Wat is een ecolodge?

Wat is een ecolodge?

We reizen graag, maar het liefst wel op een manier die zo duurzaam mogelijk is. Met andere woorden; op een manier die bewust en groen is.

Gelukkig is het tegenwoordig steeds gemakkelijker om duurzaam te reizen en op een duurzame manier van je vakantie te genieten. Over de hele wereld vind je duurzame accommodaties, waaronder de ecolodge.

Maar wat is een ecolodge precies? In dit blog vertellen we je er meer over.

Wat is een ecolodge?

Een ecolodge is een milieubewuste verblijfsaccommodatie die speciaal gebouwd is voor toeristen die bewust en duurzaam aan het reizen zijn. Dit kan een vakantiehuisje zijn, een hotel, een boot of een tent. Zowel bij de toerist als bij de ecolodge staan het milieu en de lokale bevolking hoog in het vaandel.

Een ecolodge is erop gericht om de impact op de natuur en de lokale bevolking zo klein mogelijk te houden of te verbeteren. Reizigers zijn steeds vaker bereid om wat extra geld te betalen voor een accommodatie die bewust met het milieu bezig is. Niet alleen het milieu is een belangrijk voor de ecolodge; het heeft ook een andere belangrijke functie.

Wat is een ecolodge?

Functie en principes van een ecolodge

Een ecolodge respecteert en helpt de lokale gemeenschap. Eén van de standpunten van een ecolodge is vaak dat de lokale gemeenschap van de ecolodge moet kunnen profiteren. Dit doen ze door bijvoorbeeld werkgelegenheid aan te bieden of door het opzetten van maatschappelijke projecten.

Een ecolodge heeft weinig impact op de lokale gemeenschap en de natuur en beschermt aangrenzende gebieden. Het biedt de toerist ook een spirituele verbinding met cultuur en natuur. Een ecolodge is ontworpen, gepland en gebouwd op een sociaal gevoelige en milieubewuste wijze.

Dit heeft als gevolg dat het een minimale impact op de natuur heeft. Een ecolodge probeert jouw ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te verkleinen tijdens jouw vakantie, door gebruik te maken van gerecyclede en milieuvriendelijke producten, duurzame energiebronnen en door het afval zoveel mogelijk te recyclen.

De drie principes van een ecolodge

Een ecolodge moet drie principes naleven die erg belangrijk zijn.

  1. Allereerst moet de aarde worden beschermd.
  2. Daarnaast moet de lokale gemeenschap profiteren van de ecolodge door middel van opleidingen en programma’s.
  3. Tenslotte moeten er programma’s worden aangeboden voor de werknemers met voorlichting over de culturele en natuurlijke omgeving.

Een groot voordeel van het overnachten in een ecolodge is dat je vaak midden in de natuur slaapt, met heerlijke bosgeuren en prachtige uitzichten.

Waar kun je in Nederland overnachten in een ecolodge?

In Nederland kun je verschillende leuke ecolodges vinden, bijvoorbeeld op het strand of in het bos. Ideaal als je een weekendje weg wilt, of in Nederland op vakantie gaat.

Andere blogs lezen?

We schrijven regelmatig nieuwe begrippen uit:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!