arrow_drop_up arrow_drop_down
Wil jij backpacken? - Maak een plan met 5 praktische vragen

Wil jij backpacken? - Maak een plan met 5 praktische vragen

De grootste charme van het backpacken is natuurlijk de vrijheid die je gaat ervaren. Zonder vele verplichtingen loop je met een backpack op de rug en kun je gaan en staan waar je maar wilt. Je kunt onverwachts besluiten een nachtje langer in het hostel te blijven of de spullen te pakken en verder te verdwalen.

De algemene tendens is dat backpacken niet té georganiseerd moet worden. Precies voor ogen hebben welke route je gaat afleggen en in welke hostels je gaat slapen belemmerd de vrijheid om andere keuzes te maken. Als je geen plan maakt kom je voor hele leuke momenten te staan en ga je veel meer vrijheid ervaren.

Echter, als je nog niet bent vertrokken en wel graag wilt backpacken is het handig om een kleine plan van aanpak te maken. In deze blog stel ik je 5 praktische vragen die jou een duidelijker beeld gaan geven van de reis die je wilt gaan maken. Pak een pen en papier en maak binnen een paar minuten een overzichtelijk backpack plan.

Stel jezelf deze 5 vragen..

Om inzichtelijk te krijgen hoe de reis er uit gaat zien moet je jezelf deze 5 vragen stellen:

  • Hoelang wil je gaan reizen?
  • Wanneer wil je gaan reizen?
  • Waar wil je naar toe reizen?
  • Wat wil je gaan doen tijdens het reizen?
  • Hoe kom je er?

1 | Hoelang wil je gaan reizen?

3 weken, 6 maanden of 2 jaren.. het zijn kleine verschillen, maar hoelang je wilt gaan reizen is belangrijk om te weten. Ben je klaar met jouw opleiding en wil je er graag een jaartje tussenuit gaan? Of ga je jouw werk opzeggen om een jaar lang een wereldreis te maken?

Wees je er ook van bewust dat jouw vader, moeder, broers, zussen of wie dan ook intens met jou mee zal leven en het prettig vinden om te weten hoelang je weg bent. Vergeet dat niet goed te communiceren en ze te betrekken bij de plannen die je wilt gaan maken.

Je kunt natuurlijk ook op reis gaan zonder te weten wanneer je terug gaat komen 😉

2 | Wanneer wil je gaan reizen?

Als je weet hoelang je ongeveer wilt gaan reizen, dan kun je bepalen vanaf wanneer je wilt reizen.

Zou je volgende week willen vertrekken als je dat zou willen of moet je nog een paar maanden sparen om jouw geldbuffer te vergroten? Misschien zit je op dit moment in een opleiding die je af wilt maken om daarna meteen te vertrekken.

Ook het klimaat kan een belangrijke rol spelen in de datum van vertrek. Als je het noorden van Scandinavië wilt verkennen, het noorderlicht wil bewonderen en een sleehondentocht wilt meemaken in Fins Lapland, dan moet je uiteraard niet in hartje zomer gaan reizen. Of wil je graag de Nederlandse winter ontvluchten en een cocktail drinken op de stranden van Australië?

Wanneer wil je niet gaan reizen?

Inderdaad, er zijn ook momenten dat je je moet afvragen óf je wilt gaan reizen.

Als je gaat reizen in een land op het moment van de ramadan, ligt het land letterlijk en figuurlijk stil en als je gaat reizen terwijl een bepaald land vakantie viert, houd dan rekening met hogere kosten voor alle toeristen.

Hoe maak ik een backpack plan?

3 | Waar wil je naar toe reizen?

Dit is natuurlijk de allerleukste vraag en hier zul je ongetwijfeld meteen een antwoord op hebben. Iedereen heeft een bepaald gevoel bij een bepaald land of continent en op basis daarvan heb jij de keuze waarschijnlijk al gemaakt.

Daar waar je naar toe reist hangt natuurlijk af van de interesses die je hebt. Als je heel erg van outdoor activiteiten houdt, dan zijn de bergen in Noorwegen of Nieuw- Zeeland bij uitstek prachtige landen om te reizen.

Als je liefhebber bent van de zon, zee en strand, dan zou je een prachtige trip over alle Caribische eilanden kunnen maken.

Misschien wil je graag nieuwe geuren en smaken ontdekken in Azië of je verdiepen in de geschiedenis van de Arabische landen? Er valt genoeg te ontdekken en ik ben ervan overtuigd dat je maar al te goed weet waar je naar toe wilt reizen.

4 | Wat ga je tijdens de reis doen?

Ben jij avontuurlijk ingesteld en wil je graag grenzen verleggen in de bergen door te gaan wandelen of te raften? Of wil je graag leren duiken in Egypte of leren surfen in Australië?

Ik kan mij ook voorstellen dat je de wereld wilt reizen op een hele relaxte manier en nieuwe inzichten op wilt doen, terwijl je in een hangmat over het strand uitkijkt..

Uiteindelijk weet je nooit exact wat je wilt gaan doen en dat is maar goed ook. Je moet namelijk ook vrijheid geven aan onverwachtse beslissingen. Maar je zult ongetwijfeld activiteiten hebben die je van jouw bucketlist wilt afstrepen en het is belangrijk om daar goed rekening mee te houden.

5 | Hoe kom je er?

En tot slot en dat is geen onbelangrijke vraag: hoe kom je in het land waar je naar toe wilt reizen? En hoe ga je je reis vervolgen naar andere landen? Ga je voor duurzaam reizen en wil je zoveel mogelijk het vliegtuig vermijden? Wil je graag genieten van het uitzicht in de trein? Ga je liften?

Over deze vraag ga je ook onverwachtse beslissingen maken, maar het is prettig een indicatie te hebben van hoe je wilt gaan reizen. Je kunt liften, vliegen, een auto huren, treinreizen, varen, et cetera.

Gratis ebook
// De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf //

De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Gaan met die banaan!

We weten allemaal dat je geen volledige draaiboek aan het backpack moet wijden. Je moet er namelijk een beetje flexibel in zijn en de vrijheid kunnen hebben onverwachtse beslissingen te kunnen maken. Dat is namelijk de charme van het reizen.

Maar een kleine indicatie van hoe de reis eruit gaat zien is wel gemakkelijk en ik hoop je met deze 5 vragen geholpen te hebben! 🙂

Oh ja, nog een tip!

Ik heb geen idee of jij lezen leuk vindt, maar als je graag meer tips wilt krijgen voor het backpacken, dan kan ik je een leuk boek aanraden!

Take a break – Sara van Geloven

Andere leuke blogs lezen?

Ik heb nog meer leuke blogs geschreven over het backpacken:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?