Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe werkt een wetsuit?

Hoe werkt een wetsuit?

Het grote avontuur in het wilde water is spannend en leuk tegelijk. Kajakken, kitesurfen, surfen, raften, canyoning, coasteering en zoveel andere sporten op het water kunnen je een enorme adrenalinekick geven.

Maar net als bij andere activiteiten in de natuur zijn goede materialen en kleding belangrijk. Ze bieden bescherming en ondersteuning en bij watersporten zijn er meer factoren waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het koude water.

De temperaturen in rivieren, meren, zeeën en waar dan ook kunnen in per meter verschillend zijn en het is essentieel om je lichaam tegen onderkoeling te beschermen. Een wetsuit kan jou daar bij helpen.

Wat is een wetstuit?

Een wetsuit is een pak dat jou beschermd tegen onderkoeling in het water. Het is een pak dat wordt gemaakt van neopreen. Neopreen is een synthetisch rubber.

Hoe werkt een wetsuit?

Een wetsuit is een slim ontworpen kledingstuk om het lichaam op een duurzame manier warm te houden onder het water. Hoe dat precies werkt?

Een wetsuit moet een goede pasvorm hebben. Een goede pasvorm garandeert een goede werking van de wetsuit. Het is logisch om te denken dat een wetsuit waterafstotend is. Dus dat er geen druppel water naar binnen kan komen en dat je op die manier warm blijft.

Toch werkt de wetsuit niet op deze manier. Een goede wetsuit met de juiste pasvorm laat bewust een klein laagje water door. Het is dus belangrijk om bij eerste contact met het water even kopje onder te gaan.

Hoe werkt een wetsuit?

Waarom laat een wetsuit water door?

Het water dat naar binnen komt wordt verwarmd door de temperatuur van het lichaam. Op deze manier heb je een extra isolerende laag om het lichaam waardoor je het minder snel koud gaat krijgen.

Zoals gezegd is een goede pasvorm essentieel. Een te grote wetstuit laat teveel water binnen komen en overmatig veel water kan niet verwarmd worden door het lichaam. Dan is het simpelweg teveel om het allemaal op te kunnen warmen.

Een goede pasvorm van een wetsuit is afhankelijk van lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Wel is het belangrijk om altijd in basisregel in acht te nemen: de wetsuit moet goed aangesloten zijn op het lichaam. Er mogen geen loze ruimtes ontstaan.

Verschillende soorten wetsuits

Er zijn meerdere soorten wetsuits op de markt. Alle soorten wetsuits hebben hun eigen specifieke eigenschappen die bij bepaalde sporten en omstandigheden gebruikt kunnen worden.

De drysuit

De drysuit wordt door de recreant in principe niet gebruikt. In een drysuit komt geen water binnen en deze worden gebruikt in omstandigheden waar onderkoeling een groot gevaar is.

Bemanningsleden van reddingsboten dragen bijvoorbeeld vaak een drysuit.

Een shorty

Een shorty is een dunnere wetsuit met korte pijpen en korte mouwen.

Een shortarm

Zoals de naam het al zegt: een wetsuit met korte mouwen.

Full suit

De full suit is de dikste wetsuit uit deze lijst.

Draag je kleding onder een wetsuit?

Draag je kleding onder een wetsuit?

Of je iets onder een wetsuit draagt ja of nee is persoonlijk. De één vindt het comfortabel zitten. De ander vindt dat het de bewegingsvrijheid beperkt.

Toch hebben kledingstukken onder een wetstuit wel degelijk een belangrijke meerwaarde. Een extra laag kleding onder een wetstuit is een extra laag dat het lichaam warm kan houden. Daarnaast biedt dunne kleding onder een wetsuit bescherming tegen steken, beten of schaafwonden.

Waar koop ik een goede wetsuit?

Je kunt een goede wetsuit bij de Decathlon kopen. Zij hebben alle soorten wetsuits en in de winkel kun je worden geadviseerd door het personeel.

Andere outdoor inspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat een affiliate link.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!