Wat is een paspoortnummer?

Wat is een paspoortnummer?

Er bestaan misvattingen en onduidelijkheden over wat een paspoortnummer precies is. Er wordt wel eens gedacht dat het paspoortnummer hetzelfde is als het BSN nummer, dit is niet waar. Maar wat is een paspoortnummer precies, waar dient het voor en wat is het verschil met het BSN nummer?

Wat is een paspoortnummer?

Een paspoortnummer is een bepaalde reeks cijfers en letters dat aangegeven wordt op het Nederlandse paspoort. Je kunt het paspoortnummer zien als een nummer voor een document. Alle belangrijke documenten worden namelijk genummerd. In geval van verlies of diefstal kan het nummer van het paspoort gecombineerd worden met de rechthebbende eigenaar.

Het paspoortnummer staat namelijk niet alleen vermeld bij de persoonsgegevens. Het nummer is ook onder alle bladzijden van het paspoort gedrukt, zichtbaar door middel van kleine gaatjes. Dit bemoeilijkt het vervalsen van het paspoort.

Waar vind je het paspoortnummer?

Je kunt het paspoortnummer vinden op de persoonspagina van het paspoort rechts van je naam en nationaliteit. Het bestaat uit negen tekens en is als volgt opgebouwd:

  • Twee letters;
  • Tekens drie t/m acht kunnen letters of cijfers zijn;
  • Een cijfer als laatste teken.

In het paspoortnummer komt geen letter O voor, maar wel het cijfer 0. Dit is om verwarring te voorkomen.

Is het paspoortnummer hetzelfde als het BSN?

Het paspoortnummer is niet hetzelfde als jouw BSN. Het BSN is een persoonlijk nummer dat op je paspoort, rijbewijs en identiteitskaart wordt vermeld. Sinds 2014 wordt het BSN niet meer vermeld bij de overige persoonsgegevens. Het staat nu vermeld op de achterkant van de persoonsgegevens pagina, eigenlijk de eerste pagina van je paspoort.

Je ziet het BSN bovenaan deze pagina staan. Daarnaast kun je jouw BSN zien staan onderaan de persoonsgegevens ongeveer aan het eind van de lange nummerreeks.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over outdoor reizen:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!