel.

Er worden elke dag ontzettend veel reizen georganiseerd waar je als reisleider aan de slag kunt. Het is dus belangrijk dat je jezelf de vraag stelt voor welke mensen je graag een reis zou willen begeleiden en wat het doel van de reis moet zijn waar jij reisleider van bent.

Reisleider worden: van reizen je werk maken

Als je een reisliefhebber bent, dan is van reizen je werk maken natuurlijk een grote droom. Als reisleider kun je deze droom waarmaken. Je begeleidt reizen voor gelijkgestemde mensen en reist de hele wereld af naar de mooiste bestemmingen.

Reisleider zijn vraagt echter ook uitdagingen. Je moet flexibel zijn en weten hoe je in een noodsituatie moet handelen. Je moet creatief zijn en goed tegen stress kunnen. Je moet een groep kunnen begeleiden en het aanspreekpunt kunnen zijn voor alle reizigers.

En als je al deze kenmerken denkt te hebben, dan moet je in het diepe springen en ervoor gaan. Ga je droom als reisleider achterna!

Andere reisinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.