Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe schrijf ik een goede reisblog?

Hoe schrijf ik een goede reisblog?

Een reisblog schrijven is hartstikke leuk om te doen. Je schrijft over jouw ervaringen, geeft reistips en inspireert de lezer ook te gaan reizen.

Een goede reisblog schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Ik zeg niet dat schrijven moeilijk is, maar er is wel gevoel voor woordenschat en grammatica vereist. Niet dat de blogs perfect hoeven te zijn, maar blogs moeten wel overzichtelijk en netjes zijn.

In deze blog geef ik 10 tips om een goed verzorgde reisblog te schrijven. Het zijn tips waar we bij de blogs van YELR naar streven en enigszins van onze reisbloggers verwachten. 

1 | Leer boeiend te schrijven

Stel jezelf tijdens het schrijven continue de vraag hoe je iemand meeneemt in jouw verhaal. In principe moet de lezer het verhaal onbewust visualiseren. Dat lukt alleen als je op een boeiende en motiverende manier leert schrijven.

Voornamelijk bij het beschrijven van bezienswaardigheden is het belangrijk om vlot te schrijven en de schrijver mee te nemen naar de locatie waar je over schrijft. De beste manier om de juiste schrijftaal te hanteren is door de reis voor jezelf te visualiseren en de reis stap voor stap te beschrijven. Focus je in het begin niet teveel op schrijffouten en interpunctie. Schrijf in de flow en lees de blog later terug om kleine fouten te verbeteren.

Wat maakt dat de lezer een bepaalde bezienswaardigheid niet mag missen? En hoe kun je ervoor zorgen dat de lezer na het lezen van jouw blog gemotiveerd is geraakt om de wereld te verkennen? Dat kan alleen als jij in een geïnspireerde flow met ziel en zaligheid jouw passie voor het reizen weet te beschrijven.

2 | Schrijf de blog in een duidelijke taal

Als je een blog vanuit een bepaalde passie schrijft, en dan heb ik het niet zozeer over jouw passie voor schrijven, maar wel over jouw passie voor het reizen, dan ben je waarschijnlijk zeer zelfverzekerd over jouw standpunten. Het is immers hetgeen waar je voor leeft. En er is niks zo prettig als een blog waarin de schrijver duidelijk is. De zinnen die je beschrijft moeten geen twijfel uitstralen. Jij schrijft iets omdat jij vindt dat het zo is en of de ander daar bij aansluit ja of nee is niet jouw probleem.

Daarnaast lezen blogs met korte en krachtige zinnen het lekkerste weg. Draai er niet omheen en gebruik weinig woorden om een zin duidelijk te maken. ‘’Ik zou op zich niet heel erg snel kiezen voor een reis naar Australië’’ leest minder vlot weg dan ‘’een reis naar Australië heeft niet mijn voorkeur.’’.

Ook bij het beschrijven van reistips is het verstandig kort en krachtig te schrijven. Schrijf waar het op staat. Wat zijn jouw tips en wat zijn jouw ervaringen? Gebruik in een verzorgde Nederlandse taal zo min mogelijk woorden om zinnen duidelijk te maken.

Schrijf daarnaast dat wat de lezer wil weten. In de blog ‘’hoe moet ik een backpack schoonmaken?’’ zijn jouw ervaringen in Thailand niet relevant. De bezoeker wil immers weten hoe je een backpack moet schoonmaken.

In de blog ‘’hoe is het om op Curacao te werken en te wonen’’ zijn jouw ervaringen echter een stuk interessanter, omdat de lezer graag wil weten wat jij van Curacao vond, zodat hij of zij daardoor de afweging kan maken óók op Curacao te gaan wonen.

3 | Goede interpunctie en grammatica is belangrijk

Stel, je gaat reisblogs voor YELR schrijven, dan vind ik het voornamelijk belangrijk dat je op een leuke en interessante manier schrijft. Wij zijn niet pietluttig over kleine grammaticale fouten en controleren de blogs nauwelijks. Dat zou ook niet fair zijn, want ook ik maak schrijffouten. In principe ben ik ook niet de juiste raadgever om jouw schrijftips te geven. Ik heb echter al zoveel blogs geschreven voor YELR en voor andere websites, dat ik ondertussen wel weet wat mij aanspreekt en wat ik op YELR wil zien.

Toch is het belangrijk kennis te hebben van de Nederlandse taal. In de basis hoor je te weten wanneer je ‘dt’ gebruikt en wanneer niet. Zinnen moeten logisch bij elkaar geschreven worden om er een soepel verhaal van te maken. De blogs op YELR zijn allesbehalve perfect, maar ze moeten wel duidelijks leesbaar zijn. Het moet voor de bezoeker leuk zijn de blogs te lezen.

4 | Gebruik korte alinea’s

Duidelijke en korte zinnen zorgt voor een duidelijke blog. Dit zelfde geldt voor korte en krachtige alinea’s. Maak je statement duidelijk in een bepaalde alinea en druk vervolgens op enter. Zorg voor voldoende witregels om de blog overzichtelijk te houden voor de lezer.

5 | Maak gebruik van tussenkoppen

Gebruik in de blog tussenkoppen om de lezer duidelijk te maken waar de volgende alinea’s overgaan. Hierdoor wissel je lappen met tekst af door in het design grotere en dikgedrukte titels te gebruiken.

Tussenkoppen zijn daarnaast belangrijk om zichtbaar te worden in Google. Dat is belangrijk, want dat is tegenwoordig het belangrijkste station om bezoekers op je blogs te krijgen. Denk dus goed na over tussenkoppen en gebruik zinnen die door jouw toekomstige bezoeker als zoekterm wordt gebruikt in Google.

Hoe schrijf ik een goede reisblog?

6 | Zorg voor een duidelijke structuur

Schrijf in de blog niet van de hak op de tak. Behandel een bepaald punt en ga vervolgens in een nieuwe alinea met bijbehorende tussenkoppen naar het volgende punt.

7 | Leer van andere blogs, artikelen en boeken.

Het leuke van schrijven is dat iedereen een eigen schrijfstijl heeft. Ik geef in deze blog wel tips, maar wil dat je deze tips slechts als indicatie gebruikt. Uiteindelijk is het belangrijk om bij je eigen schrijfstijl te blijven.

Door jouw stijl te verbeteren is het aan te raden andere blogs, boeken en artikelen te lezen. Hierdoor vergroot je jouw Nederlandse woordenschat.

Ik merk het verschil voornamelijk bij blogs die ik pakweg 2 jaar geleden heb geschreven. Daar beschrijf ik zinnen die ik vandaag de dag nooit zou gebruiken.

8 | Gebruik afbeeldingen voor de visualisatie

Een blog moet goed geschreven zijn, maar het moet er ook interessant en speels uitzien. Door relevante afbeeldingen bij de blog te gebruiken maak je de blog visueel.

Het mooiste is om eigen foto’s te gebruiken. Als je deze foto’s echter niet hebt, dan zijn er gegarandeerd passende foto’s op websites als Pixabay, Unsplash en Pexels te vinden. De foto’s op deze websites zijn gratis te gebruiken voor welke doeleinden dan ook.

Het is wel belangrijk scherpe foto’s te gebruiken. Je hoeft heus geen topforograaf te zijn, maar foto’s waarbij je de pixels kunt tellen zijn een no-go.

9 | Probeer je in de blog niet te haasten

Je leest deze blog op een reiswebsite waar ik veel blogs heb geschreven. Het grappige aan dit verhaal is dat ik het schrijven van blogs an sich niet het leukste vind om te doen. Daardoor wil ik mijn blogs soms met haast schrijven, zodat ik er snel van af ben en voldoening kan halen uit het feit dat ik weer een blog heb geschreven.

Maar de beste blogs die ik schrijf, zijn de blogs waar geduld een bepalende factor is. Lukt het je vandaag niet om een goede blog te schrijven? Probeer het morgen weer!

Sluit je daarna af van de buitenwereld om zoveel mogelijk inspiratie op te doen. Dat betekent: geen social media, geen telefoon en geen andere afleidingen. Alleen jij, je toetsenbord, goede koffie en muziek.

10 | Blijf bij jezelf

And last but not least: blijf bij jezelf. Schrijf vanuit jouw ervaringen. Wees niet geforceerd een expert, maar laat je kwetsbaarheid zien. Dat maakt je blog uniek en niet één van de miljoenen andere blogs op het internet.

Daarom willen we bij YELR ook zo min mogelijk controleren. Als je te geforceerd gaat schrijven, worden de blogs eentonig en standaard. En dat wil je juist niet!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!