Wat is een visum?

Wat is een visum?

Als Nederlander heb je voor landen binnen de EU, het Schengengebied of het Caribisch deel van het Koninkrijk geen visum nodig. Voor andere landen heb je in de meeste gevallen wel een visum nodig.

Maar wat is een visum precies? Wat voor soort visa bestaan er? En wat is een ‘visa on arrival’? In dit blog leggen we het aan je uit.

Wat is een visum?

Een visum is een officiële toestemming een land binnen te reizen en in dat land te verblijven. Een visum wordt in de meeste gevallen afgegeven door het consulaat of de ambassade van het land waar de reiziger naartoe gaat. De afgifte van een visum is gebonden aan regels.

De afgifte van een visum wordt door het doel van de reis bepaald. De meest gebruikte visa zijn de volgende:

  • Toeristenvisum;
  • Visum voor studenten;
  • Visum voor pensionados;
  • Visum voor expats met permissie om te werken.

Over het algemeen is een visa gemiddeld 90 dagen geldig. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in hoe vaak een reiziger een land mag binnenkomen in een bepaalde periode:

  • Single entry (eenmalige toegang);
  • Double entry (twee keer toegang);
  • Multiple entry visa (onbeperkte toegang).

Heb je een visa met meerdere toegangen dan moet je het land verlaten om voor een volgende visumperiode toestemming te krijgen. Dit doet men meestal door een kort uitstapje te maken naar een buurland. Dit wordt ook wel ‘visa run’ genoemd.

Voor sommige landen moet je voordat je vertrekt een visum aanvragen bij de ambassade of het consulaat.

Een visum aanvragen

Visa on arrival

Als er een visum wordt afgegeven op het moment dat je een bepaald land binnenkomt, dan wordt dit ‘visa on arrival’ genoemd. Dit wordt veel gedaan in toeristische landen. Je moet in vrijwel alle gevallen betalen voor de afgifte van een visum. In sommige gevallen wordt hier tijdelijk vanaf gezien om het toerisme te promoten. Je krijgt dan een gratis visa.

Meestal is een visum een zegel of sticker die in je paspoort geplakt wordt. In andere gevallen is het een stempel of een document dat je moet bewaren naast je paspoort.

Reisverzekering tegen medische kosten soms verplicht

De reiziger is bij een visumaanvraag vaak verplicht om een aantal bewijsstukken of documenten te overleggen. Denk dan bijvoorbeeld aan een bewijs dat je in het land van bestemming gaat studeren of een uitnodigingsbrief.

In sommige landen moet je kunnen aantonen dat je tegen ziektekosten verzekerd bent. Deze landen willen namelijk niet opdraaien voor medische kosten wanneer toeristen een ziekenhuisnota niet willen of kunnen betalen.

Reizen binnen Europese Unie (EU) of Schengengebied

Je hebt geen visum nodig voor een EU-land of Schengenland. Je moet wel een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart hebben. Ook voor het Caribisch deel van het Koninkrijk is een visum niet nodig. Een Nederlands paspoort is in dat geval voldoende.

Hou wel rekening met bepaalde voorwaarden wanneer je wilt reizen naar het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Het Caribisch deel van het Koninkrijk bestaat uit:

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Deze blog is geschreven in juli 2021. De informatie die ik in deze blog heb verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2021. Er bestaat een kans dat de informatie in deze blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken omtrent een visum.

Andere blogs lezen?

We schrijven regelmatig nieuwe begrippen uit:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!