Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Is parachutespringen gevaarlijk?

Is parachutespringen gevaarlijk?

Vanaf duizenden hoogtemeters met 200 km/u naar beneden vallen lijkt op het oog niet de meest veilige activiteit die je kunt doen. Het is onnatuurlijk om uit een vliegtuig te springen en op het moment van springen is je brein mogelijk flink aan het protesteren.

Maar dat maakt dat het parachutespringen zo’n enorme kick geeft. Je hebt iets gedaan wat op voorhand onmogelijk leek en waar je op voorhand zo gespannen over was.

De spanning die je ervaart voordat je gaat springen is logisch. Het is niet zomaar iets om uit een vliegtuig te springen en een terechte vraag die iedereen stelt is: is parachutespringen gevaarlijk? In dit blog ga ik daar in het kort op in.

Is parachutespringen gevaarlijk?

Een kort en concreet antwoord op deze vraag is: nee, parachutespringen is niet gevaarlijk. Het is een absurde gedachten om uit een vliegtuig te springen, maar dat maakt de sport niet meteen gevaarlijk.

En daar zijn verschillende redenen voor!

Professionele begeleiders

Je gaat bij een allereerste keer natuurlijk niet alleen uit een vliegtuig springen. Als je onervaren en helemaal alleen uit een vliegtuig springt, dan vraag je uiteraard om problemen. Maar dat is niet het geval.

De allereerste keren ga je samen met een professionele parachutist naar beneden springen. Deze parachutisten zijn getraind, hebben een opleiding gevolgd en hebben honderden andere sprongen gemaakt. Op deze tandem-masters kun je 100% vertrouwen.

Deze instructeurs moeten jaarlijks aan strenge eisen voldoen en tijdens het springen zijn ze verplicht zich aan de strenge uitvoeringsregels te houden. Het enige wat jij moet doen is genieten van de sprong en goed luisteren naar de instructies. De parachutist doet de rest.

Is parachutespringen gevaarlijk?

Veilige materialen

Naast de instructeur spelen de materialen ook een belangrijke rol. De materialen worden elk jaar uitvoerig gecontroleerd en ook vlak voor het springen worden de materialen goed gecheckt.

Er zijn strenge protocollen aan parachutespringen

Het is belangrijk om te weten dat er niet zomaar wordt gesprongen. Elke dag wordt streng overwogen of er gesprongen kan worden en per persoon wordt ook goed gekeken of het mogelijk is om te springen.

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom springen niet mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het weer. Mist, lage bewolking, harde regenval of sterke wind maken parachutespringen onmogelijk en in dat geval wordt het springen uitgesteld naar een andere dag.

Wist je dat er altijd gesprongen wordt met 2 parachutes? In het meest vervelende scenario is er altijd een back-up als de eerste parachute het laat afweten.

Hoe veilig is parachutespringen? – De cijfers..

Iedereen vindt het fijn om naar de cijfers te kijken. Op die manier kunnen we afwegen hoe veilig iets is. Als we Wikipedia mogen geloven, dan springen in Nederland gemiddeld 85.000 mensen per jaar uit een vliegtuig. Van deze 85.000 mensen overlijdt er per jaar 1 persoon door een fatale landing.

Dat gezegd hebbende vinden wij dat je niet teveel naar deze cijfers moet kijken. Allereerst wil ik nog even benadrukken dat je uit een vliegtuig gaat springen. Dat is een niet alledaagse activiteit en het is belangrijk om je hier van bewust te zijn!

Ten tweede, als je ervoor kiest om te springen, dan mag je ervan uitgaan dat het goed afloopt. De cijfers laten zien hoe veilig het is en het is super cliché, maar onthoud dat als we de cijfers naast elkaar leggen andere alledaagse activiteiten onveiliger zijn dan parachutespringen.

Parachutespringen voelt echter minder veilig, omdat het een hele onnatuurlijke activiteit is. Ons brein kan er niet aan wennen dat we uit een vliegtuig gaan springen.

Andere inspiratie opdoen om te parachutespringen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.