Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is de Verklaring van Rechtswege?

Wat is de verklaring van Rechtswege?

Als je besluit om tijdelijk aan het werk te gaan of stage te lopen op Curaçao dan ben je verplicht een Verklaring van Rechtswege aan te vragen. Deze heb je nodig om te kunnen wonen en werken op het eiland. Je hebt deze verklaring sowieso nodig als jij je niet als inwoner laat inschrijven op Curaçao.

Je mag dan namelijk legaal gaan werken op het eiland voor een periode van 6 maanden zonder dat jij je hoeft uit te schrijven uit Nederland. In feite is een Verklaring van Rechtswege dus niets meer dan een werkvergunning.

Test: is werken en wonen op Curacao iets voor jou?

De voordelen voor een Nederlander

Zodra jij de Verklaring van Rechtswege online hebt aangevraagd duurt het een tijd voordat je het officieel kunt ophalen bij de Toelatingsdienst in Willemstad. Je krijgt daarom per mail een bewijs dat je de verklaring hebt aangevraagd.

Hierdoor mag jij legaal beginnen met werken, ook al heb je het officiële document nog niet in bezit. Zodra je de bevestiging krijgt dat je het officiële document op kunt halen dien je dit uiteraard wel op korte termijn te hebben gedaan. Dit voordeel hebben in principe alleen de Nederlanders. Bij personen met een andere nationaliteit gelden hier weer andere regels voor.

Heb ik deze verklaring écht nodig?

Oké, ik heb ook mijn ervaringen met het aanvragen van deze verklaring. Ik heb er veel geld voor betaald, maar er werd bij de douane geen één keer om gevraagd. Daarnaast heb ik genoeg mede avonturiers en werkgevers gehoord dat het in principe zonde van het geld is: want het wordt toch niet gecontroleerd.

We kunnen ons dus afvragen of deze verklaring serieus genomen wordt ja of nee. Maar ik blijf wel bij mijn standpunt dat het een officieel overheidsdocument is. En ik heb persoonlijk weinig zin om te gaan rotzooien met een overheidsdocument. Of het gecontroleerd wordt of niet: je hebt deze verklaring eenmaal nodig om legaal te mogen werken op het eiland. Dus of je hem gaat aanvragen ja of nee, die verantwoordelijkheid ligt volledig bij jou.

Weet namelijk wel dat áls het moment komt dat ze het toch gaan controleren, en het blijkt dat jij deze verklaring niet hebt aangevraagd, er een boete staat te wachten voor jou én voor jouw werkgever.

Wat is de verklaring van Rechtswege?

Waar kan ik deze Verklaring van Rechtswege aanvragen?

Je kunt de verklaring officieel aanvragen op de website van de Toelatingsdienst. Vergeet echter niet dat je voor dat je de verklaring kunt aanvragen eerst een aantal documenten moet verzamelen. Deze documenten kun je veelal verzamelen bij de gemeente waar je op dit moment woont. Het verzamelen van deze documenten heb je echter niet binnen een week gedaan.

Daarnaast is het belangrijk dat je beseft dat het aanvragen van de verklaring geld kost. Het document zelf kost je ongeveer 615 Antilliaanse guldens. Daaroverheen heb je nog de kosten die je maakt bij de gemeente waar jij je documenten gaat verzamelen. Deze kosten lopen niet hoog op, maar je moet er wel rekening mee houden.

Welke documenten heb ik nodig?

Bij het aanvragen van de Verklaring van Rechtswege heb je de volgende documenten nodig:

  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Op het moment van aanvragen mag dit document niet ouder zijn dan 3 maanden. Je vraagt dit document aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven.
  • Een werkgeversverklaring van je nieuwe werkgever op Curaçao.
  • Een geboorteakte. Deze vraag je aan bij de gemeente waar jij bent geboren. Op het moment van aanvragen mag deze niet ouder zijn dan 6 maanden.
  • Je hebt daarnaast een geldig kopie van je paspoort nodig.
  • Indien van toepassing heb je een huwelijksakte nodig.
  • En niet geheel onbelangrijk: een betaalbewijs van de legeskosten.

De legeskosten zijn de kosten die ik hierboven heb beschreven. Je dient deze kosten te hebben betaald vóór dat jouw verklaring officieel gaat aanvragen. Je moet namelijk het bewijs van betaling bij de aanvraag sturen. Alle overige informatie, zoals het rekeningnummer voor de legeskosten, kun je vinden zodra jij een account hebt aangemaakt op de website van de Toelatingsdienst.

Waar kan ik mijn verklaring op halen?

Het duurt even voordat de verklaring officieel wordt goedgekeurd. In tussentijd kun je gewoon legaal beginnen met werken omdat, zoals ik hierboven beschreef, je per mail een bewijs van aanvraag krijgt.

Zodra de verklaring officieel is goedgekeurd dien je deze op te halen. Je kunt hem ophalen aan de Prinsenstraat 90 in Punda. Dit pand staat schuin tegenover de MacDonald’s, in een hoek met de grens tussen de Pietermaaiplein en de Prinsenstraat.

Belangrijk: check altijd de actualiteit

Deze blog is geschreven in augustus 2021. De informatie die ik in deze blog heb verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2021. Er bestaat een kans dat de informatie in deze blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op Curaçao.

Andere blogs lezen?

We hebben al veel over Curaçao geschreven:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.