Wat is een reisslaapzak?

Wat is een reisslaapzak?

Slaapzakken kun je globaal indelen in twee aparte groepen; de klassieke dekenslaapzakken en de mummieslaapzakken. Een dekenslaapzak is een rechthoekige slaapzak die iets lijkt op een normale deken of dekbed, maar dan met een rits.

Het mummiemodel slaapzak heeft de vorm van ons lichaam, het sluit daardoor goed aan en zorgt voor een goede isolerende werking. Welke slaapzak is geschikt voor backpacken en reizen, en wat is een reisslaapzak?

Wat is een reisslaapzak?

Eigenlijk kun je iedere slaapzak zien als een reisslaapzak. Je gebruikt ze namelijk meestal niet thuis, maar je neemt ze mee als je op pad gaat. De ene slaapzak is echter geschikter voor bepaalde situaties dan de ander. Je kunt daarom zeggen dat het type slaapzak dat je nodig hebt afhankelijk is van wat voor reis je hebt gepland. Als je met de auto, camper of caravan op reis gaat, dan volstaat een dekenslaapzak.

Deze slaapzakken zijn vaak heel comfortabel, warm en je hebt er voldoende bewegingsruimte in. Ga je echter backpacken of op een actieve vakantie, dan kun je beter kiezen voor een mummieslaapzak. De dekenmodellen zijn namelijk een stuk zwaarder en groter.

De mummie modellen zijn slaapzakken die echt gemaakt zijn om mee op actieve reizen te gaan; ze zijn heel licht, je kunt ze tot een zeer klein pakket opvouwen en ze isoleren vaak beter dan de dekenslaapzakken. Mummieslaapzakken kun je daarom zien als de echte reisslaapzakken.

De voordelen van een reisslaapzak

Het wordt soms als een nadeel gezien dat de mummie modellen je bewegingsvrijheid wegnemen. Als je tijdens je slaap wilt omdraaien, dan draait de gehele slaapzak met je mee, zo strak zit de slaapzak om je heen. Dat kan sommige mensen nog wel eens benauwen. Je kunt het echter ook als voordeel zien, er kan namelijk bijna geen koude lucht bij het lichaam komen.

Sommige reisslaapzakken zijn zelfs geschikt om mee in de buitenlucht te slapen. Eén groot voordeel is natuurlijk dat een reisslaapzak heel licht is, dat scheelt een hoop gesjouw tijdens je reis. Daarnaast kun je deze slaapzakken makkelijk opbergen in je backpack, ze nemen weinig ruimte in waardoor je meer ruimte hebt voor andere zaken, zoals een tent, voeding en kleding.

Andere zaken waar je op moet letten bij je keus

Wil je een reisslaapzak aanschaffen? Je weet nu dat je het best voor een mummiemodel kunt kiezen. Daarnaast zijn er echter nog meer keuzes die je moet maken. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten en merken van mummieslaapzakken.

Een keus die je zeker moet maken is die voor de vulling van de slaapzak. Er zijn twee keuzes; dons of synthetische materialen. Je kunt je keus het best laten afhangen van de reis die je gaat maken. Ga op reis naar een warm of koud land? Hoe ga je je verplaatsen en hoe licht moet je slaapzak daarom zijn?

Stel jezelf deze vragen en je weet welke reisslaapzak het meest geschikt is voor jou.

Meer weten? Lees dan mijn blog: ‘Waar moet een goede reisslaapzak aan voldoen?‘.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over outdoor reizen:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!