Hoe werkt een kompas?

Waarom wijst een kompas altijd naar het noorden?

Een kompas is een bijzondere gadget en is belangrijk om de juiste route te bepalen. In het geval je komt te verdwalen kan een kompas je goed op weg helpen.

Als je weet dat je naar het zuiden of oosten moet wandelen, dan hoef je alleen naar een kompas te kijken om te weten dat je in de goede richting aan het wandelen bent.

Maar hoe werkt dat precies? Want een kompas wijst altijd naar het noorden, toch? Hoe kan het dat een kompas altijd naar het noorden wijst?

Wat is een kompas?

Zoals gezegd: een kompas is een navigatie-instrument. Ten opzichte van het noorden kun je gemakkelijk de richting van een route bepalen. Een kompas staat altijd ingesteld op het noorden en nu begint het interessant te worden.

Waarom wijst een kompas altijd naar het noorden?

Eerst is het belangrijk om te weten hoe een magneet werkt. Zo heeft een magneet een noordpool en een zuidpool. Beide van deze polen trekken ijzer aan. 2 magneten kunnen elkaar dus afstoten of juist aantrekken. Dit is waarschijnlijk geen hogere wiskunde. We hebben allemaal weleens 2 magneten in onze handen gehad en ons afgevraagd hoe dit precies werkt.

De aarde is ook een magneet. Zo heeft de aarde ook een noordpool en een zuidpool. De polen liggen in het noorden en in het zuiden van de aarde. Daar zitten de magnetische krachtenvelden. Het interessante is dat de naald van een kompas wordt aangetrokken door de magneet in de aarde.

En dat is meteen de reden waarom een kompas altijd naar het noorden wijst. De naald wordt aangetrokken door de magnetische krachten van de noordpool. Waar je ook bent ter wereld, overal zal de kompas hetzelfde effect geven.

Andere reisinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!