Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat is acclimatiseren?

Wat is acclimatiseren?

Reizen naar een ander klimaat, een ander werelddeel of naar een andere tijdszone doet lichamelijk iets met je. Het is een te grote verandering in korte tijd. Het lichaam moet in dat geval acclimatiseren.

Maar wat is acclimatiseren?

Wat is acclimatiseren?

Acclimatiseren betekent dat je zowel fysiek als mentaal moet wennen aan een nieuwe situatie.

Even een voorbeeld:

Het is december in Nederland en buiten is het koud en guur. Je wilt de kou ontvluchten en besluit om 14 dagen op vakantie te gaan naar Curaçao. Vliegen vanaf Amsterdam naar Curaçao duurt ongeveer 9 uur.

In 9 uur tijd leg je niet alleen 7800 kilometer af. Je gaat ook van een koud Nederland naar een tropisch klimaat op Curaçao. Je lichaam gaat letterlijk van het ene uiterste naar het andere uiterste. Je moet aan deze nieuwe situatie wennen. Oftewel: je moet acclimatiseren.

In welke situaties moet je acclimatiseren?

Vaak moet er geacclimatiseerd worden als je in korte tijd in een totaal andere omgeving terechtkomt. Ik noem wat voorbeelden.

  • Zoals hierboven al genoemd: je vliegt in een paar uur tijd naar een totaal ander klimaat.
  • Je maakt in korte tijd 3000 hoogtemeters in de bergen.
  • Je gaat in korte tijd naar een totaal andere tijdszone.

Reizen naar een ander klimaat

Vooral bij het reizen naar een ander klimaat praten we vaak over acclimatiseren. Alles is namelijk anders. Je lichaam is gewend aan het Nederlandse klimaat en als je ineens in korte tijd in een tropisch Azië of ijskoud Lapland bent, dan heeft dat een grote impact op je lijf.

Situaties waarin je moet acclimatiseren

Hoogtemeters maken in de bergen

In korte tijd duizenden hoogtemeters maken heeft ook impact op het lichaam. Vooral als je besluit om op deze hoogtemeters te blijven slapen. Dit kan zelfs gevaarlijk worden. Je kunt namelijk hoogteziekte krijgen.

Het is niet voor de grap dat bergbeklimmers geleidelijk aan naar boven gaan. Op deze manier kunnen ze steeds opnieuw wennen aan de veranderende situatie als ze hoogtemeters maken.

Reizen naar een andere tijdszone

En wat te denken van vliegen naar een andere tijdszone? Het lichaam en jouw biologische klok snapt er niks van als je in korte tijd naar een andere tijdszone vliegt.

Alles in jouw lijf is gewend aan de biologische klok van het klimaat waarin jij leeft. Als het in Nederland donker wordt, dan bereidt het lichaam zich voor om te slapen. Reis je vervolgens naar een andere tijdszone, dan klopt deze biologische klok niet meer.

Want daar waar het lichaam zich normaal gesproken voorbereid om te gaan slapen, daar is het nu in een land waar de dag net is begonnen. Dat is zowel fysiek als mentaal gezien verwarrend. Dit noemen we ook wel een jetlag. Er zijn verschillende manieren om de symptomen van een jetlag te verminderen.

Wat zijn de symptomen tijdens het acclimatiseren?

Reizen naar een andere tijdszone heeft andere symptomen dan in korte tijd duizenden hoogtemeters maken in de bergen. In die zin is dat niet te vergelijken.

Als je naar een andere tijdszone vliegt, dan zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, moeilijk in slaap vallen, moeilijk kunnen doorslapen en moeilijk wakker worden symptomen die daar mee te maken hebben.

Als je in korte tijd van (als voorbeeld) 600 meter hoogte naar 2800 meter hoogte gaat en je bent van plan om de komende nacht(en) op 2800 meter te slapen/verblijven, dan kun je te maken krijgen met hoogteziekte. Symptomen van hoogteziekte kunnen hoofdpijn, misselijkheid en benauwdheid zijn.

Reis je naar een ander klimaat? In dat geval voelt het lichaam zich mogelijk ongemakkelijk. Ook vermoeidheid kan een rol spelen, omdat het lichaam hard moet werken om zich aan de nieuwe leefsituatie aan te passen.

Wennen aan een nieuwe situatie

Zoals gezegd: acclimatiseren gaat over wennen aan een nieuwe leefsituatie en vooral bij reizen kom je vaak in dit soort situaties terecht.

Als je een grote reis gaat maken, dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Je functioneert een week na aankomst waarschijnlijk niet zoals je zou willen, maar dat is niet erg. Geef het de tijd. Het lichaam is in staat om zich hier op aan te passen.

Ga je een berg beklimmen? Dan wil ik je wel vragen om je hier goed over te laten informeren. Hoogteziekte kan levensbedreigend zijn!

Andere handige reistips lezen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!